Osztatlan közös tulajdon


alfateam # 2019.09.03. 13:28

Tehát.
Amíg egy tulajdonba volt addig rendben volt a vezeték is.
Most, hogy két tulajdonos van a Te vezetéked a szomszéd tulajdonán megy keresztül. Vagy átteteted máshova, ha nem lehetséges, szolgalmi jogot jegyeztettek be.
Lehetséges, hogy a víz és szennyvíz vezetékek sorsa sem tisztázott.

Zsuzsizsuzsi # 2019.09.03. 12:43

Fogalmam sincs, anno tőlük így vettem. Eon többször volt kint, soha nem mondták, hogy nem lenne az. Tehát?

alfateam # 2019.09.03. 12:00

A melléképülete tetőjére volt rögzítve az én főáramvezetékem.

Szerinted ez jogszerű?

Zsuzsizsuzsi # 2019.09.03. 11:50

Tisztelt Fórumozók!

Udvarszomszédom kivel osztatlan közös az udvarom a minap hozzáállt lebontani az egyik melléképületét. A melléképülete tetőjére volt rögzítve az én főáramvezetékem. Ezt a bontás során megrongálta, a vezeték leszakadt, életveszélyes helyzet állt elő, villanyszerelőt hívtak, aki fogta átrakta az egész fővezetékemet egy másik melléképület tetejére, hogy azért mégis csak maradjon áramom valahogy.... Az esetnél nem voltam jelen, mindez az én jóváhagyásom és tájékoztatásom nélkül zajlott. Engem már csak telefonon tájékoztattak - a kihívott villanyszerelő - hogy mi történt,és hogy levelet fogok kapni majd az eontól, hogy 30 napom van helyre állítani a jelenleg - rongálásnak köszönhetően - szabálytalan vezetékeket, gondolom önköltségen....
Szerintetek ez jogszerű? Mit lehet tenni az ügyben?

drbjozsef # 2019.09.03. 07:11

siSsi56,

A garázsodból a ki és behajtást nem akadályozhatja.

Első körben a közös képviselőnek szólj, hogy intézkedjen ő.

Egyébként meg mondd meg neki, hogy oké, az udvar közös tulajdon, ezért te a közös udvaron tüzet fogsz rakni a bográcsoláshoz, és ha véletlenül pont felette fog állni az autója, akkor arról te nem tehetsz, hiszen az udvar az közös, te is használhatod.

siSsi56 # 2019.09.02. 15:32

Tisztelt Fórumozók!

Anyám lakását felújítottuk ezért a lakásból a garázsba vittünk sok cuccot, közben az egyik lakó - nem tulajdonos - anyám garázs elé állt a kocsival úgy,hogy a garázskapu egyik fele nyitható,- a lakás kész pakolnánk vissza és szóltunk, hogy vigye el az autót erre azt mondta, hogy az udvar osztatlan közös tulajdon, - ez persze igaz, de mondtam neki, hogy ki pakolnánk aztán meg beállnánk ismét az autóval erre azt mondta, na persze és azóta nem szól hozzánk hiába szólunk neki.
Kérdésem: a jegyzőnek írjak birtokvédelem miatt,? vagy a rendőrségnek zaklatás miatt?
Ennek a lakónak a lakásához egyébként szintén tartozik garázs csak azt neki nem adta oda a tulaj, és előtte a lakása melletti teraszon parkolt az autója, de oda meg kihordtak a lakásból bútorokat a kocsit meg elénk rakta.
Mit tegyek?
Válaszokat köszönöm

Lawnicki # 2019.08.30. 12:18

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm és köszönöm!!!

Üdvözlettel, Dobai Tünde

drbjozsef # 2019.08.30. 06:12

Lawnicki,

semmiféle jogviszonnyal nem rendelkezik nincs joga ott tatózkodni

Dehogynem. Valaki csak beengedte, ha jól értem, a volt feleséged szívességi lakáshasználatot biztosított neki.

Neked, mint tulajdonostársnak, nincs semmi teendőd, ha a mostani állapot neked megfelel. Nem kell kilakoltatnod senkit. Majd az új tulajdonos, ha akarja, elindítja az eljárást. Aminek a végén vagy kilakoltatják (és akkor Te kérhetsz használati díja a másik tulajdonostársadtól, ha használni szeretnéd a tulajdonodat, de ő azt megakadályozza), vagy nem, mert lakhat ott a fiad a Te szívességi lakáshasználatoddal (de akkor a tulajdonostársad követelhet jogosan használati díjat).

Zaklatni nincs joga őket. Indítsa el a kiürítést, ha azt akarja.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.30. 05:37

Nem úszhatom meg fiam általam való kilakoltatását?
Dehogynem.

drbjozsef # 2019.08.30. 04:34

Inkább azért igen, mert ez egy szabad ország, és bárki bármire felszólíthat bárkit.

Csinálj húsz fekvőtámaszt!

Látod, simán felszólítottalak.

Lawnicki # 2019.08.29. 20:35

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm.

Az elsőre azért igen a válasz, mert rokoni kapcsolatban állok a bent lakóval?

Tehát rosszul gondoltam, hogy mivel lakottan vette az ingatlan hányadot neki kell felszólítani a bent lakót távozásra?

Nem úszhatom meg fiam általam való kilakoltatását?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 11:38

Igen; igen; igen; igen. (Fogsz-e az ügyben ügyvéd nélkül boldogulni? Nem.)

Lawnicki # 2019.08.29. 11:04

Tisztelt szakértők!

Osztatlan közös tulajdon 18/40-d tulajdonomban, 22/40-d részét árverésen, lakottan 2,5 millióért egy másik tulajdonos szerezte meg. Történetesen a fiam lakik benne, mivel volt feleségem tulajdonrészét árverezték, aki beköltöztette fiamat és családját, azzal a céllal, hogy megússza a kilakoltatást.
Másik tulajdonostól kaptam egy rendkívül kedvezőtlen vételi ajánlatot (2006-ban, nagyapám halálakor 8 millióra értékelte az ingatlant az önkormányzat)3,6 millió forintról, az én részem nem áll árverés alatt, ezért nem tartom komolynak az ajánlatát.
Valamint kérte, hogy ürítsem ki az ingatlant, mivel fiam lakik ott családjával (élettárs,3 gyermekkel), hogy használni tudja tulajdoni hányadát. Egy erősen felújításra szoruló házról beszélünk, amit még nagyapám épített, tehát életszerűtlen, hogy ő használni akarja a tulajdont hányada arányában.
Kb. két hónappal ezelőtt, mikor értékbecslőt vittem a házhoz, személyes találkozásunk alkalmával azzal fenyegetőzött, hogy cigányokat költöztet az Őt megillető tulajdoni hányadába, és akkor a 3 gyerekes család előbb-utóbb elmegy. Akkor próbáltam vele beszélni, mondtam, hogy a lakóingatlan nem megosztható, mivel két szobája és egy fürdőszobája van. Egyébként a bíróságtól kell kérni a használat megosztását. Ekkor azt mondta bérleti díjat kér a saját tulajdona után. Mondtam ehhez joga van. Fiam beleegyezett és megbeszélték, hogy időben szólni fog, ha felmondaná a bérletet, hogy a család keresni tudjon másik bérletet. Bérleti szerződés azóta sem készült, komoly ajánlatot azóta sem tett. Fenyegeti, zaklatja a bent lakókat.

Kérdéseim:

  • felszólíthat e engem a kiürítésre, holott nem én használom az ingatlant? Fiam nagykorú, és a másik tulaj lakottan vásárolta az ingatlant árverésen, így azt gondolom az ő feladata a kiürítés

(fiamat nem szívesen szólítanám fel távozásra, sajnos semmiféle jogviszonnyal nem rendelkezik nincs joga ott tartózkodni és sajnos kettőnk viszony sem felhőtlen, de mégis a fiam, így bérleti díjat sem kérek tőle, viszont rendezni kell a helyzetet.

  • ha bíróságon kérem az ingatlan közös tulajdon megszüntetését, akkor én is kivásárolhatom a többségi tulajdonost?
  • esetleg bíróságon kívül is kivásárolhatom őt?
  • bírósági eljárásban, közös tulajdon megszüntetése iránt indított perben felhasználható e másik tulajdonos kedvezőtlen vételi ajánlata, mint az ingatlan értékét befolyásoló tényező, ha esetleg én vásárolnám meg.

Véleményem szerint mindketten akkor járnánk a legjobban, ha harmadik félnek értékesítenénk az ingatlant, de ehhez sajnos értelmes partner kellene.

aronerdos # 2019.08.28. 09:05

Üdvözletem!

Budapesten lakok egy társasházban immáron 2 éve. Sajnos a lakáshoz tartozó erkélyünk már a kezdetektől fogva ázott, emiatt lepattogott a festék a falról, penészedik és állandóan áll a víz az erélyen. Ennek 3 forrása van:

  1. A társasház építése során a csapadékelvezetőt az erkélyeken keresztül szerették volna elvezetni, ezért minden erkélyen található egy lyuk.
  2. A felettem lakó erkélyéről csöpög a légkondicionáló vize.
  3. A 6. emeleti lakó teraszán nem megfelelő a szigetelés, így a falon keresztül folyamatosan ázik a mi falunk is.

Jeleztem mind a tulaj felé, mind a közös képviselő felé a problémákat. A közös képviselő szerint a rossz kivitelezés okozta kár nem a társasház felelőssége és az erkély, mivel más nem tudja használni, csak az adott lakó, ezért nem közös tulajdon. A háznak semmiféle kötelezettsége nincs, a hibákat a tulajoknak kell kijavítani. Jelezte a javítási kötelezettséget a 6. emeleti lakónak és reméli, lesz pénze megjavíttatni, ha nem lesz, jogi lépéseket kell tenni.

Kérdésem az lenne, ha a Társasházi törvények egyértelműen kimondják, hogy a homlokzathoz tartozó erkély akkor sem magántulajdon, ha az az Alapító okiratban magántulajdonként van feltüntetve, akkor miért saját főre kell javíttatni ezeket a hibákat? Kinek a felelőssége a javítás és ha nem akarja azt elvégezni, mivel lehetne nyomás gyakorolni rá?

Próbáltunk a lakókkal személyesen beszélni, de teljesen elzárkóznak ettől.

Megtisztelő választát előre is köszönöm!

alfateam # 2019.08.27. 20:56

jáger2!
Ha vadászterület és vadászati joggal rendelkezik a vadásztársaság, akkor kénytelen vagy tűrni.

jáger2 # 2019.08.27. 20:45

Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben. Vannak 1/1-es tulajdonú legelőim amin a vadászok autóval átjárnak és már kitapostak egy nyomvonalat. Ezt hogy tudom megakadályozni? Valamint vannak erdőim osztatlan közös tulajdonban és ott is nem a nyilvántartott utakat használják. A többi tulajdonostársat hidegen hagyja ez a dolog. Én viszont nem szeretném ezt tovább tűrni.

kismikike # 2019.08.22. 10:35

Jó napot!

Osztatlan közös tulajdonú földdel kapcsolatban lenne kérdésem!

Adott egy 1Ha területű belterületi - kivett beépítetlen terület - föld ami sosem volt használva. Ezt 1977-ben osztották kárpótlási jegy fejében. A szomszédok szántónak használják az övéiket. Építésre nem alkalmas, nehezen megközelíthető, csak földúton.
Viszont osztatlan közös tulajdon 7 tulajdonossal. A tulajdonosok egy rész felkutathatatlan vagy el is halálozott már. Ugye hagyatékban sem volt benne, mert akkor a tullapon történt volna bejegyzés változás.
Mi mint egyik tulajdonos, mit tudunk vele csinálni? Használni sem tudjuk egyedül, mert nincs használati megosztás, így azt sem tudjuk melyik rész a miénk.

Mi lehet a megoldás? Elbirtoklás lehetetlen! Pedig jó lenne valahogy megszerezni.

A többi tulajdonos sem kapkod érte, szerintem el is felejtették!

Köszönöm!

drbjozsef # 2019.08.12. 17:48

Ha elrendeli, akkor nem.

07Marianna # 2019.08.12. 15:37

Ő magament el az orvoshoz más ügyből kifolyólag. Felvettük a kapcsolatot a pszichiáterrel. További kivizsgálásokat ajánlott, de nemjár vissza. Ha a bíróság elrendeli az orvoszakértői vizsgálatot az ellen nemtehet semmit, vagy tévedek?

drbjozsef # 2019.08.12. 12:51

07Marianna,

Az édeskevés. Neki meg olyan szakvéleménye lehet, hogy semmi baja nincs.

Amíg nincs zárt intézetben elhelyezve, bíróság nem korlátozta a cselekvőképességét, addig nemigen tehettek semmit, ha élni kíván a törvény adta jogával, a haszonélvezetével.

Főszabály szerint ilyen esetben is pénzzel lehet megváltani a haszonélvezetet, csak úgy nem törlik, mert beteg.

drbjozsef # 2019.08.12. 12:44

szinai,

Igen, én pontosan így járnék el.

07Marianna # 2019.08.12. 12:31

Drb József. Akkor is ha szakvéleményünk van hogy az illető PARANOID tünetekkel küzd és pszichés kezelés javasolt?

szinai # 2019.08.12. 12:13

Dr B.József!
Köszönöm a gyors válaszát! Szomszéd nélkül, felrakhatok egy drór kerítést, a megkérdezése nélkül? Igen, kézzel rajzolt, szinekkel elválasztott területi rajz, amit ügyvédél készítettünk.Gondolom, előtte földmérővel ki kell jelőltetni a kerítés helyét.

drbjozsef # 2019.08.12. 11:57

07Marianna,

Semennyire.

A haszonélvező döntheti el, ki lakik a lakásban.

07Marianna # 2019.08.12. 11:20

Sziasztok. Kérdésem a következő lenne. Családjogi törvények mennyiben tudják megakadályozni a lakáskiürítést mindenszámlát fizetünk tartozásunk nincs. Csak 1pszichésen beteg anyós haszonélvezettel, aki visszaélés a jogaival.