Társasházi központifűtés - leválás


Sheka # 2006.11.24. 11:26

Jó Napot Mindenkinek!

Remélem a hozzáértők vagy egyéb érintettek esetleg tudnak nekem segíteni a következő problémával kapcsolatban;

a társasházunkban közös kazános házközponti fűtés van, a közösképviselő látja el a fűtéssel kapcsolatos összes feladatot, beleértve az üzemeletetést.
Õ úgy határozott, hogy max. 20 fok napközben, éjjelre pedig ki kell kapcsolni a fűtést, a keringető szivattyú használata pedig szerinte nem szükséges, ennek következtében számos egyeztetés, probálkozás, levelezés után a mi lakásunkban, ami a legfelső és legszélső lakás, csupán 17-18 fok van, a nagy radiátor teljesen hideg, a kis radiátor pedig langyosnak sem mondható. Vettünk külön melegítőt, de ennek elég sokba kerül az üzemeltetése. Plusz a telefonszámla a közös képvisleőnek, napi több hívás, hogy csináljon valamit, de semmi sem történik. Mivel házközponti fűtés van, egész évben fizetünk fűtési és egyéb járulékos költségeket ez havonta kb 7-8 ezer Ft.

Sem alapító okirat, sem az SZMSZ, sem a házirend nem tartalmaz olyan kitételt, hogy nem lehet leválni, de olyat sem, hogy igen. Összesen annyi hogy a fűtési rendszer nem szerepel közös tulajdonként felsorolva az alapító okiratban, csak ennyi szerepel \"kazánház berendezései és tartozékai\" , mint közös tulajdon.

Kémény van a vízmelegítő gázkazán miatt, szóval elvileg egy kombi cirkóval le lehetne válni a közös rendszerről. A közös képviselő velem nem nagyon áll szóba, hiába kértem, hogy valami minimális meleget csináljon, vagy leaglább mondja meg, hogy mennyivel csökkenne a közös költségem, ha leválnék.
Hivtunk egy tervezőt, aki azt mondta, ha az alapító okirat nem szabályozza az engedély elintézni a saját fűtési rendszerhez az Önkormányzatnál, Kéményseprőknél nem akadály.

Tudja valaki, hogy lehet-e bármilyen jogi akadálya a leválásnak?
Ill. hogyan lehet ezt megoldani a Társasházzal, kit hogyan kell értesíteni vagy elég csak bejelenteni, hogy leválunk?
Esetleg tud vki vkit, aki levált hasonló rendszerről, vagy intézett már hasonló ügyet?

Nagyon köszönök minden segítséget előre is!!!!!!

Üdv: D.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 12:02

Ha a fűtzésdíjat közös költségként fizetik, akkor a leválás aligha lesz járható út - mégha egyébként lehetséges is. Szerintem célravezetőbb kilátásba helyezni, hogy pert indít, amennyiben a társasház továbbra is fenntartja a lakása használhatóságát nagy mértékben rontó intézkedést. (Amelyet egyébként a közös képviselő - megint csak szerintem - egymaga, közgyűlési határozat nélkül nem is hozhatott volna meg.)

Sheka # 2006.11.24. 18:05

A fűtési díj, pontosabban a gáz díj ill. kazán karbantartás, fűtés felügyelet része a közös költségnek, abban egy külön tételként van feltüntetve. Pontosan mit értett azon, hogy közös költségként fizetjük-e a fűtésdíjat?
A közös költséget nálunk tulajdoni hányad arányban osztja fel a közös kpviselő, ill. így rendelkezik az alapító okirat. De pl. a földszintiek tulajdoni hányada kevesebb és ez azért van, mert a liftet ők nem használják.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 18:17

Pontosan erre gondoltam: nem lehet a közös költség egy részétől megszabadulni arra hivatkozva, hogy az amúgy közös használatú helyiségek valamelyikét nem használja. (Nem mondhatja például, hogy Ön sohasem megy sötétben haza vagy a pincébe, ezért a közös villanyszámlából hagyják ki - még akkor sem, ha tényleg kizárólag napfénynél közlekedik is.)
Ennek fényében számomra elég nehezen értelmezhetőek a liftről írottak is.

Mart # 2007.01.11. 11:47

"Ha a fűtzésdíjat közös költségként fizetik, akkor a leválás aligha lesz járható út "
A társasházi törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy a lakáson belüli méretlen szolgáltatások díjának megfizetéséről az SZMSZ-ben lehet rendelkezni oly módón, hogy meg kell adni az érintett költségnemet és a számítás módját.
A központi fűtés díjának fizetését éppúgy lehet külön kezelni, mint a vízdíjat.
A brutálisan növekedő gázárak mellett egyre több tulajdonosnak lesz igénye a hőmennyiségmérő, és a szabálytók felszerelésére, vagy a rendszerből történő kiválásra. Ezt követően pedig senki nem mondhatja nekik azt, hogy nem fizethetik a hiteles mérőeszközzel mért fogyasztásukat, vagy kötelesek megfizetni a közössel az általuk el sem használt gáz díját is.
Shoka az Alapító okiratra hivatkozik, ami engem arra enged következtetni, hogy a házukban el sem készült az SZMSZ.
Én a helyében megtervezném a közös rendszerről történő levélést, és ahogy a nagykönyvben meg van írva, kérném a tulajdonosok írásos hozzájárulását. Amennyiben nem jön össze a 4/5-ös hozzájárulás, és megtagadja a ház a leválást, a bíróságon támadnám meg a határozatot a kisebbség jogos érdekeinek sérelme miatt.
Arra is kíváncsi lennék, hogy a közös képviselőnek van-e kazánkezelésre feljogosító szakvizsgája.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.11. 12:51

No, most akkor "méretlen" vagy "hiteles mérőeszközzel mért"?
Álláspontom változatlan: a közös költségektől nem lehet azzal szabadulni, hogy valaki bejelenti, a jövőben nem használ valamely közös tulajdonban álló épületrészt, felszerelési vagy berendezési tárgyat.

Mart # 2007.01.11. 21:40

Azzal valóban nem lehet szabadulni, ha bejelenti, hogy nem használ valamit. A törvény viszont lehetőséget biztosít arra, hogy ne minden költséget fizessenek a tulajdonosok tulajdoni hányad alapján. Nem kell mát tenni, mint az SZMSZ-ben meg kell határozni a költségnemeket, és a számítás módját.

  • Amíg egyetlen lakásban sincs hiteles hőmennyiségmérő, addig csak lakáson belüli méretlen szolgáltatásról beszélünk.

Ennek díját abban az esetben kell tulajdoni hányad arányában fizetni, ha az SZMSZ-ben nem rendelkezik másképp a Társasház.

  • Amikor egy tulajdonos felszereltet a lakásához egy hiteles hőmennyiségmérőt, akkor jogos elvárása, hogy a mért érték alapján fizessen. Ebben az esetben be kell kerülnie az SZMSZ-be a mért érték alapján történő költségszámítási módnak is.
  • Majd jön a leválás kérdése. A TÁVHÕ szolgáltatásról szóló törvény is lehetővé teszi, hogy a fogyasztó leválhasson a rendszerről. Természetesen feltételekhez köti a leválást. Mivel a Társasházak központi fűtéséről még nem alkottak külön jogszabályt, úgy vélem, a hozzá legközelebb állót, vagyis a távhőszolgáltatást, és annak szabályozását lehet alapul venni. (Az elv ugyanaz, csak kicsiben). Ezt a kérdést is az SZMSZ-ben kell szabályozni, és rendelkezni arról is, hogy mik azok a költségek, amiket a rendszerről levált lakás tulajdonosa továbbra is köteles megfizetni.
  • Még egy fontos kérdés: Kizárás a rendszerből.

A TÁVHÓ szolgáltatók felmondhatják a szerződést, és kizárhatják a fogyasztót a szolgáltatásból.
Mit tehet nemfizetés esetén a Társasház?
Kizárja a lakást a fűtési rendszerből, avagy fűti tovább gőzerővel, és jobb híján hat havonta bejegyezteti a jelzálogot a tulajdoni lapra?
Pillanatnyilag két olyan Társasházat kezelek, ahol a központi fűtésrendszernek már csak a maradványai és az emlékei vannak. Egyik ház sem bánta meg a váltást!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.11. 23:01

Két malomban őrlünk.
Nyilvánvaló, hogy bármelyik tulajdonos felszereltethet egyéni mérőt, és azután csak a saját költségét fizeti. De az már nem "közös" költség.
A társasház maga is dönthet úgy, hogy megszünteti a központi fűtést.
De egyoldalú döntéssel leválni szerintem nem lehet - ugyanúgy, ahogy a lakást sem lehet "kivinni" a társasházból. Hozzáteszem, momentán ezt pusztán a jogérzékem mondja, a társasházi törvényből konkrét normát nem kerestem hozzá.

Mart # 2007.01.12. 05:26

Szerintem rosszul értelmezed a közös költség fogalmát.
A közös költség nem attól "közös", hogy mindenki tulajdoni hányada arányában járul hozzá.
Az egyedi mérőeszköz alapján megállapított fűtésdíj is a közös költség része, mert a hőmennyiség előállítására szolgáló gáz díját a Társasház fizeti meg a szolgáltató felé.
Közös költség a személyek száma szerint fizetendő víz-, és csatornadíj, és az ugyanígy fizetendő szemétdíj is, mert a szolgáltató felé a Társasház fizeti meg a díjat, a Társasház nevében a szolgáltatóval kötött szerződés alapján.
Attól a perctől nem közös költség a közös hálózaton keresztül vagy közösen igénybevett szolgáltatás díja, amikor az egyes tulajdonosok nem a Társasház számlájára fizetik be a rájuk eső részt, hanem egyedi szerződés alapján közvetlenül a szolgáltatónak fizetnek.
Jó példa erre a víz-, és csatornadíj. Két lehetőség van a lakásokon belül felhasznált vízmennyiség mérésére:

  1. Költségmegosztó almérővel történik a fogyasztás mérése. Ebben az esetben a leolvasott érték alapján a Társasház számlájára kell befizetni a díjat, és a Társasház egyenlíti ki a szolgáltatói számlát. Az ilyen alapon fizetett vízdíj közös költség, függetlenül attől, hogy egyedi mérés alapján kerül megállapításra a fizetendő díj.
  2. Mellékvízmérővel történik a mérés. Ebben az esetben a lakás tulajdonosa, használója köt szerződést a szolgáltatóval, és közvetlenül a szolgáltató számlájára fizeti be az általa fogyasztott mennyiség díját. Itt már nem beszélhetünk arról, hogy a víz-, és csatornadíj közös költség, mert a fogyasztó nem a Társasház számlájára fizet.

Megjegyzem: attól a perctől kezdve, hogy egy lakástulajdonos szabályzóval (elzárócsappal) is ellátott hitelesített hőmennyiségmérőt szereltet fel, lehetősége nyílik az egyedi fűtésre. Elzárja a csapot és nem fogyaszt a közösből. Az már az ő dolga, hogy egyedileg fűt, vagy fázik.

Nem tudom, mennyire ismered azt a gyakorlati problémát, hogy az egyedi hőmennyiségmérőkkel felszerel társasházak többségébem kizárólag a mért értékek alapján osztják fel a fűtési költséget. Vannak lakások, amiket nem használnak, vagy egyéb okból (spórolás, fizetésképtelenség) nem fűtenek, így ezek a tulajdonosok nem is járulnak hozzá a fűtésdíjhoz. A szomszédos (fűtött) lakások tulajdonosai pedig háborognak...

Mart # 2007.01.12. 05:31

Ui: A lakást nem lehet kivinni a Társasházból, mert az műszakilag nem megoldható.
Az egyedi fűtéshez viszont joga van bármelyik tulajdonosnak, ha az műszakilag megoldható, és a Társasház részéről nem jár jelentős költséggel a műszaki átalakítás.
Ugyanilyen nehézkesen indult a mellékvízmérők elfogadása. Ma már az azt ellenzők többsége is rájött, hogy nem feltétlenül kell megfizetni mások fogyasztásának egy részét vagy mások pazarlását.

Sheka # 2007.01.15. 14:28

Elnézést, de régen nem jártam erre, közben látom akadnak még javaslatok, hozzászólások...
Nem tudom mi motiválta azokat akik az eredeti tulajdoni hányadokat kiszámították és egyáltalán milyen módszerrel tették ezt, de példának okáért a földszinti ugyan olyan paraméterekkel rendelkező lakás 10/10000-ed tulajdoni hányaddal kisebb, mint az első emeleti, a hatodik emeleti csak 1/10000-ed kisebb mint a többi emeleti azonos lakás. Tehát pl. a fszt. 247/10000-ed, az I-től V.emeletig 258/10000-ed 6. emelet 257/10000-ed.
Mindazonáltal az erkélyekről egy szó nem esik az alapító okirtaban, mivel külön tulajdonként nem szerepel talán közös tulajdon?
A fütésről, ami ugye házközponti fűtés, tehát saját kazán, amit a közösképviselő kezel, csupán annyi szerepel, hogy közös tulajdon a kazánház és berendezései. Nos berendezés a csőrendszer és az összes radiátor vagy sem?
A közös képv. nem hajlandó válaszolni semmire sem, nem adja ki a hivatlos közös költség igazolást arról, hogy mennyi a közös költség és az miből áll össze nm-re bontva, sem arról, hogy a fűtés költségek alatt egészen pontosan mit ért...
A lakásban nagy jóindulattal fejmagasságban néha elérjük a 21 fokot, de inkább a 20 fok a megszokott.
A kormányrendelet, amire a közös képviselő hivatkozik azt is tartalmazza, hogy igenis le lehet válni a közös rendszerről, ha ez műszkilag megoldható.
Mindenképpen leválunk, ha kell, akkor jogi útra terelve az ügyet, sem a hőfok, sem az elszámolás, ill. a mások helyett fizetés nem megoldás, és nem arányos elosztás. sajnos a házban sok az idős , akit az orruknál fogva vezet a közös képviselő. Így nem hiszem, hogy a 4/5-ös hozzájárulást meg tudjuk szereni. Viszont ha jól értelmeztük a 4/5-ös hozzájárulás akkor kell, ha a fűtésrendszer közös tulajdon, viszont ha ezt nem köti ki külön az alapító okirat akkor is kell?
Véleméynem szerint ha közös tulajdon, akkor mindazoknak akik plusz radiátort szereltek be szintén kellett volna 4/5-ös hozzájárulás, hogy ezt megtegyék nem?

Külön hőmennyiségmérőt felesleges felszerelnem, hiszen ettől nem lesz meleg, sőt elviselhető sem a lakásban uralkodó helyzet.

Sheka # 2007.01.15. 14:36

A SZMSZ elkészült, és arról rendelkezik, hogy a közösköltséget tulajdoni hányad arányában fizetjük. Ami ugye az általam leírtak miatt aggályos, hiszen nem egyforma a tulajdoni hányad u.akkora lakások esetében. Ez teljesen dilettáns megoldás a jelen gázártámogatást figyelmen kívül hagyva is, hiszen a légköbméter azonos.
Kezdetben arra következtettem, hogy az erkély miatt kisebb a tulajdoni hányad - de néhány régi lakó arról tájékoztatott, hogy a lift költségek miatt. Ez valósnak tűnik, mivel az erkélyről egyáltalán nem szól sem az alapító okirat, sem az SZMSZ.
Nem tudom sajnos van-e fűtés üzemeltetéssel kapcsolatos bármilyen képesítése a közösképv.-nek. erről sem nyilatkozik, az iratokba pedig nem enged betekintést.

Mart # 2007.01.15. 19:28

Javaslom, hogy a jövőben minden gondodat, problémádat tértivevényes levélben közöld a közös képviselővel, és hasonló formában kérd a választ is.
Amennyiben a kk. intézkedése számodra nem fogadható el, fordulj bizalommal a Számvizsgáló bizottságoz, aminek törvény adta joga és kötelessége a közös képviselő ügykezelő tevékenységének rendszeres ellenőrzése.
Abban az esetben, ha a Számvizsgáló bizottság intézkedése vagy hozzáállása sem kielégítő számodra, kezdj el szervezkedni a tulajdonostársask között.
A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az összes tulajdoni hányadhoz vizsonyított legalább 1/10 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosok kérjék közgyűlés összehívását a napirendi pontok megjelolésével. Ez a Ti esetetekben azt jelenti, hogy már 4 aktiv tulajdonos - több mint 1000/10000 tulajdoni hányad) is kérheti közgyűlés összehívását, ahol további tulajdonosokat ébreszthet rá, hogy mik azok a kérdések, amikben nem úgy történnek a dolgok a házatokban, ahogy történniük kellene.
Ehhez természetesen szükséges az is, hogy ismerjétek a társasházi törvényt!

Sheka # 2007.01.16. 17:54

Köszönöm a javaslatot, megkisérlem a tulajdonostársakat rávenni, hogy tegyünk valamit. Úgy láttam - kiragasztott cetlikből - hogy másnak sem tetszik ami itt folyik, remélem jutunk valamire.
A tértivevényes levelek megvannak, hangfelvételek, + egyebek is, már ügyvédet kértem fel a képviseletünkre, mert a számvizsgáló bizottsággal sem megyek semmire. /Állítólag annak a tagjai hozták ide./
Köszönöm mégegyszer!

Mullert5 # 2009.09.22. 08:02

Ehhez a témához nem kapcsolódó kérdésem lenne, de a topic címe megfelelne, nem akarok új témát nyitni. Szinte biztos vagyok a válaszban, hogy nemleges lesz, de egy próbát megér: Panel társasházról lenne szó, 4 emeletes. Leválhatok-e egyedül a távhőről úgy, hogy elektromos fűtést használjak. Műszakilag talán kivitelezhető lenne.

Mullert5 # 2009.09.22. 08:03

Ehhez a témához nem kapcsolódó kérdésem lenne, de a topic címe megfelelne, nem akarok új témát nyitni. Szinte biztos vagyok a válaszban, hogy nemleges lesz, de egy próbát megér: Panel társasházról lenne szó, 4 emeletes. Leválhatok-e egyedül a távhőről úgy, hogy elektromos fűtést használjak. Műszakilag talán kivitelezhető lenne.

MajorDomus # 2009.10.21. 21:12

Nem.uj távhőtörvény miatt

adazo # 2010.04.12. 12:46

Nekem egy vidéki társasházban van lakásom a 4. emeleten.Régóta nem lakik benne senki,de a fűtést és a közös költséget ugyanúgy fizetem mint mindenki más.A fűtést és a meleg vizet központi gáz kazán látja el.Mostanra a díj ,amit minden hónapban ki kell fizetnem a 43 m2-es lakásra elérte a 25900 Ft-ot.De ebben csak a fűtés és közös költség van benne.A kérdésem az lenne,hogyan tudnám a költségemet csökkenteni,vagy esetleg lenne-e lehetőségem arra hogy leváljak a társasháztól és villanyfűtést vagy valamilyen más megoldást választhassak ami olcsóbb.Válaszukat előre is köszönöm!!

MINDIANA # 2010.04.12. 17:06

MD!

XIII. ker. Fiastyúk u., Tomori köz, Tahi u.
(téglaépületek) több lakás is levált a távhőről, miután műszakilag megoldható volt, az egyedi fűtés kialakítása. Volt olyan épület, ahol csak egy lakás oldotta meg a saját fűtést. Távhőről váltottak gázfűtésre.

Anna

MajorDomus # 2010.04.12. 21:43

Anna !
Rendes gazdálkodás körét -meghaladó kiadás ! Október 1-től 100 % !
Egyetértéssel !
Magyarországon ???

Agisze # 2010.09.28. 08:49

Jó napot!
Érdeklődnék!
Vidéki 8 lakásos társasház központi a házban lévő kazánnal, egyéni fűtés mérővel és meleg vízórával rendelkezik minden lakás.
Helyszíni vizsgálat alapján a fizikai kivitelezés lehetséges a leválásra, és az egyedi fűtés és meleg víz ellátásra!
A hideg vízóra egyéni, van egyéni gázórám, a központi kazán vízforgató szivattyú viszont közös villanyról megy akár a lépcsőház világítás!
Milyen jogi kötelességeim vannak a leváláshoz, és későbbiekben milyen közös költségeket érintő kötelmeim maradnak?
köszönettel:
Agisze

nandy # 2010.09.28. 09:27

Olvasgass egy kicsit az egyéni leválásról, nem olyan egyszerű és olcsó, mint gondolnád! A közös költség fizetési kötelezettséged továbbra is megmarad, esetleg a fűtési költséget lehetne megspórolni, vagy annak egy részét, ha a közös helyiségeket is fűtik.

Agisze # 2010.09.28. 10:04

Hol tudok utána olvasni?
A leválási költségekkel tisztában vagyok.
A közös költség nem tartalmaz semmilyen a fűtéssel és meleg vízzel kapcsolatos költséget tudomásom szerint!
Természetesen a további közös költség jogcímén szedett összeg megmarad!
A fűtés spórolás elég nagy lenne az új rendszerrel!
A közös helyiségeket nem fűtjük!
Agisze

MajorDomus # 2010.09.28. 21:41

Nem egeszen ertem.
tavfuteses az epulet ?
ha igen, akkor felejtsd el.
ha a kazan a tarsashaze s ti vagytok rajta kizarolagosan, akkor a tarsashaz beleegyezese kell, s a helyi onkormanyzat muszaki osztalyanak egedelye a tervek alapjan az egyeni rendszer kiepitesere.

mogyorocska # 2010.10.08. 06:40

Ez a leválásos dolog engem is érdekelne!!! Mi szintén 8 lakásos gáz-központi fűtéses társasházban lakunk. Ha egyedi /cirkó/ fűtést szeretnénk, többen is a házból, mert nagyon sok a rezsi így, akkor hol tudnánk utána járni, hogy ehhez mi is szükséges? Akik mondjuk nem válnának ki azoknak is kell a beleegyezése?

Köszönöm ha valaki tudna valami segítséget mondani!