Új zembentartó nem tud saját nevére KGFB - t kötni?


guba # 2007.01.12. 15:07

Ha valaki tulajdonosként átengedi másnak az üzembentartás jogát, az már egy „jogviszony” közöttük. Ennek a szerződésnek még csak viszterhesnek sem kell lennie.Nevesítve ez a szerződés a haszonkölcsön. Az üzembentartó pedig emme ninőségénél fogva átvállalhatja a jármű fenntartásával járó költségeket.
Ezzel együtt a biztosítók valóban csak év végén engedik meg a szerződés megszüntetését, ami álláspontom szerint nem szabályszerű eljárás.

Dr.Attika # 2007.01.12. 14:12

Igaza van a biztosítónak. Nincs ilyen jogviszony, hogy "üzembentartói megállapodás". A tulajdonos és az üzemben tartó akkor válik el egymástól, ha erre valamilyen polgári jogi jogviszony lehetőséget ad ( bérlet, lízing, kölcsön stb....)

the big cat # 2007.01.12. 14:06

"üzembentartói megállapodással adtunk el"

Ilyen jogi konstrukció nem létezik, ez színlelt szerzősés, és adócsalás is.

És igazuk van, nem számít érdekmúlásnak, mert a tulajdonos továbbra is te vagy, és van érvényes biztosításod, az, hogy üzembentartót is bejegyeznek a forgalmiba, ezt nem befolyásolja, ugyanis te az autót nem adtad el. és az okmányirodának igaza van, ahhoz, hogy üzembenatrtóként bejegyezzék, az autóra érvényes KGFB igazolást be kell mutatni.

ronaldinhogaucho # 2007.01.12. 13:16

edves jogifórumosok! Egy kisértékű, használt autót üzembentartói megállapodással adtunk el egy baráti házaspárnak. Felhívtam a KGFB biztosítómat és kicsit megleptek: nem mondhatom fel a szerződést, mert ez nem számít érdekmúlásnak, majd csak a szokásos novemberi rendes felmondásos időszakban. Azaz egész évben még az én nevemen B-M besorolásommal és feleősségemre használja az új üzembentartó aza autót. A barátomnak az ő okmányirodájábanazt mondták, a forgalmiba is csak akkor tudják őt bejegyezni, ha viszi az én nevemre kiállított KGFB igazolást. Nem lehet az, hogy ha már őt az okmányiroda bejegyezte üzembentartónak, akkor én mégis felmondhatom a KGFB-met jogszerűen és a barátom megkötheti a saját nevére az új biztosítást? Köszönöm előre is a válaszokat!