elvett jogosítvány


wers # 2017.12.27. 15:05

Ha visszaérkezi, visszakapod. Nem lesz több büntetés vagy tiltás.

Tomika1 # 2018.01.14. 13:45

Hát sajnos nem ezt az infót kaptam az okmányirodában. Ott közölték hogy itt is csak egy év múlva kapom vissza a jogosítványt, nem csak szlovákiára érvényes a tiltás.

wers # 2018.01.17. 10:12

?????
Hol van róla a magyar hatóság által hozott határozat?

wers # 2018.01.17. 12:09

Kikerestem az idevonatkozó nemzetközi egyezményt:

42. Cikk
Vezetői engedélyek érvényességének felfüggesztése

1. A Szerződő Felek vagy szerveik megvonhatják a jogot, hogy területükön használhassa nemzeti vagy nemzetközi vezetői engedélyét attól a vezetőtől, aki területükön olyan szabályszegést követ el, amely jogszabályaik szerint a vezetői engedély visszavonására ad okot. Ilyen esetben a Szerződő Fél vagy szervének hatósága, amely az engedély használatának a jogát megvonta:

Nem tudok róla, hogy ez változott volna.

hitehagyott # 2018.02.02. 19:50

Üdvözletem!Szeretnék segítséget,azaz hasznos infót kérni Ausztriában elvett josi ügyében.A történet a következő lenne.Italozás este majd reggel munkába menet.A Szlovéniából (itt volt a szállásunk)mentünk Ausztria felé és az autóban babrálva elrántottam a kormányt és eléggé az út szélére húzódva majd hirtelen visszarántva kacsáztam egyet.Közben a mögöttem érkező terepjáró a manőver után megelőzött és a határon elém állva (elállta a határon a teljes továbbhaladás lehetőségét) berohant az irodákba és kihívta a rendőröket majd továbbment,nyílván azt mondta részeg vagyok.A rendőrök kérdezték mi van én próbáltam elmagyarázni a helyzetet (osztrák rendőrök),de nem érdekelte őket.Gyakorlatilag azonnal elvették az összes papírjainkat és félrerakatták velem ! az autómat majd mondta du.14 óra után visszamehetek érte.Semmit nem értettem,majd az elvett irataim alapján a sofőrkártyámról írták le az adataimat és mondták mehetek.Nem engedelmeskedtem, mert mondtam legalább a személyit bankkártyát adják vissza,ezt megtették vagy 2 óra könyörgés után.Aztán kitalálták hogy fújjak szondát, mondtam ilyen hozzáállás után nem vagyok hajlandó,ettől eltekintettek nem! kellett fújnom.Majd mondták fizessek 1000 eurót majd visszaadják az autó papírjait és a jogsimat.Mondtam rendben beültettek az autójukba és én meg a kollegám összedobtuk a pénzt.Kifizettük majd el akartak megint zavarni,de én a jogsi és valami igazolás nélkül nem akartam eljönni.Ezután kaptam vissza az összes iratom és a papirjaim kivéve a jogsit.Helyette adtak egy igazolást hogy ittasvezetés miatt elvették és kifizettem 1000 e büntetést.Mivel több kategóriám van és ez az eset személyautóval történt,ezért fontos lenne.Ez a történet 2017.11.07.-én volt,így lassan már 3 hónapja és azóta semmi.A régi címemre állítottak ki minden igazolást,érdeklődtem már a kormányablaknál is,de semmi.Annyit mondtak, "hogy nem probléma a rossz cím, mert a BM-ban úgyis tudják az új címem".Köszönöm ha végig olvassa(tad) és tud(sz) tanácsot adni.

wers # 2018.02.03. 06:30

Elolvastam. Végig. Három sor is elég lett volna.
A jogsid az utolsó lakóhelyed szerinti kormányablakban fog landolni. Ha ott több kormányablak is van oda, minek az előző neve okmányiroda volt. Előtte a KEKKH-hoz kerül. Ha úgy véled, hogy "elvesződött" a postázások közben, ezt jelentsd be elvsztestésként, de mindezt mond el, írjatok le a jegyzőkönyvbe. Kapsz újat, a régit letiltják. Alá kell majd írnod, hogy Ausztiaban nem vezethetsz. Csak így igenyelj másikat. (Látszik, az a "kiegyezés" még mindíg nem lepett érvénybe, de mi is rendesen tehetünk róla)

hitehagyott # 2018.02.03. 08:20

Kedves wers!

Köszönöm válaszodat.Annyit kérdeznék még hogy esetleg ha később érkezik meg és én már igényelek újat,akkor ezzel a jegyzőkönyvvel zárhatom ki a közokirat hamisítást.A kormányablakban értenek ehhez,mert mikor érdeklődtem,akkor a hozzáállás minősíthetetlen volt a szakértelem szintén.Persze tudom te sem tudhatsz mindent, de remélem működik ez a megoldás.További szép napot!

wers # 2018.02.03. 09:23

Első sorban természetesen kérd az eredetit. Az okmányiroda, ha hozzájuk még nem érkezett meg, hivatalból megkeresi a KEKKH nemzetközi jogi osztályát, hogy mit tudnak róla. (Nyugodtan mondd, hogy megvárod a választ, hívják fel őket) Ha senki sem tud semmit, érdeklődj, ugyan meddi, akár évekig kell várnod? Utána jöhet, amit leírtam.
Igen, ha a szokványos jegyzőkönyv megjegyzés rovatába beírjátok az esetet (a kalandos részek mellőzendők), utólag nem lesz gondod. Megjegyjem, hogy akár e nélkül sem. Azt is megjegyzem, ha a jogsidat Magyarország területén a magyar rendőrség eljárása alapján vették volna el, hosszabb búcsút kellene venned tőle.

hitehagyott # 2018.02.03. 10:53

Megint csak köszi!A jövő héten utánajárok és majd írok milyen tapasztalotot szereztem.

wers # 2018.02.03. 11:16

:) minden esetre sok türelmet, és ha lehet kedvességet vigyél magaddal. Sok sikert!

hitehagyott # 2018.02.05. 16:15

Szia wers!
Sajnos nem jártam sikerrel.Az ügyintéző hölgy mondta hogy ez nem járható így.A jegyzőkönyvben alapból az áll,hogy "büntetőjogi felelősségem tudatában",ami nem változtatható meg semmilyen nyilatkozattal,mert a közokirat hamisítás ténye akkor is fenn fog állni.Mondtam neki hogy tudom,ezért is írnám bele hogy mi a helyzet,mert ennyi idő után már meg kellett volna érkeznie.Erre az volt a válasz,hogy addig tarthatják vissza,ameddig ők eltiltanak,legyen 3,6,9 hónap vagy akár egy év.Ezzel is védve magukat illetve engem hogy ne vezessek Ausztriában.Tehát ez az út abszolúte nem járható,mivel nincs amire "hivatalosan" érvényteleníthetném a régit.Egyébként valóban elöttem lekérdezte,sőt mutatta is a gépben,hogy nincs tiltás rá és sajnos még nem érkezett meg.Korrekt volt nagyon mindent elöttem intézett és meg is mutatta.Azt is mondta amíg nincs határozat felőlük,addig nincs mire lemondanom az ausztriai vezetésről,ezt majd akkor kell hivatalosan is megtennem ha megkapom a határozatukat,majd csak ezután adják vissza otthon.A bevett gyakorlat jelenleg úgy megy az osztrákoknál,hogy meg várják az ő általuk kirótt büntetés lejártát majd ezután küldik meg Mo.-ra.Sajnos megtehetik és meg is teszik. (szarnak rá hogy itthon nem vezethetsz hivatalosan)A szakértelem meg volt,mert pont akivel beszéltem, ő foglalkozik a nemzetközi ügyekkel.Mesélte hogy pont volt egy hölgy,akinek baleset végett vették el kinnt és igényelt elvesztés miatt.Később jött meg a határozat a jogsival,majd 3 hónapig kellett futniuk az ügyészségre a közokirat hamisítás miatt.Tehát a tanulság csak józanul!!Ne próbálja meg "érvényteleníteni".Amit megjegyze m ha az igazat elmondva akar elérni meg sem csinálnak.A saját érdekében!Azért köszönöm!

hitehagyott # 2018.02.07. 19:38

Szia wers!

Mi a véleményed?

wers # 2018.02.08. 07:10

bocs, majd később, nem felejtettel el

mmmario # 2018.02.12. 20:31

Kedves fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:
Németországban áthajtottam egy piros lámpán, és lefényképeztek. Ez még augusztusban történt, de a büntetés most jött ki: pénzbírság és 1 hónap eltiltás. Azt kérik, adjam le a jogosítványom hogy megkezdődhessen az eltiltásom. Viszont én már rég Magyarországon vagyok, és azt sem tudom visszamegyek-e valaha. Így vezetni sem fogok ott, de a jogosítvány nyilván nem akarom elküldeni. Mi a teendőm? Mire számíthatok ha nem adom le?

Előre is köszönöm!

wers # 2018.02.13. 07:06

mmmario
Így vezetni sem fogok ott, de a jogosítvány nyilván nem akarom elküldeni.
Megharapni nem fognak érte. Halvány kisérletet tehetsz, kérjed, hogy a jogosítvány nélkül is jegyezzék be a titásodat. Indoklásként írd, hogy a vez.eng. korlátozás csak Németország területére érvényes. Más országokban vezethetsz, és szükséged van rá. Ha elutasítják addig nem vezethetsz náluk, ameddig a büntit le nem töltöd.

A pénzbírságot fizesd meg.

wers # 2018.02.13. 07:17

mmmario
Nem mindenben értek egyet, de rajtad nem segít. Ha az ügyintéző így godolja, kár vele vitatkozni.
addig tarthatják vissza,ameddig ők eltiltanak,legyen 3,6,9 hónap vagy akár egy év.” Nem. Normál esetben nem addig kellene maguknál tartani, ameddig ők korlátozták a vezetői jogosultságot, hanem a határozatukkal meg kellene küldeniük annak a külföldi hatóságnak, aki a jogosítványt kiadta. Na de sajátosan értelmezik a nemzetközi egyezményt.
Ha ez ellen a magyar hatóság nem emel szót, senkit nem érdekelt, kivéve akitől elveszik a jogosítványt.

Ezzel is védve magukat illetve engem hogy ne vezessek Ausztriában.
Tévhit, ámítás. Nem attól nem vezethetsz, hogy nincs nálad a jogosítvány. A rendőr egy gombnyomásra látja igazoltatáskor, hogy korlátozva van a jogosultságod (akkor is, ha a kezedben van a jogosi). Ezért fölösleges elvenni. Egyre gyakrabban nem is szokták. Bejegyzik a tiltást, és kész. Ennek az „elveszem” cirkusznak nincs sok értelme.

Mesélte hogy pont volt egy hölgy,akinek baleset végett vették el kinnt és igényelt elvesztés miatt.Később jött meg a határozat a jogsival,majd 3 hónapig kellett futniuk az ügyészségre a közokirat hamisítás miatt.
” És mi lett a vége? Érdekelne, mert többnyire ügyészig sem jut el.
Az megint más pl. amikor egy-két okoska azt hiszi, hogy nem fejlődik a technika és azzal kijátszhatják a rendszert, hogy azt jelenti be, hogy elvesztette, így, ha a rendőr elveszi az egyiket, marad még másik. Amikor ellenőrzéskor a régit mutatja be, vagy édesebb eset, mikor mindkettő előkerül, na az már nagy bukta.

wers # 2018.02.13. 07:18

bocs, hitehagyott, neked szántam :))

mmmario # 2018.02.13. 16:17

Köszönöm a választ, wers!
A halvány kísérlettel megpróbálkozom. A pénzbírságot természetesen befizettem.

hitehagyott # 2018.02.13. 19:05

Utánajártunk a külföldi hatóságnál is,meg lett kérdezve merre mi újság.Azt mondta rossz címre küldték a határozatukat (a posta visszaküldte nekik)és megúsztam fél év eltiltással.Azt mobdták, hogy majd május 5.-én telik le az általuk kiszabott eltiltás és!! figyelj!! ha kimegyek érte nekem adják oda, ha nem ,akkor küldik csak el M.o.-ra a Belügyminisztériumba.Szószerint k@cs#g$k és direkt szopatj@k az embert.Viszont kis hazánk felé nem fognak jelezni semmit csak akkor ha ki kell küldjék, de ha én veszem át,akkor már tiltás nélkül (mert letelik ugye) vezethetek ott kinnt.Azt nem értem hogy a k@r#v% anyjunkba jönnek ahhoz, hogy ezáltal itthon is eltiltanak, mert ugye nincs jogsim.Viszont most megkeresem a kedves ügyintéző hölgyet és mivel haza felé nem fogják jelezni bejelentem hogy elveszett.Mikor kimegyek érte,akkor meg itthon bejelentem, hogy megtaláltam a régit és egyszerűen leadom pont.Elismerem hülyeséget csináltam de bőven megfizettem érte és itthon hadd vezessek már!Mit szólsz hozzá!?Majd ha lesz haladás az ügyben megint leírom mi lett.

hitehagyott # 2018.02.13. 19:17

mmmario!

Az én esetemből kiindulva én tuti nem küldeném el!Azért, mert N.o.-ban letilthat,amit meg is fog tenni,de itthon és más országokban talán ne akarjon korlátozni azzal hogy bekéri a jogsid.Fizessd be a büntit és mint írta wers indokold meg hogy náluk nem vezetsz,vezethetsz.A tiltást így is be tudja vinni a rendszerükbe mivel szerintem az adataidat vagy lekérik a magyar rendszerből vagy már tőled kérdezték.Mivel ha kifizeted a bírságot nem fog tudni mit csinálni veled.Sajnos én is engedtem nekik hogy ott maradjon a jogsim, most meg szívok.Én biztos ez csinálnám, nem utolsósorban mi van akkor ha elkeverid postázás közben?Akkor mit csinálsz? Nekem ez lenne a tanácsom, de te tudod...

wers # 2018.02.14. 07:47

M.o.-ra a Belügyminisztériumba” :))) na ilyennel még nem találkoztam (BM már vagy ezer éve nem illetékes). Olyannal igen akik előbb a konzuknak küldték. Az + náhány hét - hónap utaztatás. A KEKKH-hoz kellene küldeniük, ők az utolsó bejelentett lakóhely/tartózkodásihely szerinti kormányhivatalhoz továbbítják.

Weotven # 2018.03.09. 17:59

Volna egy kerdesem. Jan 29 en kaptam 7 pontott es kigyult a 18 pontom. Lekertem a pontjaim beiratkoztam utankepzesre. Ket het mulva lesz vege. Papir meg nem jott sehonnan. Van eselyem h meguszom v eselytelen?! 9 pontott vonanak le.

wers # 2018.03.10. 05:29

Weotven, ha magad figyelemmel kísérted, hogy "kipontozódtál", és figyelmeztetés nélkül önként elvégzed az utánképzést, csökkenni fognak a pontjaid. Ha jól tudom a vizsgaközpont az igazolást el fogja küldeni a KEKKH-nak. (erre azért kérdezz rá) Addig ne vezess.
Van eselyem h meguszom v eselytelen?!
Ezt nem igazán értem, mit úszol meg?

Szerintem 13 pont után értesítést kell kapnod, de ez csak tájékoztatás. További hátrányos következmény akkor lenne, ha már a rendőrbácsitól tudod meg, hogy a büntipontok elérték/meghaladták a 18 pontot. Ekkor eltiltást kap az illető - többnyire fél évet, le kell adni a jogsit, és fontos, hogy ilyenkor az eltiltás ideje akkor kezdődik, amikor fizikailag a jogsit az okmányiroda átvesz.

nonolet # 2018.03.10. 09:33

Weotven

Bárcsak VÉGLEG kivonnának forgalomból... rohadék rendszeres szabályszegőként.

wers # 2018.03.10. 09:45

azért elég hamar el lehet ám érni a 18 pontot (persze ha valaki sokat közlekedik)