Gépkocsi adás - vételi szerződés


drotos5 # 2015.03.09. 19:17

Üdvözlöm.Eladtam az autómat.A vevő édesapja jött el az autóért.Megnézte kifizette és elvitte.Az adásvételi alá volt írva (fia otthon már aláírta)viszont az a baj hogy az okmány irodába nem tudtam kijelenteni az autót,mert a Vevő kiskorú(1998 as születésű).Nem néztem amikor kitöltöttük a szerződést hogy még nincs 18 éves.Tudom hogy meg kellet volna nézni de sajnos ne4m figyeltem oda.Azt szeretném tudni hogy ilyenkor mi a teendő.Köszönöm.

guba" # 2014.08.27. 19:55

Visszterhesnek.

Dóri73 # 2014.08.26. 17:56

Sziasztok!

Visszterhesnek vagyis adásvételnek, vagy ingyenesnek, vagyis ajándékozásnak számít, ha a gépjármű eladási árának beírunk egy összeget, viszont odaírjuk a fizetés módjának és idejének sorba, hogy a felek, (egyenesági rokonok) között 2010.08.15 nappal kelt kölcsönszerződés törlesztőrészleteként beszámítással lett ez az összeg mint vételár megállapítva?

guba" # 2014.08.22. 18:37

reggel hideg motornál elég hangosan kattog, több helyen folyik az olaj, olajdekni több csavarja törött. A szerelő szerint a motorban valami eléggé kopott is lehet.

Ha a szerelő, aki látta nem tudja mi a hiba oka, akkor interneten keresztül nehéz lesz kitalálni.
Ha a tippemre vagy kíváncsi, akkor a hidrotőke miatt kattog hidegen, az olajdekni csavarjait meg ki kell cserélni és akkor megszűnik az olajfolyás.

Az autót, meg mindentől függetlenül írasd át, mert többe fog kerülni a mulasztás, mint a szeleptőke. Ha végül a szerződés felszámolásra kerül az illetéket vissza lehet igényelni.

szivacs1987 # 2014.08.22. 12:41

Elnézést, most néztem jobban utána, mégis foglalkoznak használt autó kereskedéssel.

szivacs1987 # 2014.08.22. 12:13

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy vettem egy használt autót
(2008-as 108e km, cégtől, de nem autókereskedőtől). A vételkor a motor meleg volt, és megfelelően (hangra, érőre, érzésre) működött.

A megvásárlás után másnap reggel hideg motornál elég hangosan kattog, több helyen folyik az olaj, olajdekni több csavarja törött. A szerelő szerint a motorban valami eléggé kopott is lehet. Még nem szedte szét. A vétel óta kb 200km-t mentünk vele. Illetve hideg motornál a sebességmérő sem működik, csak kb 15perc autózás után, de akkor már jól, közben össze vissza ugrál. 1-2 óra megállás után is még jó, de másnapra megint rossz.

Beszéltem az eladóval, de most nincs itthon, és így nem tudunk személyesen találkozni. Amire tudunk, addigra már át kell íratnom az autót.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetőségek(jogi) vannak számomra, és ezeknek mik a lépései?

Előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2014.08.18. 15:44

Egy 2007. évi bejegyzés hogy jön most ide?

Pietari # 2014.08.18. 14:21

Nem, normális másolatot csinálni nem lenne nehéz (az eladónak valamiért mégis az), elsősorban ez is a cél. Azonban az eladóval történő kommunikáció nehézkes, ezért előfordulhat, hogy határidőn belül nem lesz átírva a jármű.

Hogy mi a fenének kell a sz.ig. másolat, az pedig egy másik kérdés, amit a banki ügyintézőnek is feltett a vevő, de sajnos nem sikerült meggyőznie az ezek szerint tájékozatlan ügyintézőt.

Így a vevő az eddigi bosszúság mellé valószínűleg nyert magának még egy utat a bankba, aztán fizetheti az elidegenítési tilalom törlésének illetékét is az okmányirodában. Az persze már csak jelképes összeg a gépjármű árához képest, de azért bosszantó.

Köszönöm a választ.

Pietari

ius latratus # 2014.08.18. 13:45

...s most hagyjuk, hogy mi a fenének kell a banknak a szig. másolata a meghatalmazás befogadásához?

ius latratus # 2014.08.18. 13:43

Mindenféle csűrés-csavarás helyett: Olyan nehéz lenne egy normális másolatot csinálni???

Pietari # 2014.08.18. 11:41

Kedves Fórumozók!

A következő szituáció alakult ki egy gépjármű adásvétele kapcsán:

  • Az átírás során kiderült, hogy az elidegenítési tilalmat (egy már kifezetett kölcsön után) elfelejtette töröltetni az előző tulajdonos.
  • Az előző tulajdonosnak már nincs meg a törléshez szükséges, banktól kapott igazolás. Mivel épp külföldön tartózködik, a legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, hogy a vevő kapott egy meghatalmazást, amivel a bankból új igazolást kérhet a tilalom törléséhez.
  • A bank sajnos megtagadta a kérést, mivel a meghatalmazáshoz csatolt szem.ig. másolat nem elég olvasható...

Mi történik, ha a vevő kifut a 15 napos átírási határidőből? Ki fizeti a büntetést? Kérheti-e ezek után a vevő az eladót, hogy az egész tilalom törlési procedúrát intézze el határidőig ahogy tudja? Szélsőséges esetben el lehet-e állni az eredeti adásvételi szerződéstől, ha a tulajdonszerzés ilyen módon akadályozott (már csak az elidegenítési tilalom él, a kölcsön bizonyítottan rendezve lett).

Köszönöm, üdv.
Pietari

ius latratus # 2014.08.12. 18:30

Nagy Ég!
Nyomtatványbolt, kb.50 Ft., s nem is lehet elrontani. Az árat meg mi honnan tudjuk?

Napsugar0429 # 2014.08.12. 14:11

lletve lenne még egy olyan kérdésem is, hogy ha most az édesanyám a tulajdonos és egy másik személy az üzembentartó, de a gépkocsi átírásnál a párom lesz a tulajdonos-és üzembentartó egyben, üzembentartói részről is lesz külön vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettsége?

Napsugar0429 # 2014.08.12. 13:03

Üdvözlöm!

Előző hónap végén lejárt a gépjárművünk utolsó törlesztőrészlete, most várom a törzskönyvet, illetve az opciós törlő papírt. A gépjármű édesanyám tulajdona. A dokumentumok megérkezését követően szeretnénk átíratni a kocsit a párom nevére. Kérdésem az lenne, hogy milyen adásvételi-szerződést írjunk, illetve milyen összeg szerepel az adásvételi papíron (ha szerepel egyáltalán), illetve mindkét fél részéről milyen adózási kötelezettségek vannak.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.08. 13:47

Ahhoz hogy érvényes legyen, semmit nem kell leírni. Hogy a nyilvántartásba bejegyezzék az új tulajdonost, ahhoz igen. De a vételárat nem kötelező beleírni - bár azt sem értem, miért titok.

guba" # 2014.07.08. 11:21

Rendkívül zagyva tényállás ez. Tisztázni kellene, hogy vetted, vagy kaptad a kocsit, és akitől, az miért követeli vissza. Ha magyar autó és magyar állampolgárok között köttetett az ügylet, akkor a svájci vonallal és a magánéleti szállal nem érdemes terhelni az amúgy is nehezen értelmezhető előadást.

zsolt1983 # 2014.07.07. 15:33

Sziasztok

2 éve vettem egy kocsit azóta használtam svájcba sajnnos a törzskönyvét nem kaptam meg az okmányirodában kiderült valaki átvete a törzskönyvet de fogalmam nincs ki elég gyanus volt az eladó az okmányirába közölték hogy mivel előtürzskönyvezett a kocsi igy elsem adható megkel várni a 2 hónapot mire köröztetik aztán kapok ujat,de nem is ez a problémám akitöl kaptam a kocsit az svájci állampolgár és most hogy haza költözöm így a kocsit magájénak akarja tudni azt kéri töllem irjam át a nevére adásvételit követel mivel elhagyom,de én nem akarok megválni a kocsitöl a kocsi jelenleg magyarba van a saját nevemen én vagyok a tulaj van e arra lehetőség hogy irok vele egy ajándékozási nyilatkjozatot de ugyanakor nem szeretném a kocsit svájcba kivinni neki! viszont egy nagyob összeget kértem tölle hogy Magyarországon uj életet kezdjek aban a fejében ad nekem pénzt ha a kocsit átirom a nevére vagy neki ajándékozom de a pénz nem anyira nagy hogy megérje nekem mit tehetek van e arra lehetüség hogy ajándékozozás céljábol megirok egy ilyen papírt csakhogy megkapjam a pénzt aztán nem adom át neki a kocsit ! tudom ez nem fer dolog de eleget szenvedtem melette és a kocsi nekem kel mivel azal dolgozom4 van e lehetöség hogy viszalépjek az ajándékozástol vagy ha nem jelentem be az okmányirodába akor elévül e vagy semisé nyilvánitják e és megmaradhat e a kocsi? nagyon fontos lenne tudni mit tehetek köszönöm a választ

zsoszso # 2014.07.04. 19:26

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni mit tehetek ez ügyben kihez forduljak ?!
Vettem egy gépjárművet , apa az üzembe tartó a fia a tulajdonos.Megírtuk az adásvételi szerződést kifizettem az autót majd meg eggyeztünk abba mivel pénzszükébe álltam ,hogy nem írunk dátumot és addig add egy kölcsönadási szerződést ,hogy amint összejön az összeg átiratom a járművett! Majd pár hétre rá jött a telefon nem tudom átírni a gépjármüvet addig mig nem ad a gyámhivatal valami igazolást mert a fia nem töltötte be a 18 ik életévét(ugye én marha nem is vettem észre nincs 18)Szóval van egy adásvételim dátum nélkül tanuval ,meg egy kölcsönadásim is és már át szeretném írni ,de nem tesz semmit ez ügyben az apa se a fia! Sőt fenyegetőzik értelmetlen marhaságokkal!

kutyafitty # 2014.06.12. 10:31

Innen le lehet tölteni egy elég pontos és korrekt gépjármű adásvételi szerződést. Fent van PDF-ben és WORD-ban is.
http://komplexauto.hu/…li_szerzodes

guba" # 2014.04.09. 07:11

Attilának kell bizonyítania, hogy a vételárat átadta, ellenkező esetben meg fog állni a sikkasztás.

Lettike88 # 2014.04.08. 11:24

Tisztelt Ügyvédúr!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz,hogy a párom kölcsönadási szerződéssel 2 tanuval aláírva kapott használatra egy Honda típusú autót,amíg a tulajdonosa (egy akkor kedves ismerősnek nevezett embertől) külföldön tartózkodott.Kis idő elteltével az igazi tulajdonos Zoltán, szóban kérte a páromat Attilát, hogy amíg ő nincs itthon, adja el a Hondáját,és mivel ekkor meg volt a bizalmas barátság köztük Attila segíteni próbát ( meghatalmazás nélkül!!!)Talált is egy ismerős ismerősét Andrást, aki meg is vásárolta az autót 450 000 ft ért.Haza utazott Zoltán és Attila a kezébe adta a 450.000 ft-ot, majdan Zoltán elmennt és feljelentette Attilát,h eladta a tudta nélkül, az ő általa kölcsön adott autót.A Honda vissza került Zoltánhoz, aki szerint ő nem kapta meg a vételárat azt a 450.000 ft-ot,így most a páromat sikkasztással gyanusítják, Zoltán pedig a közmondás szerint él: "A kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt." Természetesen az új vevő András most követeli vissza az általa kifizetett vételárat.Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm mielöbbi válaszát! Üdvözlettel: Letti

Kiscica003 # 2014.04.06. 14:38

Jó napot kívánok!

A segítségüket szeretném kérni. Nem olyan rég eladtam az autómat, ki is töltöttük az adásvételit. Pontosabban a vevő már az általa kitöltött szerződéssel érkezett, amin az ő két tanúja szerepelt, így nekem csak a saját illetve a kocsi adatait kellett kitöltenem. Meg is volt, mivel ugye indigós, az elsőt megcsináltam és mind a 4 példányt aláírtam, úgy ahogy kell. Megnéztem a vevő is ugyan így tett. Azt viszont nem figyeltem, csak már miután elment a vevő, hogy a tanúk nem írták alá....legalábbis az én 3. és 4. példányomat (a tanúk adatai ki vannak töltve, így valószínű, hogy az első oldalt aláírták csak a többit nem). Mivel a vevő messze lakik tőle pontosabban az ő tanúi így én nem fogom elvinni aláíratni, sem ők nem fognak lejönni. Van esetleg valamilyen hátránya számomra, hogy nincs szignózva? Vagy semmi baj, vihetem az okmányirodába elfogják fogadni, hiszen a vevőnek a fontosabb?

Előre is köszönöm a segítséget.

zsolthi # 2014.03.11. 14:39

Még azt szeretném hozzátenni,hogy az árverési jegyzökönyvet aláirtam de az autót nem vettem át nem irtam alá az átvételt.Próbáltam a végrehajtóval beszélni hogy törje meg az árverést és utalja vissza a vételárat de sajnos nem hajlandó vagy nincs rá lehetösége nem tudom

zsolthi # 2014.03.11. 12:16

Üdvözlöm

Segitséget szeretnék kérni,hogy árverezett autó vásárlásánál a vevönek van-e joga visszalépni?Vásároltam egy autót árverésen és a leírásban és a feltöltött képeken sem látszott,hogy az autó karambolos volt,söt a fényképeken szándékosan a sérült oldal nem volt fényképezve.Az autót kifizettem de nem vettem át,az lenne a kérdésem van-e értelme fellebbezni?A tárolási dijat ki fizeti?Segitségüket előre is köszönöm.

k38el6 # 2014.03.04. 10:11

Tisztelt Szakértő!

Amit eladtam kocsit nem stimmel a motorszám a forgalmiban lévővel, azt a vevő deritette ki 1hónappal az eladás után. Ilyenkor mi a teendő? Semmis lehete-e az adásvételi szerződés.