Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Gépkocsi adás - vételi szerződés

drbjozsef # e-mail 2018.10.14. 11:22

Én elvinném személyesen, és átadnám neki egy átvételi elismervényért cserébe.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tancos # e-mail 2018.10.05. 15:21

Sziasztok!

Meghirdettem egy kisautó eladást.
A vevővel telefonon többször is beszéltem.
Jött, megnézte a kocsit. 2018.08.05
Kért gondolkodási időt, hogy eldöntse, szeretné-e megvenni, vagy sem.
A meghirdetett kocsihoz téli gumi szettet is írtam, a vevőnek jeleztem, hogy a hétvégén tudom csak elhozni, mivel nincs tárolási lehetőségem így nagyszülőknél van kb 100 km-re, így jövő héten tudjuk megejteni az adás-vételit.
A vevő annyira "akarta" a kocsit, hogy a hétvége előtt beállított, hogy vinné most a kocsit. 2018.08.07
Mivel nem tudtam azonnal prezentálni a téli gumi szettet, így az adásvételi egyéb sorába beírtam, hogy:
A téli gumi szet átadása 2018.08.31-ig.
Felajánlottam részére, hogy legkésőbb a 08.27-31 között el tudom vinni felé (Fóti lakos és Szentendrén dolgozok, így Budakalászi Auchan lett az átadás helye) a gumi szettet.
Neki az nem volt megfelelő időpont. Annyit mondott tanuk előtt, hogy ráér majd ha hideg lesz.
A gumik még mindig nálam vannak.
Lehet nekem ebből valami hátrányom?
Adjam fel futárral a csomagot, arra a címre ami az adásvételiben van?

Tanácsokat előre is köszönöm.

Tiszteelttel:

Robi

wers # e-mail 2018.09.19. 12:09

hibásan -tanuk nélkül - készítették el. A probléma az, hogy a vevő nem hajlandó ezt pótolni

Szerintem ezt innen a fiad + a vevőjén kívül senki sem fogja tudni pótolni, megoldani.

Gondolom a boltban kapható nyomtatványt használták. Csak minden sorát ki kellett volna tölteni.

Fecó6908 # e-mail 2018.09.19. 11:39

Szép napot kívánok! A nevelt fiam eladott egy szgk.-t. Az adásvételi szerződést azonban hibásan -tanuk nélkül - készítették el. A probléma az, hogy a vevő nem hajlandó ezt pótolni és vissza akarja vetetni az autót. Ha nem veszi vissza a gyerek, akkor nem tárgyal vele. A forgalmi és a rendszám is a vevőnél van. A biztosítást adásvételi nélkül nem tudja lemondani...Mit lehet tenni ebben az esetben? Köszönöm a válaszokat!

genya78 # e-mail 2018.09.13. 12:38

ja, hogy kimoderálták, bár nem tudom, hogy egyről van-e szó, mert erre nem emlékszem. Reggel még el tudtam olvasni, de válaszolni már csak ennyit, amennyit ezt megelőzően. A lényege annyi volt, hogy "aki cigókkal üzletel, az így jár". Lényegtelen.

Hogyan lehet regisztrálni egy eladást, és hol, ha nincs meg az eredeti szerződés?

Köszi, jelenleg várakozok, aztán majd kiderül, mi lesz. Legvégső esetben, ha mégis a család jön, megkérem egy barátomat, hogy kísérjen el, fizetek nekik megint, aztán próbálunk egy szerződésfelbontást aláírni, mert momentán tökmindegy, mire gondolok, emészt az egész.

wers # e-mail 2018.09.13. 11:30

oh, kimoderálták okoska hozzászólását.

Valami olyasmit írt, hogy nem tudod kivonatni a forgalomból, mert regisztrálták az eladást. ??? Nem tudom, ezt honnan vette.

Sok sikert genya78.

genya78 # e-mail 2018.09.13. 11:09

köszi, hogy megmondod a nyilvánvalót, amivel már egy ideje én is tisztában vagyok, miszerint balf@sz vagyok, ma még nem jutott eszembe.
Mindegy, hát akkor számítok vagy a "családra", vagy a rendőrségi idézésre, bár az utóbbinak jobban örülnék, velük legalább lehet beszélni, és nekik meg tudom mutatni, hogy megzsaroltak, és átb@sztak.

genya78 # e-mail 2018.09.12. 11:14

Én is ebben bizakodok, hogy eredeti szerződés hiányában nem sokat tehet, legalábbis jogilag. Amilyen kétes ügyletekkel, zsarolással foglalkozik, még a rendőrhívásban is kételkedek kicsit.
Ha látta is volna az autót, lehet, hogy ő maga mondja, hogy hagyjuk, többe kerülne a tréler, mint amennyit a kocsi ér.
Csak félek attól, hogy elkezd a nyakamra járni, tudja a címem, bár ha kétszer feljönnek 100-100 km-t a "családdal", már többe kerül nekik a leves, mint a hús, az egész autó nem ér 20e-t sem. De ezeknél sokszor az se elég, lehet, hogy még többet fog követelni... igazából igen, be vagyok sz*rva.

Ideiglenesen ki tudom vonatni, de végleg csak úgy, ha leadom bontóba, de meg szeretném tartani a kocsit. Bár már ott tartok, hogy a B10-em se érdekel, csak kerülne le a nevemről... és igen, valóban az egyenes út a legjobb, nekem elsőre ez egyenesnek tűnt, de belegondolva tényleg idióta voltam. Ez van...

wers # e-mail 2018.09.12. 11:05

vagy rendőrséggel jön az autóért

Nézd, mivel eredeti szerződés nincs a kezében, ami van, az olyan, mintha másolt pénzzel akarna fizetni. Szerintem.

Miért nem vonattad ki magad? De most is megteheted.

genya78 # e-mail 2018.09.12. 10:53

Ok, megpróbálom körbeírni érthetőbben. Van egy autóm, ami n4 éve nincs műszaki, meg szerettem volna tartani, de kivontatni a forgalomból a rajta lévő B10-em miatt.
Előzetesen abban állapodtunk meg, írásban, hogy az autót megtartom, ő kivonatja a forgalomból, de fizessek x összeget, ami meg is történt, az utalásnak nyoma is van. Elkövettem azt a hibát, hogy fotót küldtem neki a papírról, ő erre hivatkozva állítja, hogy már övé az autó, és a korábban leírtak ellenére követeli azt.
A papírt olyan ember írta, aki valóban nem feltétlenül tud helyesen, vagy szépen írni, hasonló átverésekkel foglalkozó simlis roma alak.
A km-óra állás a papíron javítva van, de aláírás nélkül, néhány adat olvashatatlan, vételár alatt pedig "megegyezés szerint" áll. A megegyezés az írásban történt facebook-os beszélgetésben benne van, szó sem volt arról, hogy ő fizet nekem, de most mégis azzal zsarol, írásban, hogy fizessek neki "x" összeget, vagy rendőrséggel jön az autóért, ami meg odáig fog fajulni, hogy amíg meg nem kapja az autót, addig százezreket fog belőlem így kizsarolni.
Én írásban lenyilatkoztam neki, hogy a szerződéstől elállok, a pénzt nem kérem vissza.
Találkozni vele nem tudok, őszintén nem is szeretnék, egyrészt 100km-re lakik, másrészt nagyon nem szép arcú bűnözőforma, az a fajta, aki nagy eséllyel leszúrna, én pedig féltem a testi épségemet...

wers # e-mail 2018.09.12. 10:45

én attol tartok, olyannal kezdett üzletelni, akit nem nagyon érdekelnek a jogszabályok

nálam van mind a 4 adásvételi példány, mert mondjuk aláírtuk ugyan, de a vevő nem kérte,

drbjozsef # e-mail 2018.09.12. 10:42

Én akkor már azt javasolnám, hogy keresse meg a vevőt:

  1. Ha az fenn akarja tartani a szerződést, akkor fizesse ki a "vételárat", és vigye is el a roncsot (vagy direkt akarod megtartani?). Ekkor a továbbiakban járj el ahogy wers javasolta : alakilag legyen helyes a szerződés, mehetsz vele az okmányirodába.
  2. Ha ez nem tetszik neki, akkor közös megegyezéssel szüntessék meg a szerződést, és kéred vissza az eddig kifizetett pénzt.

Más lehetősége a vevőnek se nagyon van, legalább rosszabba nem fog belekormányozni (még hogy Te fizess neki még többet. Miért?).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.09.12. 08:09

genya78,
a "megváltozott életkörülményeket" egy ügyvéd javasolta

Én mást javasolnék. Keresd meg a vevődet. Tegyétek olvashatóvá a szerződést. (nem nagyon értem, az első példány hogyan tud nem olvasható lenni, hacsak nem valaki olyan írta, akinek olvashatatlan az írása. Ezen a jogszabály nem segít)
Ne áll el szerződéstől, hanem add neki a saját példányit, a másikkal rongyolj be az okmányirodába és jelentsd be az eladást.
Ügyelj, a szerződésen minden adat érvényes, és olvasható legyen. A tanúk neve is, aláírása is (ne csak név), személyigazolvány szám is. Vigyázat, az önindigós nyomtatvány csak az adatoknál önindigós, minden példányt egyesével kell mindenkinek aláírni.
Mik is még a tipikus hibák? Ja, a km óra állás.

Ezek az "ügyesbe" történő gépjármű ügyek sokba szoktak kerülni. Nem rossz ám a mondás, az egyenes út rövidebb.

Miruati # e-mail 2018.09.12. 05:59

Most ez olyan mintha semmi sem történt volna... Az autó nem került átadásra, adásvételik nálad vannak. Égesd el aztán kész, nem hinném, hogy ügyvédhez szaladgálna egy roncs miatt.

genya78 # e-mail 2018.09.11. 23:41

a "megváltozott életkörülményeket" egy ügyvéd javasolta, mivel az elég nyomós ok lehet egy szerződés visszamondására... jóhiszeműen jó nagy kakába sodortam magam...

genya78 # e-mail 2018.09.11. 23:40

igazából erre is hivatkozva lépnék vissza, hogy nem teljesültek a korábban megbeszéltek, amiknek amúgy nyoma is van.

genya78 # e-mail 2018.09.11. 23:38

esküdni mertem volna, hogy elküldtem itt a hozzászólást... egy roncson szerettem volna túladni, 4 éve műszaki nélkül van, a roma vevő azt állította facebook-os beszélgetésünk során, hogy kivonja a forgalomból, és megtarthatom az autót. Persze ez nem így történt (tudom, naiv vagyok, ne üzleteljek ilyen emberekkel), most egy lefotózott adásvételi alapján, amin néhány adat ki sem olvasható, követeli az autót, ami amúgy tényleg használhatatlan, elrohadt roncs, emellett még több pénzt akar, ,konkrétan bezsarolt, hogy utaljak neki még 25e-t. Én vissza szeretnék lépni, miszerint a leírtakban foglaltak nem valósultak meg, és az adatok hiányára hivatkozva.

drbjozsef # e-mail 2018.09.11. 19:31

Az elállásos topikba írtad. Van is ott kérdés hozzád.

Megkötött szerződéseket be kell tartani, attól elállni csak igen nyomós okkal lehet - vagy úgy, ha vállalod az azzal járó minden hátrányt. Adott esetben azt, hogy köteles leszel tűrni a szerződés végrehajtását.

Szóval jogszerűen, elviekben nem állhatsz el. Pláne megváltozott életkörülményre. Mi történt, nyertél a lottón, és mégse kell a pénz az autó eladásából? Ugyan.

A kérdés az, hogy perképesen tudja-e bizonyítani a másik fél a szerződés létrejöttét. Ehhez elég lehet neki a fénykép is, de ha voltak tanúk - autó adásvételnél szokott - akkor azokkal pláne, úgyhogy estedben nemigen látom, mi lenne elég indok az elálláshoz. De én nem értek hozzá persze.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

genya78 # e-mail 2018.09.11. 17:24

én eladóként elállnék az adásvételtől, akár írásban, egyoldalúan, hivatkozva a megváltozott életkörülményeimre, de nem tudom, hogy ez járható-e

genya78 # e-mail 2018.09.11. 17:23

üdv! Mintha eltűnt volna egy hozzászólásom....
Tehát, adásvétel, ha nálam van mind a 4 adásvételi példány, mert mondjuk aláírtuk ugyan, de a vevő nem kérte, elállhatok-e az adásvételtől? Az adásvételin a vevő címe nem kiolvasható, az egyik tanú neve sem látható tisztán, a forgalmi nálam, a törzskönyv nincs ugyan, de le tudom kérni. Pénz: még én fizettem :) van átutalásnak nyoma, a kápés fizetésnek semmi, a szerződésen annyi van, hogy "megegyezés szerint".
Egy hibát elkövettem, hogy a vevőnek van egy fotója a szerződésről, de ez alapján érvényesítheti a tulajdonjogát?

drbjozsef # e-mail 2018.09.11. 12:14

Előfordult.
Bankban, amikor szocpolt ügyintéztem.
Vagy telekomnál, amikor be akarták beszélni, hogy de én megrendeltem azt a szolgáltatást.
Na jó a kezemmel végülis nem illettem a pult felső felületét, de hangot emelni, fiókvezetőt kihívni, MNB-vel, PSZÁF-fal, fogyasztóvédelemmel fenyegetőzni igen - és használt is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drmosza # e-mail 2018.09.11. 10:25

...de miért kell(ene) asztalt csapkodni?...

wers # e-mail 2018.09.11. 10:25

Tovább nem nagyon akarom rágni, de okulásul másoknak is, épp a km óra állás rögzítése kötelező elem. Nem enged tovább, ha a rovat üresen marad.

drbjozsef # e-mail 2018.09.11. 09:54

Vakon hiszek neked, ne fáradj. :)

Szerintem se lesz problémája Creedszl-nek, várhatóan felesleges a para, de a hivataloknál sose lehet tudni, és érdemes felkészülni amennyire lehet. Aztán nem történik semmi különös.
Tipikus, hogy felszívom magam hogy majd asztalt kell csapkodni, aztán két szóval és egy mosollyal végződik az ügyintézés. :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.09.11. 08:07

Soha nem kaptam még ilyet.
Pedig sokan kapnak. Akkor van jelentősége, ha a vevő nem íratja át. Ilyenkor az eladót már nem keresik, és a jegyző is látja, hogy tulajdonjog változás történt.

De téged a tiéd beelőzött.

Multkor még, mint említettem, pecsétes példányt se, arra hivatkozva, hogy a vevő már bejelentkezett.
Mert így már nélküled is elbírálták, elfogadták, bejegyezték... A te bejelentésed okafogyottá vált.

Elhiszed nekem, hogy van ilyen, vagy küldjek egyet? (csak neked) :))

Hogy Creedszl esetében mi történt, nem tudom. Még azt is el tudom képzelni, hogy kisebb kormányablakban volt, és ott tényleg csak elveszik az esetek egy részét, amivel utólag még munka van. Átküldte, odakerült az illetékes ügyintézőhöz, mondjuk aznap nem az első, amin alig lát valamit, és úgy döntött ezt a rejtvényt nem egyedül akarja megfejteni.
Azért az elég ritka, hogy személyes bevitelkor fordul elő ilyen, de hát ami elromolhat....