Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Gépkocsi adás - vételi szerződés

nonolet # e-mail 2018.01.22. 16:58

Nálatok is ott vannak
az adásvételihez szükséges adatok
a régebbi biztosítási kötvényeken!!!!

Azok csak tán megvannak még.
Ha mégse, akkor kérj a régi biztosítónál másolatot a rendszám alapján.

- -

Ez nem rendőrségi ügy, hanem felelőtlen-balfaszsági.
Hát persze, hogy elhajtották.

faba # e-mail 2018.01.22. 15:25

Az eredeti vevőnk nem találja a papírt, hiába mondtuk neki, hogy ezzel ő sem tudja bizonyítani hogy nem lopta - ő vállalja a vételt csak nem tudja ő sem előszedni a papírt... ő meg utána egyből eladta alkatrészként az autót papírostul úgyhogy még a helyes adatokkal se tudjuk újra megcsinálni a szerződést.

Már azon gondolkozom hogy nem lehetne e a forgalmit újra készíttetni mintha az veszett volna el és az alapján egy szerződést írni.... de az nem lesz visszamenőleges és asszem annak is díja van.

Illegális dolgokban nem mennék vele, nem tudom az öreg hogy tudná... ő már kétségbeesettségében a rendőrséghez is fordult de hát tojtak rá magasról.

Minden esetre köszönöm a választ.

nonolet # e-mail 2018.01.22. 13:58

hiába fordultunk a vevőhöz - aki elismeri a vételt, de nem tud segíteni "

Neki sincs meg a szerződési példánya?!
Ha azt mondja, hogy megvan neki, akkor
kérjetek róla HITELES másolatot tőle...

Azaz odautazol hozzá két tanúval!!!!
Lemásolod az ő példányát és ráírod, hogy:
"az eredetivel mindenben egyezik"
A két tanú aláírja...

A hiteles másolattal már be tudjátok jelenteni az eladást!
Onnantól az átírás már a vevő dolga lesz...

Plusz szabadultok a fizetni valóktól
az eladás napjától kezdve, visszamenőleg.
(az eladásra hivatkozva)

- -

HA a vevő azt állítja, hogy neki sincs meg.
(mert nem akarja átíratni)

Akkor jön a kínos kérdés...

Kinél van MOST az autó?!!!!
Szerezzétek vissza tőle.

Hisz adásvételi híján "el sem adta" a nagyi.
Az még az övé.... úgymond.
Mivel nincs papír róla, hogy másé lenne.

Tehát ez esetben fenyegesd meg a vevőt, hogy köröztetni fogod az autót, ami még úgymond a nagyié, hisz neki nincs is papírja a megvételről!

Jobb esetben ekkor mégis előkerül majd az példánya...
Akkor meg jöhet fentebbi hitles másolat+bejelentés.

Rosszabb esetben megpróbálod rávenni,
hogy írjatok egy új szerződést a régi dátummal...

De ha a képedbe nevet és azt mondja, hogy: nem!
Akkor a kész, vége marad a szívás.

Illetve maradnak az illegális megoldások a maguk kockázatával
(külföldre eladás, lopás bejelentése)

faba # e-mail 2018.01.22. 12:56

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan elhúzódó probléma kapcsán kérnék javaslatot, mely most már fél éve tart.

A hibákat tudjuk, a megoldás felé vezető útra lenne szükség...

Adott egy több mint 25 éves autó, melyet az öreg vén nagyapám kivonatott ideiglenesen a forgalomból, mert nem kaphatta meg a műszaki vizsgát már probléma mentesen. Drágább lett volna a javíttatás.
1 hónappal később eladta az autót, adás-vételi szerződés mindennel, szabályosan, feltüntetve hogy ideiglenesen ki van vonva.

Költözés közepette utána az az adás-vételi papír eltűnt, nem tudjuk fellelni, a vevő már utána tovább adta, neki sincsen meg (alkatrész gyanánt vásárolta).

Sajnos a vevői fél nem irattatta át a gépkocsit a nevére, hiába egyeztek meg, mivel az nagyapám nem tudott elmenni a kormányhivatalba állapota miatt.
Letelt a fél év, a gépkocsit visszahelyezték forgalomba.Jöttek a csekkek a kötelező biztosítás díjának megfizetéséről, mely már nincs a tulajdonában.

Nem tudjuk már mit tehetünk, hiába fordultunk a vevőhöz - aki elismeri a vételt, de nem tud segíteni semmiben, illetve a hivatalok elzárkóznak bárminemű segítségtől, még a rendőrség is.

Mit lehet tenni, hogy a biztosító ne behajtóval kopogjon az ajtónkon? Kis nyugdíjas emberről van szó, örülünk, hogy együtt tudjuk a hitelünket fizetni, nem tudok helyette semmit se fizetni.
Milyen szervhez lehet fordulni, akár vevői oldalról, hogy lekerüljön a nagyapám nevéről a gépkocsi?

Én nem tudok már mit tenni már, azt sajnálom a legjobban, hogy én nem voltam ott, amikor ez megtörtént. Kérem, bármi javaslatnak örülnék..
Kérem e-mailben válaszukat.

Egy elkeseredett Unoka

wers # e-mail 2018.01.22. 06:55

Először eredet vizsgálat, majd ha ott minden rendben, akkor jöhet a honosítás, műszaki, stb., majd a legvégén jöhet a forgalomba helyezés magyar rendszámmal.
ű
Nem, honosításkor nincs eredetiség vizsgálat, hatósági műszaki vizsga van. Azzal lehet forgalomba helyezni. Alapvetően ez nem lehet gond.

Elvileg az nem baj, ha két adásvételi van, azaz a forgalmiban szereplő eladó eladja, és még 15 napon belül ismét értékesítik. Ilyenkor az első veveőt köztes vevőként jegyzik be, és a vagyonszerzési illetéket kell megfizetnie.

Az igen, gázos, hogy nem a valóságnak megfelelő vételárat akar szerepeltetni a szerződésben, és igen, a garanciális kötelezettség másképp érvénysíthető.

Vadsuhanc #   2018.01.20. 20:39

Szerintem helyesen cselekedtél.

goldend # e-mail 2018.01.20. 20:22

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Elengedtem! :)

drbjozsef # e-mail 2018.01.20. 19:55

goldend,

olvasd el ezt, és ha nyugodtan akarsz aludni, felejtsd el az ilyen céghálós dolgokat :

https://totalcar.hu/…egyel_autot/

Andrea28 #   2018.01.20. 18:53

Normális kereskedés, számviteli szabályoknak megfelelően számlát adnak a frissen behozott gépjárműről. Aki ezt nem teszi meg adót csal és okiratot hamisít. Szavatosság ugrik ha kétes eredetű vételbe mész bele. Nem éri meg. Keres olyat ahol számlát kapsz, vagy magyarban honosított a gépkocsi.

Szomorú örökös # e-mail 2018.01.20. 18:52

goldend

Az autó honosítva lett, műszaki megvolt, nincs forgalomba helyezve (ezért nincs rendszáma), eredetvizsga még nem volt meg

Azért én ezt egy kicsit más sorrendben tettem volna. Először eredet vizsgálat, majd ha ott minden rendben, akkor jöhet a honosítás, műszaki, stb., majd a legvégén jöhet a forgalomba helyezés magyar rendszámmal.

Szóval én inkább akkor írnám alá helyedben a szerződést, ha az autót forgalomba helyezték és egyértelmű, hogy ki is adja el neked. Félek, hogy ez a történet így, ahogy leírtad, nem vezet jó eredményre.

goldend # e-mail 2018.01.20. 18:08

Köszönöm a gyors válaszokat!

Vadsuhanc: Nem ragaszkodom hozzá. Ha az derül ki, hogy nem lehet jogilag korrekt módon megoldani, akkor már el is engedtem... Vagy arra gondolsz, hogy ha ezek a gondok felmerültek, akkor fel fognak merülni más gondok is?

Nonolet: A tulajdonos egy magyar cég. A cég tulajdonosa szintén magyar. Az autó honosítva lett, műszaki megvolt, nincs forgalomba helyezve (ezért nincs rendszáma), eredetvizsga még nem volt meg, de a végleges pénzátadás elé ütemezném.

Vadsuhanc, Nonolet, bárki más: Jól értem, hogy a lenti kérdések mindegyikére "negatív" a válasz, tehát

  1. kérdés: nem fogyasztó ilyenkor a vevő
  2. kérdés: igen, be kell mutatni (miért is ne kéne?)
  3. kérdés: nem érvényes, vagy ha igen, akkor elvesztem a lehetőséget, hogy visszakérjem a vételárat, hiszen az nincs írott formában rögzítve
  4. kérdés: a "külön papír" mindenképp kilógna valahogy: vagy jogilag nem lenne rendben, vagy jogot vesztenék (ld. 3. kérdés esete).

Köszönöm a segítséget!

nonolet # e-mail 2018.01.20. 17:29

goldend

Az autót a TULAJDONOSÁTÓL vedd meg a szerződésben!!!

A tulajdonos pedig LEGYEN: MAGYAR(belföldi)

  • cég

vagy

  • magánszemély

Ez a lényeg...
HA egy külföldi az eladó a szerződésen azzal orbitális szívást kockáztatsz.

- -

Nomeg érvényes magyar rendszámmal.

Vadsuhanc #   2018.01.20. 16:53

Kedves goldend!

Megfogalmaztad magadban azt a kérdést, hogy miért ragaszkodsz egy esetleges kedvező vásárlás reményében ilyen bizonytalan és számodra későbbiekben kedvezőtlenül alakulható gépkocsivételhez? ( ez majdnem biztos )

Többet fogsz veszíteni a réven mint nyersz a vámon. Szerintem engedd el, de gyorsan. De a Te pénzed.

goldend # e-mail 2018.01.20. 16:42

Kedves Fórumozók!

Kinéztem egy autót a hasz.....hu-n, a hirdető egy cég (CÉG-1), aminek a tevékenységi körében szerepel az autó kereskedelem. Megnéztük az autót, külföldről most lett behozva, rendszáma nincs, de friss magyar műszaki adatlapja, külföldi forgalmija megvan.
Az eladó most elénk tett egy szerződést, amin egy másik cég neve van eladóként (CÉG-2), aminek a tevékenységi körei közt nem szerepel az autó kereskedelem.
A szerződésben a vételárnál a "számla szerint" szöveg szerepel az ár helyett. Ezt kifogásoltuk, azt ajánlotta az eladó, hogy töltsünk ki egy "külön papírt" (szerződéskiegészítés? átvételi elismervény?) és oda be tudjuk írni, hogy valójában mekkora összeget fizettünk ki, de a szerződésbe ő ezt az összeget nem akarja beírni (alacsonyabb összeg beírásába beleegyezett).

  • Nem kereskedő cégtől vásárolva magánszemélyként él az a szabály, hogy fogyasztónak minősül a vevő és ezért szavatosságot kell vállalnia az eladónak és rejtett hiba esetén 6 hónapon belül neki van bizonyítási kötelezettsége?
  • Cégtől vásárlás esetén jól gondolom, hogy a személyi+lakcímkártya mellett a képviseletre jogosult személy aláírási címpéldányát is meg kellene néznünk, hogy lássuk, hogy jogosan ír alá az illető a cég nevében?
  • Érvényes a vételárat nem tartalmazó adásvételi szerződés?
  • Ha érvényes a vételár nélküli szerződés, meg lehet oldani a vételárat tartalmazó "külön papírt", hogy az jogilag rendben legyen (elállás esetén visszakérhető legyen a vételár)? A "külön papírt" kiegészíteném minden lényegi információval (mit, mennyiért, kitől, kinek, mikor, hol). Szerintem ez már olyan, mintha egy második adás-vételi lenne, ami nem tűnik jogilag rendben levő megoldásnak.
bermuda háromszög # e-mail 2017.12.14. 20:29

Nekem úgy jöttek, hogy a telefonban lealkudták, majd amikor megjöttek tovább alkudtak.
Nem vitték el

Lali12345 # e-mail 2017.12.14. 12:25

Köszönöm a segítséget!
Az autó műszakilag rendben volt,ez csak lehúzás, próbálkozás a lealkudott 200e-ren kívül még többet akar,tipikus "C", állítólag mind ezt csinálja!

nonolet # e-mail 2017.12.14. 11:45

Lali12345

Mondd neki, hogy: "perelj be!" és hajtsd el a francba.

Nem fog perre menni 99,99%

drbjozsef # e-mail 2017.12.14. 07:16

Egy 14 éves autóban elromolhat a generátor, persze, ha a hiba fennállt már eladáskor is, akkor fizetned kellene, de ezt a vevőnek kell bizonyítania, ami annyira nem könnyű. Ugyanez a gumival, ráadásul a hiba jellegétől függően kellő gondosság mellett lehet, hogy fel kellett volna ismernie. A kárpit színe az hülyeség.

Én nem fizetnék, pereljen, ha akar. Minden bizonnyal próbálkozik, de neked kell eldönteni, hogy vállalod-e a kockázatot. A perét is, meg azt is, hogy esetleg peren kívül próbál meg elégtételt venni.

Lali12345 # e-mail 2017.12.13. 20:05

2003-as valós (tényleg)243ekm
Fenyegetőzik, bíróság,per,mindent leperel rólam stb,vagy utaljak vissza neki 50-t,S elfelejthetjük egymást (hihető)
"C" volt a vevő

bermuda háromszög # e-mail 2017.12.13. 19:05

Hány éves volt a kocsi?
Hány bevallott km-volt benne?

Ha ezek szép nagy számok, akkor a generátor benne van hogy elromolhat.
A gumi nem szokott két nap alatt elfüstölni, tehát az már a vásárláskor is rossz volt.
A kárpit színe sem szokott megváltozni általános használattal.
Ezeket vásárláskor észre lehet venni és nem is kell hozzá szakember.
Miért vitte el? Ha így elvitte akkor legyen az övé.

Lali12345 # e-mail 2017.12.13. 18:29

Sziasztok!
Segítsetek légyszives!
Eladtam a kocsimat pár napja,eltelik két nap.....beszart a generátor,rossz egy gumi, más színű a kárpit!
Visszahozza a kocsit,adjam vissza a pénzt,vagy utálják vissza neki pénzt!
Jelzem elég sokat alkudott az árból!
Mi a véleményetek?
Mit csináljak,persze már fenyegetőzik, ügyvéd,per, bíróság!
Válaszokat köszönöm

wers # e-mail 2017.12.07. 12:30

Egyébként papamacy esetét végiggondolva (szoktam néha gondolkodni is) azért nem értem a szőrszálhasogatást, mert az eladó már a neten is bejelentheti az eladást.

wers # e-mail 2017.12.07. 12:22

:) végre egy jó hír ma. Ja, kisütött a nap is. :)

drbjozsef # e-mail 2017.12.07. 12:14

wers,

elrendeződött az autó, végül a normál ügymenet mentén. Lett törzskönyv, lett minden ami kell, lett biztosítás, már a rendes bonusszal, átírták simán.

drbjozsef # e-mail 2017.12.01. 06:21

Igen. Most nem volt időm foglalkozni vele, az eladó is elutazott. Elvileg a héten el kellett volna intéződni, de megint nyúlik.

Megcsinálták a műszakit, szerencsére az eredetiségvizsgálatot nem, lassan az is lejárna. Jövő héten, remélem.

Ja, és közben már megjött nekik a törzskönyv, már oda is adták. Szóval az is be van írva már a szerződésbe (az újba, ugye, amin még nincs dátum).