Gépkocsi adás - vételi szerződés


wers # 2019.03.28. 05:18

Szomorú örökös, PasztaX,

De akkor ha jól értem, a szerződés megírását követő 15 napon belül neki át kell íratnia a maga nevére amihez viszont mindenképp törzskönyv kell, szóval adásvételi szerződést nem tudunk írni

Nem így van. Nem is kellett volna neked nevedre íratni, ha volt már vevőd a kocsira. A lizinges papírokkal és az új vevővel a szerződéssel kellett volna menni átíratni.
PasztaX, te csak köztes vevő lettél volna, megspórolva egy csomó pénzt.

Szerintem most is be lehet jelenteni az eladást. Egyébként miért nem lehet a kocsival közlekedni? Ahhoz nem a kocsi kell.

PasztaX # 2019.03.27. 18:52

Kedves Szomorú örökös

Köszönöm a válaszod, nem is akar vele forgalomba menni, igazából egy márkaszervizes szerelő, azért szeretné előbb elvinni hogy az a 3 hét is rendelkezésére álljon megjavítani, szóval nem szándéka forgalomba menni vele.

Természetesen adásvételit mindenképp írni akarunk, csak mivel a törzskönyvnek ennyi a bürokratikus átfutási ideje ezért azt még nem tudjuk odaadni, maximum utólag pótolni.

Nyilván itt a szerződés nekünk is biztosíték hogy ő megveszi és neki is hogy ha elkezdi javítani akkor nem vesszük vissza.

De akkor ha jól értem, a szerződés megírását követő 15 napon belül neki át kell íratnia a maga nevére amihez viszont mindenképp törzskönyv kell, szóval adásvételi szerződést nem tudunk írni

legfeljebb egy hét múlva, és akkor még pont beleesne a 15 napba hogy ha odaadjuk a törzskönyvet 3hét (22 nap) múlva

Szomorú örökös # 2019.03.27. 18:08

PasztaX

eladhatom-e neki már most így, hogy az új törzskönyv még nem érkezett meg, hanem azt csak 3 hét múlva adnánk oda neki?

Én nem adnám oda. Anno amikor a törzskönyv megjelent, mint dokumentum, akkor az volt a hozzá tartozó leírás, hogy a törzskönyv átadásával nyilvánítja ki az eladó a jármű átruházását. Egyébként meg az a gyanúm, hogy törzskönyv nélkül át se fogják neki írni, ergo biztosítást se tud kötni rá, menni, közlekedni meg végképp nem. Sőt itt a leglényegesebb, hogy talán 15 napon belül át is kellene íratnia, azt pedig törzskönyv nélkül nem tudja megtenni.

Szóval nem kell kapkodni, ha valóban kell neki az autó, akkor ki fogja várni a törzskönyv megérkezését.

PasztaX # 2019.03.27. 17:56

Lehetséges-e így az autót eladni, jogilag?

Szóval, eladósorba került az autóm,

viszont lízing volt rajta amit most kiváltottam és az autót a nevemre írattam így még 3 hét amíg megkapom az új törzskönyvet.

a leendő vevő viszont szeretné már most elvinni, javítgatni rajta amit kell stb. ki is fizetné, adásvételit is megírnánk, azt mondta addig forgalomba úgysem viheti ki stb.

kérdésem az lenne, eladhatom-e neki már most így, hogy az új törzskönyv még nem érkezett meg, hanem azt csak 3 hét múlva adnánk oda neki?

wers # 2019.03.04. 12:36

Az addig ok, hogy a kereskedők nem angyalok, nem kell bemutatni őket. De az utóbbi időben szerintem már nem nagyon feketéznek. Túl sokba fáj az nekik, ha ellenőriznek.
Továbbá sok a kereskedés, sok az eladó autó, a vevőt meg kell szerezni. A telephelyek fullon kocsikkal, elég nehéz a tevékenységet letagadni.

Nem kötelező aláírni egy nem valós szerződést, és a rozsdásodás pont az a hiba, amit nehéz rejtett hibának becézni.

drbjozsef # 2019.03.04. 12:24

rombusz,

Én nem vitatkozom, mert olyan kristálytisztán nem értem a tényállást, mint Te, és nem is értek hozzá.

Úgyhogy nem is tanácsolhatnék mást a kérdezőnek, mint hogy hallgasson rád, fogja a pajszert, és sózzon oda, ha kigyúrt f.szik is próbálnák a szavatosság érvényesítéséről lebeszéni csoportosan, hiszen nyilván igaza van. Biztosan visszakapja a pénzét, mert hát ez a normál ügymenet.

Hajrá a kérdezőnek!

wers # 2019.03.04. 11:54

Szerintem a garanciát el lehet veszteni pl. nem megfelelő használattal, nem tudhatjuk, hogy a garancia végefelére miért rozsdásodott.

wers # 2019.03.04. 11:22

Azt mondtad, nem játszol velem tovább

jó lenne ha elővennétek pár adasvételi szerződést

Azon túl, hogy nem egy-két példány volt már a kezemben, a sajátom is megvan. Az is osztrákból jött, és mi a XXX Autó Kft-vel szerződtünk. A kereskedő mindkét szerződést viszi a műszaki ellenőrzésre is és az okmányirodába is. A magyar nyilvántartásba a vevő lesz az első Magyarországi forgalomba hozó. Láttam már ilyent, meg a sarki zöldségesben ezt mondták.

wers # 2019.03.04. 11:04

rombusz1, te most azt feltételezed, hogy drbjozsef nem tud olvasni, vagy, hogy szövegértési gondjai vannak?
Látom, szerinted itt mindenki bugyuta, de jó te itt vagy.

wers # 2019.03.04. 11:02

Remélem így már megérted, tovább nem szeretnék görcsölni veled.

:), na most egyet értek veled. Origo, mint jogforrás. Én inkább a jogszabályokat olvasom és ha valamit nem értek, akkor a kormányablakban érdeklődöm. Jártam már arra néhányszor.

drbjozsef # 2019.03.04. 10:49

rombusz,

1. Valaki vesz úgy egy ezeréves autót, hogy nem néz alá? Sőt, nem csak néz, megvizsgálja amit ilyenkor kell? Ha tök laiuks, hívjon hozzáértőt. De szemmel láthatóan szét van rohadva az alja, és ezt otthon veszi észre? Mégis ez kinek a hibája. Ha az eladó nem állította, hogy tiptop hibátlan alulról, akkor nem az övé.
Roncsot eladni nem tilos.
Forgalomba helyezTETNI sem az, ha forgalomba helyezik. Ez sem az eladó sara.

2. Annyi prejudikáció van a szövegedben, hogy lehet, sőt valószínű, hogy a kérdező estének köze nincs hozzá. Hamisítás? Átverés? Csalás? Osztáktól vette? Hol írt ilyet?

wers # 2019.03.04. 10:31

Minek hamisítanák meg? Semmi érdekük nem fűződik hozzá. Szerintem meg az esetek többségében a kereskedőtől veszik meg a vevők. Egyébként meg tök mindegy, hogy osztrák import vagy már itt van forgalomban, illik megnézni mit vesz az ember.

wers # 2019.03.04. 09:39

Ok, rendben. Te már csak tudod. Ne zavarjon, hogy a jogszabályok másképpen rendelkeznek. A kormányhivatal műszaki állomásait oktasd ki, hogyan kellene dolgozniuk. Meg az okmányirodákat is, mert ott is mindenki ostoba.

wers # 2019.03.04. 08:44

Innen is lehet kellemetlenségeket okozni az eladónak és vizsgaállomásnak.

Ugye nem arra célzol, hogy a hatósági műszaki vizsgát megbundázták?

wers # 2019.03.04. 08:42

Kereskedő nem íratja át saját nevére(!!!!), kijátszva az adókat,
Mert neki nem is kell. A vevője nevére hozzák forgalomba. Ha pedig nem import, hanem már forgalomban van Magyarországon akkor sem kell nevére íratnia, nem köti a 15 nap sem. Nem lesz köztes vevő a kereskedő.

wers # 2019.03.04. 08:09

az 1-et és a 2-t nem értem. Igen, az osztrák a kereskedőnek adta el, a kereskedő a vevőnek. És? Hogy jön ide a nav?

Tiltotta a kereskedő, hogy megvizsgálják a kocsit?

Atis77 # 2019.03.04. 06:24

5db fénykép készül egy elölről egy hátulról, egy a km óráról egy a motortérről és egy az alvázszámról (esetleg még egy az adattábláról ha van neki). Az alját nem fotózzák, csak szemlézik.

wers # 2019.02.25. 06:50

drbjozsef szerintem magyar kereskedőtől vette.

Eserleg a műszaki vitsgabázissal lehet bármit kezdeni? Ilyen állapotú autót már nem engedhetne át.

Hatósági műszaki vizsgát nem nagyon lehet megbundázni. Mindent dokumentálnak, fényképeznek. Erről kapnod kellett egy műszaki adatlapot. Nem tudom beletekinthettek-e a dokumentációba. Az biztos, ott át kellett vizsgálniuk.

gy_kiss # 2019.02.25. 06:43

Eserleg a műszaki vitsgabázissal lehet bármit kezdeni? Ilyen állapotú autót már nem engedhetne át.

drbjozsef # 2019.02.25. 06:08

Nem ismerem az osztrák jogot.

A magyar Ptk. szerint buknád. Az, aki megvásárol egy 10 éves használt gépjárművet úgy, hogy nem néz alá, és nem vizsgálja meg az alváz állapotát, az nem a tőle elvárható gondossággal járt el, saját kockázatára mulasztott, így járt.

gy_kiss # 2019.02.24. 21:32

Sziasztok! Segítséget kérek. Vásároltam egy autót. Osztrák. Egy ismerősöm volt velem mrgnézni. Nem látta az alját. Lefoglalóztam de megírtuk az adás-vételit is mert az úriember iratta át a nevemre,(nepper amúgy,elvileg cége van) hiszen még forgalomba is kellett az autót helyezni. Ez volt 02.16-án. 23-án kifizettem a teljes árat, elhoztam. Azonnal megnézettük karosszérialakatossal. Az alja teljesen szét van rohadva,néhol lyukas is. Műszakin 2019. február
1-jén volt. Írtam az eladónak,hogy szeretném vissza a pénzem. Mennyire van hozzá jogom? Nála nem volt lehetőség így megnézni. Sem az adás-vételiben nincs benne sem a műszakiban,hogy korridált. Tehetek bármit? Van rá mód,hogy visszacsináljam? 2008-as vw golf.

ezmostmi? # 2019.02.19. 16:58

:-))))))))))))))))))))))))))))

drbjozsef # 2019.02.19. 12:01

Semmi.

Mivel aláírni nem akarja, az ügylet nem jön létre, kéred vissza a pénzt, adod vissza a kocsikulcsot.

Más is lehet, de nem részletezném, miért.

Rezovics # 2019.02.19. 11:26

Sziasztok!

Ilyen esetben mi a teendő?

Vásároltam egy kocsit, kifizettem a vételárat, kitöltöttük az adásvételit, de dátum és az eladó aláírása nélkül(nem részletezném miért). Azóta bőven eltelt 15 nap és nem hajlandó aláírni a szerződést. Állítása szerint azért, mert mi van ha én gyorshajtottam, tilosban parkoltam, stb. miközben az ő nevén volt még.

wers # 2019.02.05. 06:22

Na igen ez van, mikor az ügyintéző elfelejti mi áll a törvényben, csak az "így szoktuk" alapján dolgozik. Gondolom az állandó gépjárműkereskedő ügyfeleket már beidomították, ez nem azt jelenti, hogy a lakcímkártya száma nélkül vissza kell utasítaniuk.

Add be, és ha elutasítják azt kérjed írásba foglalva. Vagy ha úgy gondolod nem akarsz vitatkozni fordulj másik kormányablakhoz. Hátha ott olvasgatják a törvényt, nincs területi illetékesség.