"Nagycsaládos parkoló"??


matthiasi # 2008.06.17. 07:37

Na látom, elproblémázzunk a "nagycsaládos parkoló" problémán.
Mint írták, ilyen nincs, mármint Kresz -ileg. Az hogy egy Pláza/multi ilyent csinál a maszek parkolójában, szive joga - szerintem (ha nem közterület).
Más - hol van már a nagy család ? Sehol , mi 8 és felen voltunk testvérek.
Megvoltunk !
Tény babával nehezebb kiszállni, de megoldható. És ahová én járok multihoz, mindig van bőven parkoló.

Más : tömeg / közösségi közlekedésen karonülő kisgyermekkel utazónak át kell adni a helyet - baleset veszély miatt. Ezt a járművezetőnek tudni kell és neki kell úgy általában az utasokat figyelmeztetni - addig nem megy tovább. Vagy ha egy civil utas látja, megnyomja a vészcsengőt , majd felébred a jármű vezető.
Viszont olya 4 - 5 évfeletti kislurkóknak nem kell már felpattanni, azok már birják a terhelést mégha egyes szülő mást is gondol a szemefényéről.

Meglett, munkában elfáradt embereknek nem kell felpattanni az ilyen izgő -mozgó lurkóknak !

Egyjogász # 2008.06.17. 03:35

A kerekesszékes piktogram szerepel a KRESZ-ben, úgy hogy ha valaki mozgássérült parkolóba áll be, az nem csak "csúnya dolog", hanem (jog)szabálysértés is (amiért a rendőr büntethet), ez egyértelmű.

Az ismerősök elmondása szerint az adott esetben az egyik helyen egy "babakocsi" piktorgram, a másik helyen pedig egy "két nagy alak kézenfog egy kis alakot" piktogram volt felfestve (azaz még ez sem volt egységes), amely piktogramokat én a KRESZ-ben nem találtam.

Jogi alapelv szerint amely cselekményt jogszabály nem minősít szabálysértéssé, olyan cselekmény miatt a rendőr nem jelenthet fel szabálysértés elkövetése miatt.

Ezért érdekelne, hogy tud-e valamelyikőtök olyan jogszabályról, amelyben rendelkeznek erről a "nagycsaládos parkolóról"?

monalisa1 # 2008.06.17. 00:03

Értem, de továbbra is tartom, hogy a "rokkant parkoló" a mozgásukban korlátozottak számára bíztosított hely - és ezt a kihelyezett KRESZ tábla a kerekesszék pitogramjával jelzi is. Ha majd lesz babakocsit jelző tábla (...) akkor az a hely lesz "a" nagycsaládos parkoló.

És ismét csak azt írom: a fiatal szülő dereka még hajlik a babakocsit "szerelni" - akár a szűkebb férőhelyen is -, vagyis a babakocsit "szerelni" a csomagtartónál is lehet, mígnem a tolókocsival csakis a nagyobb oldaltávolságú helyen lehet az autóhoz hozzáférni - egyáltalán.

Oké, a rokkant helyen vegye ki ill. tegye be a kisgyermeket, azonban ezt követően ő maga a kocsival álljon odébb - ahová csak tud...

Ezzel szemben a rokkant "akárhol" sem leparkolni nem tud, sem ki- és beszálni a t.kocsijába. És a bejárat őneki legyne közel, ne a járóképes fiatal szülőnek...

kaméleon # 2008.06.16. 23:16

Monalisa, ne csak babakocsira gondolj, pl. a picit az ő biztonsági üléséből ki kell kötni, majd biztonságosan kiemelni. Én is pici vagyok, de jó nagyra nyitom ehhez az ajtót.
(Az viszont igaz, hogy zsúfolt parkolóban nem várom el, hogy az előttem már fél órája helyet kereső újabb fél órát körözzön, ilyenkor ügyesebb vagyok. :) )

kaméleon # 2008.06.16. 23:04

A rokkantaknak fenntartott helyek és a nagycsaládosak kényelmesebb mozgását biztosító parkolóhelyek nem azonosak, és úgy tudom, az utóbbi úgy működik, mint a pl. a villamoson a tágasabb ülőhely. Vagyis, ha nem foglalt, használhatod, de ha van rá olyan "pályázó", akikre való tekintettel kialakították, add át (mert vagy olyan kedves).

monalisa1 # 2008.06.16. 22:58

Persze ha babakocsival van az autós, akkor annak is éppen úgy többlethely szükségeltet, mint egy tolókocsinak.

Azonban a külön biztosított szélesebb parkolóállás akkor sem "nagycsaládost" illet, hanem a járni nem tudó rokkantat. A tábla és a felfestés is erre hívja fel a figyelmet. (A fiatal szülő dereka még hajlik a babakocsit "kiszerelni" stb., tehát nyugodtan parkoljon a sokaságnál.)

Egy bevásárlóközpontba egyazon időben jó ha 2-3 kerekesszékes rokkant van jelen, ezzel szemben babakocsis akár tucatnyi is. Nos mennyivel több és szélesebb parkolóállás kellene a kisgyerekesek okán...

monalisa1 # 2008.06.16. 22:51

Azok a parkolóhelyek nem a gyermekek miatt szélesebbek, hanem mert egy tolókocsi helyszükséglete a ki- és beszállásnál adott esetben bő egy méterrel többlet oldaltávolságot kíván a mellette parkoló autótól.

Az 5 éves gyerkőc akár a résnyi helyen is kislisszol a kocsiból...

kaméleon # 2008.06.16. 22:27

Autós témákhoz végképp nem értek, bocsássátok is meg, hogy belebeszélek, de idekívánkozik.
Nemrég egy bevásárlóközpont szombati zsúfolt parkolójában, úgy a hatodik kör után, végre találtunk egy szabad helyet, ahová beálltunk. Ekkor a hátunk mögötti autóból kipattant egy alpárian üvöltöző harcias nő, és hajszál híján megtépte a kocsit vezető páromat, mert ő gyerekkel jött és mi a családosak helyét foglaltuk el.
Vita helyett odébb álltunk, közben magyarázta el a párom, hogy ezek a parkolóhelyek annyival szélesebbek, hogy az autóból a gyereket is kényelmesen ki és be lehessen „szerelni”. Tehát, nem az számít, otthon hány gyerek vár.

monalisa1 # 2008.06.16. 22:27

Royal

Akár benne ülsz a kocsiban akár kiszálsz és mész a dolgodra, a fizető parkolóhelyet x időre igénybe veszed, és ezért fizetni kell. Legalább is szerintem.

Egyjogász

Akinek jó a lába, ne legyen rest a bevásárlókocsit eltolni x 10-100 m-re lévő autójához, illetve onnan a bejáratig gyalogolni. A műlábas-, a járógépes- a tolókocsis embertársunk esetében ugyanez nehézséget okoz, ezért a minden nagyobb közintézmény bejárata előtt a néhány "mozgássérült" parkolóállás.

Még vagy 5-10 év és az itthoni (= magyar) autós jelenlegi szemlélet remélve csak megváltozik majd.

Persze, amikor a rendőrautó is pont ott parkol le...

Royal # 2008.06.16. 22:11

Mit jelent az, hogy irogatták fel a rendszámokat? Egy valaki által felírt rendszám már elegendő ahhoz, hogy szabálysértési eljárás induljon?

Csak azért kérdezem, mert nemrég én is áltam egy ABC fizetőparkolójában (nem mozgássérült helyen) de mivel nem hagytam el a gépjárművet, nem vettem jegyet. Nemsokára érkezett egy parkolóőr, aki szorgalmasan fényképezte pótdíjazta a szomszédos autókat, az enyémet -látva hogy bent ülök és morcos képet vágok- nem merte fotózni, inkább odébbállt. Utánapillantva láttam hogy valamit felírt, utánakiabáltam hogy van-e valami probléma, erre kereket oldott. Gondolom rendszámomat jegyezte. Kérdés az, hogy fénykép, pótdíjfelszólítás nélkül is várhatok-e csekket majd 10 év múlva kamatos kamatokkal megspékelve??

Egyjogász # 2008.06.16. 11:25

Erről a témáról egy másik topicban már volt szó, ott megbeszéltük, hogy a KRESZ-ben olyan, hogy "nagycsaládos parkoló" nincs, azaz - a mozgássérült parkolóba történő beállástól eltérően - nem követhet el szabálysértést, aki az un. "nagycsaládos parkolóba" áll be.

Nem tudom mi volt tegnap (valami vasárnapi akció?)
mert ma délelőtt két ismerős is hívott, hogy két bevásárlóközpont parkolójában is nem csak a mozgássérült parkolóba jogosulatlanul beállókat, hanem - ha észrevették, hogy a nagycsaládos parkolóba beálló kocsihoz 1 vagy két ember ment vissza, gyerek nélkül - őket is figyelmeztették, ill. írogatták fel a rendszámaikat.

Az egyik ismerősnek négy gyereke van - tehát igazi nagycsaládos - de hiába mondta, hogy ő a gyerekekre is vásárolt, csak az számított, ha a gyerek is ott van.

Azt nem tudom, hogy parkolási szempontból mi minősül nagycsaládnak, ha pl. megy a papa-mama, nagypapa-nagymama, nagybácsi-nagynéni, az már nagycsalád?

Kérem, ha valaki tud erről valamit pontosabban (módosították a KRESZ-t vagy van erre valami más jogszabály, mert én nem találok semmit), tegye meg hogy megírja.

Az egyik parkolóban csak az áruház "kopasz-erősei" (bocsánat, az őrző-védő szolgálat munkatársai) izmoztak a vásárlókkal, de a másik helyen hatósági egyenruhának kinéző ruhában (rendőr? közterületes?) írogatták a rendszámokat.