bérautó igénylési lehetősége


Player # 2007.08.30. 13:17

Folyamatban lévő ügyem van a témával kapcsolatban. A javítás idejére, totálkár esetén max. 30 napra fizetik a kölcsöngépjármű bérleti díjának 70 %-át 30 % un. guruló költséget nekem kell állni. Ez az arány a különböző biztosítók között eltérő lehet... A kifizetett bérleti díjat természetesen számlával kell igazolni. Okirattal nem kell igazolni, hogy korábban az autót munkához használtam, elegendő egy 1 mondatos írásos indokló nyilatkozat is. Van egy másik bérautó konstrukció is. Nevezetesen a biztosító fizet a 30 napra naponta 1500.Ft-ot azaz 45 eFt-ot ebben az esetben azonban nem kér számlát. Szóval ennyi...

monalisa1 # 2007.08.29. 11:52

Nem jogforrás... Én csak segíteni próbálva, találtam ezt a bő két évvel ezelötti beírást a Fórumban, egyazon problémával kapcsolatban.

Részemről ennyi.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.08.29. 04:06

érdekes, jogforrás lenne Bubó..? :-)

monalisa1 # 2007.08.28. 21:07

http://www.jogiforum.hu/forum/34/3869

Bubo
2005.02.04. 21:06:26.

monalisa1 # 2007.08.28. 20:14

Fent jobbra a "Keres" szót kell lehívni, a keresőbe beírni pl. "autóbérlés" kifejezést, és az ott megjelenő, ugyanezen témában előzőekben mások által már átbeszélgetett szöveget elolvasni. (Én is csak "olvasok.")

Player # 2007.08.28. 14:00

Tényleg monalisa1 ezt a felsorolást Te honnan vetted?

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.08.27. 21:12

a teljesség igénye nélkül ez honnan is van?

monalisa1 # 2007.08.27. 20:41

A teljesség igénye nélkül:

  • okirattal kell igazolni, hogy az autót korábban munkához használta,
  • a bérleti idő semmiképpen nem haladhatja meg a 30 napot,
  • a kifizetett bérleti díjat eredeti számlával kell igazolni.

Egyébként javaslom kutakodni az alábbi címen: http:/www.totalcar.hu/tanacsok/autojogasz Az előzőekben feltett kérdések közt bizonyára található autóbérléssel kapcsolatos problémára is válasz.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.08.27. 19:48

ez a jogszabály gyakorlatilag a Ptk.
Nincs konkértan kimondva, hogy meg kell téríteni a bérautót. Nekem pont ilyen perem van folyamatban - bár nekem nem munkaeszköz csak kellett - de nem igazán állok egyértelműen nyerésre :-) Vagy lehet van ilyen jogszabály és pont azért? :-))

Player # 2007.08.27. 19:36

Lécci segítsetek! Gyakorlatilag ua. a problémám, mint daihnak volt. Valaki meg tudná mondani, hogy melyik jogszabályban van leírva a biztosítók kötelezettsége a bérautó költségének a fedezetére?

Sonja # 2004.12.13. 22:00

Szíves segítségét/tájékoztatását kérem az alábbi esettel kapcsolatban:

Gépjárművemmel párhuzamos parkolóhelyemet készültem elhagyni. Körültekintés (viszonylag hosszú belátható szakaszon egy lélek sem volt), indexelés után megkezdtem az elindulást. Már több, mint félig az úttesten tartózkodtam a gépjárművemmel (viszonylag széles egysávos, egyirányú út), amikor balról egy egyenesen - véleményem szerint gyorsan -haladó gépjármű megpróbálván kikerülni - elszámítva magát -, oldalával meghúzta a lökhárítómat. A helyszínre érkező rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel az esetről, mert sem én, sem a másik fél nem ismertük el felelősségünket. Saját gépkocsimban alig, a másik félében nagyobb kár keletkezett. KÉrdésem, hogy ez esetben, amikor a parkolásból az úttestre hajtó gépjármű majdnem teljes terjedelmében az úttesten van, ki követ el szabálysértést, ill. károkozást. Az, aki balról, főútvonalon egyenesen halad és nem várja meg, amíg a parkoló gépjármű kiparkol, és megpróbálja kikerülni, vagy az, aki a kiparkolást végzi?

Köszönettel,
Sonja

daih # 2004.01.07. 19:40

Köszönöm az ismételt gyors segítséget, sajnos a rendőrségi eljárásra vagyok utalva, ők most várják a véralkohol eredményét, ezt követően idézik be 8 napon belül a "károkozót". Nekem sajnos nincs lehetőségem az illetővel történő kapcsolatfelvételre.
A CASCO azért necces, mert nekem nincs CASCO biztosításom. De eddig az a tapasztalatom, hogy határozott, megfelelő tárgyi ismeret birtokában a biztosító nehezebben mer probálkozni, bár még úgy érzem az elején vagyunk.
Ismételten köszönöm Anonim és The Big Cat segítő információit, mely sokat segít nekem.

the big cat # 2004.01.07. 11:20

Ragszkodhatsz természetesen. A saját kockázatodra, bár az itt elég kicsi, csak tovább tart a rendőrség által a felelősség megállapítása. De a felelősség elismerő nyilatkozatot te is besezerezheted, ha hajlandó a biztosító nyomtatványát az okozó fél aláírni.

Egyébként abiztosítónak tényleg várnia kell addig, amíg a felelősséget megállapítják, hiszen ez alapján dőlhet csak el, hogy kinek a biztosítása fedezze a kárt. egyébként normális biztosítók iylenkor azt teszik, hogy ideiglenesen rendezik a kárt a CASCO alapján, a hatósági eljárás végeztével pedig átminősítik, és a korábban levont önrészt is fizetik.

daih # 2004.01.06. 21:27

Köszönöm a gyors segitséget, de a mai kárfelvételt követően - mely a várakozásnak megfelelően totálkáros minősítéssel zárult - a kárfelvevő abba kötött bele, hogy a rendőrség által kiadott igazolás csak azt tartalmazza, hogy kik voltak a baleset (káresemény résztvevői) de nincs felelőség elismerő nyilatkozat a károkozó részéről. Hiába mondtam, hogy a károkozó ittas volt és nem volt abban a helyzetben, hogy európai kárbejelentőt töltessek ki vele, hiszen a rendőrség véralkohol vizsgálatra elszállította. Mindenképpen ragaszkodik a felelőség elismeréséhez. Ez esetben az eljárás a rendőrség részéről heteket vesz igénybe. Az egyik megbizást adó cégtől már beszereztem a nyilatkozatot, hogy a megbizásom teljesitéséhez nélkülözhetetlen a gépkocsi használata.
A kérdésem, hogy a felelőség konkrét elismerése előtt is ragaszkodhatok-e a munkám ellátásához nélkülözhetetlen csereautó biztositásához max. 30 nap időtartamra?
Köszi előre is a tanácsodat, daih

Anonim # 2004.01.05. 15:53

Kedves Daih!

Gépjármű totálkár esetén 30 napos maximum időintervallumra igényelhet bérautót, mivel tevékenysége folytatásához szüksége van gépkocsira.
A biztosítók ilyen esetekben kérni szokták ennek bizonyításaként vagy a munkáltató nyilatkozatát, vagy a munkaszerződést, arra
nézve, hogy a tevékenység ellátásához gépjármű igénybevétele szükséges.
Lévén, hogy Ön egyéni vállalkozó, írjon egy "nyilatkozatot" ,amelyben leírja a tevékenységi körét, valamint azt, hogy Ön számára a gépjármű munkaeszköz, így igényt tart a bérautóra.
Ha személyesen viszi be a biztosítóintézetbe, érkeztesse, és a fénymásolatból kérjen egy példányt!
A biztosítóknál sokszor köddé válnak a dolgok...!

Tisztelettel: Anonim

daih # 2004.01.04. 08:48

A tulajdonomat képező személygépkocsit - vélhető kárfelvevői minősitéssel -totálkárossá törték. A balesetnél rendőrségi helyszinelés történt, mely eredményeként a kárt okozó fél kötelező biztosítása alapján fog megtörténni a kárrendezés. Mivel nyugdíjas jogviszonyom mellett kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó is vagyok, mely tevékenységemhez szükségem van a személygépkocsi használatára, igényelhetek-e a kárrendezés időszakára bérautót és a kárt, - az okozó fél kötelező biztosítása alapján - a biztosító ezt köteles-e megtéríteni?
Várhatóan 2003. 01.05-én töerténik meg a kárfelmérés, ezt az igényemet érvényesíthetem-e? Várva válaszát, Köszönettel