Használt segéd - motor kerékpár vétel, papírok ??


prometheusz # 2010.09.02. 08:04

Köthetsz vásárlás elött is kötelezőt neten keresztül, ha a tulaj megadja ezeket a számokat.(Gyártó, tipus, vázszám, motorszám, a cm3)
Igy vásárlás után azonnal, biztositottan legálisan elviheted a motort, ha pedig a vásárlás valamiért meghiusul, erre hivatkozva lemondhatod a kötelezőt.

Azt nem tudom, hogy motor és alvázszám ismeretében kérhetsz a tájékoztatást a rendörségen, hogy a kérdéses motor nem szerepel e valamilyen listán, próbáltam kinyomozni, de idáig nem jutottam el.

Tudni kell még:
Ezeket a motorokat gyakran felfurják, 50 cm3 helyett pl. 80 cm3-re, de "papiron" 50 cm3-esként közlekednek vele. Rendszám nélküli segédmotorkerékpár max. 50 cm3-es hengerürtartalmu lehet. "Nem szokott belőle probléma lenni".-Mondják. Tudni kell, ha ilyen motorkerékpárral közlekedsz, az szabálysértés, mivel a 80 cm3-es motor már rendszámköteles,(az engedély nélküli átalakitásról nem is beszélve) azonkivül nem valósitja meg a szabály szerinti max 40 km/h sebességet.
Sajnos itt joghézag van, mert a Simson gyárilag is túllépi, az 50 cm3 ellenére a hivatalos végsebessége 60 km/h, felfurtan azonban 80-90 km/h-t is elérhet. Ha ilyen felfurt motort rendszám nélküli segédmotorkerékpárként használsz, s balesetet okozol vele, akkor jogilag is nagy bajban vagy.

kovacsz # 2010.09.02. 07:14

Érdemes az alvázszámot (kis tábla a kormányoszlop elején) megnézni, nem árt ha utólagosan bele van ütve a CM50 jelzés, ill. célszerű a motorblokk tetején lévő motorszámot is ellenőrizni, majd ezekkel az adatokkal adásvételit írni.
Adásvétel után pedig jöhet a biztosítás megközése, akár a neten keresztül.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 06:56

Szerintem semilyenek. Úgy értem, semmi hatósági.

ephori # 2010.09.02. 06:52

Vásárolni fogok egy Simson segéd-motorkerékpárt használtan, segítséget kérnék, milyen papírjai vannak egy ilyen motornak, mire érdemes odafigyelni?
Választ előre is köszönöm!!