Parkolási bírság


Anti # 2018.07.09. 16:54

A Google fordítása a következő

HORVÁT KÖZTÁRSASÁG Zadar megyei város NIN OSZTÁLY Közösségi Ügyek önkormányzati szolgáltatások NIN. 09.07.18 éves közlekedési rendőr: 0114 értesítést a bűncselekmény száma 030282600134 A 97,18 at 15:21 óra megijesztette a jármű MT-022 parkol a város, Nin, az utcán STREET ZATONSKIH nehéz (Dubrovnik), közel a házszám 28 helyen parkol, ami azt be smetnjuza rendes forgalmat, vagy a gyalogosok, és ezzel bűncselekményt 78. cikkének 1. bekezdése, büntetendő 78. cikke harmadik bekezdésében az SPC és amely kiszabható bírság összegének HRK 300. Ha a bírság megfizetésére felével egyenlő mennyiségben meghatározott sorrendben a mellékelt plaćanie (Art. 245., 1. bekezdés a vétség Act „Hivatalos Közlöny 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17) számított három (3 ) napon belül, akkor úgy kell tekinteni, hogy a bírság teljes megfizetéséig ha három (3) napon nem fizet egy finom értelmében Art. 229, 3. bekezdés és 4. pontja az SPC ( „NN'67 / 08, 48 / 10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15) a jármű tulajdonosának kell szállítani az információkat kér a személyazonosságát a személy, akinek a jármű kap a menedzsment ENG: közlekedési jogsértés jegyet. KIFIZETÉSI SLIP. A KÖNYVBAN VAGY AZ ÜZENET KÜLÖNLEGES ÜLÉSÉBEN KIFEJEZHETETLEN. A MELLÉKLET VIZSGÁLATI MODULJA. A KIFIZETÉS A BANKI VAGY A POSTÁLIS HIVATALNAK lehet. DE: VERKEHRSVERGEHEN GELDBUBE. Einzahlungsschein IM ra végső lazítson egy BANK STAGE DER POST

Szomorú örökös # 2018.07.09. 17:06

Anti

Miért nem mentek be a rendőrségre és kérdezitek meg valami olyan nyelven, amit értetek is? Még lehet, hogy magyarul tudót is találtok.

egy ott levő magyarul tudó lakó szerint csupán azt, hogy ott nem lehet parkolni, mert nem parkoló terület

Miért nem hisztek neki? Sokszor nem kell közvetlenül ott kihelyezni táblát. Ne feledd, Magyarországon is simán megbüntethetnek, ha egy Lakó-pihenő övezetben nem a kijelölt parkolóban állsz meg, ugyanis annak a leírásában ott szerepel, hogy csakis a kijelölt helyen lehet várakozni. Ergo nincs külön tábla, maga az övezet kezdetét jelző tábla elég rá.

Anti # 2018.07.09. 17:22

Renben.
Köszönöm a segítséget, holnap reggel 8ra be fogunk menni mindhárman, akik ott magyarok voltak és a végére járunk.
Elvileg ilyenkor méltányossági alapon meg szokták az összeget felezni.
De még mindig nehezen nyelem le azt a békát, amit nem érzek magaménak.

Szomorú örökös # 2018.07.09. 17:40

Anti

Köszönöm a segítséget, holnap reggel 8ra be fogunk menni mindhárman, akik ott magyarok voltak és a végére járunk.

Ez a legjobb, amit tehettek!

még mindig nehezen nyelem le azt a békát, amit nem érzek magaménak.

Ha az előbbi hozzászólásomban található szabály szerint büntettek meg, akkor sajna jobban jársz, ha magadénak érzed és legközelebb odafigyelsz rá. Ez pedig azért eléggé egyértelmű, félek hogy odaát is így van:

39/A. §
(3) A lakó-pihenő övezetben

  1. járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.
nonolet # 2018.07.09. 18:34

Anti

"egy kis utcában parkoltunk"

Az utca szélessége?! elég ehhez volt a KRESZ szerint.
Aztán a zöld területre parkolás kérdése...

Anti # 2018.07.10. 08:05

Szóval...
Bementünk, majd elmondták, hogy nem volt 2 autóra oldaltávolság az utcán hagyva, illetve a nagy gyalogosforgalom miatt büntettek meg annak ellenére, hogy valójában nem volt sehol tiltótábla kihelyezve, amit elismert ő is.
De ha tiltótábla is lett volna, akkor már 500 kuna a bírság összege, úgyhogy majdnem hogy örüljünk is neki.
A lényeg az egészbrn, ha kifizetjük 3 napon belül, akkor 150 kuna a bírság.
A másik, hogy egy ott lakó öregasszony bejelentésére mentek ki.
Tanúlság: az öregasszonyok veszélyesek.
Köszönöm a válaszokat!!
További szép napot!

Szomorú örökös # 2018.07.10. 11:41

Anti

Látod, van olyan szabály is, amit nem tábla jelez. Te ilyenbe szaladtál bele. Szóval ezt a részét hiába hajtogatod, még nem lesz belőle ettől mentség számodra.

Az öregasszonyt meg nyilván az zavarhatta, hogy nem az ő vendége voltál. Viszont ez még kevés indok a bírságra. Ahhoz a jelzett szabálysértés is kellett.

nonolet # 2018.07.10. 11:47

Anti

nem az öregasszonyok a veszélyesek...

Hanem a KRESZ-t nem ismerő autósok!!!!
Akikből ez esetben több is volt ott éppen.

Nomeg azok akik egy szűk utcában parkolgatnak, pofátlanul.

gerbera317 # 2018.07.10. 12:06

Horvát viszonylatban ne nagyon emlegessük a KRESZ-t. Valószínűleg ott is hasonlóak az alapvető közlekedési szabályok (jobbra tartás, jobbkéz-szabály, stptáblánál megállás stb.), de a kisebb szabályok már eltérőek lehetnek. Azt látjuk, hogy az oldaltávolságra más szabály van, mert őnáluk "2 autóra elegendő" hely kell, nálunk konkrétan 5,5 méter. Az sem kizárt, hogy ott a rendőr saját hatáskörben eldöntheti, hogy az autós akadályozza-e a gyalogosforgalmat vagy sem, és ez alapján büntethet is. Egy biztos, nálunk (figyelem Szomorú Örökös!) ilyen nincs!

!!! Megjegyzem, itt valaki(k) már megint keveri(k) a szabálytalan parkolás miatt kiszabandó bírságot a parkolási díj nemfizetéséből fakadó pótdíjjal!!!

nonolet # 2018.07.10. 15:24

"2 autóra elegendő" hely kell, nálunk konkrétan 5,5 méter.

Vélhetőn náluk is (meg)van konkrét mértéke...

Csak könnyebb a tolmácsnak a "2 autóra elég hely" duma.
Amit a megért az is akinek mondja éppen.

- -

A szabványos sáv szélesség 2,75 méter.

Azaz a 2 autóra elegendő az 5,5 méter!

Szomorú örökös # 2018.07.10. 17:58

gerbera317

Az sem kizárt, hogy ott a rendőr saját hatáskörben eldöntheti, hogy az autós akadályozza-e a gyalogosforgalmat vagy sem, és ez alapján büntethet is. Egy biztos, nálunk (figyelem Szomorú Örökös!) ilyen nincs!

Nálunk viszont van ezernyi más szabály. Volt lakhelyemen pl. egy rohadtul bonyolult táblázással jelezték egy körforgalom kijáratánál, hogy abba az utcába hétközben be szabad hajtani, hétvégén meg nem. Nos, többnyire mindig van szabálytalan külföldi - sőt nem csak külföldi - aki ezt nagy ívben letojja és hétvégén is behajt, mert alapszabály, hogy vezetni és nem olvasgatni.

Megjegyzem, itt valaki(k) már megint keveri(k) a szabálytalan parkolás miatt kiszabandó bírságot a parkolási díj nemfizetéséből fakadó pótdíjjal

Már megbocsáss, de hol volt most szó parkolási díj nemfizetéséről? :-O

Anti # 2018.07.11. 07:33

Nonolet!
Hidd el, hogy ismerem a szabályokat és nem pofátlanul parkoltam éa nem is szoktam. Az hogy most belefutottam egy olyan külföldön alkalmazott helyi szabályba,amit nem ismerrtem, hát...és azt is hidd el, ha valami is jelezte volna bármilyen kis szintem is a parkolási tiltást, az biztos hogy nek állok oda.
Ha tudnék fényképet csatolni ide, tisztán látszana az, hogy 2 autó simán elfért volna egymás mellett. Itt szimplán az öregasszony rosszindulata miatt kaptunk birságot.
Csak azért h még a magam igazát bizonyízsam, ahol fizetős parkolási övezet volt, ott még a megmaradó oldaltávolság még kisebb volt, mint a kérdéses helyen.
Akkor miről beszélünk, de hát ilyenkor úgysem a magyarnak van igaza. Kár a fényképért, mert akkor Te is láthattad volna.

wers # 2018.07.11. 08:25

Horvát viszonylatban ne nagyon emlegessük a KRESZ-t.

:)) Drága párom pózolt a trogiri kikötőben egy luxusjacht előtt, hogy fényképezzem, mikor fura képet vágott, ésa hátam mögé mutogatott "drágám, nem a mi kocsinkat viszik ott tréleren?"
De. Szerintük tilosban parkoltunk. Érdekes módon két másik közül emeltél fel. Mi sem csekket, sem egyéb papírt nem kaptunk. Nagy volt a rendőr zsebe.

Szomorú örökös # 2018.07.11. 16:28

Anti

ismerem a szabályokat

A magyar KRESZ-t lehet ismered, de vannak mindig helyileg eltérések és hát a törvény úgy mondja, mindig az adott ország KRESZ szabályaival kell tisztában lenned, nem az otthonival, amikor beutazol az országba.

belefutottam egy olyan külföldön alkalmazott helyi szabályba,amit nem ismertem

Quod erat demonstrandum!

Itt szimplán az öregasszony rosszindulata miatt kaptunk birságot...de hát ilyenkor úgysem a magyarnak van igaza

Nem hinném! Mint korábban írtam, ahhoz, hogy egy öregasszony bejelentésére megbírságoljanak, ahhoz azért meg kell sértened egy olyan szabályt, amiért megtehetik veled. Itt nyilván megtörtént a szabálysértés. Úgyhogy ne fogd rá a horvát rendőrök magyargyűlöletére.

Tudod ez nálunk is működik, hogy ha szabálytalanul pl. valaki beáll a kapubeállódba, akkor kihívhatod a pókost és elviszik - persze komoly ellenőrzést követően - a pofátlanul parkolókat. És ez nem a másikkal szembeni gyűlöletről szól, hanem a betartandó szabályokról. Viszont azokban az esetekben is ha nem tudod igazolni, hogy te jogosan akarod elvitetni, megbírságoltatni az illetőt, akkor te leszel a bírságolás tárgya, csak egy kicsit más fog szerepelni a papíron.

drbjozsef # 2018.07.11. 19:40

Sz.ö., ezt a QED-t három nap alatt negyedszer írod le. Nem rossz, értjük mi milyen művelt vagy, de bővítsd a latin szólás gyűjteményed, ha különbözőket villantasz, sokkal jobban fogunk álmélkodni, hidd el.

Szomorú örökös # 2018.07.12. 03:18

drbjozsef

ezt a QED-t három nap alatt negyedszer írod le

Nyilván azért, mert odavág éppen, ahová írom.
Vagy az zavar, hogy fogalmad sincs, mit jelent? :-D

Szomorú örökös # 2018.07.12. 22:42

bermuda háromszög

Hogyne illene, hiszen egyik mondatában azt igazolja a kérdező, hogy ismeri a szabályokat, aztán következő mondatában éppen mást állít. Így pont az lett bizonyítva, hogy mégsincs tisztában a kérdező a meglátogatott ország KRESZ szabályaival.

Anti # 2018.07.15. 07:08

Üdv a kommentelőknek!
Egy félreértést tisztáznék.
A Kresz-el vagyok tisztában és nem a helyi szabályokkal. Azt szerintem senki sem ismeri, ha csak nem ott él.
Lehet h félreérthető volt, de ez a helyzet.
Egyébként az milyen szabály, hogyha fizetsz, akkor elfoglalhatod az út X százalékát, ha nem akkor pedig megbüntetnek miatta?
Amúgy meg túlvagyok már rajta, sőt már haza is jöttem, ebből tanúlságnak csak ismételni tudom, hogy az öregasszonyokkal vigyázni kell..., mi sem bizonyítja jobban, hogy amikor a büntetés miatt elmentünk a hivatalba, az ott lakoó alig várta hogy elmenjünk, fejét csóválva hozta ki a saját kis bólyályát és a helyünkre már ki is rakta. Mondanom sem kell, hogy ismételten nem volt semmi tiltótábla a közelben sem.
Még jó hogy nem büntettek meg...

Szomorú örökös # 2018.07.15. 08:55

Anti

Egy félreértést tisztáznék.
A Kresz-el vagyok tisztában és nem a helyi szabályokkal. Azt szerintem senki sem ismeri, ha csak nem ott él.

Rosszul látod! Az a bizonyos helyi szabály is ott az ottani KRESZ része és neked tisztában kellene lennie vele. Egyébként a másik oldali járdaszegélytől való kellő távolság tartása várakozáskor itt is ugyanúgy benne van, ergo mégsem ismered a KRESZ-t.

gerbera317 # 2018.07.17. 07:23

Anti kérdése tipikus példája annak, amikor valaki nem látja a különbséget a szabálytalan parkolás és a parkolási díj megfizetésének elmulasztása között.
Hát tudd meg, Anti, hogy
1. ha szabályosan parkolsz, attól még ugyanúgy kell parkolási díjat fizetni, s ha nem fizetsz, pótdíjat fognak követeleni, és
2. ha fizettél is parkolási díjat, attól még ugyanúgy megbírságolhatnak, ha szabálytalanul parkolsz.

Niaryl # 2018.07.17. 09:48

Szép napot kívánok!

Segítséget szeretnék kérni a következő helyzetben:

Édesapám a tegnapi nap folyamán 07:33-kor váltott parkolójegyet kb. 10 óráig, amit el is helyezett jól látható helyen az autóban. ( Műszerfalon, nem először teszi.) Ennek ellenére az ellenőr mégis megbüntette 09:11-kor. Ügyfélszolgálaton megjelent Édesapám a parkolójeggyel, hogy hogy is van ez, mire írattak vele egy kérvényt a bírság törlésére vonatkozóan, és közölték, hogy megnézik a felvételeket, majd következő héten, csütörtökön érdeklődjön az eredmény felől.

Érdeklődnék, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben?

A segítséget előre is köszönöm.

gerbera317 # 2018.07.17. 11:31

:-D

Anti # 2018.07.19. 17:40

gerbera317!
Nem tudom, hogy mennyire követted, amit írtam, de elmondom neked is.
Van egy utca, aminek a felétől fizetős a hely és van a másik fele, ami nem fizetős, mert tábla nincs, de a megállásra/várakozásra sincs semmiféle tiltás.
Ugyanrról az utcáról van szó...
Majd ahol fizetni kell x kunát, ott a parjolás megengedett úgy is, hogy az autód belóg a műúton valamennyire, viszont a nem fizetősön is ugyanaz a helyzet volt. Ott is belógott, csak nem kellett fizetni. Egyedüli szépséghibája az volt, hogy ott volt egy bősz lakos, akinek nem tettszett hogy oda parkoltunk és azért büntettek meg, mert az autó belógott ugyanúgy a műútra, mint ahol fizetni kellett azt az x kunát.
Úgyhogy ez nettó rosszindulat, akárki akármit mond, mert nem volt tiltótábla sehol.
Úgyhogy tudd meg kedves gerbera317, hogy ha te lettél volna az én helyemben, neked is ugyaúgy nem tetszett volna a bírság, mint nekem, csak hát nem te voltál az én helyemben.
El van felejtve már, ki is van fizetve és ebből tanultam.
Köszönöm

Szomorú örökös # 2018.07.19. 18:47

Anti

Egyedüli szépséghibája az volt, hogy ott volt egy bősz lakos, akinek nem tettszett hogy oda parkoltunk és azért büntettek meg, mert az autó belógott ugyanúgy a műútra, mint ahol fizetni kellett azt az x kunát.
Úgyhogy ez nettó rosszindulat, akárki akármit mond, mert nem volt tiltótábla sehol.

Akkor még egyszer: ha a bősz lakos csak simán bejelenti, attól még nem bírságolnak meg, mert nincs okuk rá. Viszont ha mégis megtették, hidd el, annak oka volt, ergo szabályt sértettél. Egészen biztosan egyedül te próbálod megmagyarázni, hogy nem sértettél szabályt, mégis megbüntettek. Érdekes, én még sosem botlottam külföldön - még Horvátországban sem - ilyen bősz helyi lakosba, akárhány alkalommal álltam le a kocsimmal valahol. Nyilván azért, mert fokozottan figyelek a szabályokra ilyenkor.

El van felejtve már, ki is van fizetve és ebből tanultam.

Remélhetőleg azt, hogy ne a bősz helyi lakosokban keresd a hibát, hanem elsősorban a magad háza táján.

Szomorú örökös # 2018.07.20. 06:06

F.Laca

Nekem a kocsiban rendszeresítve van a kerékbilincselés ellen gyorsvágó, így aztán a hazai gondokon még nagyon simán túlteszem magamat

Max. legfeljebb küldik a csekket, immáron nem csak a bírságról, hanem a rongálásról is, ami nyilván nem két fillér. Ha meg nem fizeted, akkor bíróság, végrehajtó...szegény ember, velük azért nem tudod azt megtenni, amit a villany és vízszolgáltatóval, hogy kidumálod és nem fizetsz. ;-)