ASTRA biztosító csődje


wers # 2015.09.22. 16:45

Sziasztok!

Segítség kellene. KGFB-ünk van az ASTRA biztosítónál, amely úgy tűnik, kimúlik alólunk. A díj évfordulóig, 2016.05.26-ig rendezve. Kaptunk egy szerelmetes levelet az ASTRA-tól, hogy szeptember 30.ig közös megegyezéssel megszüntethetjük a szerződésünket. Így köthetünk új szerződést más biztosítónál. Kérdésem, mi van, ha nem akarok közös megegyezést, nekem van biztosításom még jó ideig. Érvényes marad a biztosításom? Káreseménykor fogja a kárt a kártérítési alap finanszírozni?

focitomi # 2015.09.22. 20:20

Nem vagyok érintett, de azt olvastam, hogy a közös megegyezés a jó mód…
Kötni kell egy új biztosítást október 1-én. A fennmaradó Astrás díjat meg vagy az Astra vagyonából, vagy a biztosítók közös „kalapjából” visszakapod (valamikor). Ha nem így jársz el, akkor október 1 után okozott károkért, - ne adj’ Isten - sérülésekért Te felelsz 100%-ban. Ezt nem tenném a helyedben… Nem olyan nagy összeg egy új biztosítás, hogy megérje a hatalmas kockázatot….

Immaculata # 2015.09.23. 03:43

Érvényes marad a biztosításom? Káreseménykor fogja a kárt a kártérítési alap finanszírozni?

Érvényes marad, elméletben a kárt finanszírozni fogják, de gyakorlatban az lesz, amit Focitomi írt.

végrehajtó1 # 2015.09.23. 04:18

+1: Mivel a az Astra román biztosító ezért az ottani szabályok szerint kapod majd meg a pénzed a biztosítási alapból.

végrehajtó1 # 2015.09.23. 04:21

talán ez is segíthet:

A MABISZ fogadja a román Astra Biztosító hazai ügyfelei által okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket, és közreműködik a kárfelmérés folyamatában is. A jövőben bekövetkező Astrás káresemények csökkentése érdekében az ügyfeleknek az Astra felajánlja a szerződések közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségét. A lakásbiztosítással és casco-val rendelkező ügyfelek már akár most is köthetnek új szerződést más biztosítónál.

A Magyar Biztosítók Szövetsége Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) a mai naptól fogadja a román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító (Astra Biztosító) magyarországi ügyfelei által 2015. augusztus 17-ét követően okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket. A MABISZ e kárbejelentéseket fogadja, nyilvántartásba veszi, megszervezi és lebonyolítja a károsult gépjárművek szemléjét, bekéri a kár elbírálásának előkészítéséhez szükséges, indokolt iratokat.

A MABISZ ESZE elérhetőségei a következők: Cím: 1062 Budapest, Aradi u. 65-67., levelezési cím: MABISZ ESZE, 1381 Budapest 62., Pf. 1297, központi tel.: (+36 1) 802-8400. Kárbejelentés e-postán: kar@mabisz.hu, kárügyintézés faxon: (+36 1) 802-8499. Hivatali idő: hétfő-kedd-csütörtök: 8-16 óráig, szerda: 8-20:00, péntek: 8-13:30-ig.

Más a helyzet a nem kgfb-károk esetében. A kgfb-n kívüli egyéb károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket az érintett ügyfelek továbbra is a román felügyelet (ASF) mellett működő biztosítási garanciaalapnál (FGA) kezdeményezhetik. Az Astra Biztosító magyarországi fióktelepe honlapján magyar nyelven elérhetők az ezzel kapcsolatos kárbejelentési űrlapok (Román Garanciaalap káriratok magyarul), illetve a román felügyelet rövid ügyfél-tájékoztatója (Román Garanciaalap GYIK) is. Az Astra Biztosító e hét hétfő óta kárigényeket már nem tud befogadni. Az Astra Fióktelep ügyfélszolgálata, illetve telefonközpontja eddigi elérhetőségein (www.astrabiztosito.hu) változatlanul tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek.

A jövőben bekövetkező Astrás káresemények csökkentése érdekében az Astra Biztosító a következő napokban valamennyi magyarországi ügyfelének tájékoztató levelet küld a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségéről. A postai küldemény az Astra Fióktelep által előzetesen aláírt megállapodást is tartalmazza, amely szerint a díjjal fedezett, még le nem járt évfordulójú biztosítási szerződés 2015. szeptember 30-i hatállyal, közös megegyezéssel megszüntethető. Ha az Astra-biztosított ezzel egyetért, aláírva, levélben vagy a dokumentum beszkennelésével, elektronikus levél csatolmányaként mihamarabb juttassa azt vissza az Astra Fióktelephez, és így az ügyfelek már október 1-ével köthetnek kgfb szerződést másik biztosítónál Fontos, hogy a lakásbiztosítással és casco-val rendelkező ügyfelek - mint ahogyan korábban jeleztük – már akár most is köthetnek új szerződést más biztosítónál, amivel csökkenthetik saját kockázatukat.

A magyar fogyasztók érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Bank honlapjának Astra menüpontjában folyamatosan tájékoztatást nyújt a román Astra Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek.

wers # 2015.09.23. 06:22

Mindenkinek nagyon köszönöm a választ.

Nagyon úgy tűnik, bukjuk a befizetett közel háromnegyed éves díjat, és új biztosítást kell kötni.
A MABISZ az ASTRA helyett nem fog helyt állni káreseménykor.

Rexor # 2015.09.23. 07:24

Miért buknád a díjat? Ha kötelezőről van szó azt így is úgy is meg kellett fizetened, hogy melyik biztosítónak fizeted már lényegtelen.

wers # 2015.09.23. 07:39

kifejtenéd részletesebben? Ki van fizetve a díj, de fogja a károkozást fizetni (amit persze nem tervezünk) ha az ASTRA nem fizet? A MABISZ nem.

wers # 2015.09.23. 07:41

de fogja a károkozást fizetni” = de ki fogja a károkozást fizetni

Rexor # 2015.09.23. 07:52

Ha jól értem szeptember 30-ig rendezve van a díjatok az Astrával. Ha ez alatt a 7 nap alatt valami balesetet okoztok, akkor ha az Astra nem a MABISZ fog fizetni. Október 1-től átmentek egy új biztosítóhoz, innentől ez felel a károkért.

Rexor # 2015.09.23. 07:58

ELnézést, benéztem, látom hogy jövő év május 26-ig vagytok rendezve. Igen, ez már koccosabb történet sajnos.

wers # 2015.09.23. 08:04

MNB honlapján ez áll:

"13. Amennyiben az Astra Fióktelep kezdeményezi a közös megegyezéssel történő szerződésmegszüntetést, mi a teendőm?

Az Astra Fióktelep valamennyi érvényben lévő biztosítási szerződéssel rendelkező hazai ügyfelének levelet küld a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségéről.

A postai küldemény az Astra Fióktelep részéről előzetesen aláírt megállapodást is tartalmaz, a díjjal fedezett, még le nem járt évfordulójú biztosítási szerződés 2015. szeptember 30-i hatályú, közös megegyezéssel történő megszüntetéséről.

Amennyiben Önnek KGFB szerződése van az Astra fióktelepénél és aláírja a megállapodást és azt az Astrának megküldi - a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése révén - lehetősége lesz más biztosítónál szerződést kötni 2015. október 1-i kezdőnappal. Ezzel elkerülhetik azt a helyzetet (amire a hazai jogszabályok szintén lehetőséget adnak), hogy károkozás esetén a károsult nem a biztosítótól, hanem közvetlenül Öntől követelje az – akár több százezer forintos, vagy milliós – kár megtérítését.

A közös megegyezés akkor jön létre, ha az Ön által aláírt dokumentum szeptember 30. előtt beérkezik az Astra Fióktelephez.

Fontos összehangolni a KGFB szerződés közös megegyezéses megszüntetését más biztosítónál 2015. október 1-jétől hatályos új szerződés megkötésével, különben a biztosítatlan időszakra magas fedezetlenségi díjat kell fizetni, illetve károkozás esetén a kárt a károkozótól a kártalanítási szervezet behajtja."

Tehát ha van érvényes, díjjal rendezett biztosításom, akkor is követelhetik rajtam a károkozást?

Sherlock # 2015.09.23. 08:57

A netrisken van külön astrás menüpont, meg is csinálnak mindent. A befizetett díj arányos részét pedig visszatérítik.

wers # 2015.09.23. 09:20

A netrisken van külön astrás menüpont, meg is csinálnak mindent.

Köszi, igen, azok is, akiknél ezt a biztosítást kötöttem. De azt senki sem tudja még, hogy kitől fogjuk megkapni a díj arányos részét (az ASTRA-tól biztos nem)? Hogy megkapjuk-e egyáltalán? És mennyit? (a mikort meg sem említem) A jelenlegi alkusz nem sok jóval biztat. És még kevesebb jóval, ha nem kötök új biztosítást, és esetleg kárt okozunk.
Mondjuk ennek esélyét jelentősen csökkenthetjük, ha én nem vezetem ezt a autónkat :))

Inkább az érdekel, milyen szabály alapján követelheti a károsult rajtunk a károkozást, ha van érvényes kötelezőnk?

wers # 2015.09.23. 09:24

És még egy kérdés, van különbség, mikor okozom a kárt esetleg, szept 30. előtt vagy után? Lehet macera, ha holnap belekoccanok valakibe?

wers # 2015.09.23. 09:59

Infóként, ha van még olyan szerencsés, aki belekecmergett ebbe: normál esetben az alkusz cég mindent elintéz, új szerződésnél, vagy évfordulóra. Ebben az esetben nem tudja a régit felmondani az ügyfél megbízásából, azt a levelet kell visszajuttatnia az ügyfélnek, amit küldtek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.23. 12:17

milyen szabály alapján követelheti a károsult rajtunk a károkozást, ha van érvényes kötelezőnk?
Ptk. Ha van köteleződ, ha nincs (egyébként most éppen nincs), te felelsz a károkozásért. A károsult főszabályként mindig is tőled követelhet. (Más kérdés, hogy pont a kötelező gépjárműfelesség-biztosítás esetében megengedi a törvény, hogy közvetlenül pereljék a biztosítót. De ez nem kötelesség, csak lehetőség.)

Rexor # 2015.09.23. 12:26

KBS: szerintem kicsit komplexebb itt a dolog. Magával a felelősséggel kapcsoltban igazad van, de érvényes kgfb nélkül forgalomban sem lehet részt venni, ergo ez azt jelentené, hogy az ASTRA ügyfelei egy önhibájukon kívül eső dolog miatt október 1-ig nem vezethetnek?

wers # 2015.09.23. 12:48

köszi mindenkinek, hát nosza, új biztosítást kell kötni, mihamarabb. Nemakarom. :((((
Nem csak a bukott pénz miatt (kb. egy akciós wellness hétvége), inkább az újabb macera.

Ha van köteleződ, ha nincs (egyébként most éppen nincs)

Jajj... nem lehetne, hogy ezt ne én közöljem kedvesemmel?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.23. 12:49

Úgy érted, bírságolhatják-e őket az érvényes biztosítás hiányáért? Szerintem onnak kezdve, hogy értesültek - kellő gondosság mellett értesülniük kellett volna - elvileg igen, a gyakorlatban vélhetően méltányosan fognak eljárni velük.

wers # 2015.09.23. 12:55

tehát van felelősségem, erre kötök biztosítást, ennek a biztosításnak egy része arra fizetendő, hogy biztosítóm helyett valaki helyt álljon, és ezek után most inkább ne használjam ezt az autót, amíg nem kötök új biztosítást

wers # 2015.09.23. 13:42

Úgy érted, bírságolhatják-e őket az érvényes biztosítás hiányáért? Szerintem onnak kezdve, hogy értesültek - kellő gondosság mellett értesülniük kellett volna - elvileg igen, a gyakorlatban vélhetően méltányosan fognak eljárni velük.

Még próbálom emészteni. Légyszi segíts!

  • Ha már nincs is biztosításom, mit kell rajta megszüntetni, hogy másikat köthessek?
  • Hogy érted, hogy kellő gondossággal értesülni kellett volna? Még az MNB honlapján sincs semmi konkrétum, hogy egyáltalán felszámolják-e az ASTRA-t, és mikor.

Mi által szűnt meg a biztosításom?

huntah # 2015.10.04. 10:43

Kicsit leült ez a téma...

wers:
"Ha már nincs is biztosításom, mit kell rajta megszüntetni, hogy másikat köthessek?
Mi által szűnt meg a biztosításom?"

Vélhetően azóta már te is beküldted a közös megegyezést, tehát az által szűnt meg a szerződésed.
Másképp, ha a szerződés érvényben is maradt volna, kezelhetetlen helyzetbe kerülnél.

"Hogy érted, hogy kellő gondossággal értesülni kellett volna?"

Szerintem úgy érti, hogy aki a saját postaládáját néha kinyitja, és a leveleit el is olvassa, az tudja, hogy muszáj meglépni ezt a kellemetlen dolgot.

Hogy a biztosítás megszűnik-e magától vagy sem, nem igazán izgat, de hogy a befizetett díjat visszakapjuk-e, az már igen.
A magam részéről soha többet határon átnyúló biztosítást, soha többet biztosító egyesületet és soha többet éves díjfizetést nem választok.

Azért az is érdekes, hogy az Astra semmiféle visszaigazolást nem küldött a közös megegyezésről.

wers # 2015.10.04. 12:55

Kicsit leült ez a téma...
Mert úgy tűnik, túl nagy tömegeket nem érint, vagyis itt nem érdekel csak engem. Én pedig itt is, és máshonnan is kaptam segítséget, amit ismét mindenkinek nagyok köszönök.

Az biztos, elég nagy a káosz. A MABISZ péntek délután adott ki szóban egy tájékoztatást, hogy minden ASTRA biztosítottnak azt ajánlják, mihamarabb kössön új biztosítást, ha visszaküldte a közös megegyezést, ha nem. Sokan meg sem kapták, vagy kérőn, és nem tudták visszajuttatni. Úgy értelmezik a törvényt jelen esetben, hogy az ASTRA minden ügyfelének felajánlotta a közös megegyezéssel megszüntetést, és ha a szerződött más biztosítónál új biztosítást köt, akkor úgy veszik, hogy beleegyezett a közös megszüntetésbe. Remélem jól értettem menet közben a rádióban, de erről írásban semmit sem találok.

Egyébként igen felmondtam, és másikat kötöttem, de azt pl. még nem tudom, sikerült okt.01-el, vagy csak 02-val, mert szept.30-án reggel még nem igazán működött a rendszere az alkusznak, az informatikai beállítások miatt.

A rendőrsági adatbázisban biztos, hogy úgy szerepel a kocsi, hogy van érvényes biztosítás, ezt ingyen tudtuk meg ma a rendőrtől, azt már nem, hogy kedvesem 50 helyett 62-el közlekedett.

wers # 2015.10.04. 13:02

Ptk. Ha van köteleződ, ha nincs (egyébként most éppen nincs), te felelsz a károkozásért. A károsult főszabályként mindig is tőled követelhet. (Más kérdés, hogy pont a kötelező gépjárműfelesség-biztosítás esetében megengedi a törvény, hogy közvetlenül pereljék a biztosítót. De ez nem kötelesség, csak lehetőség.)

Ezt még mindig nem fejtetted ki részletesen Béla! Úgy kell értenem, hogy ha van is érvényes KGFB-m, esetleg nekem kell felelnem a károkozásért, és nekem kell majd a biztosítón behajtani?