ASTRA biztosító csődje


Rexor # 2015.09.23. 12:26

KBS: szerintem kicsit komplexebb itt a dolog. Magával a felelősséggel kapcsoltban igazad van, de érvényes kgfb nélkül forgalomban sem lehet részt venni, ergo ez azt jelentené, hogy az ASTRA ügyfelei egy önhibájukon kívül eső dolog miatt október 1-ig nem vezethetnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.23. 12:17

milyen szabály alapján követelheti a károsult rajtunk a károkozást, ha van érvényes kötelezőnk?
Ptk. Ha van köteleződ, ha nincs (egyébként most éppen nincs), te felelsz a károkozásért. A károsult főszabályként mindig is tőled követelhet. (Más kérdés, hogy pont a kötelező gépjárműfelesség-biztosítás esetében megengedi a törvény, hogy közvetlenül pereljék a biztosítót. De ez nem kötelesség, csak lehetőség.)

wers # 2015.09.23. 09:59

Infóként, ha van még olyan szerencsés, aki belekecmergett ebbe: normál esetben az alkusz cég mindent elintéz, új szerződésnél, vagy évfordulóra. Ebben az esetben nem tudja a régit felmondani az ügyfél megbízásából, azt a levelet kell visszajuttatnia az ügyfélnek, amit küldtek.

wers # 2015.09.23. 09:24

És még egy kérdés, van különbség, mikor okozom a kárt esetleg, szept 30. előtt vagy után? Lehet macera, ha holnap belekoccanok valakibe?

wers # 2015.09.23. 09:20

A netrisken van külön astrás menüpont, meg is csinálnak mindent.

Köszi, igen, azok is, akiknél ezt a biztosítást kötöttem. De azt senki sem tudja még, hogy kitől fogjuk megkapni a díj arányos részét (az ASTRA-tól biztos nem)? Hogy megkapjuk-e egyáltalán? És mennyit? (a mikort meg sem említem) A jelenlegi alkusz nem sok jóval biztat. És még kevesebb jóval, ha nem kötök új biztosítást, és esetleg kárt okozunk.
Mondjuk ennek esélyét jelentősen csökkenthetjük, ha én nem vezetem ezt a autónkat :))

Inkább az érdekel, milyen szabály alapján követelheti a károsult rajtunk a károkozást, ha van érvényes kötelezőnk?

Sherlock # 2015.09.23. 08:57

A netrisken van külön astrás menüpont, meg is csinálnak mindent. A befizetett díj arányos részét pedig visszatérítik.

wers # 2015.09.23. 08:04

MNB honlapján ez áll:

"13. Amennyiben az Astra Fióktelep kezdeményezi a közös megegyezéssel történő szerződésmegszüntetést, mi a teendőm?

Az Astra Fióktelep valamennyi érvényben lévő biztosítási szerződéssel rendelkező hazai ügyfelének levelet küld a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségéről.

A postai küldemény az Astra Fióktelep részéről előzetesen aláírt megállapodást is tartalmaz, a díjjal fedezett, még le nem járt évfordulójú biztosítási szerződés 2015. szeptember 30-i hatályú, közös megegyezéssel történő megszüntetéséről.

Amennyiben Önnek KGFB szerződése van az Astra fióktelepénél és aláírja a megállapodást és azt az Astrának megküldi - a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése révén - lehetősége lesz más biztosítónál szerződést kötni 2015. október 1-i kezdőnappal. Ezzel elkerülhetik azt a helyzetet (amire a hazai jogszabályok szintén lehetőséget adnak), hogy károkozás esetén a károsult nem a biztosítótól, hanem közvetlenül Öntől követelje az – akár több százezer forintos, vagy milliós – kár megtérítését.

A közös megegyezés akkor jön létre, ha az Ön által aláírt dokumentum szeptember 30. előtt beérkezik az Astra Fióktelephez.

Fontos összehangolni a KGFB szerződés közös megegyezéses megszüntetését más biztosítónál 2015. október 1-jétől hatályos új szerződés megkötésével, különben a biztosítatlan időszakra magas fedezetlenségi díjat kell fizetni, illetve károkozás esetén a kárt a károkozótól a kártalanítási szervezet behajtja."

Tehát ha van érvényes, díjjal rendezett biztosításom, akkor is követelhetik rajtam a károkozást?

Rexor # 2015.09.23. 07:58

ELnézést, benéztem, látom hogy jövő év május 26-ig vagytok rendezve. Igen, ez már koccosabb történet sajnos.

Rexor # 2015.09.23. 07:52

Ha jól értem szeptember 30-ig rendezve van a díjatok az Astrával. Ha ez alatt a 7 nap alatt valami balesetet okoztok, akkor ha az Astra nem a MABISZ fog fizetni. Október 1-től átmentek egy új biztosítóhoz, innentől ez felel a károkért.

wers # 2015.09.23. 07:41

de fogja a károkozást fizetni” = de ki fogja a károkozást fizetni

wers # 2015.09.23. 07:39

kifejtenéd részletesebben? Ki van fizetve a díj, de fogja a károkozást fizetni (amit persze nem tervezünk) ha az ASTRA nem fizet? A MABISZ nem.

Rexor # 2015.09.23. 07:24

Miért buknád a díjat? Ha kötelezőről van szó azt így is úgy is meg kellett fizetened, hogy melyik biztosítónak fizeted már lényegtelen.

wers # 2015.09.23. 06:22

Mindenkinek nagyon köszönöm a választ.

Nagyon úgy tűnik, bukjuk a befizetett közel háromnegyed éves díjat, és új biztosítást kell kötni.
A MABISZ az ASTRA helyett nem fog helyt állni káreseménykor.

végrehajtó1 # 2015.09.23. 04:21

talán ez is segíthet:

A MABISZ fogadja a román Astra Biztosító hazai ügyfelei által okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket, és közreműködik a kárfelmérés folyamatában is. A jövőben bekövetkező Astrás káresemények csökkentése érdekében az ügyfeleknek az Astra felajánlja a szerződések közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségét. A lakásbiztosítással és casco-val rendelkező ügyfelek már akár most is köthetnek új szerződést más biztosítónál.

A Magyar Biztosítók Szövetsége Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) a mai naptól fogadja a román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító (Astra Biztosító) magyarországi ügyfelei által 2015. augusztus 17-ét követően okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket. A MABISZ e kárbejelentéseket fogadja, nyilvántartásba veszi, megszervezi és lebonyolítja a károsult gépjárművek szemléjét, bekéri a kár elbírálásának előkészítéséhez szükséges, indokolt iratokat.

A MABISZ ESZE elérhetőségei a következők: Cím: 1062 Budapest, Aradi u. 65-67., levelezési cím: MABISZ ESZE, 1381 Budapest 62., Pf. 1297, központi tel.: (+36 1) 802-8400. Kárbejelentés e-postán: kar@mabisz.hu, kárügyintézés faxon: (+36 1) 802-8499. Hivatali idő: hétfő-kedd-csütörtök: 8-16 óráig, szerda: 8-20:00, péntek: 8-13:30-ig.

Más a helyzet a nem kgfb-károk esetében. A kgfb-n kívüli egyéb károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket az érintett ügyfelek továbbra is a román felügyelet (ASF) mellett működő biztosítási garanciaalapnál (FGA) kezdeményezhetik. Az Astra Biztosító magyarországi fióktelepe honlapján magyar nyelven elérhetők az ezzel kapcsolatos kárbejelentési űrlapok (Román Garanciaalap káriratok magyarul), illetve a román felügyelet rövid ügyfél-tájékoztatója (Román Garanciaalap GYIK) is. Az Astra Biztosító e hét hétfő óta kárigényeket már nem tud befogadni. Az Astra Fióktelep ügyfélszolgálata, illetve telefonközpontja eddigi elérhetőségein (www.astrabiztosito.hu) változatlanul tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek.

A jövőben bekövetkező Astrás káresemények csökkentése érdekében az Astra Biztosító a következő napokban valamennyi magyarországi ügyfelének tájékoztató levelet küld a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségéről. A postai küldemény az Astra Fióktelep által előzetesen aláírt megállapodást is tartalmazza, amely szerint a díjjal fedezett, még le nem járt évfordulójú biztosítási szerződés 2015. szeptember 30-i hatállyal, közös megegyezéssel megszüntethető. Ha az Astra-biztosított ezzel egyetért, aláírva, levélben vagy a dokumentum beszkennelésével, elektronikus levél csatolmányaként mihamarabb juttassa azt vissza az Astra Fióktelephez, és így az ügyfelek már október 1-ével köthetnek kgfb szerződést másik biztosítónál Fontos, hogy a lakásbiztosítással és casco-val rendelkező ügyfelek - mint ahogyan korábban jeleztük – már akár most is köthetnek új szerződést más biztosítónál, amivel csökkenthetik saját kockázatukat.

A magyar fogyasztók érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Bank honlapjának Astra menüpontjában folyamatosan tájékoztatást nyújt a román Astra Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek.

végrehajtó1 # 2015.09.23. 04:18

+1: Mivel a az Astra román biztosító ezért az ottani szabályok szerint kapod majd meg a pénzed a biztosítási alapból.

Immaculata # 2015.09.23. 03:43

Érvényes marad a biztosításom? Káreseménykor fogja a kárt a kártérítési alap finanszírozni?

Érvényes marad, elméletben a kárt finanszírozni fogják, de gyakorlatban az lesz, amit Focitomi írt.

focitomi # 2015.09.22. 20:20

Nem vagyok érintett, de azt olvastam, hogy a közös megegyezés a jó mód…
Kötni kell egy új biztosítást október 1-én. A fennmaradó Astrás díjat meg vagy az Astra vagyonából, vagy a biztosítók közös „kalapjából” visszakapod (valamikor). Ha nem így jársz el, akkor október 1 után okozott károkért, - ne adj’ Isten - sérülésekért Te felelsz 100%-ban. Ezt nem tenném a helyedben… Nem olyan nagy összeg egy új biztosítás, hogy megérje a hatalmas kockázatot….

wers # 2015.09.22. 16:45

Sziasztok!

Segítség kellene. KGFB-ünk van az ASTRA biztosítónál, amely úgy tűnik, kimúlik alólunk. A díj évfordulóig, 2016.05.26-ig rendezve. Kaptunk egy szerelmetes levelet az ASTRA-tól, hogy szeptember 30.ig közös megegyezéssel megszüntethetjük a szerződésünket. Így köthetünk új szerződést más biztosítónál. Kérdésem, mi van, ha nem akarok közös megegyezést, nekem van biztosításom még jó ideig. Érvényes marad a biztosításom? Káreseménykor fogja a kárt a kártérítési alap finanszírozni?