Magyar közutak


Rexor # 2005.04.27. 09:17

Van megoldás, csak kicsit körülményes. Kérsz egy szakértői véleményt az autó állapotáról, és keresetet nyújtasz be a Fővárosi Közútkezelő Rt-vel szemben. Ha be tudod bizonyitani, hogy az út volt a bűnös, és rendelteteésszerűen használtad az autót van esély rá, hogy megtérítik a károdat. Első körben azért célszerű a bírósági út előtt a közútkezelőhöz fordulni (elég szép összegeket fizettek ki idén a kátyúk okozta károk miatt).

Royal # 2005.04.27. 09:11

Sziasztok!

Egy talán nem mindennapi kérdést tennék fel, egy mindennapi problémáról. Asszem nem kell ecsetelni milyen az utak állapota, Budapesten gyakorlatilag 10 méter szakasz nincs ahol ne akarna kiesni a futómű a kocsi alól. Sokan végigszenvedetek legalább egy kátyúbalesetet, annak procedúráit.

A rossz utak azontúl hogy balesetveszélyesek (a kátyúkra való figyelés, azok kerülgetése elvonja a vezető figyelmét) elég komoly költségeket ró az amugy is totálisan kizsákmányolt autósokra. Nevezetesen ez a sok luk, a rengeteg hepehupa egyenetlenség gödör, nyomvályú, mind mind alaposan igénybeveszi az autók futóműveit. Én tegnap görgőztettem a tavaly vásárolt kerekeimet, 4 ből kettő tojás alakú volt, pedig a kehetőségekhez képest vigyázok rá. Lengőkarok, lengéscsillapitók gyakorlatilag 1-2 év után felújitásra/cserére szorulnak, vadonatúj külső szilentblokkok pedig 3-4 hónap után kukába landolnak, ugy kell cserélgetni őket mint az autóillatosítót.

Ezeket az extra költségeket ki térítí meg? Valamilyen jogi dolog nincsen erre?