Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Jóhiszemű vásárló # 2016.09.23. 07:00

Még annyi, hogy utólag derült ki, hogy nem tiptronic hanem multitronic váltója van és a garanciapírja se ér semmit.

Jóhiszemű vásárló # 2016.09.23. 06:56

Üdvözlet!
Megpróbálom röviden leírni, mi lenne a kérdésem. Kereskedésben vettünk egy autót. Azért választottuk ezt a kocsit, mert a kereskedő elmondta tanuk előtt, hogy minden le van cserélve, vezérlés is, csak bele kell ülni és használni. A szervizkönyve persze épp nem volt, ott a kereskedésbe, de majd oda adja azt is. A tiptronic váltó is garanciás, minden rendeben a kocsival. Ki is fizettük el is hoztuk. 850e volt a kocsi de az adásvételire csak 770ezer lett írva. Ezt mondta is előtte, ez a legkisebb gond. Egy előre aláírt adásvételit töltöttünk ki, mert nem a kereskedés nevén volt, hanem egy másik emberén. A titkárnő beírta az adatokat, aláírtam, utána odaadta, a főnökének, hogy pecsételje le és nem csak a tanuknál pecsételte le, ha nem (otthon vettem észre) az aláírás után a megjegyzés részbe belepecsételte hogy:"A vevő kijelenti, hogy gk-t megtekintet, kipróbált állapotban veszi át és ezt műszakilag saját maga részére megfelelőnek találja. A vevő tudomásul veszi, hogy az eladót a továbbiakban semmiféle garancia ill. termékszavatossági felelősség nem terheli továbbá a km óra állása tájékoztató jellegű." Át is írattam a kocsit, téli kereket is megvettem hozzá mert az elmondás meg a pár napos használat után is jónak tűnt a kocsi. Tegnap elvittem szervizbe azért, hogy átnézzék pár apróbb hiba volt, repedt fékcső, megkókányolt üzemanyagcső, meg kiszakadt gumiharang, de ez lenne még a legkisebb gond. Megkértem a szervizest, hogy legalább pillantsuk rá a vezérlésre, mert még mindig nem jött meg a szervizkönyve a kocsinak. A burkolat lepattintása után, mondta a szerelő, hogy be se indítsam. A adagolóra menő szíj 1/3-a már hiányzott. Le van "darálva"benne. Először mondják, hogy egy vezérléscsere minimum kell, 160ezer ft kb. Aztán nézi a többi kolega is és 90% esély van rá, hogy az adagoló perselye rossz és azért csúszik le a szíj. Nem tudják helyben javítani, csere vagy elküldik javításra de az is kb 290 ezer. Ez szerdán derül ki majd megbontás után, hogy az adagoló rossz e.
Mit tegyek? A kereskedőt felhívtam, ő beszélt egy emberrel aki a papíron lévő eladó ismerőse, mert elvileg ő bízta meg a kereskedőt hogy eladja az ismerőse kocsiját. Felhívott ez az ember, javasolta, hogy vigyük át a kocsit abba a szervizbe ahol ő dolgozik és ott ők is megnézik, mondtam neki hogy én abba a szervizbe akarom csináltatni ahova vittem, mert abba bízok. Ma azt mondta, hogy elmegy oda és ránéz és beszélünk.
Mit kell tenni ha nem egyezünk. Már a megbontás előtt érdemes kérni egy gépjármű igazságügyi szakértő véleményt, vagy elég a szerviz által fényképesen dokumentált papírok.
Az adásvételit a kereskedő meg a titkárnője tanúzta le, de volt ott nekem is két tanúm, akik hallották, hogy cserélve lett a vezérlés, meg minden rendben van a kocsival. Még jó hogy megnézettem, mert különben útközben szakadt volna el.

Kit keresek fel ha nem sikerül ma megegyezni, rendőrségre vagy ügyvédhez szoktak először menni?

guba" # 2016.09.19. 18:47

Kedves Juca2016!

Első kérdés mi ráz?

Ha a kormány szitál, az általában a kiegyensúlyozatlan kerekektől van. Meg kell futtatni centrírozógépen.
Ha az egész karosszéria rezonál, az többnyire a kardántengely kiegyensúlyozatlanságától van. Budapesten az Eurokardán, vagy Győrben van még egy cég, akik kardánt centríroznak, és jól.

Juca2016 # 2016.09.07. 10:57

Tisztelt Ügyvéd úr és Fórumozók!
Ez év aug.19.én vásároltunk 1 autót 9 éves grand vitara még a kereskedésben kiderült,hogy a féktárcsákat akarták kicserélni mire odaérünk,/előre megbeszélt időpontra/de ez nem sikerült.Megegyeztünk,hogy az új tárcsákat utánunk küldik.
Az autót a városban próbáltuk ki.haza felé menet amikor 100km -el mentünk rázni kezdett az autó azonnal hívtuk a kereskedést.Azt mondta ha kicserélik a tárcsákat ez elmúlik.Ugyan furcsán hangzik ,még azt is kérdeztük haza érünk-e így,azt mondták igen semmi gond.Közben kiderült ,hogy a nem megfelelő tárcsák az autóban maradtak.Következő héten postával megtörtént a csere/több telefon váltással/Mondani sem kell a hiba ugyan úgy fenn áll a csere után.Azt mondták a garancia csak a motorra érvényes. Persze közben szerelők is nézték felmerült a féktengely hiba úja
bb telefonok.Az autó természetesen szétszedve áll azóta.Először igéret,hogy kicserélik a féltengelyt,de csak felújítás lett belőle.Tegnap érkezett vissza ma szereltékbe most 120km-nél szintén ráz az autó.Kérdésem mit lehet tenni hova lehetne fordulni.A segítséget előre is köszönöm.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.23. 08:11

Két dolog lehetséges.

  1. Ha nem a kereskedéstől vásároltad az autót, hanem egy külföldi személytől de kereskedő segédletével, akkor elkövette az adócsalást, számviteli szabályt szeget. Be lehet fenyíteni a kereskedőt, mivel bizonyítható, hogy megkerülve a magyar hatóságokat súlyos hibát vétet. Ugyanis a kereskedőnek kellett volna először nevére írni és ezután kerülhetett volna a Te nevedre. Talán még okirat hamisítás is megállna, ha az az eladó nevét ők firkantották oda.
  2. Kötelező szavatosságot vállalnia (1év), amennyiben ez a hiba már fennállt, akkor írásos kifogással kell élni és ha makacsul ellenáll, javaslom, keress fel egy ügyvédet.

Ismerős köreimben voltak sajnos gondok és az első verzió befenyítésével már fordult a kocka és rendszerint teljes körűen kijavították kereskedő a hibákat.

Te esetedben a legdurvább a futásteljesítmény csalása, ami már bűncselekménynek számít.

Nita5 # 2016.08.22. 16:29

4 napja vettem egy BMW tipusú autót,a hirdetés szerint érvényes magyar okmányokkal,törésmentesen nem dohányzó 186000 km-el szólt a hirdetés,mire a hátsó ülés kiégetve holland forgalmival találkozutunk mire oda került a sor,h megvenném,1390000 hirdették a neten de mire odaértünk addigra már 1490000 lett kipapírozva,természetesen tudtam alkudni az autón de csak minimálisan.Honosították az alutót nevemre került elhoztuk.2napot használtam még 100 km sem mikor kivillant a hibajelzőn a hűtövíz lámpa,kb 10 km használat után 3 l víz eltünt a hűtőből.Ma elvittem szakszervízbe kiderült hogy a hűtőtartály repedt,az autó törött volt,a légzsákok nincsenek benne,és a valós km 374000.az olaj mindenhol csöpög rajta ahol csak tud.A kereskedőt hívtam de azt mondta,h mivel mentünk kb 1 km próbakört és az alatt nem vettem észre ezeket a hibákat így így jártam.Kérdem én,h mit tehetek én ilyenkor??Visszakérhetem az eddig ráköltött pénzt ,javítási költséget,pályamatricát,és visszavihetem-e neki amit nem nagyon szeretnék vagy neki kell kifizetnie az eddigi ráköltött pénzt amiért nem lehet használni az autót mert a rejtett hibákat szépen elhalgatta.Most dolgozni sem tudok így járni amíg meg nem csináltatom legalább annyira,h biztonságba érezzem magam az úton,h motorikusan nem hagy cserben

K.Noemi # 2016.08.01. 08:10

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, ugyanis az autó vásárlás jogi részeiben nem vagyok jártas. A lényeg,hogy egy pár hete vettünk autót egy jogi személytől, aki egy céget képviselve adta el az autót. Egy-két(feltűnő) hibáról értesítve is lettem, már az autó vásárlásakor, meglepően őszintének is tűnt az eladó, csak, hogy teltek-múltak a napok és mindennap előjött egy rejtett hiba. Természetesen Mi is hibásak voltunk, első autó vásárlás, nem nagyon értettünk még hozzá, de tény,hogy az összes hiba le lett fújva festékszóróval.Ami engem a legjobban idegesített az a gumi volt. Még külön ki is emelte az eladó, hogy újonnan vannak a gumik, amikről végül kiderültek, hogy festékszóróval lefújt szál szakadt (valószínűleg már széthajtott) gumik voltak, ami életveszélyes. Én, ha lehet nem szeretném ezt annyiban hagyni. Már írtam az eladónak, tájékoztattam ezekről,(de nyilván tisztában volt már velük). A kérdésem: Lehet ezt jogi útra vinni? Természetesen minden hibát lefényképeztem, de én csak a gumik miatt akadtam ki, hogy életveszélyes állapotban lévő kocsit adtak el.
A válaszokat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2016.07.31. 06:49

"Az adásvételin szerepel,hogy a rejtett hibákról tájékoztatva lettem."
Akkor az már nem rejtett hiba.

mamamacoka # 2016.07.30. 20:57

esetleg magyarul ?

BATYA1 # 2016.07.30. 20:28

KÉRDÉSEM A KŐVETKEZŐ TEGNEP ELŐTT VOLT EGY ADÁS VÉTEL KÉT MAGÁN KERESKEDŐ CÉG KŐZŐT ÉS ÉN VAGYOK A BÉRLŐ DE AZ AUTONAK REJTET HIBÁJA VAN ASZTMONDTA A KERESKEDŐ HOGY HIROTŐKE PEDIG A TUVALAMI NEM MEGVOLT REPPEDVE HALYTOKAR ÉS KILUKAT A BLOK AMIVEL MAJDNEM MEG IS HALTUNK MIVEL MA VAN AZ UTOLSO NAP IGY 72 ORÁNAK MEGFELEL 100-150 KM LET MENVE FELKERESTEM NEM VEGYE VISSZA JELENLEGI PIACI ÁRÁBAN MERT A CÉG TULAJ ELMENT NYARALNI DE VAN MEGHATALMAZÁS KIÁLITVA AZ AUTO TELJES KŐRÜ ELJÁRÁSÁBAN . TUDNA SGEGITENI TEL:SZ VAGY BÁRMIEN ELÉRHETŐ HIVATALBAN-SZEMÉLYBEN.KŐSZŐNOM

Zolka1972 # 2016.05.30. 15:42

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Vettem egy külföldről behozott lakóautót lassan két hónapja és alig mentem vele 1000km-ert. Sajnos már a hazafele vezető úton történtek problémák amiket vagy elhárítottam vagy éppen elmúlt.(kisebb vízfolyás a lakórészben ,szoruló jobb első fék és kivett indítókulcs mellett sem állt le a kocsi) Az illető akitől vettem , állítása szerint kintről hozza be a lakóautókat és Magyarországon értékesíti(magánszemélyként).Az felfedezett esetleges hibákból sikerült lealkudnom a kocsi árából,ezzel arra célzok a rejtett hibákról nem lettem tájékoztatva,azokat inkább én találtam meg.(Elrepedt zuhanytálcát próbálták szőnyeggel eltakarni.)A hibák ideiglenes vagy éppen végleges elhárítása után kezdődött az igazi rémálom!Gondoltuk a családdal kiruccanunk Balatonra de 75km megtétele után megállt a kocsi és szerelő sem tudott mit kezdeni vele.20000-ért vontattak haza ,ami talán elég jutányos is volt.Az elektromos hiba felderítésért fizettem 6000-et. Közben az akkumlátor is megadta magát,szintén 20000ft.A megvételt követően is gyakran láttam,hogy a reggeli indítás után nem aludt el azonnal az olajnyomás lámpa és ahogy melegedett az idő ,gyakorivá vált a jelenség. Autószerelő barátom megnézte és elkeserítettek ,hogy lehet motorgenerál lesz a vége ami 400-500ft is lehet.Az eladó természetesen tagadja,hogy tudott volna erről de én nem hinném.Nem véletlen volt olajszűrő és olaj cserélve a kocsiba eladás előtt.Próbálta orvosolni a problémát. Az autó felemelésekor meg kiszakadt mint a két emelőbak ,annyira el volt rohadva,természetesen ezt eltakartatták alvázvédővel. Hogyan mehetett át a kocsi ilyen állapotban műszakin??????(van sejtésem).....és ez is rejtett hiba. Most ott tartok ilyen motorral és ilyen emelőbakokkal,nem hogy külföldre de még a kapun kívül sem merek menni. Kérdem Önöket mit tehetek?? Az adásvételin szerepel,hogy a rejtett hibákról tájékoztatva lettem.

csakens # 2016.04.28. 09:04

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket és tanácsotokat szeretném kérni! Deviza alapú autóhitellel rendelkezem a CIB Lízingnél. A futamidőből már eltelt 7 év. Az interneten olvasottak alapján írtam a banknak egy levelet melyben kértem, hogy küldjék meg számomra a gépkocsi törzskönyvét és a a vételi jogról való lemondás nyilatkozatát. A vételi jog lemondó nyilatkozatot megküldték, amellyel töröltettem az okmány irodában a vételi jogot. Viszont a törzskönyvet nem küldték meg, hivatkoztak arra, hogy a gépkocsi a hitel fedezete és az ÁSZF-ben (amely a szerződés elválaszthatatlan melléklete) hozzájárultam ahhoz, hogy a hitel teljes kifizetéséig maguknál tartsák azt. Többszöri felszólítás ellenére sem küldik meg! Jogosan tartják maguknál?
Köszönettel: csakens

Anna125 # 2016.04.21. 18:17

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Három hete vásároltam egy autót kereskedőtől, aki a régi autómat beszámította a vételárba.
Az autóm megvásárlásakor 3 munkatársa tekintette meg a gépjárműmet mindent megnéztek, kipróbáltak.
A gépjármű szemléjekor közöltem, hogy 8 éve nem lett a motorhoz nyúlva így nem tudok hibáiról.
Három hét után ügyvédi felszólítást kaptam, hogy fizessem ki a vételbe beszámított gépjármű árát, mert hibás az átadott gépjármű ( olaj van a hűtővízbe).
tájékoztatott, hogy bizonyítani tudja az autó kilométer állásával, hogy csak 20 km-t ment ( nő létemre azért én is tudom, hogy a kilométer óra azt mutat amit beállítanak rajta). Amennyiben nem fizetek perelni fog.
Mit tudok tenni. Fizetni nem tudok,

Köszönöm a segítségeteket

k.a.86 # 2016.04.21. 10:56

Üdvözlöm!
kereskedőtől vásároltam használtautót, aminek kijött egy rejett hibája. Röviden a lényeg hogy ő ezt elismerte, elvitte a kocsit a saját szerelőjükhöz, ott viszont nem azt a hibát javították meg amit az én szerelőm megállapított, és az autó még mindig rosszul működik.Ezt jeleztem ujra a kereskedőnek, hogy jogi úton teszek lépést ha nem javitja meg a hibát. Kérte hogy az én szerelőm akkor adjon árajánlatot és belemegy az itteni helybeni javításba. Hogyan fogom tudni behajtani a javítás költségeit? nekem az ő adott szava nem elég hogy majd utólag kifizeti.... a szerelő meg előre nem tud adni árjánlatot csak ha már nekiáll azt mondta...

FDToth # 2016.04.19. 10:52

Tisztelt Fórumozók,

lerágott csont, de azért érdeklődöm: tavaly vásároltam egy használt autót. Előélete ismert volt, külföldön és itthon is márkaszerviz szervizelte, elektronikus szervizfüzet megvan.
Ahogyan azt kell, vásárláskor átvizsgálás szintén márkaszervizben, eredetvizsgálat, stb.
Kíváncsiságból pár napja lekértem az autó adatait egy külföldi weboldalról (Vin-info) és látom ám h egy 3 évvel ezelőtti km óraállás 182.000, míg most tartok 162-nél, 150-nel vettem és 133.400-zal regisztrálták az országban. Gondolom az autókereskedés hozta be.
Van utólag olyan lehetőség, hogy visszanézzem az autó behozatali papírjait vagy bukó? Van-e egy eredetiségvizsgálónak (kétszer volt) és egy márkaszerviznek (prémium) felelőssége?

A válaszokat előre is köszönöm.

elemigolyo # 2016.04.08. 14:44

Üdv mindenkinek! Szeretnék érdeklődni, hogy vásároltam egy buszt, két hét alatt nem tudtam megtenni vele csak 500 km-t mert a kuplungtárcsa átszakadt! Nem túl kedvező a javítása, ezért érdekelne, hogy van-e valami lehetőség, hogy kérdőre vonjam az eladót? Köszönöm előre is a választ

Véleményem # 2016.04.06. 12:37

latamalo

Kis hazánkban agyon van szabályozva minden, felnyomhatod a szomszédot hátha lesz olyan hatóság amely valami engedélyt keres majd rajta a végzett tevékenységhez.
De a te problémád az, hogy hangos és rumlis az udvara.
Csendháborítás miatt lehet a szomszéddal szemben fellépni esetleg.

Csendháborítás

195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.

latamalo # 2016.04.02. 17:22

Tisztelt Fórumozók!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdést. igazából tanácsot szeretnék kérni. Tudomásom van arról, hogy a szomszédom évek óta külföldről behozott autókkal kereskedik. Nem csinálja "nagy üzembe", csupán csak egy-két autót hoz be, amit itthon feljavítgat és úgy adja tovább, külföldi papírokkal.Ha eladta hoz helyette másikat/másikakat. A gondom ezzel csak az, hogy már egyre több autó sorakozik az udvarán, és sokáig tűrtem, de már egyre jobban zavar a folyamatos kopácsolás, motorbőgetés, és a zaj, ami ezzel a "feljavítási munkával" jár. Már kértem többször is, hogy ne itt foglalkozzon az "autókereskedésével", de nem érdekli. Nem tudom, vajon ehhez a fajta nepperkedéshez kell-e valami engedély, mert arra is gondoltam, hogy panaszt teszek ellene valahol.... Hova fordulhatnék?

guba" # 2016.04.02. 05:21

Tisztelt Akela!

Korai lenne bármit kifizetnie.
350 ezer forintos vételár alapján egy idős kocsiról lehet szó, amelynél a vevőnek számítania kell rá, hogy ennek különböző hibái vannak, vagy lehetnek.
Sokkal részletesebb tényvázlat alapján lehetne esetleg pontosabb tanácsot adni, de ha érvényes a szavatossági igényekről való lemondás, akkor a kereskedőnek eleve nincs keresnivalója Önnel szemben.

akela # 2016.03.29. 11:49

Tiszetlt ügyvéd úr!

Kb. 2 hete eladtam egy kereskedőnek beszámításssal egy Renault Clio-t 350.000-ért. A hibáit részletesen elmondtam(Futómű,klíma,elektronika) a kereskedő ezt az autót eladta egy magánszemélynek. Mai napon a kereskedő felhívott, hogy tudtam e arról,hogy a kocsi hengerfejes mivela vevőnek forralja a vizet-erről a tényről nem tudtam- és követel tőlem 200.000 ft-t. Nálam a kocsi napi használatban volt 100 kilómétert ingáztam vele és sose forralta a vizet. Ebben az esetben mi a teendőm? Fizessem ki a kereskedőnek a követelését vagy kerssem meg a harmadik félt?

Megj: Az adásvételiben a kereskedő lemondott minden későbbi követeléséről.

Üdv

Véleményem # 2016.03.29. 11:17

Slash16

Adás-vételin szereplő tanúkat kérdezd meg hátha emlékeznek valamire.
Járási hivatalban érdeklődni hátha adnak információt, hogy az új tulaj bejelentette e a változást. A biztosítás meg olyan, hogy a vétel napjától fogva az új tulajnak/üzembentartónak kell a biztosítást fizetni és kötni úgy érvényes csak.

Ha senki nem jelentett be semmit, akkor sok mulasztás van a témában, mely komoly költségekkel díjakkal jár majd amint a hatóságok feltárják a jogszabályi kötelezettségek mulasztását.

Slash16 # 2016.03.29. 10:05

Üdv mindenkinek! Olyan problémám lenne, hogy tavaly ősszel eladtam az autómat, mint kiderült, még mindig az én nevemen van! Persze az az én hibám, hogy nem jelentettem be, hogy az autót eladtam! De igazából a legnagyobb gond az, hogy nem találom az adás-vételi szerződést, és nem tudom mit tudok ilyenkor tenni! Nem tudom, hogy az illető hol lakik, és a telefonszáma sincsen meg. Nem tudom mi tévő legyek! A biztosításom éves volt rá, szóval az még él! Kérem valaki segítsen, hogy mit lehetne tenni! Előre is köszönöm!

Andiskoda # 2016.03.22. 23:01

Üdvözlöm Önöket!
2014 áprilisában vásároltunk egy uj skoda octaviát/teszt autóként 6000km el/ Az autó havonta van szervízben, kétszer cseréltek klimakompresszort most ugy néz ki vezérlés hibája van és sorolhatnám gyakorlatilag havi szinten volt az autó emiatt programjaink lemondva és sorolhatnám.Elegünk lett és felkerestük a skoda magyarországi vezérigazgatóját ahol elmondtuk gondunk bajunk.Az auton van még 3,700,000banki kölcsön melyet ha most végtörlesztünk elengednek egy millio ft ot és kináltak nekünk a jelenlegi autonkért ott a szalonba 3 700 000 et és egyedüli választásunk egy 5.200.000ft os auto lenne ami azt jelentené hogy szerezzünk minimum 700ezer ft ot ha normális autóba akarunk ülni.Az igazgató válasza mai napon jött meg éspedig az hogy 200.000 ft al hozzájárulnak az uj autóhoz és ehhez az uj autohoz adnak egy 150 000ft értékű szervizutalványt...nevetséges ajánlatnak tartjuk és nem tudjuk jogilag érvényesíthető e bármi..Ők mindig azt mondják megcsinálják a kocsit megcsinálják jön az ujabb hibája egyszerűen szériahibás amit nem hajlandóak elismerni eddig az autónkon 2.300.000ft értékben cseréltek már alkatrészeket garanciába.Gyakorlatilag belekényszerítenek minket egy közel 4millios kölcsönbe és most szedjünk össze minimum 700ezer ft ot vagy maradunk ebben az autoban és szívunk folyamatosan és ki tudja garancia lejárt után mi várna ránk javításban.Teljesen el vagyunk keseredve hogy mit tegyünk???:( köszönjük válaszukat

Majorka1 # 2016.03.22. 14:51

Tisztelt jogiforum!
Nemrégiben vásároltam használtautó kereskedésben egy 1996 os évjáratú daewo nexiát. Olaj és komplett vezérlés csere után elkezdett fura hangokat kiadni a motor. Az autószerelő szerint akihez 4 éve hordjuk az autóinkat a főtengely csapágy lessz problémás . Ez beletartozhat a rejtett hibák sorába ? Mert a jelenlegi állapotában nem ajánlott az autó használata . Az autó a szervízt leszámítva a kereskedőtől átvett állapotban van. Előre is köszönöm!

guba" # 2016.03.19. 06:35

Tisztelt Legendas!

Szakértői vizsgálat előtt nem tanácsolnám, hogy szétszedjék a motort, mert azzal éppen a későbbi igénye megalapozottságát veszélyezteti. Amennyiben fogyasztói szerződésről van szó főleg nem kellene.
Érdemes egy szavatossági ügyekben jártas ügyvédet fogadnia.