Traffipax...


monalisa1 # 2006.05.12. 15:57

Igen.

A Ptk. 685. b) pontja alapján közeli hozzátartozó többek közt a házastárs egyenesági rokona és testvére valamint a testvér házastársa.

cece # 2006.05.12. 13:34

sógor rokonnak számít?

the big cat # 2006.05.11. 19:53

Ha rokon vezetett akkor igen. De mivel a barátodat és nem közeli hozzátartozódat szólították el, ezért ő köteles vallomást tenni. Ha kiderül, hogy hamisan tanúskodott, hamis tanuzásért elítélik, és a kocsi froglasmiját is bevonják fél évre.

cece # 2006.05.11. 18:58

Bemértek az autópályán. Nem a saját autómmal hanem egy barátoméval. Küldték neki egy hónapra rá a levelet az BRFK-tól. Vissza kell neki küldeni annak a személynek a adatait aki vezetett (8 napon belül). Hogyan lehetne elkerülni a büntetést? Nem nagymértékű a szabálysértés (kb. 15%). Lehetséges arra hivatkozni hogy 1 rokon vezetett? és akkor nem köteles tanuskodni ellene.

péterapó # 2006.04.05. 23:14

Figyelem állítólag Európai jogállamban élünk:

Joghatással járó mérés és eszközei
Joghatással jár a mérés, ha annak eredménye az állampolgárok és/vagy jogi személyek jogát vagy jogi érdekeit érinti, különösen, ha a mérési eredményt mennyiség és/vagy minőség tanúsítására - a szolgáltatás és ellenszolgáltatás mértékének megállapítására

  • v a g y h a t ó s á g i e l l e n ő r z é s r e és bizonyításra használják fel..

Joghatással járó mérést a
m é r é s i f e l a d a t elvégzésére alkalmas h i t e l e s mérőeszközzel vagy használati etalonnal ellenőrzött mérőeszközzel kell végezni....
Hiteles az a mérőeszköz

  • amelyet a mérésügyi szervek hitelesítettek,
  • amelynek külföldi hitelesítését az OMH első belföldi hitelesítésként elismerte.

Mielőtt futnátok a postára ....aki követel bizonyítson...


Polgár légy, ne alattvaló!

monalisa1 # 2006.04.04. 13:27

A "mérőeszközt" valószínűleg úgy értelmezik, hogy a mérőautóval AKÁRHOVÁ is állhatnak - mégha adott helyszínen netán tiltja is a KRESZ.

Abban igazad van, hogy rendőrrel vitázni nem javalt (...), bár aki elég merész és kellően vastag a pénztárcája, azért megkockáztathatja a traffipax hitelességének érvényességét tudakolni...

Zummike # 2006.04.04. 13:17

Valszeg félreérthetően fogalmazott az ORFK. Maga a traffipax egy eszköz, ez OK, de hogy az autó, amiben elhelyezték ne tartozna a KRESZ hatálya alá...., na szal erősen kétlem.

A második résszel nincsen semmi komoly gond, csak az, hogy amikor megállítanak és elkéred az igazolást, az intézkedő rendőr ezt kukacoskodásnak veszi és ha rendben vannak az igazolások, akkor olyan büntit varr a nyakadba, hogy győzd kifizetni!

monalisa1 # 2006.04.04. 13:11

www.penzcentrum.hu/cikkek...

A lap megkeresésére az ORFK sajtószolgálata úgy válaszolt, hogy a traffipaxos autók nem vonatkoznak a KRESZ hatálya alá, mível azok mérőeszközök...

A traffipaxberendezéseket adott időközönként rendszeresen hitelesíteni kell, vagyis a pontosságukról igazolást kell kiállítani.

Az áldozatúl esett autós ezt el is kérheti a rendőröktől és amennyiben a hitelesítés érvényessége lejárt, akkor nem bizonyítható hitelt érdemlően a sebességtúllépés, tehát nem lehet helyszini bírságolni, vagyis eljárást kezdeményezni.