a kiszállás a gk - ból nem üzemszerü használat????!


Főlökött # 2006.06.02. 16:35

Tisztelt bimi

Írj a biztosítónak, ahogy Kovács_Béla_Sándor írta. Hívd fel a figyelmüket arra, hogy kár rendezés elmaradás esetén, bírósághoz fordulsz. Tekintettel arra, hogy az üzemeltetéshez a géjárműben kell tartózkodni, s ezen hely elfoglaláshoz a személygépkocsiba be kell szállni, mely során keletkezett a károkozás, így sajnálatosan de ez van számukra. A Kedves Szomszéd, illetve az általa elismert károkozás alapján, javaslom a biztosító társaság felszólítását, is ezen levélben, a minél hamarabbi fizetésre, mert különben a kifizetett javíttatási költségre kamat kerül felszámolásra, melyet a bíróságon keresztül, a végrehajtó érvényesíteni fog.

----------------------
  • Löki
csellos # 2006.06.01. 15:23
  1. Panaszt tennék a PSZÁFnál, mert én is határozottan azon a véleményen vagyok, hogy a gépkocsiból való ki- és beszállás az üzemeltetéshez tartozik (mindegy, hogy a veszélyes üzem kategóriájába, vagy sem).
  2. Érdemes megkérdezni a károkozótól, hogy van-e privát (magán) felelősségbiztosítása. Ez általában a lakásbiztosítás része, erről sokan nem is tudnak. Be lehet nyújtani ennek terhére is. (Megj.: ebből persze ki vannak zárva a gépjármű üzemeltetésével kapcsolatos károkozások, de vagy ez, vagy az....) Ehhez fel kell őt szólítani írásban a kár megfizetésére, amit ő továbbít a biztosító felé.
  3. Ha nincs erre a károkozásra érvényes biztosítása, ő köteles a kárt megtéríteni. Ne Te vesződj az ő kötelező biztosítójával.
Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.30. 19:16

Szvsz a biztosító próbálkozik. Elsőnek írj nekik egy levelet, amelyben kifejted, hogy nem fogadod el az érveiket. Az autóba történő ki- és beszállás a gépjármű rendeltetésszerű üzemeltetésénen része, az ennek során a járnűvel (jelesül az ajtajával) okozott kárra a felelősségbiztosítás kiterjed.
Említsd meg, hogy elutasító válasz esetén bírósághoz fordulsz.
Az esetleges perbe célszerű bevonni a szomszédot is, ugyanis ha a biztosító nyer, akkor ő jön neked a javítás költségeivel-

bimi # 2006.05.30. 18:05

kedves forumozók!

03.29.én feleségem gk-jának oldalának vágta a mellette megálló autó, autós gépjárművének ajtaját. Erős szél volt aznap, a kár 2cm mély horpadás az ajtón, javíttatás szakszervíz: 69eFt (egyengetés festés. Mivel az eset lakóparki társasházunk parkolójában történt, a vétkes "szomszéd" korrekten jelezte az esetet, rendben lepapiroztuk az ügyet, kárszakértő megtekintette, rendben találta a dolgokat. Autó megjavíttatva, számlát küldi a szervíz a Posta Biztosítónak és a válasz meghökkentő: (2 hónap után!!!)

hivatkozik a levél 190/2004 (VI.8.)korm.rendelet 2§ (5) miszerint a biztosító............a gépjármű üzemeltetése során okozott kárt az e rendeletben foglaltak szerint megtéríti.

"A fenti jogszabáLyhely értelmében csak a gépjármű üzemeltetése során bekövetkezett, az üzemeléssel okozott károkat térítik meg a károkozó felelőségbiztosítása alapján."

mivel a károkozó autója már állt nem mozgott a kiszállás már nem üzemszerü használatnak minősül ezért a kárt nem térítik meg.

pontosan: "mivel a gépjármű parkoló helyzetével a jármű veszélyes üzemi jellege megszűnik, a gépjármű ilyen esetben veszélyes üzemnek nem tekinthető. Ebből következően a parkoló helyzet nem minősül a jármű üzemeltetésének." (ezt vajon honnan vették? van ilyen szabályozás?)

LÉTEZIK ILYEN?

Átolvastam a fenti törvényt nekem úgy tűnik épp az ott leírtakat kerülik itt meg sajátos értelmezéssel.

Mit lehet ilyenkor tenni?

  1. levelezgetni a biztosítóval, hátha meggondolják magukat?
  2. Perelni a biztosítót? Van ennek reális esélye?
  3. Perelni a szomszédon a kár összegét?

Előre is köszönöm a tanácsokat!

Üdv:

B.I.