Átiratási díj és egyebek megúszása


the big cat # 2004.02.24. 13:56

Nem. Ez adásvételi szerződés, még un. pénzügyi lízingnek sem megy el. A szerződéseket nem a fejlécük, hanem atartalmuk alapján ítélik meg.

krocus # 2004.02.24. 12:31

Szólhat úgy is a bérbeadási szerződés, hogy a bérleti díj a határozott időre vonatkozóan egyösszegben kerül kifizetésre és a határozott idő leteltével az autó 0Ft ért a bérlő tulajdonába megy át?

the big cat # 2004.02.24. 11:11

De bérbe adhatod. Aztán eldöntheted, hogy a bérbeadás mellett az üzembentartót is be akarod-e jegyeztetni a forgalmiba.

krocus # 2004.02.24. 08:10

Az eddig leírtakból az következik, hogy nem adhatom bérbe határozott időtartamra az autómat, bérleti díj ellenében, magánszemélyként magánszemélynek?
Az üzembentartói jog bejegyzéséhez milyen megállapodás szükséges és milyen jogokat, kötelezettségeket jelent az a tulajdonosnak, üzembentartónak?

Zoltán György # 2004.02.21. 19:36

Szégyen gyalázat, nekem a négy autómból egy sincs a nevemre iratva, csak üzembentartó vagyok. Sőt az öcsém autójának is én vagyok az üzembentartója. A tulaj 150 kilóméterre! Ez tavaly 4.000.-Ft, ha nincs törzskönyve az autónak, 8.000.-Ft.
És még rengeteg példát tudnék mondani...
Viszont üzembentaróként jár az ingyenes parkolási matrica 1db.

Petrocelli # 2003.12.10. 09:40

Komolyan mondom ennyi hülyeséget egy helyen...
BDA-qrára igaza van, egy ilyen papírt jobb nem lobogtatni, lehet hogy egy átlagon aluli cövekközeg beveszi, de ha egyszer valamelyik hatóság rád szál...nem lennék a helyedbe.
Ennél már jobb egy síma meghatalmazás miszerint a kocsit használhatod. Meg egy adásvételi amit zárva tartasz a fiókban, és nem kötöd senkinek az orrára, hogy a kocsi már a tied. A meghatalmazás lapján vezeted. Az eladó meg biztonságban érzi magát mert ő eladta a verdát, őt nem piszkálhatják ha te nem fizetted be az adókat, vagy nem irattad át a kocsit, mert mindez valójábn a te felelősséged mint vevő.
De ha olyan zsarúval futsz össze akinek van egy kis sütni valója, hát az kicsinál és nagyon sokba fog fájni.

Veephtsee # 2003.08.02. 16:27

Üdvözlöm Önöket!

Jónéhány kérdésem lenne. Megpróbálom csak úgy röviden;)
1.kaptam egy autót, adóhatóság felé hogyan kell -ha kell egyáltalán- bejelentenem  majd az adóbevalláskor -vagy máskor-, amennyiben igen, kötelez?-e azt megjelölnöm, hogy ajándék, vagy 'összegy?jtöttem' rá a pénzt szöveg megfelel?-e?
2. Az autó átíratását kötelez? az állandó lakcímem szerinti okmányirodában átíratnom, vagy a tartozkodási helyemhez legközelebb es? is megfelel?
3. LEhet?ség szerint kérném a válaszukat az e-mail címemre is elküldeni!;))

Nagyon szépen köszönöm, el?re is!

Tisztelettel:


/b Veephtsee

világesze # 2002.11.19. 09:28

Most néztem eloször komolyabban utána a dolognak, a tulajdonos-üzembentartó  nem erre való? Vagy legalábbis nem lehet erre is használni?


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

világesze # 2002.09.18. 19:38

Helló!

Köszi szépen a sok választ. Szerintem (habár közöm a jogrendszerhez 0) a szövegezés megállná a helyét. Nem a rendőrtől kell itt félni (az a kisebb kihágásokon túl semmit sem ismer pontosan, egy szerződést meg átolvasni biztos, hogy nem fog. Mégkevésbé megtámadni, amikor attól is fél, hogy hibázik egy mindennapos eljárásban. Nemhogy egy ilyenben, amikor utólag még az elmaradt hasznomat is ráverem esetleg).

Attika!
Kötelező+súlyadót azt mindenképp fizetném, abban nem lesz hiba. ÁTIRATÁSI DíJAT ÉS EREDETVIZSGÁT nem szeretnék fizetni.

Részemről a papírnak csak azt kell bizonyítania, hogy nem loptam a kocsit, és nem is jogtalanul használom, valamint a (papíron szereplő) tulajdonos semmi módon igényt nem tarthat rá. Ha határozott idejű szerződés kell, ráírunk 30 évet, és ok. Utolsó mondat az, hogy a tulajdonos a kölcsönadott tárgy visszaszolgáltatásakor annak állagával, állapotával és teljességébel kapcsolatban kifogást semmi esetben sem emelhet.

Felmerült még egy kérdés:

Mi van, ha időközben meghal a tulaj? (Ennek azért van komoly sansza, mert így autót csak idősebb embertől lehet venni. Aki még tervez autókázni, annak kell az átiratás, mert addig nem vezetheti át a bónuszát az új kocsijára, amíg ez a nevén van.)


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

Kovács Jozsi # 2002.08.30. 14:07

Béres-Deák Attila írta - 2002.08.29 10:19
Kölcsönről pénz vagy helyettesíthető dolog esetében beszélünk. Minden más dolog esetében a Ptk 583§ szerinti haszonkölcsönről van szó. Ez a § pedig így rendelkezik:..'a kölcsönadó köteles a dolgot a szerződésben meghatározott időre ingyenesen a kölcsönvevő használatába adni...' Ebből egyértelműen következik a határozott időtartam.

Nem akarok kötözködni de sokat tanulok a dologból. A haszonkölcsönnél is van határozatlan időtartam mégha a PTK közvetten utal rá:
585§ (2)Ha a haszonkölcsön tartama nem állapítható meg, a kölcsönadó a szerződést 15 napra mondhatja fel.
Aztán lehet hogy csak félreértelmezem a dolgokat...


bausan

Clown # 2002.08.30. 06:20

Helló!

Nem akarok kötekedni, de mint írtam:
'A HASZNÁLÓ KIJELENTI, HOGY A FENT EMLÍTETT GÉPJÁRMÛVEL KAPCSOLATOS BÁRMIFÉLE ÜGYINTÉZÉS, ESETLEGES PERES ELJÁRÁS JELEN MEGÁLLAPODÁS ALÁÍRÁSÁTÓL VISSZAVONÁSÁIG ÕT TERHELI... !!!!'

És ezt IGENIS elfogadja a rendőrség is! Na jó, mielőtt még belemerülnénk jobban, zárjuk le a témát. Én tudom bizonyítani, hogy ez így működik, a szövegelés viszont nem old meg semmit.
Ahogy a reklám mondja: bizonyíték kell, nem ígéret. Ennyi

Béres-Deák Attila # 2002.08.29. 15:24

Ez nem szerződés ez csak nyilatkozat részedről, miszerint tudomásod van róla, hogy a személygépkocsidat más használja. Ez nem mentesít sem a súlyadó, sem a kötelező biztosítás fizetése alól, de még a veszélyes üzemi felelősség alül sem. Ez a papír semmilyen joghatás kiváltására nem alkalmas.Mivel semmi nem kötelez arra, hogy a gépjármű használata átengedését írásos alakban deklaráld ezért e papírnak semmi jelentősége.


attika

Clown # 2002.08.29. 11:59

Helló !

 Na, úgy látom, elég jó kis vita kerekedett az egészből.
Ezért elmondom, hogy az általam említett papírt (saját tapasztalat!) a
rendőrök elfogadják, nem kötnek bele !
Röviden a lényeg:

' Megállapodási szerződés..

Alulírott XY (név, lakcím, ig.szám) a továbbiakban mint tulajonos, kijelentem, hogy WY (név, lakcím, ig.szám) a továbbiakban mint használó, tudtommal és beleegyezésemmel használja a tulajdonomban levő AA tipusú, abc123 forg. rendszámú,
123 motorszámú, 123 alvázszámú gépjárművet.
A tulajdonos kijelenti, hogy jelen megállapodás aláírásakor a gépjármű per- és tehermentes, büntető- vagy polgári peres eljárás alatt nem áll.
A használó kijelenti, hogy a fent említett gépjárművel kapcsolatos bármiféle ügyintézés, esetleges peres eljárás jelen megállapodás aláírásától visszavonásáig őt terheli. Jelen megállapodás aláírásakor a tulajdonos a gépjárművet és okmányait a használónak hiánytalanul átadta.
Jelen megállapodást mint akaratunkkal mindenben megegyezőt, tanúk előtt írtuk alá....

tulaj, használó aláírás, két tanú, dátum, stb.

Megjegyzem, az említett 'ügyintézésbe' beletertozik, hogy a
használó fizeti a biztosítást, súlyadót, javításokat, esetleges károkat, stb. Vagyis mindent!
Hogy ezt (pl. a befizetéseket) hogyan oldják meg, az már külön dolog.
Természetesen a fenti csak sablon, szépen meg kell fogalmazni, aláírni, és
kinyomtatva a forgalmiban (ill. egy példányt a tulajnál) tartani.

Részemről ennyi. Remélem tudtam segíteni. Üdv mindenkinek!

Rexor # 2002.08.29. 08:35

Szerintem is igaza van Attilának, haszonkölcsönt nem lehet határozatlan időre kötni. Ugyanakkor, miután a szerződés tartalmát e felek szabadon állapítják meg, kiköthetnek mondjuk 10 éves időtartamot, aztán mindig meghosszabbítják... A gyakorlatban ez határozatlan idő lenne.

Rexor # 2002.08.29. 08:32

Az autó nem helyettesíthető dolog. Legáltalánosabb helyettesíthető dolog a pénz, vagy mezőgazdasági termékek.

Béres-Deák Attila # 2002.08.29. 08:19

Kölcsönről pénz vagy helyettesíthető dolog esetében beszélünk. Minden más dolog esetében a Ptk 583§ szerinti haszonkölcsönről van szó. Ez a § pedig így rendelkezik:..'a kölcsönadó köteles a dolgot a szerződésben meghatározott időre ingyenesen a kölcsönvevő használatába adni...' Ebből egyértelműen következik a határozott időtartam.


attika

Kovács Jozsi # 2002.08.28. 21:43

Béres-Deák Attila írta - 2002.08.28 20:56
Ptk 526.§ a pénzkölcsönre vonatkozik.

A kölcsönszerződést lehet többféleképpen csoportosítani pl.tárgya szerint: egyszerű kölcsön (bármely helyetesíthető dolog)illetve pénzkölcsön. Bár a PTK-ban az 526§ tényleg pénzkölcsönszerződésre vonatkozik de kiterjesztőleg kell értelmezni az egyszerű kölcsön esetére is (legalábbis az egyetemen ezt tanitják)

MOst egy kicsit vitába szállók saját magammal mivel lehet hogy az auto nem  helyettesíthető dolog de akkor mi?!

Egy kis ellentmondás a dologi jog tk. szerint a pénz helyettesíthető dolog...


bausan

Béres-Deák Attila # 2002.08.28. 18:56

Ptk 526.§ a pénzkölcsönre vonatkozik.


attika

Kovács Jozsi # 2002.08.28. 18:17

A használatbavételi szerződés az haszonkölcsönszerződés?


bausan

Clown # 2002.08.28. 07:43

Üdvözlet!

 Elnézést, nem egészen jól írtam. Nem kölcsönadási, hanem 'használatbavételi'
szerződés (vagyis megállapodás) az említett papír. Viszont tényleg létezik a határozatlan időre szóló kölcsönszerződés is. Na mindegy. Világesze: légy szíves, küldj egy e-mail címet, mert ide kissé hosszú lenne beírni a szerződés (bocs: megállapodás!)
szövegét.

Sziasztok!

Kovács Jozsi # 2002.08.27. 20:53

Béres-Deák Attila írta - 2002.08.27 19:53
Kölcsön szerződést nem lehet érvényesen határozatlan időre kötni.Ha ilyen szerződést'lobogtatsz' bárhol kiröhögnek. Szívleljétek meg az előttem szólók tanácsát. A jog furfangosabb, mint ti vagytok.Át kell azt a LADA autót iratni az a legegyszerűbb.Figyelni kell a laikusok furfangjaira, mert esetenként lehet belőle tanulni, de ez nem az.

Én nem vagyok végzett jogász de PTK-ban szerepel a határozatlan időre kötött kölcsön szerződés fogalma.(526§)


bausan

Béres-Deák Attila # 2002.08.27. 17:53

Kölcsön szerződést nem lehet érvényesen határozatlan időre kötni.Ha ilyen szerződést'lobogtatsz' bárhol kiröhögnek. Szívleljétek meg az előttem szólók tanácsát. A jog furfangosabb, mint ti vagytok.Át kell azt a LADA autót iratni az a legegyszerűbb.Figyelni kell a laikusok furfangjaira, mert esetenként lehet belőle tanulni, de ez nem az.


attika

világesze # 2002.08.27. 10:59

Ird ide légyszi a szerződés szövegezését. Kösz


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

Clown # 2002.08.10. 12:09

Helló!
Tapasztalatból tudok egy jó módszert, de ez csak akkor válik be, ha jól ismered az eladót (barát, szomszéd, stb, szóval megbízol benne).
Írni kell egy Kölcsönadási szerződést (nem bérletit !!), mely határozatlan időre szól.
Természetesen bele kell foglalni, hogy a gépjárművel kapcsolatos mindenfajta felelősség a kölcsönvevőt (vagyis Téged) terheli.
Unokatestvérem kb 3-4 éve járkál így az autóval. Gond nincs, belekötni nem lehet.
Ha kell, elkérem tőle a megszövegezését az ilyen papírnak, csak írj egy e-mail címet.

süni # 2002.08.09. 14:51

világesze írta - 2002.06.25 15:14
Kicsit túl személyes lett a kérdés, de mindegy, bárkitől várom a választ. Egy ilyen szerződés felelős megfogalmazójának akár fizetnék is.

A Ptk. 207. (1) bekezdésével összhangban az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény 1. § (7) bekezdése előírja az eljáró hatóságok részére, hogy a szerződéseket, illetőleg a jognyilatkozatokat a valódi tartalmuknak megfelelően minősítsék. Így a gépjárműadó-, továbbá az átírási illetékfizetési kötelezettség akkor is fenn fog állni, ha a szerződés megnevezését tekintve bérlet, tartalmát tekintve azonban adásvétel lesz. A gépjárművekkel kapcsolatos jogügyleteket az okmányirodákban kell bejelenteni. Aki a bejelentést elsumákolja, de később valaki másnak eladja a kocsit (aki viszont már szabályosan bejelenti), akkor a hatóságok hamar rájönnek, hogy az előző tulajjal (jelen esetben Önnel) valami nem stimmel /a BM Országos Gépjármű-nyilvántartása naprakész!/. Ekkor a szabálysértési vagy büntetőjogi eljárás indul; az adóhatóságok pedig visszamenőlegesen előírják az adót, az illetéket, továbbá mulasztási bírságot szabnak ki.  Tehát nem úszná meg olcsóbban, ha megpróbálna csalni!!!

A gépjárműadóra, és az illetékre pedig lehetőség van méltányosságot kérni (részletfizetés, mérséklés/elengedés), ha rossz az anyagi helyzete.