OTP vonja az örökösödési adót


drbjozsef # 2018.09.16. 07:08

Vagy fordítva érted?

Aki ténylegesen örökölné a pénzt, az lemondana róla a végrendeleti örökös javára, cserébe hogy ne pereskedjenek, vagy ilyesmi?

Ezesetben a (várható) örökös már rendelkezhet a pénzről a hagyatéki előtt is, köthetnek szerződést róla, de "lemondani" nem lehet róla, az egy másik jogintézmény. Neki ajándékozhatja előre, de az elég vaskos illeték fizetéssel fog járni.

Ha el szeretnék kerülni a kb. hét számjegyű illeték fizetését, akkor azt a hagyatéki tárgyaláson, mint örökösök, osztályos egyezség formájában kötendő megegyezésben tehetik. Előre nem.

Utána már csak annak lesz teendője az OTP-vel, aki ténylegesen megörökli az összeget a hagyatéki végzésben, a normál menet szerint.

drbjozsef # 2018.09.16. 06:16

Én továbbra sem nagyon értem.

Azt kérdezed, hogy a végrendeleti örökösnek, aki azt az összeget NEM örökli, ahhoz SEMMILYEN köze nincs, tehát értelemszerűen az hogy "lemond" róla bármilyen megegyezésben vagy szerződésben, szóba se jöhet, tehát annak milyen kötelezettségei vannak az OTP felé?

Szerintem semmilyen.

igazsag kereso # 2018.09.16. 06:10

A végrendelet meg sem emliti, hogy az OTP.-nél pénz elhelyezése történt az elhalt által. A végrendeleti örökös, a pert elkerülni akaró törvényes örökössel csak úgy volt hajlandó egyezségkötésre, ha még a előszerződésben lemond az ő javára, a későbbi, végleges hagyaték átadó végzésben törvényes örökösnek juttatott összegről. Ilyen esetben a lemondónak van-e, és ha igen milyen kötelezettsége van az OTP. felé, ezt mikor kell megtennie?

drbjozsef # 2018.09.11. 13:15

Ki juttatta az "egyiknek"?

Még az elhunyt életében? Akkor erről csak van valami papír?

Ha az örökösök megegyezése egymás között, az a hagyatéki előtt nem érdekel senkit, a tárgyaláson köthetnek az örökösök osztályos egyezséget (bizonyos feltételek között), de csak közös megegyezéssel, vita nélkül.

igazsag kereso # 2018.09.11. 12:53

OTP-NÉL TŐKEGARANTÁLT BETÉTI JEGY ÖRÖKLÉSE ESETÉN A KÖZJEGYZŐ ÁLTAL HOZOTT HATÁROZAT ELŐTT SZÜLETETT MEGEGYEZÉS ALAPJÁN A KÉTÖRÖKÖS KÖZÜL AZ EGYIKNEK JUTTATOTT 7 MILLIÓS ÖSSZEGŰ BETÉTHEZ HOZZÁJUTÁS MILYEN KÖTÖTTSÉGEKKEL JÁR? kELL-E EHHEZ A MÁSIK FÉLTŐL BÁRMILYEN HOZZÁJÁRULÁS?

ObudaFan # 2007.05.15. 14:33

E-mail ment.

ravasz # 2007.05.15. 12:40

Szia gajda!

Hasonló problémával kűzdök. Kinek írtál, írtatok az OTP-n belül? Történt valami pozitív fejlemény?

A fiókban tényleg hajthatatlanok voltak, hiába vittem törvényt, apeh állásfoglallást, bármit. Nekik utasítás van rá. Hihetetlen.

Kérlek, írd meg nekem a fejleménykeket. Köszi ravasz10@freemail.hu

üdv
ravasz10

gajda # 2007.02.22. 08:24

Az örökösödési "adó" valóban nem létezik, de az OTP mégis gyakorolja. Annyit kiderítettem, hogy ha az értékpapir is szerepel a hagyatéki végzésben, akkor az illetékhivatal kiszabja az illetéket arra is. Ami után illetékfizetés történik, arra már nincs adó, mert 2-szeres elvonás lenne. Igaz, hogy az illetékkiszabó határozat bizonyítaná ezt a legjobban. Természetesen az OTP felsőbb szervei felé már panasszal éltünk, de a felkészíthetné saját munkatársait az ilyen esetekre.

amatőr # 2007.02.19. 20:13

Ismerem az OTP eme gyakorlatát, ami szvsz helytelen. És - bár ezzel nem kezdünk mondatot - tudok olyan esetről, amikor utóbb az OTP saját álláspontját felülvizsgálta, és csak a kamat (hozam) után vonta le a 20 % kamatadót.
Viszont ehhez a bp-i központhoz kellett fordulni, írásban, mert a mezei bankfióki ügyintéző ezt nem lépte meg, és a fiókvezető sem. Szerintem ezután sem fogja, bármeddig győzködöd is... úgyhogy javasolnám az írásos megkeresést.

_Lala_ # 2007.02.19. 11:42

Nem létezik örökösödési adó.
Illeték van, azt pedig a közjegyző általi hagyatékátadást követően az illetékhivatal szabja ki.

Az OTP-nél valakik valamit összekevertek. Azt azért látni kell, hogy az örökhagyó halála pillanatától az örökösök a tulajdonosai a betétnek, így onnantól számítva a hozam nem része az örökségnek, azt már az örökösöknek "fialta".

Rexor # 2007.02.19. 11:41

Nincs olyan hogy örökösödési adó. Öröklési illeték van. A tőkéből nem kell 20% adót vonni (csak az öröklési illetéket).

Apa_ # 2007.02.19. 11:30

Én úgy tudom, hogy a befektetési jegyek, értékpapírok után örökösödési adót kell fizetni.

gajda # 2007.02.15. 12:24

Apa elhunyt 2006. dec-ben. Még 2006. év során a megtakaritott pénzét- 700 ezret -OTP Optima Tőkegarantált Befektetési Jegybe helyezte el.At Azóta keletkezett 44 ezer Ft hozam (kamatszerű jöv.) A hagyatékátadó végzés alapján mi (2 felnőtt gyermeke) vagyunk az örökösök. A közjegyző a hagyatéki végzésben rendelkezett a megtakarított pénzről, az átszállt ránk. De az OTP csak úgy hajlandó átvezetni a mi nevünkre, ha nyitunk értékpapirszámlát, és először is levonja a 20 % adót a 700 ezer Ft-ból ! Az állítja az ügyintéző, hogy ez kötelező a Gyurcsány-csg. bevezetése, vagyis 2006. szept. óta. Azt megérteném, ha a 44 ezer Ft-os hozamból levonja a 20 %-ot. De a tőkéből szerintem nem jogos, s különben is, még ezután illetéket is kell fizetnünk. Úgy tudom, ugyanazon összeg után nem lehet illetéket is, meg adót is szedni, ezt egy jogelv. Hogyan előzzem meg ezt a jogtiprást ? A levont adót vissza se lehetne igényelni, mert forrásadó, arra nincs visszaigénylési jog. Az OTP ügyintéző sem ismeri a jogszabályt, de ez nem akadályozza meg, hogy megsarcoljon !