Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyermek külföldre vitele

jani666 # e-mail 2014.04.13. 14:47

Sziasztok!

az én jelenlegi problémám a következő.....
Angliában élünk és megromlott a kapcsolatunk a 3 éves gyermekem anyjával! ő haza akar menni és értelem szerüen kisajátitani a gyermeket és én ezt nem szeretném! mivel nem csak dolgozok angliában hanem életvitelszerüen itt élek és ha a biroságra beadom a gyermekelhelyezési kérelmet akkor elviheti tölem a gyermeket mig jogerös itélet nem születik?

aki valami értelmeset tud megosztani velem ebben az ügyben annak köszönöm a hozzászólását :)

Moncsicsi35 # e-mail 2014.04.02. 11:43

Üdv Mindenkinek!

Olyan ügyvédet keresek aki tudna segíteni gyermek külföldre vitele ügyében.
Szeretném ha ilyen ügyben tapasztalt segítséget kaphatnék!
Segítséget előre is köszönöm!

Kamy # e-mail 2014.03.22. 11:43

A páromnak bejelentett munkahelye van, nekem pedig rendszeres jövedelmem van- rokkantnyugdíjas vagyok. Tudomásom szerint változtathatom a lakhelyemet, anélkül. hogy megvonnák tőlem ezt a jövedelmet.
Természetesen van érettségim és két szakmám. Azt írtad, hogy "Lehet hogy a bíróság nálad helyezi el a gyermeket DE a felügyeleti jog nagy valószínűséggel közös megosztású lesz...". Szerencsére a volt párom egyetért abban, hogy a gyermek velem legyen, ebben nincs vita, és a gyerektartás összegében is megegyeztünk. Jelenleg a láthatásban úgy egyeztünk meg, hogy bármikor láthatja Őt.

monalisa1 #   2014.03.20. 16:12

Kamy

Valamiféle garanciát le kellene tenni az asztalra: korrektség, szavahihetőség, miszerint "művi akadályok" nélkül mindig biztosítani fogod a problémamentes találkozást az apa és gyermeke között, nehogy úgy járjon egy-két alkalom aztán csá...

Van-e szakmád, végzettséged amivel "baj" esetén egymagad is megállsz a lábadon, továbbá Írországban nagy a munkanélküliség.

monalisa1 #   2014.03.20. 14:30

Egy kukkot nem írtál kiféle- miféle a párod, hová- milyen körülmények közé vinnéd a gyermeket, valamint te ott miből fogsz megélni?! / Ezekre a kérdésekre nem itt kell választ adni hanem a gyámhatóság izzaszt majd meg...

monalisa1 #   2014.03.20. 14:26

Rosszul ülsz a lovon, mert nem azt kell szem előtt tartani, hogy az apa mennyi időre engedné is ki a gyermeket, hanem hogy a megállapodás (?!) szerinti láthatást/kapcsolattartást minden körülmények között biztosítanod kell az apa részére., pl. havi egy alkalommal van az apánál a gyermek akkor arra a szombat-vasárnap időre haza kell a kicsit hoznod! Pont. (Az útiköltség értelemszeren a tiéd, a későbbieken is.)

Lehet hogy a bíróság nálad helyezi el a gyermeket DE a felügyeleti jog nagy valószínűséggel közös megosztású lesz...

A személyi igazolvány és/vagy útlevél dolgába a bírság végső soron helyettesítheti az apai aláírást.

Szóval ameddig nem tudtuk megegyezni a láthatás gyakoriságába nem valószínű, hogy a gyermek tartós/végleges külföldre viteléhez "zöld" utat kapsz a hatóságtól.

Kamy # e-mail 2014.03.19. 12:43

A 3éves kisfiammal Írorszàgban szeretnénk letelepedni az ùj párommal,aki már ott él. A kisfiamnak viszont nincs útlvele és személzigazolványa sem. Az apukája egy hétre sem akarja elengedni külföldre. Tudom, hogy ha csak rövidebb időre mennénk,akkor ahhoz nem kell a beleegyezése. Kérdésem az, hogy mennyi az az idő, amit külföldön tölthetek az apuka engedèlyének kérése nélkül? Továbbá ha a biroság megitéli részemre a gyerekelhelyezést, engedélyezheti a biroság azt is hogy Írországba utazzak vagy letelepedjek akkor is ha az apuka nem engedélyezi, kötelezheti a biroság arra, hogy a gyermek útlevél késziteséhez szükséges papírokat aláírja??

aliz06 # e-mail 2014.02.27. 20:57

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném kérdezni élettársammal külön élünk megbeszéltük, hogy 3 éves fiúnkat közös felügyelet mellett neveljük.Ő Németországban él volt egy megállapodásunk, hogy január végén haza hozza a fiamat ami a mai napig nem történt meg. Egy hónapja beszélni nem tudok vele, hogy mi van a kisfiammal.Mit tudok tenni ez ügyben? Magyar állampolgár a kicsi, én Magyarországon élek és egy háztartásban a kicsivel.

ildibildi # e-mail 2014.02.26. 20:17

Tisztelt Forumozok !

Segitseget kerek . Senki nem tudja megmondani, hogy:
14 eves unokammal az USA-ba szeretnenk utazni turistakent,ehhez
milyen - ki altal hitelesitett- hozzajarulas szukseges a szuloktol, hogy kivihessem magammal.
Annyit tudok, hogy forditoiroda altal keszitett hiteles forditas kell angol nyelven, de a magyar nyelvut a szulokkel mintegy "megallapodast" mi is elkeszithetjuk ???

Varom, hogy Valaki tud segiteni !

koszonettel: ildibildi

ObudaFan # e-mail 2014.02.23. 11:59

biguli01

Egyáltalán van már bírósági döntés a gyerekelhelyezésről?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

ObudaFan # e-mail 2014.02.23. 11:58

reser

A párod engedélye nélkül csak a bíróság hozzájárulásával tehetné meg. Mivel az ő érveit nem ismerjük, ezért a döntést aligha lehet megjósolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

HAH001 # e-mail 2014.02.22. 19:37

Tisztelt Szakértők

(Nem) kicsit elvesztettük a fonalat. Tehát elvált pár, 3 gyeremek az édesanyánál elhelyezve. Mennének külföldre letelepedni gyerekekkel együtt. Kérdésem a következő:
Az új PTK mit is változtat, elég mindkét szülő beleegyezése a gyámhivatal előtt írásban vagy jegyzőkönyvben amit a gyámhivatal jóváhagy és ennyi?

Vagy ezen felül még mindig szükséges a gyámhivatalnak a környezettanulmány, iskolalátogatási, jövedelemigazolás és egyéb fittyfenék?

Köszönettel,

HAH001

reser # e-mail 2014.02.21. 11:51

Tisztelt Jogi Fórum ill. Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. Párommal Ausztriában élünk, én magyar, ő osztrák állampolgár. 10 hónapja vált el, két kiskorú gyermeke van. A gyerekeket az anyjuknál helyezték el. Rendszeresen tartja a gyerekekkel a kapcsolatot, rendesen fizeti a gyerektartást is. Eddig semmi probléma nem volt. A volt párja (aki bár Ausztriában született, kettős, osztrák-török állampolgár) A volt felesége, (mivel a párom visszaszerzésére tett minden kísérlete sikertelennek bizonyult) most kitalálta, hogy Törökországba szeretné véglegesen elvinni a gyerekeket. A kérdésem az volna, hogy ezt a párom engedélye nélkül megteheti? A gyerekek osztrák állampolgárok, van útlevelük. És milyen jogai vannak a páromnak? Ő nem járulna ehhez természetesen hozzá. Ha bíróságra fordulna az ügy, előreláthatólag milyen eredmény születne? Előre is köszönöm a választ!!

Üdv.

biguli01 # e-mail 2014.02.21. 08:44

Üdvözlök mindenkit!

Gyermekeim anyjával regisztrált élettársi kapcsolatban élünk, jelenleg még egy fedél alatt. A külön költözésnek anyagi akadályai vannak.
A minap közölte az anyuka, hogy készüljek a gyerekek útlevelének aláírására, mert külföldre költöznek (Anglia), és 1 év múlva jönnek vissza. A láthatást úgy gondolta, hogy ha kiutazok láthatom a gyermekeimet, ha nem akkor csak 1 év múlva találkozom velük.

Ha az útlevél elkészültéhez nem járulok hozzá, van arra lehetősége, hogy kijátssza a hozzájárulásom és a beleegyezésem nélkül külföldre költözzenek?

Olvastam a személyi igazolvány kiváltását, amihez nem kell mindkét szülő engedélye. Ez kibúvó lehet?

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.02.20. 14:18

jojohanna

Kell, de ha nem adja meg, ilyen tényállás mellett a bíróság jó eséllyel pótolja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

TortiSof #   2014.02.20. 13:30

Üdvözletem !

Kérdésem az lenne,hogy ha a magyar állampolgárú gyermekemmel (3 éves lessz jun.) szeretnék hazaköltözni Erdélybe,akkor amit itt kapok családit és gyest.az hogyan lenne tovább?
A Romániai törvéyek alapján megállapitott összeg lenne?
amit ha jol tudok átszámolva 2800 ft.? vagy esetleg tovább kapnánk ezt a pénzt?
köszönöm szépen válaszát.
Péter Zsófia

jojohanna # e-mail 2014.02.05. 09:40

A volt férjemmel öt éve váltunk el. Két gyermekünk van 6 és 14 évesek. Semmilyen módon nem járul hozzá a nevelésükhöz, nagy ritkán beszél velük skype-on. A megítélt gyermektartást sem fizeti.
Jelenleg Németországban él.
A mostani párommal úgy tervezzük, hogy nyáron mi is Németországba költözünk, a kérdésem az volna, hogy kell e az apától a beleegyező nyilatkozat a gyermekek külföldre viteléhez akkor is ha a vér szerinti apa is ott él.
Válaszukat előre is köszönöm.

katica600 # e-mail 2014.01.07. 12:53

ObudaFan!

Köszönöm szépen az infót!!!
Akkor érdemesebb a magyar eljárást indítani szerinted, magyar ügyvéddel?

Üdv.
Kata

monalisa1 #   2014.01.07. 12:47

Ha "tudatod" hová is akartok majd odébb költözni, lehet hogy olyasvalaki is olvassa ezt aki már ismeretekkel bír az ottani ország vonatkozó jogszabályaiban. / A Határátelő.hu blog segítségedre lehet, kontinensenként régről már "országfelelősök" vannak.

ObudaFan # e-mail 2014.01.07. 12:45

Egy évig Magyarországnak még joghatósága van erre a vitára.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

katica600 # e-mail 2014.01.07. 12:13

Monalisa1!

Pont az a kérdés, hogy melyik országban kell ügyvédet fogadni és jogi eljárást indítani. Nem elhanyagolható. Úgy látszik erre nincs válasz.

"Térképről leszaladás" eredményeképpen nyilván nem ugyanaz a láthatás gyakoriság, mint a szomszédos (EU)országból hazajövetel. Ezt mindkét szülő tudta, akkor is, mikor erről megegyeztek.

Kata.

monalisa1 #   2014.01.07. 11:35

Az ideiglenes/végleges költözés kérdését is szabályozza az új Csjt., keress rá.

monalisa1 #   2014.01.07. 11:32

Egy évig "ideiglenesen" lehet a gyermek külföldön az apa jóváhagyásával, a végleges külföldre költözés dolgában végső soron a bíróság dönt. A kapcsolattartást biztosítani kell, adott esetben újra szabályozni.

Nem az a kérdés, hogy "másik állam" hanem hogy a tervezett odébb öltözésse netán lementek-e a térképről..., jelentősen megritulnának a láthatások.

katica600 # e-mail 2014.01.07. 11:04

Köszönöm, ez jó hír lenne!
Ès mennyi idô után van másik állam, van erre valami szabályozás?

ObudaFan # e-mail 2014.01.07. 10:47

Ha még csak 3 hónapja, akkor viszont szerintem Magyarországon.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…