Haszonélvezet kié lehet?


judit45 # 2007.04.30. 17:41

Kedves Lyonee
A fiam és köztünk abszolut jó viszony van. De ugy gondolom, nekik is meg kellene tudni beosztani azt amijük van, addig nyujtózkodni, amig a takaró ér. Idén már 300 ezerrel kellett kisegitenünk öket, hogy fizetni tudják, amiket felvettek kölcsönöket.
Szeretem a fiamékat, de azért 50 évesen ugy gondolom nekem is lehetne életem, hogy arra költsek, ami nekem fontos lenne, és ne az ö támogatásukra.

Lyonee # 2007.04.29. 11:34

Judit45
Lehet, hogy a fiad és köztetek lévő rossz viszony éppen a rokon és köztetek való túl jó viszony miatt van. Ne hamarkodjatok el semmit. Bízzátok az időre a kapcsolatok alakulását. Az unokák iránti szeretet miatt másképp láttok majd sok mindent. Ti is fiatalok vagytok még ahhoz, hogy ilyenről most döntsetek. Valószínűleg később megbánnátok. A rokonnak szóban se ígérjetek olyant, ami a leszármazottakat illetné meg. Tudom, hogy más segítséget kértél, de hidd el, az idő sok sebet begyógyít.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.29. 07:50

Ez esetben ne haszonélvezeti jogot hagyjatok rá, csak használatit.

judit45 # 2007.04.29. 07:32

hát, azért mégsem szeretnék a rokonnak adni tizenmilliot, max. egy lakhatási jogot.
Jó lesz az az unokáknak majd hajdan.

Pjotr # 2007.04.27. 12:10

Ahogy KBS megírta az elején arra hagyod akire akarsz.
Viszont ahogy a többiek is megírták értelmetlen.
Ha jót akarsz a rokonnak, hagyd rá a lakást.
Mert így se az unokáknak se a rokonnak nem lesz semmilye a majdani vitán kívűl.

judit45 # 2007.04.27. 09:47

Jupiternek:
az hogy miért velünk él, az egy másik történet. Nem beteg és mi vagyunk a családja.
De igazából nem azt kértem, hogy rábolintsatok jól élek e szerintetek vagy nem, hanem hogy hagyhatok-e haszonélvezetet egy rokonra.
Köszönöm

jagesz # 2007.04.26. 20:23

Judit 45 ezen soraira írtam,hogy miért nem egyből az unokákra íratja a lakást, a rokon haszonélvezetével terhelten:

"De ugy gondoltam, majd az unokáim öröklik a rokontól a lakást, addig sem adják el a fiamék (és költik ki tudja mire a pénzt), igy az unokák egyikének már talán lesz lakása, vagy pénze. "

(Természetesen a haszonélvezet nem örökölhető,az halál esetén törlődik/megszűnik.)

Jupiter # 2007.04.26. 19:39

Ha ő 34 éves, akkor ha jól számolok 17 éves kora óta. Miért nincs saját családja - férj/feleség, és miért veletek él? Ha beteg, akkor megértenélek titeket, akkor viszont hogyan tartana el és ápolna benneteket később.
Vagy az a jó tulajdonsága, hogy úgy táncol, ahogyan ti fütyültök, a fiatokkal ellentétben, aki családot mert alapítani és más elképzelései vannak a világról, mint amit ti elképzeltetek, és kizárólagosan jónak tartotok? Nekem ez a dolog valahogy furcsa.

judit45 # 2007.04.26. 19:16

Kedves Jupiter!
Mert a rokon 17 éve velünk él, jóban rosszban. Várhatóan azért még mi is élünk 20 évet, igy akkor ö már 54 lesz, igy az unokáknak nem kell annyit várni a hasznonélvezet után felszabadulo lakásra.
A fiamnak marad más örökség, amit el lehet hamar csettinteni. :-((
Jagesznak:
Unokáknak a lakást?-mert ki tudja még mi lesz az unokákból, és ha nekem mégis szükségem lenne rá, amig élek eladhatom.

Jupiter # 2007.04.26. 13:42

Nekem inkább az jutott eszembe, hogy miért részesül előnyben ez a 34 éves rokon a saját gyerekkel szemben. (ez számomra nagyon furcsa)
És a rokon miért nem képes saját otthonhoz jutni? Valami baja van? Neki miért nincs családja?

vzoli # 2007.04.26. 13:30

Judit45!

az unokák egyikének már talán lesz lakása, vagy pénze

Igen. De ne feledd: nagyon könnyen előfordulhat, hogy csak akkor, amikor a nyugdíjas éveit kezdi az a bizonyos unoka. Amikor már a dédunokáid is a negyvenes éveiket tapossák, és esetleg az ükunokáid számára jöhetne szóba a lakás. De sajnos az állapotát tekintve az már annyira lerongyolódott, hogy már 25 évvel azelőtt ledózerolták.

Mert itt most kb. fél évszázaddal gondolkodsz előre, ha azért a háttérben a lemenőid érdekét is figyelembe akarod venni.

Pl. ha panellakásról van szó, akkor igen nagy valószínűséggel állítható, hogy a haszonélvező rokon - tulajdonos fiú konstrukció alkalmazása esetén a jelenleg 34 éves rokonod halála után a lemenőid csak egy esetleges régészeti feltárás formájában juthatnak a panelhez. (És csak a természetes amortizációval számoltam, nem a harmadik világháborúval; bár addig lehet akár egy negyedik is.)

Jagesz!

Judit45 elgondolásában a rokon a haszonélvezetet kapná. Tehát ő nem ajándékozhat semmit. Maximum lemondhat a haszonélvezetéről. Vagy a halála után válik az ingatlan automatikusan haszonélvezettől mentessé. Lehet, hogy egy olyan bő 60 év múlva.

jagesz # 2007.04.26. 13:16

Judit45
Ne orrolj meg érte,amit írok,de miből gondolod,hogy a rokon majd,pár évized múlva az unokáidnak akarja az ingatlant vagy az árát adni, főként hogy addig neki is lehetnek saját gyerekei és olyan párja
is, akivel akkor másképpen szeretne rendelkezni/örökíteni , mint most Te ?
Kényszerhelyzetbe hozod a fiad és a rokont is ezzel a megoldással.
Miért nem ajándékozod az unokáknak a lakást a rokon haszonélvezetével terhelten?

A hozzáértők biztos javasolnak jobb megoldást is,nekem ez jutott eszembe...

(egy nem-jogász ,csak anya véleménye.)

judit45 # 2007.04.26. 12:45

hu, köszönöm a kimeritő választ. Val. szinü sok igazság van benne.
De ugy gondoltam, majd az unokáim öröklik a rokontól a lakást, addig sem adják el a fiamék (és költik ki tudja mire a pénzt), igy az unokák egyikének már talán lesz lakása, vagy pénze.
De egyelőre számomra ennél fontosabbnak látszana a rokon lakáshelyzetének megoldása halálunk után.

vzoli # 2007.04.26. 09:58

Nekem ez az egész nem tűnik túl jó megoldásnak.

A fiú 26 éves, a rokon 34: nyolc év korkülönbség. Tehát a rokon javára alapított haszonélvezet azt jelentené, hogy akár fél évszázadra (mindenesetre évtizedekre biztosan) bebetonozva előállhatna egy olyan jogi helyzet (haszonélvezettel terhelt tulajdonjog), amely kizárja az ingatlannal való tényleges rendelkezést, a tulajdonosi jogosultságok tényleges érvényesítését a fiú vonatkozásában. És magát a használat lehetőségét is.
Tulajdonképpen a fiú teljes életében, hiszen a nyolc év korkülönbség bőven jelentheti azt, hogy a haszonélvező rokon esetleg túléli a tulajdonos fiút. (Pláne, ha az a bizonyos rokon esetleg egy hölgy, mert akkor erre statisztikailag is jó esélye van.) Haszonélvezettel terhelten az ingatlant eladni meg még évtizedekre előre esélytelen, hiszen a rokon két évtized múlva is csak középkorú lesz.

Másrészt az ingatlannak - nem jogi értelemben - nem lenne gazdája, mert a haszonélvező tkp. egy "nem fizető albérlő élete végéig" (értvén ezalatt azt, hogy az ingatlan tulajdonában nem lévén azt nem érzi igazán magáénak) ; a fiú meg pláne nem, hiszen jó eséllyel élete végéig be sem teheti a lábát az ingatlanra, ha ehhez a haszonélvező nem járul hozzá. És hiába tökéletes esetleg most a kapcsolat közöttük: azt senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz 5-10-20-30-40 év múlva. Pláne egy ilyen visszás szituációban élve.) Hiába rendezi a jog az állagfentartással kapcsolatos költségek viselését: ez egy potenciális vitalehetőség a két fél között.

Ha a lehető legjobb megoldást nézzük is, hogy az ingatlannal kapcsolatos minden költséget vita nélkül a haszonélvező viseli: akkor is van egyfajta "adminisztratív költség" a tulajdonosi jogosultsághoz kapcsolódóan, amit a fiú csak tehernek fog érezni. Nevezetesen, hogy hiába intéznek el mindent ennek kiküszöbölése érdekében: biztos vagyok benne, hogy még hosszú évek múlva is lesz olyan szerv, hatóság, szolgáltató, amely a tulajdonost fogja megkeresni az ingatlannal kapcsolatos ügyes-bajos intéznivalókkal; és a fiú azt nagyon zavarónak fogja érezni, hogy a tényleges használat és rendelkezés minden reménye nélkül neki kell utánajárnia ezeknek a dolgoknak. Nevezetesen: hogy neki csak a bosszúság marad.

Ha jól értem: az a cél, hogy a 34 éves rokon judit45 és férje esetleges halála után se maradjon fedél nélkül, másrészt meg ez az egész mintegy jutalmazandó a rokon feltételezett tartási hajlandóságát judit45 és férje öregkorára vonatkozóan, amikor is ők esetleg erre rászorultak lehetnek.

Egyrészt ha az ember most haszonélvezetet írat egy rokonra: az korántsem biztos, hogy ennek fejében majd az a rokon őt - pláne mondjuk egy-két-három évtized múlva - majd eltartja. Ha meg ez következik be: akkor meg majd lehet az ajándék-visszaköveteléssel bajlódni. (Mert szerintem itt tkp. haszonélvezet ajándékozásáról lenne szó.)

Feltételezem, hogy a fiúnak van hol laknia (hisz' családja van), olyan nagy szüksége nincs a szülei lakására, különben biztos vagyok benne, hogy judit45-nek nem jutott volna eszébe ez a haszonélvező rokon - tulajdonos fiú konstrukció.

Nem vagyok jogász, de szerintem tisztább helyzet az, ha judit45 és a férje írnak egy-egy végrendeletet, amelyben haláluk esetére a saját tulajdoni részük felét a rokonukra, másik felét a fiukra hagyják. (Így tkp. a lakás 50-50 százalékban lenne a rokon és a fiú tulajdona; s egyúttal így a fiú megkapná a kötelesrészét is, és a rokonnak is lenne fedél a feje felett.) Persze tudom: lehetőség van a közös tulajdon megosztására, és nem biztos, hogy egy fél ingatlan árából lehet vásárolni "tetőt az ember feje fölé". De hát az már csak úgy van, hogy egy ingatlan - pláne, ha pici, illetve nem túl nagy értékű - nem nagyon biztosítja két külön család önálló lakhatását.

Esetleg ha a fiúnak végképp nincs szüksége a szülői ingatlanra: lemondhat az örökségéről (esetleg a leszármazóira kiterjedő hatállyal is) ; és ekkor a teljes ingatlant a rokonra lehet hagyni. Aki meg még mindig megteheti judit45 fiát (vagy annak leszármazóit) végrendeleti örököséivé, ha akarja. Mindenesetre ez a helyzet nem sokban különbözne attól, hogy a rokon életfogytig tartó haszonélvezetet szerez, míg a fiú tulajdonjogot. Mert a fiú nagy valószínűséggel ekkor sem jut az ingatlan birtokába vagy az ingatlannal való rendelkezéshez egészen élete végéig. Nem nagy a különbség.

Ami meg a tartást illeti: azt szerintem érdemesebb egy szabályos tartási szerződésben rögzíteni, és nem a rokon jóindulatában és hálájában bízni a jövőre vonatkozóan. Persze, a tartási szerződés megkötését arra az időre gondolom, amikor judit45 és férje erre valóban rászorul. Márcsak azért is, mert korántsem biztos, hogy a rokon abban a helyzetben lesz majd akkor, hogy teljesíteni tudja a tartással kapcsolatos kötelezettségeit. Vagy éppen a jelenlegi jó kapcsolat romlik meg időközben. Lehet, hogy akkor majd egy más személlyel lesz érdemesebb tartási szerződést kötni az ingatlan fejében.

judit45 # 2007.04.26. 08:04

szó nincs kitolásról.
A fiunk külön él a feleségével. Velünk él a 34 éves rokonunk (már 17 éve), aki várhatóan gondoskodni fog rólunk, de ha meghalunk akkor hol lakna? Igazából csak ezért gondoltunk errea megoldásra.
De ha az adott szituáciora van jobb megoldás örömmel venném:-)))

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.25. 13:53

Hááát.... Ez már tényleg határeset. Miért akartok így kitolni a fiúval? Vagy egyfajta privát gondnokság alá helyezés?

Egyébként nem szükségszerű, hogy a köteles részt ki kelljen fizetni, de a fiatok adott esetben követelheti.

judit45 # 2007.04.25. 13:29

a fiam 26 éves, akire akarjuk a haszonélvezetet ö pedig 34.
Ilyenkor is kell az 5 millio?

ObudaFan # 2007.04.25. 11:09

Nagyon fiatalon is lehet haszonélvezetet szerezni. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.25. 07:18

Nagyon fiatalnak kellene lennie annak a haszonélvezőnek, hogy a lakás a teherrel ne érje legalább a felét a tehermentes értékének. :)
Egyébként igazad van, valóban erre is figyelni kell.

ObudaFan # 2007.04.25. 07:07

Akkor 5milliót.

judit45 # 2007.04.25. 07:01

bocsánat, lehet ezt valahogy számomra érthetően?
A lakás mondjuk ér 10 milliot.
Akkor mit kell kiadnunk a fiunknak?
Ha egy gyakorlati példával lehetne:-) Köszi

ObudaFan # 2007.04.25. 06:57

Annyi van, hogy viszont a gyermek kötelesrészének megfelelő részt ki kell adni minden tehertől mentesen. Ha viszont a haszonélvezettel terhelt érték is eléri a kötelesrészt, gond nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.24. 13:29

Bárkire.

judit45 # 2007.04.24. 13:10

Férjemmel közösen van egy lakásunk, mit majd a fiunk örököl.
Velünk lakik egy rokonunk, akire szeretnék e lakás haszonélvezetét iratni halálunk utánra.
Lehetséges ez, mert hallottam olyat, hogy hasznonélvezetet csak házastársra lehet iratni.
Bárkire lehet?
Köszönettel
J.