Lemondás, visszautasítás, vagy egyéb lehetőség?


ObudaFan # 2007.05.30. 15:59

Valóban , örökölni nem örököl az élettárs, azonban ha a vagyon közös szerzemény, ennek megállapítását akkor is kérheti, ha pl. a vonatkozó nyilvántartásban nem szerepel az élettárs. Tehát pl. az együttélés alatt vett ingatlan vonatkozásában lehet tulajdoni igénye a szerzés arányában akkor is, ha az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.29. 21:07

Nem.
Nem.
De neki ajándékozhatják a részüket. És az élettársi együttélés alatt szerzett vagyon is közös vagyon - csak nem feltétlenül fele-fele arányban.

layman # 2007.05.29. 20:42

Tisztelt Szakértők!

Öröklési kérdésben kérném a szíves segítségüket, mert bár végigolvastam a Ptk. vonatkozó szakaszait, nem teljesen értem.

Végrendelet nem készült. Az örökhagyónak leszármazója, házastársa nincs, szülei már nem élnek. Ha megfelelően értelmeztem a leírtakat, ilyen esetben a szülő(k) leszármazói (testvérek) örökölnek.

Esetünkben három testvér van, a hagyaték közöttük, egyenlő arányban oszlik el.

A három testvér közül kettő szeretne lemondani az örökhagyó (szerződés nélküli) élettársa javára az őket megillető hagyatékrészről. (Lehet, hogy a lemondás nem megfelelő szó, mivel ahhoz az "örökhagyóval kötött írásbeli szerződés" szükséges és ilyen nincs.)

Az élettársnak nem célja az örökség megszerzése/megkaparintása, de a két tesvér úgy érzi, hogy ő a jogosult (évtizednél hosszabb együttélés után).
Az élettárs pereskedni nem akar, és nem is fog.

Kérdéseim:
Az élettársi szerződés nélküli 'élettársi' viszony feljogosít az öröklésre bármilyen szinten?

Ha a három örökös közül kettő 'lemond' az örökségről / visszautasítja azt, akkor ők szabadon megjelölhetik azt a harmadik személyt, akinek javára ezt megteszik (esetünkben ez a személy az élettárs lenne)?

Milyen buktatókra kell figyelnie az 'élettársnak' ebben az egészben?

Kérem, hogy szíveskedjenek álláspontjukat leírni, és/vagy megadni azt a jogszabályhelyet (a Ptk-n kívül), ahol utána tudnék nézni a fentieknek.

Köszönettel:
Layman