Nem tervezett apaság


lipinka # 2007.07.10. 15:04

Élettársamnak egy alkalmi kapcsolatából az anya állítása szerint gyermeke születik a közeljövőben. Párom az apasági nyilatkozatot még nem írta alá, mert szerinte többen is szerepelhetnek lehetséges apaként, de Õ sem kizárt. Jó ötlet e ha megvárja, hogy megtörténjen a szülés és a gyámhatóság hivatalosan megkeresse ( ha az anya Õt nevezi meg egyáltalán hivatalosan ) ezután kérje, hogy anonim apasági vizsgálattal derüljön ki, hogy Õ e az apa. Ha igen, természetesen vállaljuk az anyagi következményeket.Így elkerülhető a vesztes számára igen költséges apasági per?

the big cat # 2007.07.10. 16:34

Nem kell feltétlenül perelni. Egyezzzetek meg az anyával, hogy a gyermek megszületése után haladéktalanul apasági vizsgálatot fogtok csinálni, és ha pozitív, az apa teljes hatályú elismerő nyilatkozatot tesz.

lipinka # 2007.07.10. 16:55

Az anya úgy áll a témához, hogy vagy most aláírja vagy "háború". Ezért vagyok arra kíváncsi, hogy a szülés és a perre vitel között lehet e a gyámhivatallal egyezkedni ? Vagy írja most alá az apaságit és ha a teszt alapján mégsem Õ az apa akkor Õ ..?

the big cat # 2007.07.10. 17:18

nem, hogy lehetne már egyezkedni. És egyébként is nema gyámhivatal dolga, hanem a polgári bíróságé, de apasági pert indítani csak a gyerek élveszületése után lehet. Tehát persze lehet "háború", de az a hadüzeneten kívül egynelőre semmit nem jelent, perelni majd csak akkro lehet, amikro már önként is ráállna a vizsgálatra.

lipinka # 2007.07.11. 07:20

Biztos az Én hibám, de nem értem...ha az igen költséges apasági pert szeretnénk elkerülni akkor milyen lehetőségünk van ( így , hogy az anya csak most aláírva az apaságit hajlandó tárgyalni )? Azt olvastam, hogy a szülés után a gyámhatóság veszi fel a bemondott apával a kapcsolatot, ez sem jó info?

the big cat # 2007.07.11. 08:04

Persze a gyámhatóság, és akkor majd megmondod, hogy minden további nélkül hajlandó az apasági vizsgálatra, nem kell per. De most úgysem tud semmit csinálni, ha nem írjátok alá most, nem tudja semmivel kikényszeríteni, nem tud eljárást idítani, amikor meg tudna, akkor már önként is hajlandó lesz menni.

lipinka # 2007.07.11. 08:37

Köszönöm most már világos a kép előttem. Még kettő, remélem naív kérdés. Mivel az élettársamról van szó, a gyerektartási összeg megállapításakor az Én egyéni vállalkozásomból származó jövedelmemre az anya peres uton sem tarthat igényt !? Továbbá fenyeget minket szülési költségek megtérítésével is, létezik ilyen?

the big cat # 2007.07.11. 08:50

A szülés költségeiből kérhet részvállalalást. Nem az egészet persze.
És nem, a te jövedelmed a tartásnál nem jön figyelembe.

lipinka # 2007.07.11. 08:56

Nagyon köszönöm a válaszodat, most már csak reménykedhetünk, hogy nem a mi kakasunk tojása és akkor felesleges volt a kérdezgetésem, de egy életre tanulságos.

the big cat # 2007.07.11. 14:43

Viszont ha az lesz, akkro meg ne az anyja viselkedése legyen a mérce a gyerekhez való viszonyulásban, ha a jövőre nézve adhatok egy tanácsot...

lipinka # 2007.07.11. 17:09

Ha az lesz...ez már sok fejtörést okozott és több elképzelést mérlegelünk, egészen a mi általunk történő felneveléstől kezdve a gyerektartás, láthatás szokványáig. Egyet nem akar a párom, elhagyni a mi családunkat és új családban kezdeni. (Pedig én ezt is felvetettem.) A gyerek mellesleg nem tehet semmiről és nem is szabadna megszenvednie ezt a felnőttek által felelőtlenül kreált helyzetet.

ObudaFan # 2007.07.11. 18:25

Az apasági perben egy igazán nagy költség van: és ez a szakértői vizsgálat. Innentől fogva tökmindegy, hogy perben, vagy peren kívül sikerül megállapodni, ha csak szakvélemény után hajlandó a párod elismerő nyilatkozatot tenni. Ez utóbbira ítélet előtt a perben lehetőség van - a szakvélemény birtokában is.

lipinka # 2007.07.12. 13:01

Szeretném ha elkerülhető lenne a per. Soha nem voltam perben haragba senkivel, így az alapköltségeket sem ismerem. A napi szinten történő fenyegetések miatt ez most a legelkerülhetetlenebbnek tűnik, így jó tudni, hogy van a per esetén is lehetőségünk. Már jó volna ha túl lennénk ezen az egészen, de sajnos az anya nem árulja el mikorra várható a szülés. Amit elősször mondott az az idő már 1 hónappal meghaladott lett....ezért is nem hihető 100% ban az apaság számunkra. Fogadjunk előre ügyvédet vagy ráérünk akkor, ha tényleg nincs megegyezés?

the big cat # 2007.07.12. 15:59

Alperes lesz a férjed, bőven ráértek majd akkro. Addig keresgéljetek valakit.

monalisa1 # 2007.07.12. 16:30

Én a szakértői vizsgálat költségéről valahol 150 ezer forintot olvastam.

lipinka # 2007.07.12. 17:09

Anonim DNS teszt "már " található 115 ezerért. Egy két ilyen labor honlapján fent van, hogy ezt a bíróság nem fogadja el, de legalább látjuk, hogy mi az eredmény. Persze a környékünkön nem találok ilyen labort. A fővárosban van túlkínálat.
Tegnap volt egy filmben, hogy a gyermekek 30% ánál nem a biológiai apa a névadó apa. Ha ez egy igaz adat......remélem csak filmbéli hatásvadászat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 17:34

Az apaságot már a vércsoportvizsgálat is kizárhatja.

ObudaFan # 2007.07.12. 18:02

És éppen ezért, mivel a vércsoportvizsgálat is kizárhatja, egy per lehet, hogy kisebb költség, mintha elkezdtek kapkodni. Még ügyvéd nélkül is, a bíróságnak nagyobb a tapasztalata, hogy milyen sorrendben érdemes a bizonyítást végezni, hogy az költségkímélő legyen, mint nektek. És egy per nem feltétlenül jelent haragot. Nem jó persze perben állni, de ezeknek az általad írt ajánlatoknak bedőlni rosszabb.

nyusz66 # 2007.07.12. 19:22

Egyszer már volt erről szó, talán segít:

Ha a szülők vércsoportja - akkor a gyerek lehet:

A+0.........................................A vagy 0
B+0.........................................B vagy 0
AB+0 ...............................A vagy B vagy 0
A+A .......................................A vagy 0
A+B ..........................AB vagy A vagy B vagy 0
B+B ........................................B vagy 0
AB+A ............................AB vagy A vagy B
AB+B ..............................AB vagy A vagy B
AB+AB ...........................A vagy B vagy AB
AB+0 ..................................A vagy B
0+0 ..........................................0

Azért tűnik zagyvának, mert a vércsoportot két darab infó kódolja, és ez alapján lehet valaki "kemény" A (azaz mindkét infó szerint A) vagy "puha"A (az egyik szerint A, a másik nem mond semmit) 0-ás pedig akkor lehet, ha egyik infó sem mond semmit. Konyhanyelven elbeszélve :-)

lipinka # 2007.07.14. 16:31

Nagyon köszönöm ezt az új ismeretet, eddig ezt senki nem mondta, sőt mindenki a pertől akart elrémiszteni az anyagi vonzata és a tanu felsorakoztatásos cirkusz miatt. Így jár aki amatör a pályán. Azért nem akarok profi csapatba igazolni.
A vércsoportos ismertetőtől kicsit tágra nyílt szemmel néztem mire értelmezni tudtam, de megvan most már. Én A vagyok a párom A a gyerekünk A, tehát ez egy egyszerű eset. Ha megszületik a bébi akkor talán már ez is fényt hozhat a sötétségbe...

lipinka # 2007.07.14. 17:05

Beleolvastam az apaság megdöntése fórumba....most már kezdek újból semmit nem érteni. Kár, hogy hamarabb nem találtam meg, folytathattam volna ezt a kérdezz felelek sort. Csak annyi világos, hogy nagyon sokan csoszogunk ugyanabban a cipőben és minden oldalról körülvéve.

lipinka # 2007.07.14. 17:32

Jól olvasom, ha valakiről bebizonyosodik a biologiai apa ténye, még nem kell a családnevét adnia a gyereknek?

ObudaFan # 2007.07.15. 09:27

Az attól függ. Ha a gyermek életének egy későbbi szakaszában történik ez, akkor megesik, hogy a bíróság azt sem engedi, hogy a gyermek felvegye az apa nevét, mert ez a gyermek érdekeivel is ellentétes lehet ekkor már.

lipinka # 2007.07.16. 08:17

Megszületett a bébi. Párom kapott egy sms értesítést.
Most nyuszis a helyzet ülünk és lapítunk, hogy mi lesz a következő lépés. Gondolom az anya vagy megbízottja elkezdi a papírmunkát az önkormányzat megfelelő hivataljaiban...
Ha a gyerek életének ebben a szakaszában nézzük ( szülést követő pár hónap ), van lehetőség a biologiai apai családnév megtagadására és fiktív névadásra. 99% szerintem, hogy a párom az apa. Előre eltervezett gyereknemzetés történt, kicsi anyagi haszonszerzéssel fűszerezve. A homokszem csak ott került a gépezetbe, hogy minden az enyém kivéve a párom alkalmazotti havi fixét .

tomas64 # 2007.07.16. 10:58

Ha a gyermek névviselése tárgyában a szülők között vita van, a gyámhivatal dönt a névviseléséről. Eljárása során a gyermek érdekeit tekinti előrébbvalónak a szülőkénél.

Lipinka a problémát nem a megfelelő nézőpontból közelíted meg, minden gyermeknek joga van szüleihez, minden gyermeknek joga van a szülő tartásához, és fütyül rá, hogy nemzésére milyen megfontolások alapján került sor.