Nem tervezett apaság


lipinka # 2007.07.18. 09:50

Kedves Judit67 ! Köszönöm soraidat, aminek eleje igen hasznos, a gyámhat. eljárását illetően. A párom és szerény személyem kapcsolatáról, meg a jóban, rosszban, egészségben, betegségben, gazdagságban, szegénységben elfelejtett mondást tudnám idézni, amit mi komolyan is veszünk. Így nem kellett mesét sem kitalálnia, hogy miért került ebbe a helyzetbe és ezért is próbálok segíteni Neki. Mivel fiam van, de voltam anno lány és még most is Nőnek érzem magam csak azért aggódhatok, hogy nehogy hasonló csabdába kerüljön, mint az apja. Nőként viszont tudom, hogy nem igazán becsületrenddel kell kitüntetni azt a nemtársamat, aki egy Nálánál 30 évvel ( nyugdíj előtt álló ) idősebb "gazdagnak" képzelt férfit próbál tárulj tárulj pénztárcává tenni egy gyermek felhasználásával. No és most sem a megcsalt és átvert Nő beszél belőlem, mert vannak elhangzott mondatok, amit az anya intézett hozzám és amiből ez egyértelműen kiderül. Ezt én már csak megélhetési gyereknemzetésnek hívom, mert kis hazánkban igenis már ilyen is van.
Párom tudja a hibáját, a felelősségét és a következményeket is. Nagy lecke volt ez a számára még ha kiderül, hogy nem Õ az apa akkor is. A gyerek pedig aki nem tehet semmiről, felnő egy olyan környezetben amit igazán nem kívánnék senkinek és sajnos az igazi vesztes, akárki is az apja, Õ lesz.

ObudaFan # 2007.07.18. 08:11

Ebben jó néhány pontatlanság van. A gyermek nevének megváltoztatáősa akkor is elképzelhetőp, ha nincs megegyezés a szülők között, ebben az esetben a bíróság dönt, nem peres eljárás keretében. És hát apaság megállapítása esetén nincs annak korhatára, hogy mikor lehet megváltoztatni a gyermek nevét, legfeljebb a bírói gyakorlat az, amely nem engedi a névváltozást, ha az nem áll a gyermek érdekében. Márpedig egy 14 éves gyermeknél sokszor ez a helyzet.

Judit67 # 2007.07.17. 18:54

A gyerek születésekor apasági nyilatkozat hiányában automatikusan az anya nevére kerül anyakönyvezésre. A hivatal nem kapkodja el a dolgot, 6 hónapja van, hogy megkeresse az anya által megnevezett apát, és ezt ki is várja lelkiismeretesen ... Ha bebizonyosodik a társad apasága, akkor majd megkérdezik, mit szeretnének a gyerek nevének, ha nem tudnak megegyezni, akkor a gyámhatóság dönt. Változtatni a gyerek 3, illetve tizenvalahányéves koráig lehet majd, de csak a szülők közös megegyezésével. Az orvosszakértőibe kell majd menni DNS vizsgálatra, ez nekünk tavaly 132.000 forintjába került a fiam apjának (+/- pár száz forint). A minimálbéréből 20.000 forintot kapunk gyerektartás címén, van gyereked, tudod, hogy ez mire elég ... Mellesleg, Lipinka, a párodat nemigen kötözték le és erőszakolták meg, a "szedem a gyógyszert" dumát nem kéne már bevenni egy bizonyos kor fölött, ha ez volt a helyzet. De valószínűbb, hogy egy kis bingi-bungi jól esett neki, "csak arra kellett a nő", mondhatta neked, de ilyenkor meg vállalni kéne a felelősséget (ha a lányoddal csinálná ezt egy férfi, ugyanígy gondolkodnál-e?), ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy titeket elhagy, a másikkal összeköltözik. Nálunk pozitívan zárult a történet (de nem költöztünk össze, és még barátokként is tudunk viselkedni, bár a "régi kapcsolat"-ról szó sincs), hála a fórumozó jogászok higgadtságának, amit ezúton is köszönök.

nyusz66 # 2007.07.17. 11:11

Lehet, csak a terhes-hormonok beszéltek belőle. Vagy esetleg több "apát" is megfenyegetett, és az egyik beadta a derekát?

lipinka # 2007.07.17. 09:01

A névadást már lassan mégértem. Gyenge a felfogókám. Köszönök minden okosítást. A szülés óta megszüntek a fenyegető telefonok, kicsit nyugottabb a légkör. Várakozunk.

ObudaFan # 2007.07.17. 08:24

A gyermek nevének viselése kérdésköre az apaság tényétől részben független, ahogy azt hiszem, lent már írtam, de 3 éves kor alatti kisgyermek esetén azért általában ilyenkor a gyermek meg is kapja az apa nevét.

lipinka # 2007.07.16. 17:44

A zárojelhez csatlakozni tudok számtanilag, de fenntartom a tervezés és vállalás elvét és gyakorlatát. Na de ez az ami a kiskutyát nem érdekli már ilyenkor.
Volt már olyan, hogy valakit felmentettek a névadás alól? vagy mindig a bébi/anya nyer?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.16. 17:24

Igen. Feltéve, hogy az élettársad szeretne egy kis perköltséget is fizetni.

(Félre: a gyereket minimum ketten csinálják...)

lipinka # 2007.07.16. 17:03

Az lehetséges, hogy nem a megfelelő módon közelítem meg a témát, biztos elfogult is vagyok. Aláírom, hogy minden gyermeknek joga van a szüleihez . De valahol joga lett volna egy rendezett háttére is, sőt talán a páromnak is lehetett volna adni valami beleszólási jogot az egészbe. A megvezetés még ha nem is az orránál fogva történik akkor is gusztustalan, habár itt már annyit tanultam, hogy ez a jogot érdekli legkevésbé.
Ha jól értem akkor ha az anya ragaszkodik a párom bizonyított apasága esetén a párom nevéhez akkor menjen bíróságra és kérje ott?Elnézést, hogy nagyon amatőr kérdéseim vannak.

ObudaFan # 2007.07.16. 11:15

Itt nem a gyámhatóság, hanem bíróság dönthet nemperes eljárásban.

tomas64 # 2007.07.16. 10:58

Ha a gyermek névviselése tárgyában a szülők között vita van, a gyámhivatal dönt a névviseléséről. Eljárása során a gyermek érdekeit tekinti előrébbvalónak a szülőkénél.

Lipinka a problémát nem a megfelelő nézőpontból közelíted meg, minden gyermeknek joga van szüleihez, minden gyermeknek joga van a szülő tartásához, és fütyül rá, hogy nemzésére milyen megfontolások alapján került sor.

lipinka # 2007.07.16. 08:17

Megszületett a bébi. Párom kapott egy sms értesítést.
Most nyuszis a helyzet ülünk és lapítunk, hogy mi lesz a következő lépés. Gondolom az anya vagy megbízottja elkezdi a papírmunkát az önkormányzat megfelelő hivataljaiban...
Ha a gyerek életének ebben a szakaszában nézzük ( szülést követő pár hónap ), van lehetőség a biologiai apai családnév megtagadására és fiktív névadásra. 99% szerintem, hogy a párom az apa. Előre eltervezett gyereknemzetés történt, kicsi anyagi haszonszerzéssel fűszerezve. A homokszem csak ott került a gépezetbe, hogy minden az enyém kivéve a párom alkalmazotti havi fixét .

ObudaFan # 2007.07.15. 09:27

Az attól függ. Ha a gyermek életének egy későbbi szakaszában történik ez, akkor megesik, hogy a bíróság azt sem engedi, hogy a gyermek felvegye az apa nevét, mert ez a gyermek érdekeivel is ellentétes lehet ekkor már.

lipinka # 2007.07.14. 17:32

Jól olvasom, ha valakiről bebizonyosodik a biologiai apa ténye, még nem kell a családnevét adnia a gyereknek?

lipinka # 2007.07.14. 17:05

Beleolvastam az apaság megdöntése fórumba....most már kezdek újból semmit nem érteni. Kár, hogy hamarabb nem találtam meg, folytathattam volna ezt a kérdezz felelek sort. Csak annyi világos, hogy nagyon sokan csoszogunk ugyanabban a cipőben és minden oldalról körülvéve.

lipinka # 2007.07.14. 16:31

Nagyon köszönöm ezt az új ismeretet, eddig ezt senki nem mondta, sőt mindenki a pertől akart elrémiszteni az anyagi vonzata és a tanu felsorakoztatásos cirkusz miatt. Így jár aki amatör a pályán. Azért nem akarok profi csapatba igazolni.
A vércsoportos ismertetőtől kicsit tágra nyílt szemmel néztem mire értelmezni tudtam, de megvan most már. Én A vagyok a párom A a gyerekünk A, tehát ez egy egyszerű eset. Ha megszületik a bébi akkor talán már ez is fényt hozhat a sötétségbe...

nyusz66 # 2007.07.12. 19:22

Egyszer már volt erről szó, talán segít:

Ha a szülők vércsoportja - akkor a gyerek lehet:

A+0.........................................A vagy 0
B+0.........................................B vagy 0
AB+0 ...............................A vagy B vagy 0
A+A .......................................A vagy 0
A+B ..........................AB vagy A vagy B vagy 0
B+B ........................................B vagy 0
AB+A ............................AB vagy A vagy B
AB+B ..............................AB vagy A vagy B
AB+AB ...........................A vagy B vagy AB
AB+0 ..................................A vagy B
0+0 ..........................................0

Azért tűnik zagyvának, mert a vércsoportot két darab infó kódolja, és ez alapján lehet valaki "kemény" A (azaz mindkét infó szerint A) vagy "puha"A (az egyik szerint A, a másik nem mond semmit) 0-ás pedig akkor lehet, ha egyik infó sem mond semmit. Konyhanyelven elbeszélve :-)

ObudaFan # 2007.07.12. 18:02

És éppen ezért, mivel a vércsoportvizsgálat is kizárhatja, egy per lehet, hogy kisebb költség, mintha elkezdtek kapkodni. Még ügyvéd nélkül is, a bíróságnak nagyobb a tapasztalata, hogy milyen sorrendben érdemes a bizonyítást végezni, hogy az költségkímélő legyen, mint nektek. És egy per nem feltétlenül jelent haragot. Nem jó persze perben állni, de ezeknek az általad írt ajánlatoknak bedőlni rosszabb.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 17:34

Az apaságot már a vércsoportvizsgálat is kizárhatja.

lipinka # 2007.07.12. 17:09

Anonim DNS teszt "már " található 115 ezerért. Egy két ilyen labor honlapján fent van, hogy ezt a bíróság nem fogadja el, de legalább látjuk, hogy mi az eredmény. Persze a környékünkön nem találok ilyen labort. A fővárosban van túlkínálat.
Tegnap volt egy filmben, hogy a gyermekek 30% ánál nem a biológiai apa a névadó apa. Ha ez egy igaz adat......remélem csak filmbéli hatásvadászat.

monalisa1 # 2007.07.12. 16:30

Én a szakértői vizsgálat költségéről valahol 150 ezer forintot olvastam.

the big cat # 2007.07.12. 15:59

Alperes lesz a férjed, bőven ráértek majd akkro. Addig keresgéljetek valakit.

lipinka # 2007.07.12. 13:01

Szeretném ha elkerülhető lenne a per. Soha nem voltam perben haragba senkivel, így az alapköltségeket sem ismerem. A napi szinten történő fenyegetések miatt ez most a legelkerülhetetlenebbnek tűnik, így jó tudni, hogy van a per esetén is lehetőségünk. Már jó volna ha túl lennénk ezen az egészen, de sajnos az anya nem árulja el mikorra várható a szülés. Amit elősször mondott az az idő már 1 hónappal meghaladott lett....ezért is nem hihető 100% ban az apaság számunkra. Fogadjunk előre ügyvédet vagy ráérünk akkor, ha tényleg nincs megegyezés?

ObudaFan # 2007.07.11. 18:25

Az apasági perben egy igazán nagy költség van: és ez a szakértői vizsgálat. Innentől fogva tökmindegy, hogy perben, vagy peren kívül sikerül megállapodni, ha csak szakvélemény után hajlandó a párod elismerő nyilatkozatot tenni. Ez utóbbira ítélet előtt a perben lehetőség van - a szakvélemény birtokában is.

lipinka # 2007.07.11. 17:09

Ha az lesz...ez már sok fejtörést okozott és több elképzelést mérlegelünk, egészen a mi általunk történő felneveléstől kezdve a gyerektartás, láthatás szokványáig. Egyet nem akar a párom, elhagyni a mi családunkat és új családban kezdeni. (Pedig én ezt is felvetettem.) A gyerek mellesleg nem tehet semmiről és nem is szabadna megszenvednie ezt a felnőttek által felelőtlenül kreált helyzetet.