Özvegyi jog

harry # 2012.04.15. 19:01

Sünvadász!

Köszönöm a választ, én is így sejtettem.

Sünvadász # 2012.04.15. 18:46

Nem! A gyakorlásával kapcsolatban természetesen úgy egyezkedsz az örökösökkel ahogy akarsz, de ha lemondtál, már nem veheted vissza.

harry # 2012.04.15. 18:33

Tisztelt Jogi Fórum!

A kérdésem, hogy özvegyi jogról lemondani ideiglenesen lehet e?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.11. 10:28

Ezen kicsit se csodálkozz! Számos kolléga mond, ír hajmeresztő dolgokat evidens jogkérdésekben. Kisebb részük valódi tudatlanságból, nagyobb részük azonban puszta gátlástalanságból.

Doctorkotász # 2012.04.11. 10:18

igen, a kérdés részben azért költői és elnézést kérek, hogy újra feltettem ( pont nekem talán fel sem kellett volna tennem )... csak teljesen homály számomra, hogy ez miért nem egyértelmű egy oda-vissza levelezésben egy kollégának, hogy hogyan kellene működnie pénz fölött az özvegyi jognak és miért küldikk el a levesbe az érintettet... szinte kikérve maguknak, hogy ugyan már mit akar az özvegyi jogosult. Még meg kell várni, hogy jól meghaljon, a kutya mindenit

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.11. 09:03

Szerintem ezt jó néhányszor elmondtuk már. A pénzt egy olyan számléára teszik, amely fölött az örökös majd csak a haszonélvezete megszűnte után rendelkezhet, a kamatokat pedig a haszonélvező kapja. Épp azért kellene megegyezni, mert ez valószínűleg egyiküknek sem jó.

Doctorkotász # 2012.04.11. 08:30

Sziasztok!

Ha készpénz szerepel a hagyatékban, és azt a jogerős hagyatékátadó végzés szerint megkapja a 2 örökös ( gyermek ), a túlélő házastárs pedig azon a Ptk. rendelkezése szerint, hogy így mondjam annak rendje és módja szerint özvegyi jogot "nyer", akkor a gyakorlatban a pénz sorsa álláspontotok szerint hogyan "alakul"? Azon kívül, hogy értelmes emberek között a megállapodás rendezné a gyakorlati oldalát, de ilyenre nincs mód.

Azt kiolvastam már több BH-ból, hogy a pénz tulajdonjoga nem az özvegyi jog jogosultját illeti ( nyilvánvalóan ), így olyan magatartást sem tanúsíthat, amivel kvázi sajátjaként rendelkezik ezen összeggel. Ergo mondjuk ki kell adnia az örökösöknek minden további nélkül a teljes összeget, és esetleg bíznia aban, hogy a pénz feletti özvegyi jog ( hasznok, kamatok a teljes összegen míg él ) majd önként kielégítést nyernek? Naiv dolog lenne.

A konkrét eset ugyanis arról szól, hogy az örökösök követelik a pénz kiadását ( tehát nem ők tartják birtokukban ), de cserébe - és ez az igazi gond - egy szót sem említenek arról, hogy a házastársat megillető özvegyi jog alapján ők miként kívánnak arról gondoskodni,hogy ez az özvegyi jog érvényesülhessen is a gyakorlatban... tehát, mivel pénzről van szó, a hasznok szedése biztosított legyen az özvegyi jog jogosultja számára. Számukra ez egy nem létező tényező... Ügyvédjük is követeli a pénz kiadását, de bármely kérdésre ami arra irányul, hogy "természetesen mehet a dolog, de hogyan biztosítják az özvegyi jogot?", arra nem érkezik még érintőlegesen sem válasz... adja ki a pénzt és kuss...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.03. 11:00

A bérbeadóhoz, aztán meg, ha kell, bírósághoz.

bébea # 2012.04.03. 10:43

Tisztelt Jogi Fórum!

2008-ban örököltem egy ingatlant ami édesanyámé volt.Az ingatlanon a férjének holtig tartó haszonélvezeti joga van.1 hónapja az özvegy a lakást kiadta olcsóbban és kedvezőbb feltételekkel mint ahogy előzetesen nekem felkínálta.Most kaptam az ügyvédjétől levelet hogy ne háborogjak mert kivehettem volna a lakást.Na de hol vannak az azonos feltételek?Ennyiért és ilyen feltételekkel én is igényt tartottam volna rá.Hova forduljak?Hogyan érvényesíthetem a jogaimat.
Válaszukat köszönöm!

Goodwitch # 2012.04.01. 13:26

Olyan nincs a magyar törvényben, hogy a tulajdonos hozzájuthasson az életében a tulajdonához????

De, pl. túléli a haszonélvezőt. Vagy megegyezik vele, vagy feleségül megy hozzá :-)!

Goodwitch

hkati2 # 2012.04.01. 11:49

Margit!
Nem tudom én értem-e rosszul, de nekem az jn le, hogy édesanyád még él.Márpedig ha ez így van akkor Ő a tulajdonos és éltében annak ajándékozza a vagyonát akinek szeretné!Ez lehetsz Te is, de a férje is!S ezt illik tiszteletben tartani!

potondi # 2012.04.01. 10:41

Tisztelt Jogi Fórum!
1953.07.15-én születtem és 2005.10.10-én hunyt el a feleségem. Egy évig kaptam az özvegyi nyugdíjat. Akkor 62 év volt a nyugdíj korhatár. Közben emelték részemre 63 évre. Jár az özvegyi nyugdíj feléledése? Várom válaszukat . Tisztelettel "potondi"

margit75 # 2012.04.01. 10:23

„Amit édesanyád a házassága előtt gyűjtött össze és ez a számlából kimutatható, az a te örökséged lesz.”

Hiába lesz az én örökségem, ha az özvegyi joga rajtalesz. Kéri a hagyatékin a megváltást aztán viszi a felét!

Ha a lakásra amelyben élnek nem kérhetjük a megváltást attól függetlenül azon is rajtavan lesz özvegyi joga nem? Olyan nincs a magyar törvényben, hogy a tulajdonos hozzájuthasson az életében a tulajdonához????

Goodwitch # 2012.04.01. 05:09

Amit édesanyád a házassága előtt gyűjtött össze és ez a számlából kimutatható, az a te örökséged lesz.

A többi is az ő öröksége, csak özvegyi joggal terhelten. És a különvagyoni pénzt is terheli, mert attól, hogy különvagyon, még az özvegyi jog erre is fennáll. Sőt, továbbmegyek, ha a férj kéri a hagyatékin a házastársi közös vagyon megosztását is, a bankszámlán lévő pénz, ha nem tudjátok igazolni, hogy különvagyon, mert mondjuk a házasság alatt került oda, feleződik, és közös vagyon jogcímen a férjet illeti meg. A maradékon kap haszonélvezetet.

Margit!
Kitenni úgy tudod, ha keresel neki egy felelséget :-)!
Ha újraházasodik, a haszonélvezet megszűnik.

Az pedig rajtad nem segít, ha hozzáférést kapsz a bankszámlájához, mert a hagyatéki vagyon a halál pillanatában áll be, azaz, ami akkor a bankszámlán van, az lesz a hagyaték része, hiába nyúlsz le belőle a halála után.

Mert a leendő özvegy nem érdemel egy kanyi vast sem? Nincs erre megoldás? 6 évi házasság után viszi a fél vagyont?!!!!

A leendő özvegy akár 1 napi házasság után is özvegyi jogot szerez. Nem viszi a fél vagyont, mert a házra, amelyben élnek, nem kérhet megváltást, abban csak lakhat, amíg él, vagy amíg újra nem házasodik.
Arra egyébként még nem gondoltál, hogy oka van annak, hogy édesanyád nem végrendelkezik/zett? Esetleg ő helyénvalónak tartja, hogy a dolgok így alakuljanak? Mégiscsak az ő élete, ő vagyona...

Goodwitch

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.31. 16:51

Margit!

Itt az idő, hogy ügyvédet fogadj, még édesanyád életében.

A bankszámlával már most lehetne mit kezdeni. Ha mondjuk édesanyád hozzáférést biztosítana a számodra.
Amit édesanyád a házassága előtt gyűjtött össze és ez a számlából kimutatható, az a te örökséged lesz.

Ha nagy értékű ingatlanról van szó, az özvegyi jogosult jövedelmi viszonyaira tekintettel, korlátozni lehet az özvegyi jogát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.31. 16:12

OFF
:) Ez a mottó sokkal jobb.
ON

ObudaFan # 2012.03.31. 16:03

És akkor hogy tudom kitenni az örökölt lakásomból?

Sehogy.

Olyan van, hogy nem juthatok a tulajdonomhoz?

A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.

Mi van ha nem fizeti a rezsit? Akkor jönnek és behajtják a tulajon, vagy ráterhelik az ingatlanra?

Nem, rajta lehet behajtani.

margit75 # 2012.03.31. 15:42

És akkor hogy tudom kitenni az örökölt lakásomból? Olyan van, hogy nem juthatok a tulajdonomhoz? Mi van ha nem fizeti a rezsit? Akkor jönnek és behajtják a tulajon, vagy ráterhelik az ingatlanra?

Goodwitch # 2012.03.31. 14:13

igen, özvegy is kérheti a megváltást, mindenki csak a hagyatéki eljárásban. Ha ő kéri, akkor úgy lesz a hagyaték átadva, megváltással. Ha az örökös kéri, akkor is. Utána nem kérhető. Utána is meg lehet egyezni bármiben persze...

a megváltás egyébként nem kérhető a házastárs által lakott lakásra, és a benne lévő használati tárgyakra. Sem ő, sem az örökös nem kérheti. Utóbb erről megegyezni szintén meg lehet.

amit a korábbi kommentedben írtál, az az illeték megállapításakor számít (:-)), nem is értem, hogy miért írtad.

Goodwitch

margit75 # 2012.03.31. 13:42

Az özvegy is kérheti az özvegyi jog megváltását? Mi van abban az esetben ha ő kéri én pedig nem akarom megváltani? Én hány évig kérhetem a megváltást pl. 5 év múlva indítványozom, hogy megváltom az özvegyi jogát?

margit75 # 2012.03.31. 13:40

Érhető köszönöm a választ. Ez a haszonlélvezetre vonatkozik akkor: Amikor a határozatlan idejű vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, a jog értékét az illető személy életkorának alapulvételével a következő módon kell megállapítani: ha a vagyoni értékű jog jogosultja

1. 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
  2. 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
  3. 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
  4. 65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese.
Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.31. 11:59

Fele-fele, Drága Margit. Elég közérthető?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.31. 11:59

Jut eszembe:
Az özvegy haszonélvezetet kap mindazon, amit nem ő örököl. Tehát az egész hagyatékon. Kérhetitek a megváltását, és akkor egy gyermekrészt kell érte fizetni (vagy kiadni). Az egy gyermekrész akkor a hagyaték fele, ha egy gyermek van; ha kettő, akkor már a harmada. És így tovább.
Ebben mi kifogásolni valót találtál?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.31. 11:57

OFF
Nem vagyok egyformák, Kolléganő. (ÉS ez jól is van így.) Én arra a feladatra, amiről beszélsz, természetesen képes vagyok - de nem vagyok rá ingyen hajlandó. Aki ingyen tanácsot szeretne tőlem, az vegye a fáradságot, és fogalmazza meg szabatosan a kérdését.
Nem, nem a jogi szaknyelvet kérem számon, kifejezetten el szoktam tanácsolni annak használatától a laikust. Azt várom, hogy egyszerű, érthető, korrekt köznyelvi kifejezésekkel mondja el mi a baja vagy mi a kérdése.
Talán az évtizedes tanári működés égette belém, de nem tudom szó nélkül hagyni, ha valaki nyakatekert, sohasem volt, nyikorgó nyelven kérdez. Kövezettek meg, de az, hogy "az özvegyi jog számít-e". fényévnyi távolságban van attól, hogy "kap-e özvegyi jogot". S ha megköveztek, akkor sem fogom elhinni, hogy az utóbbi, helyes megfogalmazást nehezebb lett volna megtalálni.
ON

margit75 # 2012.03.31. 11:06

Goodwich!
Teljes mértékben egyetértek veled. Itt úgy gondolom olyan emberek fórumoznak, kérdeznek, aki nem paragrafust, Ptk. stb akar keresgetni, hanem konyhanyelven leírja mi a problémája, mit szeretne megtudni.

Visszatérve a kérdésekre: A bankszámlán lévő pénzből mennyi jár a férjnek? Édesanyám keres nettó 250-et a faszikám meg 80-at abból is elvisz a gyerektartás 40 %-ot, tehát kap kb 54 ezer forintot.Vagy fogjam meg az ügyvédem kezét és azzal együtt menjek majd a közjegyzőhöz és a hagyatékra?
Mert a leendő özvegy nem érdemel egy kanyi vast sem? Nincs erre megoldás? 6 évi házasság után viszi a fél vagyont?!!!!