házasság előtt szerzett vagyon


kortisz72 # 2015.05.21. 14:53

Tisztelt Obudafan!

Kérdésem a következő. Házasságunk alatt vettünk egy személygépkocsit hitelre, amit tavaly ki is fizettünk. Ezt követően nem sokkal elváltunk.Ekkor a vagyonmegosztás megtörtént, a kocsi nálam maradt, az értékének a felét a volt feleségemnek kifizettem. Kb. fél évvel a jogerős válás után a bank visszafizetett a hitel miatt egy összeget. A volt feleségem igényt formál az összeg felére arra hivatkozva, hogy az autó közös vagyon volt. Bizonyíthatóan a házasság alatt végig kétszer annyit kerestem mint ő. Jogos-e a követelése?
Köszönöm
László

ObudaFan # 2015.05.19. 14:32

Végigszámolni azért így, szívességi alapon nem fogom, de a számítás elvei rendben vannak.

dina2 # 2015.05.17. 09:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válaszát nagyon köszönjük, ami más megközelítésből ugyan, de megerősítette számításunkat. A házon értéknövelő beruházás csak egy ablakcsere volt, ugyan a ház piaci értékét nem növelte olyan értékben, mint amennyibe az került, de ha eszerint számolunk:

A barátom része: 1.600.000 Ft saját pénz
1.250.000 Ft hitel fele
400.000 Ft közösen gyűjtött pénz
Összesen: 3.250.000 Ft

A lány része: 100.000 Ft saját pénz
1.250.000 Ft hitel fele
400.000 Ft közösen gyűjtött pénz
Összesen: 1.750.000 Ft

Tehát az arányok: 65 - 35 %

A ház jelenlegi értéke kb. 5.200.000 Ft(lehet, hogy ennyiért sem lehet ma eladni, mert kistelepülésen van, ennek 35 %-a:
1.820.000 Ft
- 1.150.000 Ft (az élettársi kapcsolat megszakadása-
kor a lány része a hitelből)
- 225.000 Ft (az élettársi kapcsolat megszakadása
óta a barátom által fizetett hiteltör-
lesztő részletek fele, ami a lányt
terhelte volna: kb. 18 hónap x 25.000
______________ Ft volt a törlesztés, aminek a fele)
445.000 Ft jár a lánynak szerintünk.
(de ha a ház értékét változatlanul
5.000.000 Ft-nak vennénk, ugyanaz a
400.000 Ft jön ki, mint ahogyan mi
előzőleg számoltunk)

Kérhetnénk, hogy erősítse meg számításunk helyességét!

Válaszát megköszönve, tisztelettel: dina2

ObudaFan # 2015.05.11. 15:30

Az egy nem könnyű jogi kérdés, hogy volt-e közös gazdálkodás, ennyi adatból azért biztosat mondani aligha lehet, de első ránézésre valószínűleg volt.

A szerzési arányok kiszámításánál figyelembe kell venni a gyedet is, ha nem is lett félretéve, hiszen nyilván ezt is felélték, illetve figyelembe kell venni a másik félnek a gyermekek nevelésével kapcsolatos munkavégzését, a házatartási munkát is.

Mivel az ingatlanok értéke általában a vagyon megosztásakor nem pont ugyanannyi, mint szerzéskor, ezért valószanűleg nem jó a számtás. Előbb meg kell határozni azt, hogy szerzéskor milyen arányok keletkeztek (és itt szerzéskor a közös hitelt véleményem szerint egyenlő arányban kell figyelembe venni élettársak esetén is), majd az ingatlan jelenlegi értékéhez kell viszonyítani ezeket az arányokat, így kapjuk meg, hogy az ingatlanban maradó fél mekkora összeggel válthatja meg a másik fél tulajdoni arányát. Végül az a fél, aki a hitelt átvállalja, az általa fizetendő hitelösszegből hátralévő tartozásnak a másik félre eső felét levonhatja a másik félnek fizetendő megváltási összegből.

dina2 # 2015.05.08. 14:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy barátom 2010. decemberében élettársi kapcsolatot létesített, úgy, hogy volt élettársa szüleihez költöztek oda. Az élettársi kapcsolat elején 1,6 MFt - bankkivonattal igazolható - külön vagyonnal rendelkezett. 2,5 évig éltek a lány szüleinél úgy, hogy havi 20.000,- Ft-ot adott haza az ottlakásukért fejébe, közben közös gyermekük született. Közös bankszámlával soha nem rendelkeztek, a barátom ezt követően is igyekezett jövedelméből félretenni, hogy házat vehessenek. 2012. nyarán 5 MFt-ért vettek egy házat, mely tulajdonjogilag 1/1-ben a barátom nevére került, de adóstársként a hitelben az élettársa is szerepel. A hitel összege 2,5 MFt.
Kapcsolatuk megromlott, a lány új kapcsolatot létesített, 2014. január elején visszaköltözött a szüleihez a gyerekkel. Jól gondoljuk-e, hogy vagyonmegosztás alapján a következők szerint kell számolnunk: 5 MFt a ház értéke - 2,5 MFt hitel (hiszen a hitellel a barátom maradt a házban, ő fizeti) - 1,6 MFt - 100 eFt (a lány saját vagyona a kapcsolat elején) élettársi kapcsolat előtt meglévő vagyon, és a maradékon kell a szerzés arányában osztozkodni? Azaz 800 eFt osztandó meg?
Kérdésünk továbbá, hogy a nagyszülőknél kvázi "albérlőként" ott töltött idő alatt a barátom összegyűjtött pénze egyáltalán közös vagyonnak minősül-e? Nyilván mivel ő volt a kereső fél, a lány GYED-en volt, ő volt az, aki jövedelméből továbbra is félre tudott valamennyit tenni. Ekkor még "közös gazdálkodás" (csekkfizetés, hiteltörlesztés, élelmiszer vásárlás) nemigen volt, hiszen a lány anyukája főzött rájuk, egyedül a gyerek körüli költségek voltak azok, amelyekre költöttek. A pénzt továbbra is saját bankszámlán gyűjtötte.

Válaszát nagyon köszönjük!

ObudaFan # 2015.04.10. 14:52

Hcsbeatrix

Ha jól értem, akkor a házastársi együttélés alatt húztatok fel a házra még egy szintet. Ebben az esetben ráépítéssel tulajdont szereztél, még ha ingatlan-nyilvántartáson kívül is. Az arányok tekintetében: a ház már meglévő része arányában az ő különvagyona, a ráépítéssel keletkezett értéknövekedésnek az arra eső része, ami a szüleid ajándékából, illetve a korábbi lakásod árából keletkezett, a te különvagyonod, az étéknövekmény többi része vélhetően közös vagyon.

Hcsbeatrix # 2015.04.09. 22:04

Tisztelt Szakértő!
3év házasság után remélhetőleg közös megegyezéssel elválunk a férjemmel. Házasságkötésünk előtt volt egy lakásom a saját nevemen, amelyet a házasságkötés után fél évvel eladtunk.A férjem nevén lévő ház felső szintjének befejezésére a szüleim 2,5 millió Ft-ot adtak (kp-ban), erről papírunk sajnos nincs, a házban tulajdonrészt nem szereztem. 2 gyermekünk született a házasságunk alatt.
kérdésem az lenne, hogy váláskor milyen követelésem lehet a saját illetve családom által a házasságba vitt vagyont illetően a jelen körülmények között?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.31. 13:46

A beruházás nem. Csak a ráépítés (hozzáépítés).

Dr.Attika # 2015.03.31. 13:40

Viszont ha a külön vagyon ingatlan, akkor a későbbi beruházás keletkeztethet közös vagyont.

ObudaFan # 2015.03.31. 12:51

Az lenne a kérdésem a házasság előtti különvagyon, öt év után közös vagyon lesz-e?

Nem.

Még egy kérdés a személyes örökségem amit a szüleimtől örököltem külön vagyon-e?

Igen.

földvári52 # 2015.03.28. 02:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Huszonöt éve vagyunk házasok a feleségemmel, ő válópert kezdeményezett. Az lenne a kérdésem a házasság előtti különvagyon, öt év után közös vagyon lesz-e? Még egy kérdés a személyes örökségem amit a szüleimtől örököltem külön vagyon-e? Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2015.03.16. 12:39

Ez szerint a házasság előtt szerzett vagyonra is haszonélvezetet szerez az özvegy?

A közösen lakott lakásra igen.

Vagy létezik olyan eset, hogy adott évnyi házasság után illet meg hasznonélvezet az özvegyet?

Az időtartamnak nincs jelentősége.

janosz # 2015.03.15. 21:16

Kedves ÓbudaFan!
"Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható."

Ez szerint a házasság előtt szerzett vagyonra is haszonélvezetet szerez az özvegy?

Vagy létezik olyan eset, hogy adott évnyi házasság után illet meg hasznonélvezet az özvegyet?

Köszönöm szépen a válaszát!

ObudaFan # 2015.03.10. 15:00

Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.

Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.

janosz # 2015.03.09. 22:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni.
A szüleim nemrégiben elváltak. A vagyonuk megosztása bírósági per alatt jelenleg is zajlik. Édesapám pedig hónapokon belül újraházasodik.

A kérdésem az lenne, hogy amennyiben újraházasodik, abban abban az esetben a jövőbeli felesége fog-e örökölni és kap-e haszonélvezetet azokra az ingatlanra és ingóságokra is, ami Édesapám saját, a házasságkötésük előtti saját vagyona, vagy a jövőbeli felesége csak azokra az ingatlanra és ingóságokra kap haszonélvezetet és örökséget, amit a házasságkötésük után, a közös házasságuk alatt szereznek?

Őszintén nem örülnék, ha a jövőbeli felesége azokra az ingatlanokból és ingóságokból is örökölne, ne adj'Isten még korlátlan haszonélvezetet is kapna, ami már az előtt az Édesapámé volt, hogy összeházasodnának.

A válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Szűcs J.

tbarbika # 2015.03.05. 19:40

hu hát ezt nagyon rosszul esett olvasni, a közös gyermekünk már nem él velünk, ő ott nőtt fel, és sokszor én tartottam el mindhármunkat. Azt gondoltam van értelme a munkámnak. Elszomorít a dolog.
Nagyon nincs ez jól, de köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.05. 18:34

ényleg nem jár nekem abból az ingatlanból semmi?
Tényleg nem. De a közös vagyon terhére teljesített kölcsöntörlesztés felének a megtérítését kérheted.

tbarbika # 2015.03.05. 14:33

Tisztlet ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 23 éve mentem férjhez. Akkor a férjemnek már volt egy ingatlanja, ami 1/1 ben az övé volt. Akkor amikor összeházasodtunk, közösen visszafizettük a rajta lévő jelzálogot, és a házasságkötés óta én folyamatosan ott lakom, oda keresek.
A 23 év alatt nem voltam munka nélkül. A férjem minden évben több hónapot volt munkanélkülin, mivel egy építő cégnél télen sosem adtak neki munkát.
23 éve állandó lakosként oda vagyunk mindketten bejelentve. Én a többszörösét keresem és mindig is jóval több pénzt vittem a közös kasszába mint ő.
Most szó van köztünk válásról, de azzal fenyeget, hogy semmi nélkül kirak az utcára. Igaz lehet ez? az én 23 évem folyamatos munkája nem számít?
Tényleg nem jár nekem abból az ingatlanból semmi?
köszönöm

juci74 # 2015.02.07. 10:00

Oké.Rendben.Összeszedek minden papirt és kitalálok valamit :) Köszönöm :)

ObudaFan # 2015.02.07. 09:57

A járadékból az együttélés idejére eső rész az, ami közös vagyon, az azt követő rész nem.
Az általános kártérítés valószínűleg igen.
Egy ügyvéd még mindig olcsóbb lenne, mint az, amit bukhatsz azon, ha sötétben tapogatózol.

juci74 # 2015.02.07. 09:47

És most olvasom hogy általános kártérítésnek van irva a nagyobb összeg..Az közös vagyonnak számit ?

juci74 # 2015.02.07. 09:31

Az a baj hogy nem nagyon van ügyvédre pénzem igy sötétben tapogatozom,ő meg nyeregben érzi magát !!

juci74 # 2015.02.07. 09:30

Köszönöm a választ! nem vagyoni is van és életjáradéknak lett átírva a vagyoni kártérités !!

ObudaFan # 2015.02.07. 07:46

juci74

Amit nem vagyoni kártérítésként kap, az valóban a különvagyona, de ait vagyoni kártérítésként kap, az közös vagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.07. 04:38

Ügyvédet kellene megbíznod.