Temetési jog és kötelezetség


pazs # 2016.02.29. 10:05

Már ha elfogadod az örökséget (amiben elvileg az a megspórolt 180 ezer is benne van).

szilviy # 2016.11.28. 20:09

Kedves Fórumozók!
Èdesanyám apja meghalt és az önkormányzat állta a temetést. Édesanyám kapott egy iratot, melyben felsorolták, hogy az öröksége 27 ezer ft, a temetés költsége 120 ezer ft (azt hiszem) és a kettő közti összeget anyukámnak kell megfizetni. A közjegyző azt mondta, ha nem vállalja azt a nyolcvan valahány ezer ft megfizetését,akkor engem fog terhelni a temetés költsége. Édesanyám egy szociális otthonban él és gondnokság alatt van. A kérdésem az, hogy valóban ki kell fizetnie a temetés-örökölt összeg különbözetét? Ha igen, akkor van esélye részletfizetésre vagy mérséklésre tekintettel arra, hogy korlátozottan cselekvőképes?

Szomorú örökös # 2016.11.29. 07:02

Dr.Attika
Ha a kérdésére válaszolunk, akkor nem látunk mögé a teljes történetnek. Nekem pl. ha a hatóság azért fordulna hozzám, hogy egy konkrét családtagomat eltemessem, tuti nem vállalnám be, mert olyan életet élt, amivel őt még a saját édesanyja is egyfajta módon kitagadta és vele már a saját lányai sem állnak szóba. Tehát a temetést nem kötelező vállalni - mint ahogy az örökséget is vissza lehet utasítani - hiszen az gyakorlatilag egy utolsó tiszteletadás bárkinek is, viszont amennyiben ő erre nem méltó bármilyen morális ok folytán, hogy a család bevállalja, akkor arra senkit nem lehet kötelezni.

Nem is értem, hogy az önkormányzat miért akarja mégis a lányától követelni a különbözetet. Nekem jó pár éve egy barátom halt így meg, hogy mi fogtunk össze és tettük egy kicsit egyedivé a temetést, mert a saját rokonai őt sem temették el, azt az önkormányzat tette meg.

groszfater@gmail.com # 2016.11.29. 08:15

Ha a nagyapám temetési költségét az önkormányzatnak kellene állnia, akkor szégyenemben mélyen elbújnék a sárga föld alá és nem tanácsot kérnék, hogyan úszhatom meg.

Előbb kapirgálhatnál a saját házad táján !

szilviy # 2016.11.29. 08:20

Így van,a történet mögé nem lát a kedves válaszadó. Nem véletlenül neveztem édesanyám apjának a rokonomat és nem nagyapának.
Ha valaki tud választ adni a kérdésemre,kérem írjon! Köszönöm előre is.

groszfater@gmail.com # 2016.11.29. 08:39

Édesanyád gondnokság alatt áll, Ő nem járhat el hagyatéki ügyben. Helyette a gondnok intézkedik.

A temetési költséget az örökös fizeti.

drbjozsef # 2016.11.29. 08:58

Én nem vagyok jogász, majd kijavítanak, ha tévedek.

A temetesi koltseg a hagyateki terhek soraban az elso.
Az orokos csak a hagyatekanak ertekeig koteles allnia a hagyateki terheket.

Tehat az onkormanyzat legfeljebb a 28e forintot kerheti el edesanyadtol. Ennel tobbet nem kell fizetnie, mert nem orokolt tobbet.

drbjozsef # 2016.11.29. 08:59

Illetve, azt is csak akkor kerheti el, ha azt edesanyad megkapta. Ha a hagyateki soran meg sem kapta, mert azt az onkormanyzatnak utalta a kozjegyzo, hiszen az onkormanyzat valoszinuleg benyujtotta a szamlat a kozjegyzonek, akkor mar azzal sem tartozik.