tartozás öröklése


wers # 2019.02.26. 11:23

Az én unokaöcsém a hagyatékin kijelentette, hogy azt szeretné, hogy a húga örökölje a részét. És így is lett. Adósság nem volt.

Cabron_ # 2019.02.26. 11:23

"Ajándékozni csak testvérnek tudja illetékmentesen?"

Ebből nekem az jön le, hogy nem az örökösök közül valakinek akarja ajándékozni. Így viszont a hagyatékin ezzel nem lehet mit kezdeni, mert csak az örökösök között lehet osztályos egyezséget kötni.

Viszont, ha a hagyatékin a testvére osztályos egyezség keretében neki adja az ő ingatlan tulajdoni hányadát, akkor a hagyatéki után el tudja ajándékozni a lányának. Vagy nem jól gondolom?

Cabron_ # 2019.02.26. 11:25

@wers:

Osztályos egyezség keretén belül olyat lehet, hogy csak az egyik vagyonelem rám eső részét adom oda a másik örökösnek? A többi menne a törvényes öröklési rend szerint.

wers # 2019.02.26. 11:30

szerintem igen
Én pl. apukám kocsiját az öcsémnek "adtam" a hagyatékin, két ingatlannál meg úgy egyeztünk meg, hogy az egyik az enyém, a másik az övé (kb. azonos érték)

Cabron_ # 2019.02.26. 12:12

Hagyatéki előtt állok, és az ingatlanra vonatkozó részemet szeretném a tesómnak "adni", de tiltakozik.
Nem akarjuk eladni a házat, a tesómék laknak benne. Neki van egy lánya és egy unokája, akik jelenleg nem laknak ott, de sose lehet tudni milyen élethelyzetbe kerülnek. Nekem nincs gyerekem, van saját ingatlanunk a férjemmel, nincs szükségem rá, ráadásul nem is lakom abban a városban.

Mondtam neki, hogy nem kell az ellenértéke, de nem érti meg, hogy az az 1/4 tulajdoni hányad az én nevemen csak problémaforrás lehet, nekem abból hasznom nemigen lesz. Meg hát magamat is akarom kicsit védeni, semmi szükségem arra, hogy adott esetben be kelljen szállnom egy nagyobb ingatlanfelújításba, csak mert van tulajdoni hányadom. Nem mintha számítanék bármi ilyesmire jelenleg a tesómtól, de az ördög nem alszik.

wers # 2019.02.26. 12:18

Az egyik hagyatékin a közjegyző ezt simán belevette a hagyatékiba. Igen, azért egy ingatlan gonddal is jár. Beszéld rá, hogy fogadja el.

oligaliga # 2019.02.26. 12:58

Cabron_

Van más is a hagyatékban? (másik ingatlan, bankszámla, autó, stb.)

Ha nincs, akkor a helyedben visszautasítanám, így a testvéredre szállna, kivéve, ha van még élő szülő (a leírásból nem valószínű).

Ha van, akkor ajánld fel osztályos egyezségben.

Cabron_ # 2019.02.26. 13:13

Van más is a hagyatékban, és van túlélő házastárs is.

A helyzet bonyolult, ugyanis édesanyám cselekvőképtelen, 2 éve otthonban él, súlyos demens. Ellátása otthon nem megoldható. Az ingatlan 50%-a eleve az övé. Én azt gondoltam, hogy az ingatlan elhunyt apukám részét (50%) ketten örököljük tesómmal, és anyunak lesz holtig tartó haszonélvezete rajta. De kaptam olyan infót, hogy ez nem így lesz, hanem ő is egy gyerekrészt fog örökölni az ingatlanból is, mert 2 éve nem közösen használták.
Van még egy bankszámla közös néven, és egy állampapír apukám nevén. Ez a két utóbbi tiszta sor, a fele eleve anyué, a másik felét meg 3-an örököljük.
A hagyatékin édesanyámnak eseti gondnok lesz kirendelve, mivel a gondnoka én leszek, így érdekellentét van.
Röviden ez a felállás.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.26. 13:16

olyat lehet, hogy csak az egyik vagyonelem rám eső részét adom oda a másik örökösnek?
Annyira lehet, hogy ez a tipikus osztályos egyezség.

Cabron_ # 2019.02.26. 13:24

KBS:

Akkor már csak meg kell értetnem vele az érveimet. A gond az, hogy mivel kifizetni nem tudna (viszonylag nagy értékű ingatlanról van szó), azt hiszi, hogy így mindketten egyformán kapunk az örökségből, és nem lesz lelkiismeret furdalása. Nem érti meg, hogy mivel nem akarjuk eladni az ingatlant, a tulajdoni hányadom mit sem ér. Mondtam neki, hogy nem kell az ellenérték.

A Festékárus # 2019.02.27. 18:53

Tisztelt Tanácsadó!

Tagi kölcsön öröklésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Édesapám, mint BT-jének beltagja, jelentős tagi kölcsönnel rendelkezik, melyet ő adott cége számára.
Azt szeretném kérdezni, hogy én ezt a kölcsönt megörökölhetem-e?

Válaszát köszönöm!

drbjozsef # 2019.02.27. 19:48

A törvényes örökös az elhunyt jogutódja. Természetesen megöröklöd a követeléseit is.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.28. 06:45

(És a beltagként a cég tartozásaiért viselt mögöttes felelősségét is. Tehát ha valójában nincs meg az a pénz a bt.-ben - tíz esetből nyolcban ez a helyzet -, akkor pénz az ablakban.)

A Festékárus # 2019.02.28. 16:58

drbjozsef és Kovács_Béla_Sándor, köszönöm szépen a válaszaikat!

Azt nem írtam az előző bejegyzésemhez, hogy eddig semmilyen kapcsolatom nem volt édesapám BT-jével és a tagi kölcsön miatt nem is szeretnék. Jól értem, hogy ebben az esetben ez nem számít és mindenképpen megöröklöm?

Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2019.03.01. 06:23

A teljes hagyatékot egyben vissza lehet utasítani.

A Festékárus # 2019.03.02. 15:16

Értem, köszönöm szépen válaszát!

drbjozsef # 2019.03.02. 16:16

Azért ezt érdemes lenne körüljárni, mert ha ez a cég a 10-ből a másik 2-ben van, és megvan a pénz, akkor az örökölhető.

Az ügyvéd úr "ablakban a pénz" kifejezése azt jelenti, hogy ha megörökölnéd, akkor is bukod, viszont a saját vagyonoddal nem felelsz az ezen túli tartozásokárt. Magyarul jobban járhatsz, ha örökölsz, de rosszabbul nem, legfeljebb (összességében) semmit sem örökölsz.

toroksm # 2019.03.03. 08:32

Tisztelt Fórumozók!

Adósság öröklésével kapcsolatban lenne egy kérdésem. Édesanyám elhunytával banki tartozást örököltünk, csaknem 1 milliót. Az örökség ezen kívül az édesapáméval közös folyószámlán maradt 10.000 ft-ból áll. A hitelszerződés anyám nevén volt, senki nem vállalt kezességet. Eszerint - ha jól sejtem - 10.000 ft-ig vagyunk kötelesek az adósság visszatérítésére. A bank a tartozást anyám halálát követően, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedéséig is folyamatosan levonta a szüleim közös számlájáról. A kérdésem az volna, hogy ebben az esetben visszakövetelhető-e a banktól a fenti időszakban befizetett pénz. Mi ilyenkor a teendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.03. 08:46

Jó eséllyel adósa annak a követelésnek apátok is. Egyetemlegesen.

erzsó55 # 2019.04.06. 22:20

Kedves Ügyvédek!

Szeretném megkérdezni, hogy ha többen örökölünk vagyont és adósságot is, akkor mit jelent a hitelekre nézve?
Ha én mint örökös 1/2 részt öröklök (mondjuk 1millió Ft értékben) de mondjuk megállapodás alapján csak fél milliót kérek örökrészt, akkor ha a hitelekkel baj lenne, akkor mennyit hajthatnak be rajtam? 500.000Ft erejéig, az 1 millióig ami jogilag lett volna részem (az eddigieket olvasva a kettőnk teljes 2millió örökségéig nem vagyok kötelezhető helyt állni).
Illetve több hitelező is van. Ha az egyik dől, akkor borulna a többi is árverezés esetén. Ha a második hitelezőnek nem marad elegendő pénz, akkor én valahogy tudom igazolni, hogy az örökrészem erejéig már helyt álltam, vagy a másik hitelező úja 0.5 vagy 2 millióig követelhetne rajtam?

Köszönöm válaszukat.
Erzsi

drbjozsef # 2019.04.07. 06:38

erzsó,

Természetesen a tényleges örökrészedig vagy köteles helyt állni. Amiről "lemondtál" (jogilag ilyet csak az örökhagyó életében lehet, valójában örökösök közötti megegyezés ez), azt valaki más örökli, azzal a résszel ő áll helyt.

Hogy hogy hogy? Hát úgy teljesíts, hogy az igazolható legyen. Mondjuk átutalással. Ha több hitelező van mondjuk, nem szerencsés ha Te találomra kiválasztasz egyet, és annak teljesítesz. Persze, akiről később szerzel tudomást, az legfeljebb így járt.

erzsó55 # 2019.04.07. 08:59

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm válaszát. Valóban a közjegyző előtti megegyezésre gondoltam.

Én arra gondoltam, hogy ha mondjuk egy árvetés esetén csak az egyik hitelezőnek marad elegendő a pénz és az már meghaladja a hagyatékban feltüntetett értéket (örökség arányában az összeg túllépi már az 500.000Ft-ot), akkor nem kell már a másik hitelező felé is teljesítenem?

Viszont arra nem is gondoltam amit ön írt. Tehát a havi törlesztések is ezek szerint levonhatók. Tehát ha 500.000Ft-nak megfelelő hányadban állapodunk meg, akkor ha pl. átutalással tudom igazolni, hogy én már törlesztettem 500.000Ft-ot, akkor tovább nekem már nem kell törleszteni?

Erzsi

gerbera317 # 2019.04.07. 09:29

Mivel az örökölt ingatlanodat akár 2 forintért is eladhatod, és utána röhögve kioszthatod azt a hitelezők között, hogy "hehehe, nesztek", ezért nyilván nem az számít, hogy te milyen vételárt alkudtál ki az örökségedre.

erzsó55 # 2019.04.07. 10:36

Tisztelt gerbera317!

Ha jól értem, akkor ha mondjuk az 1/2 ingatlanrészemet 500.000Ft fejében odaadom a másik félnek, akkor ugyanúgy 2 millióig felelek? Magyarul az ingatlannal a hitelt nem adhatom át?

És ha a másik örökössel úgy állapodunk meg hogy mondjuk a 1/2 helyett csak 1/8 részt örököljek (ami 500.000Ft) az ingatlanból (családi okok miatt), akkor is 2 millióig felelek? Mert akkor ilyen alapon semmi értelme semmilyen felek közti megegyezésnek.

Erzsi

drbjozsef # 2019.04.07. 14:09

erzsó,

rosszul érted.

Mindegy mit adsz át a hagyatéki keretein belül az örököstársaknak. Amit ténylegesen a végzésben örökölsz, azzal felelsz a tartozásokért. Ha mindent átadsz, akkor semmivel, mert nem örököltél semmit.

Ha pénzt örökölsz, akkor azzal.

Ha ingatlant, akkor azzal, az viszont a hagyatéki végzésben szerepel az értékével együtt. Vagy felajánlod a hitelezőnek, hogy elégítse ki magát belőle (ez a főszabály, a hagyaték tárgyaival felelsz elsősorban). Ha eladod időközben, akkor az értékével felelsz, minimum azzal, ami a végzésben is szerepelt (ezért érdemes odafigyelni annak megállapítására, és megpanaszolni az önkormányzatnál, ha túl magasan állapítják meg az értékét). Ha olcsóbban adnád el annál, vagy elajándékozod, akkor a saját vagyonoddal is felelsz addig a határig, ami az öröklési értéke volt.