Apaság vélelmének megdöntése


monalisa1 # 2010.04.04. 16:12

Bocs te még azzal sem vagy tisztában hogy fiu e vagy lány, mert egyszer kislányról írsz máskor meg kisfiuról - ennyire "elírni" nem lehet. (# 04.04. 15:03.)

Valamint mindent meg tudtok beszélni a volt feleségeddel csak az egyik legfontosabbat nem: kitől van a gyermeke...

Üdv.

monalisa1 # 2010.04.04. 16:22

Amúgy ObudaFan minden kérdésedre megválaszolt - még egy pereskedés pénzbeni kilátásaira vonatkozóan is.

catus # 2010.04.08. 09:16

Sziasztok!

A következő problémám: a lányom esetében képzelt apa bejegyzésével a családi jogállás rendezve lett a születés után (2006 szeptember).2009 szeptemberében mentem be az illetékes gyámhivatalba és ott elmondtam hogy képzelt apa helyett a biológiai apát szeretném bejegyeztetni. ( DNS teszt melyet az apa kívánságára megcsináltattunk alátámasztja a biológiai apaságát). A gyámügyes ügyintéző, 7 hónap alatt nem tudta eldönteni, hogy kell e bírósági per, a képzelt apa megdöntése okán, majd a biológiai apa apasági nyilatkozatot tehet, vagy nem kell per és egyből sor kerülhet e az apasági nyilatkozat aláírására.
Ilyenkor hogyan működik a dolog?
Mielőtt bárki lek...ázna, és egyéb: 3 éves együttélés és eljegyzés után fogant a gyermek...
köszönettel!

monalisa1 # 2010.04.08. 14:42

Csak perben lehet megdönteni az apaság vélelmét. A gyámhivatal kirendel a gyermek részére egy eseti gondnokot (ügyvédet), aki a gyermek nevében megindítja az apaság vélelmének megdöntése iránti pert. (Az előzőekben készült DNS vizsgálat alapján valószínűleg csak egy tárgyalás lesz.)

Ezek után a biológiai apa teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tud tenni a gyámhivatalban, vagy az anyakönyvezetőnél, ő és kerül be az anyakönyvbe apaként.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Ria18 # 2010.04.10. 15:19

Segítséget szeretnék kérni,mert elég nagy gonban van a családom.A férjemet elitélték gyermektartás nem fizetéséért,de nem történt DNS vizsgálat.Bár az ő nevén van a gyerek,de tíz éves és még nem látta.Én mint a felesége vagy anyósom mint nagyszülő kezdeményezhetünk-e ilyen vizsgálatot? A segítséget előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.04.10. 15:41

A férjednek első körben a gyámhatóságon el kell mondania hogy miért is gondolja úgy hogy nem ő a gyermek apja - aztán a perindítás dolgában az ügyészség dönt.

10 év hosszú idő - az apai státusz betöltött, és ennyi idő után a per nem biztos hogy a gyermek érdekét szolgálná.

Ha engedélyezik az apaság vélelmének megdöntése iránti pert akkor a gyermek és az anya ellen kell pert indítani nevük és címük megadásával, valamint ismét csak előadni hogy miért is annak vélelme hogy nem ő az apa.

Az esetleges anyagi helyzetre tekintettel a per kezdetekor meg lehet próbálni költségmentességet kérni a bíróságtól.

Ha valami konkrét ok/bizonyíték jutott a férjed tudomására hogy más a biológiai apa, legfeljebb egy év áll rendelkezésére hogy saját érdekében lépéseket tegyen - ezen idő után már semmiképp se.

"Lisa"
laikus hozzászóló

yuri # 2010.04.10. 16:43

Kedves Ria18!

Az apaság vélelmét az apa csak a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg.

Ha az egy év eltelt, nem perelhet sikeresen.

yuri # 2010.04.10. 16:48

Kihagytam a /megtámadás alapjául szolgáló tényről értesülése/ szóló részt.

monalisa1 # 2010.04.10. 16:52

Ez csak részben igaz, mert van amikor később derül ki hogy másvalaki a biológiai apa - és onnantól egy év áll rendekezésre perindításra.

Cilla # 2010.04.13. 12:57

Tisztelt hozzáértők!
Egy kicsit furcsa ügyben érdeklődnék. Nagyon jó barátaink hosszú évek óta próbálkoznak, hogy saját gyermekük születhessen, azonban úgy néz ki, hogy a feleség terméketlensége miatt nem jön össze. (Nagyon sok orvosnál voltak már.) Felmerült bennünk a férjemmel, hogy (saját 3 gyerekünk után) szülnék nekik gyermeket oly módón, hogy a pár férfi tagjának spermájával termékenyítenének meg. Ennek az orvosi részét el is tudnánk intézni. A kérdésem az, hogy hogy lehet (lehet-e) jogi úton végigvinni azt, hogy a férj legyen jogilag is az apja (biológiailag nyilván ő lesz) illetve a feleség az anya. (Gondviselő? Nem tudom mik a jogi fogalmak. Mi mivel jár.)
Köszönöm, ha tudtok segíteni!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.13. 13:03

Nincs mód a béranyaságra jelenleg Magyarországon. (Most ideértve a szívességi, ingyenesen történő kihordást is.)

A többi nem jogi kérdés, de hidd el, az ötlet egyébként sem jó, borzasztó érzelmi problémákat idézne elő.

Cilla # 2010.04.14. 11:13

Igen, tudom, hogy nincs mód béranayaságra. Egyébként nem keveset beszélgettünk az érzelmi részéről a férjemmel, és nincs is eldöntve még semmi, csak a jogi részéről érdeklődék.
De át is fogalmazhatom, hogy válaszolhasson rá, aki ért hozzá: Tehát ha házasságben élek, de a születendeő gyermekem apja nem a férjem, hanem egy szintén házasságban élő férfi, akkor megoldható-e, ha én lemondok a gyerekről (és a férjem is), akkor a biológiai apjához kerülhessen?

Köszönettel: Cilla

ObudaFan # 2010.04.14. 11:40

Csak örökbefogadással.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.14. 21:29

Illetve lehetséges, hogy a férj megtámadja az apaság vélelmét, a biológiai apa elismerő nyilatkozatot tesz, és a szülők megegyeznek, hogy a gyermeket az apánál helyezik el. De az anya akkor is anya marad.
Tényleg egyszerűbb az örökbefogadás. Jogilag legalábbis.

De szerintem már ott megrekedne a dolog, hogy a mesterséges megtermékenyítést így nem végzik el. Marad az ősi módszer. :P

monalisa1 # 2010.04.14. 21:43

Olvastam már olyant hogy a szíveségből szült anya végül is nem adta oda a gyermeket - lévén az ÖVÉ!

Cilla # 2010.04.15. 09:06

Köszönöm szépen a válaszokat és az aggódást is. Mint modtam nincs is semmi eldöntve (csak a férjemmel beszéltünk róla), tényleg csak a jogi oldaláról próbáltam tájékozódni. Mégegyszer köszi mindenkinek!

monalisa1 # 2010.04.15. 10:34

Ismerek olyan házaspárt ahol évekig nem jött össze a gyerek pedig ők is rengeteget jártak orvoshoz stb. Aztán egyszer csak spontán.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.15. 10:39

OFF
Én ismerek olyat, ahol az első gyereket az orvosok
"csinálták"; aztán két év múlva magától beesett a második. (Gyanakvóbbak kedvéért hozzáteszem: mindkét szülőnél fennállt külön-külön is egy vagy több, termékenységet kizáró körülmény.)
Igenis vannak csodák!
ON

kati.l # 2010.04.21. 11:04

Kedves fórumozók, segítségeteket szeretném kérni.
A férjemtől novemberben váltunk el,és szeptemberben derült ki hogy nem ő a vérszerinti apa a 3 éves gyermeknek,csináltunk dns vizsgálatot.A bírósági egyezségbe beleírták,hogy én nem kérek tőle gyerektartásdíjat,és nem kérjük a láthatás szabályozását.Azt javasolták,hogy indítsunk közösen pert.Januárban bementünk közösen az ügyészségre,hogy elindítsuk az apaság vélelmének megdöntése iránt a pert.Mert nem tudom megnevezni a gyermek apját,pl. pontos cím szül idő,csak nevet tudok.De még januárban az ügyészség után ugy döntöttünk,hogy közösen megállapodunk ezzel kapcsolatban,és csináltunk ügyvéddel egy papírt arról,hogy ő is és énis elfogadjuk ezt a vizsgálati eredményt,és megváltoztato a gyermek vezeték az enyémre.Nekünk bőven elég ennyi.Nemrég kaptuk az idézést a bíróságra,ahová el sem akartunk menni,csak azt írták,hogy pénzbírsággal súlytható az aki nem megy el.Így ha elmegyünk,és közösen azt mondjuk,hogy elfogadjuk a vizsgálati eredményt,nem kérünk másik a bíróság által elrendelt vizsgálatot,a bíróság elfogadja az akaratunkat,hogy mi már megegyeztünk vagy nem,és akkor is fog minket elküldeni dns,morfológiai vizsgálatra?Hogy zajlik le egy ilyen per?

Segítségeteket köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 11:46

A bí rósági egyezségbe beleírták,hogy én nem kérek tőle gyerektartásdí jat,és nem kérjük a láthatás szabályozását.
Ilyet bíróság nem hagy jóvá. Már ami a gyerektartást illeti.

Ugyanígy bíróság nem tesz javaslatot perindításra. (Pláne nem ilyen esetben, amikor neked módod sincs erre.)

Ha folyna is per - amit nem nagyon hiszek - te abban akkor sem tehetsz nyilatkozatot a gyerek helyett, az ő képviseletére ügygondnokot rendelnének ki.

Bibo # 2010.04.27. 10:12

Sziasztok, segítséget szeretnék a témában kérni.
A gyermekem fogantatásakor még férjnél voltam, a bontóper kb 4 hónapos terhes "koromban" egyszerűen zajlott, hiszen már 3 éve külön éltünk, vagyonmegosztási szerződésünk is volt. A gyermekem vérszerinti apja azonnal eltűnt a nagy ködben, ahogy bejelentettem neki a nagy hírt és azt is, hogy a gyermeket meg kívánom tartani.
Jelenlegi párommal a terhességem elején kerültünk össze, mindvégig velem volt, támogatott, és jelenlegi is teljes mértékben apaként viselkedik fél éves babánkkal, aki persze rajong érte. Szeretnénk, ha a párom hivatalosan is a baba apja lehetne, ezért a Gyámügyön kértem felvilágosítást, de valahogy mindenki összevissza beszélt. Jelenleg a gyermek apjaként a volt férjem van az anyakönyvbe bejegyezve.
Bizonyos okok miatt nálunk mindenképp csak a teljesen legális megoldások jöhetnek szóba, tehát a Gyámügyön is javasolt "párom nyolatkozzon úgy, hogy ő az apa" megoldás nem jó, mert mi van ha a vérszerinti apa (bár ezt a jelzőt meg sem érdemelné) egyszer csak előkerül és igényt tart a 'jogaira'?
Kérem, hogy aki pontosan tudja ennek az eljárásnak a jogi menetét, az segítsen. Illetve azt is szeretném tudni, hogy ha X idő múlva a vérszerinti apa előkerül, akkor neki milyen lehetőségei vannak ? Előre is köszönöm !

monalisa1 # 2010.04.27. 17:21

Keresd elő a vérszerinti apát és próbáld rábírni hogy adja örökbe a gyermeket. (Gyámhatósági eljárás, nyílt örökbeadás - a férjed lesz az örökbefogadó apa. Onnantól akár a nevére is veheti.)

Persze számára lutri a dolog, mert ha esetleg később szétmennétek (...) az örökbefogadott gyermek után fizetheti a t.díjat...

A másik megoldás bírósághoz fordulni apaság vélelmének megdöntése iránti kérelemmel, de ez a hosszabb és a költséges eljárás - lentebb több helyen is le van írva, keresd vissza és olvassad.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bibo # 2010.04.28. 09:47

Kedves "laikus" Lisa,

nagyon köszönöm a hozzászólásodat, de eszem ágában sincs "előkeresni" a vér szerinti apát. Egyébként pedig legjobb tudomásom szerint az apaság vélelmének megdöntését én nem is kezdeményezhetem, mert a remek jó hatályos Csjt szerint ez így teljesen rendben van, hogy a gyermekem anyakönyvébe az egyébként hozzá semmi köze volt férjem van bejegyezve...... Namármost, ha a volt férjemnek nem fűlik a foga az egész hercehurcához, akkor mit tudok tenni ?

Továbbra is várnám a szakértő hozzászólásokat.
Köszönöm,

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 10:02

Lisa, hogy is mondjam... Erősen téved.

A jogi apának kell hozzájárulnia az örökbefogadáshoz. Az pedig valószínűleg hozzájárul, ellenkező esetben fizetheti 18-25 évig a gyerektartást egy olyan gyermek után, akihez nincs semmi köze.

A biológiai apa hiába értesülne a gyermekről, nincs jogi lehetősége az apasága megállapíttatására.

monalisa1 # 2010.04.28. 18:23

Olvastam...