Zaklatás és örökség


Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.07. 15:52

Meglehetősen szokatlan, hogy egy tulajdonjogi igényt, ami a házassági vagyonjog szabályain alapszik, valaki 40 év után, a házastárs örökösének az örökösével szemben érvényesítsen - de elviekben nincs kizárva. De a közös tulajdonban álló ingatlan megszerzéséhez felhasznált kölcsön egyik tulajdonos általi törlesztése nem keletkeztet tulajdonjogot.

A kolléga alighanem a régi Ptk. 578/G. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezésre hivatkozik. Az új Ptk-ban azonban annak nincs megfelelője, és nem vagyok benne biztos, hogy erre az esetre a régi alkalmazható. És azt sem nagyon értem, mit akar ezzel a hivatkozással elérni.

Az viszont igaz, hogy az ingatlan használatára az anyós életében nincs jogcímed - csak ha ő ad. Költözz el mihamarabb. Nyugodtan vigyél el minden ingót, ami szerinted a tied.

Nemigen ajánlom, hogy ügyvéd nélkül bocsátkozz perbe.

sahara72 # 2024.04.07. 12:57

Osztap,
Kovács Béla Sándor

Anyósom, és a férjem Édesapja vette 1983-ban a házat. Akkor 62.500.- önerő, és 563.000 vállalati kölcsön volt, amit 2003-ig kellett fizetni. 1985-ben elhunyt a férjem Édesapja. A férjem a fél házat örökölte utána, anyósom haszonélvezeti jogával terhelve. A férjem tavaly szeptemberben elhunyt, 51 évesen.
A Közjegyző elutasította az ági vagyon igény, most a Bíróságon azt állítja anyósom, h egyedül fizette ki a kölcsönt, ezért ajándéknak minősül, amit visszakövetel a fia jogutódjától, mert jogalap nélkül gazdagodom. Megteheti?
2. Az "élettársak" sztem csak arra jó, h hergelje a Bírót.

osztap # 2024.04.07. 09:54

Anyósom ügyvédje arra hivatkozik, h mivel együtt lakott a fiával, így az"élettársak" elbírálás illeti meg.
Jól értem, hogy az anya azt állítja, hogy élettársa volt a saját fiának? Úgy, hogy a fia közben házas volt? Ezt ő sem gondolná komolyan. A bíró kinevetné a tárgyalóteremből a Ptk. 6:514. § (1) alapján.

(Az 1-hez tényleg nem ártana, ha leírnád, ki vette, mikor, miből a házat, mi a kölcsön története, ...)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.07. 09:19

Ennél azért korrektebb tényállás kellene. Másrészt ennyiből ez pont nem tűnik öröklési kérdésnek.

sahara72 # 2024.04.07. 07:02

Szép napot kívánok
Update:
A férjem után örökölném! a fél házat, anyósom haszonélvezeti jogával terhelve. Eddig együtt laktunk,(2019-től) de a jövö7en költözöm,felszólításra.
Ezek közül megáll vmelyik a Bíróságon?
1.Anyósom szerint a fia helyett fizette ki a fél házat (2003-ban lejárt vállalati kölcsön), és így, mint "ajándékot" visszaköveteli tőlem,mert jogalap nélkül gazdagodom.
2.Anyósom ügyvédje arra hivatkozik, h mivel együtt lakott a fiával, így az"élettársak" elbírálás illeti meg.
Válaszukat köszönöm.

Majordomus # 2024.02.09. 21:04

Sürgősen fogadj ügyvédet,mert ezt te nem tudod megoldani.

sahara72 # 2024.02.09. 16:21

Szép napot kívánok.

Megint egy számomra érthetetlen dologban szeretnék segítséget kérni.
A férjem '23 szeptemberben hunyt el. A hagyatéki nem egyszerű. A bankszámlákon lévő pénzt már átadta a Kj. A motor 5/8-a is az enyém. A férjem fél házrésze, meg az autó most megy majd perre. Mivel anyósom haszonélvezeti jogával terhelt a házrész így fel is lettem szólítva, h 04.30-ig költözzek el. Viszont az ingóságok, amiket a törvény nekem ad (amik az utolsó közösen lakott ház berendezési tárgyai) nem akarják ideadni. 1-2 éves nagy háztartási gépekről van szó. Semmit nem vinnék, csak amit együtt vettük.Gondoltam arra, h nem mondom meg a költözés napját, de akkor meg feljelenthetnek "lopásért".Ha viszont kiköltözök, akkor többet biztos nem látom őket. A Kj nem tért ki ezekre...
Mit lehet tenni ilyenkor?
Válaszukat tisztelettel köszönöm

Majordomus # 2024.02.08. 22:10

Hát elég zavaros a történet. Tényleg jobb ha ügyvédhez fordulsz.

drbjozsef # 2024.02.08. 07:44

Nézd, pontatlan dolgokra nehéz pontos választ adni.

Ő öröksége: idő közben elhunyt nagyszülőé
Akinek tulajdonjoga van egy ingatlanon, akkor ugyanazon a részen haszonélvezete nem lehet. Vagy-vagy.

Cégrészvények:
Biztos részvény? Nem üzletrész?
Ha részvény, amit te örököltél, akkor nem értem, miért kapna utána más osztalékot.
De ha üzletrész, ahhoz sem lehetne köze, mármint a te általad örökölt részhez, legfeljebb a közös cég miatt lehetnek kapcsolódások. És miért lenne beleszólása az eladásába? Legfeljebb erre is elővételi joga van, de nem korlátozhatja a tulajdonrészed értékesítését.

Komplex is, és hát a tényállás is elég zavaros. Ráadásul továbbra sem érthető, mégis mit értesz a "kapcsolat megszakítása" alatt, ha ennyi közös dolgaitok vannak. Sarkadra kell állnod, és tisztázni vele a határokat. Bár ez már nem jogi kérdés.

Az ügyvéd, személyesen, az jó ötlet. Jobb nincs is.

Felnottgyerek # 2024.02.08. 07:23

Ő öröksége: idő közben elhunyt nagyszülőé
Cégrészvények: az elhunyté volt - mint örökös, kötelezettségem van vele, de osztalékot a haszonélvező (=zaklató szülő) kap
Igen, azért kérdezek, mert bonyolult, az egyszerű, egyenes örökösödést értem! De érthető, ha ez ide túl komplex - gondoltam, hátha kapok irányt elindulni (és esetleg megfelelő ügyvédet keresni)

drbjozsef # 2024.02.08. 05:29

Hát így már félig nem is értem ("ő örökségét"? cégrészvény?), félig meg látszik, hogy olyan dolgok is vannak, amit így látatlanban nem nagyon tudunk megoldani, ha értenénk se hiszem.

Felnottgyerek # 2024.02.07. 21:34

Az elhunyt felmenő oldalán utolsó nagyszülő nem régen hunyt el, tehát az ő örökségét is haszonélvezeti jog terheli. Ennek eladásához sajnos egyeztetés szükséges a túlélővel, mint haszonélvezővel - a ház, amiben lakik, valóban az ő problémája. Ingatlan mellett szó van cégrészvényekről is, aminek eladásába szintén van beleszólása. Ezek a problémák, amik terhesek számomra és a zaklatás jogi tényét is gátolják, mivel ezek intézéséhez nekem kell kapcsolatot felvennem - az pedig ha jól értem, negálja, hogy zaklatásról lenne szó.
"Akadályozás"ról nincs szó, mivel nem is próbálok a közelébe menni helynek, ahol lehet, mivel ugye zaklat, kerülöm...

Majordomus # 2024.02.07. 20:59

"haszonélvezője több, már örökölt ingatlannak"

Itt azért súlyosabb pénzekről lehet szó,hogysem haszonélvezettel terhelten elkótyavetyélje az ingatlanokat.
.
Megakadályoz a tulajdonod használatában?

drbjozsef # 2024.02.07. 19:44

Nem értem mit akarsz elkerülni.

Örököltél egyik szülődtől egy fél ingatlant, amin a másik szülőd haszonélvezeti joga van.
Nem vagy köteles a tulajdonodat ellenőrizni. Legyenek a mérőórák a nevén, aztán ha
nem fizeti, majd neki kapcsolják ki. Persze, így meglehetős tartozásokat is fogsz örökölni majd...

Ha ez nem tetszik így neked, add el a tulajdonrészedet. Bárkinek. Nem kell hozzá a haszonélvező beleegyezése. Tudnia is csak azért kell róla, mert társtulajdonos, tehát elővásárlási joga van a részedre. Biztos van az az eléggé olcsó ár, amiért megveszi valaki haszonélvezettel terhelten, aztán bajlódjon vele ő.

Felnottgyerek # 2024.02.07. 15:22

Igen, köszönöm, ezt értem. A kérdés leginkább abban bajos, hogy haszonélvezője több már örökölt tulajdonnak, ami.miatt a kapcsolatttartás időnként elkerülhetetlen... Ezt szeretném elkerülni, de nem tudom, hogyan - "terroristával" (aki mellesleg alkoholista is) tárgyalni pedig nem csak nem ajánlott, de nem is lehet. Hogyan elkerülhető ez? Ez lenne a legfontosabb - egyrészt a nyugalmam szempontjából, másrészt ahogy értem, amíg én kommunikálok vele, jogilag nem zaklat, de Haszonélvezeti joga miatt néha nem megoldható, hogy ne...
Ami az övé most, arról nyilván mind életében, mind halálában rendelkezzen, ez nem aggaszt.

drbjozsef # 2024.02.07. 13:28

Ha feljelentést teszel a felmenőd, és gondolom arra számítasz, hogy számodra leendő örökhagyód ellen, akkor két dolgot tehet az örökséged szempontjából.

Kitagad az örökségből, vagy kizár az örökségből.

Előbbinek szigorú feltételei vannak. Egy feljelentés ehhez nem elég önmagában. Ha igazad lenne - tehát tényleg "zaklat" -, akkor pláne nem teheti meg érvényesen.

Kizárni ugyanakkor bármikor kizárhat az öröklésből. Például egy végrendelettel valaki más javára, vagy öröklési szerződéssel. Ez ellen pedig te nem tehetsz semmit, mert ehhez szíve joga van. Lehet, már meg is tette. Ez abban különbözik a kitagadástól, hogy itt köteles részre jogosult vagy tehát a törvény szerint egyébként járó örökség helyett annak 1/3 részét követelheted pénzben a tényleges örököstől.

Meg hát persze foghatja mindenét, és eladhatja, eljátszhatja, elégetheti. Életében azt csinál a vagyonával, amit akar. (Ha elajándékozza, és 10 éven belül hal meg, akkor abból is jár neked köteles rész. De csak ingyenes juttatáskor.)

Ez természetesen mind nem érinti azt a részt, amit már a másik szülődtől megörököltél.

Felnottgyerek # 2024.02.07. 12:31

Egyik szülőm már elhunyt, a másik zaklat... Mit tehetek? Az örökség kapcsán elkerülhetetlen időnkénti kapcsolat (a túlélő haszonélvező, ezt ki is használja), ezt szeretném leginkább elkerülni hátrányos következmények nélkül. Kész vagyok feljelentést tenni zaklatásért, de nem tudom, ennek milyen hatása van az örökségre/haszonélvezetre.