Élettársi viszony utáni öröklés


ObudaFan # 2012.11.07. 18:19

Sehogy, ez a te gyereked jogilag.

Linux88 # 2012.11.07. 13:53

Üdvözletem!

Segitséget szeretnék kérni.Lombikbébit vállaltunk 2005-ben.Mivel kikötés volt hogy bejegyzett élettársi viszonyban kell lenni hát megtettük,mivel az akkori párom szerette volna de én nem.rá 1 évre megszakítottunk minden kapcsolatot.Most előkerül az anya és pénzt követel,mivel felelőséggel tartozom a gyerek iránt amit anno papíron felvállaltam.Mi ilyenkor a tehendő?Hogy lehet ezt a papirt semmissé tenni?

Előre is köszönöm.
Béla

Z.Viki # 2012.01.11. 09:33

Tisztelt Szakértő!

Édesanyám 4 éve meghalt (46 éves volt), 18 évig volt élettársa, az utolsó percig élettársi közösségben éltek (de nem voltak bejegyezve), ez alatt lakást, telket, autót vettek közös erőből, de ezek mind az élettársa nevén voltak. Összesen hárman vagyunk testvérek, én és a húgom édesanyám első házasságából és az öcsém nevelő apám első házasságából. Nevelő apám nevén lévő közös vállalkozásban dolgoztak. A "közös" lakásba voltam én is bejelentkezve, oda érkeztek a leveleim, többek között a hagyatéki tárgyalásról is, amit nevelőapám "elfelejtett" átadni, hetekkel később közölte, hogy megvolt a hagyatéki tárgyalás, anyámnak nem volt semmije, majd ki is jelentett engem és a húgomat a lakásból. Szerinte nekünk nem jár semmi, az öcsémé lesz minden. Ügyvédhez fordultunk, aki a mai napig semmit nem lépett az ügyünkben, ezért szeretném végre saját kézbe venni a dolgokat. Kérem, adjon tanácsot, mit tehetek, egyáltalán van-e annak reális esélye, hogy valamit is kapjunk abból amiért anyám majdnem 2 évtizeden át dolgozott, illetve mi a módja, kihez/mihez kell fordulnom???

A választ előre is köszönöm:

ZV

C a s a b l a n c a # 2011.10.03. 07:46

Mit akar az élettárs? A beteg kezelési költségeit behajtani rajtad??? Ne nevettess! Pereljen, ha akar!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.01. 15:53

Az élettárs végrendelet hiányában nem örökös, haszonélvezetet sem kap; az örökös az örökség erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. (Ennél konkrétabbat nem lehet mondani a részletes tényállás ismerete nélkül.)

darbandus # 2011.10.01. 15:50

Tisztelt Szakértő!

A tanácsukat szeretném kérni.
Édesapám és anyukám elváltak még kiskoromban, testvérem nincsen. Apukámmal nem alakult ki túl szoros kapcsolatom sajnos, nem az én hibámból.
Volt egy lakása is, azután összeköltözött az élettársával, a hölgy lakásában éltek több, mint 20 évig, s a hölgy sem terelte abba az irányba a dolgokat, hogy apámnak eszébe jussak többször.
Apukám rákos lett, s amikor haldoklott szóltak nekem, hogy beteg és haldoklik, el szeretne tőlem köszönni.
2 hete meghalt, a temetés is lezajlott, mint egy megtűrt személy olyan voltam ott a temetésen, a torra sem hívtak meg.A hagyatékihoz elkérte az adatimat, de nem tájékoztat semmiről az élettárs, csak arról, hogy apám kezelései egy lakás árába kerültek, s tételesen felírt minden költséget. Gyanítom a temetést is ki fogja fizettetni velem, s a kezelés költségeit is be akarja nyújtani. Lakásról nem szól semmit, hogy megvan-e még egyáltalán. Ezen kívül apám örökölt 1/3-ad részt egy telekből már együttélésük ideje alatt. Azt szeretném tudni, hogy mire formálhat jogot (végrendelet hiányában)? Jogosult bármelyik ingatlan haszonélvezetére, illetve ki kell fizetnem a kezelés költségeit is, amikor nem is tudtam, hogy beteg? Amikor kiderült nem tájékoztatott róla, hogy beleszólásom lehessen bármibe.
Tisztelettel: darbandus

darbandus # 2011.10.01. 15:38

Tisztelt Szakértő!

Édesapám és édesanyám kiskoromban elváltak, apukámnak volt egy lakása. Későbbiekben összeköltözött egy hölggyel, akivel együtt élt több, mint 20 évig a hölgy lakásában. Apámtól életemben nem kaptam semmit, nem is alakult ki igazán jó viszony közöttünk, az élettársa sem szorgoskodott rajta, hogy ápolja velem a kapcsolatot.
Apukám rákos lett, s meghalt múlt héten. Nekem már csak akkor mondták el, amikor már haldoklott, mert látni akart. A temetést elintézte, semmibe nem avat be, a temetésen is egy megtűrt személy voltam csak, a "torra" sem hívtak meg temetés után.
Elkérte az adataimat a hagyatéki tárgyaláshoz, s közölte, hogy apám kezelése egy lakás árába került, ő mindent felírt tételesen. Nem tudom mi van apám lakásával, megvan-e még egyáltalán. Nem mond semmit róla. Gyanítom, hogy a temetést is kifizetteti velem.
Azt szeretném kérdezni, hogy ő örököl-e valamit, illetve a rákos kezelés költségeit kifizettetheti-e velem. Van egy ingatlan, amit 3-an örököltek apám testvérei (már együttélésük alatt), arra jogot formálhat-e. Tisztelettel: darbandus

IvanEdit # 2011.06.03. 12:01

Tisztelt Mindenki!

Édesanyám élettársi kapcsolatban élt, múlt hónapban sajnos meghalt.Van egy kiskorú közös gyerek ,aki jelenpillanatban nálunk lakik.Én a testvére vagyok.A ház tulajdon ügyében érdeklődnék.Az élettársé a ház,jelzálog hitel van rajta,közös néven,nem fizették,árverésre vár.Kérdésem az lenne,árverés-eladás után, nekünk vagy a húgomnak jár.e valami?Az adósságot mi örököltük?

ObudaFan # 2011.02.24. 17:13

Ez így lehetetlen, de a laikusok ez alatt azt szokták érteni, hogy azon a felén az ingatlannak, aminek nem tulajdonosa a haszonélvező. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 16:18

a másik tulajdonos anyukám, neki is haszonélvezete van az egész lakásra.
Ez így lehetetlen.

Egzoticside # 2011.02.24. 14:15

a mamád lakása is közös vagyon,hacsak nem örökölte, ajándékba kapta vagy azok értékéből vette,még akkor is, ha a papa nincs is bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, tehát féltestvérednek lehet rá kötelesrész igénye.
a telekre is ugyanígy.

lajos47 # 2011.02.24. 13:22

Tisztelt Fórumozók!

Szüleim 41 éve vannak együtt, 36 éve házasok, de állandó lakcímük soha nem volt ugyanaz, a szüleim közösen szerzett lakásának felét megvettem, édesapámnak haszonélvezeti joga van rajta, a másik tulajdonos anyukám, neki is haszonélvezete van az egész lakásra.
Anyukámnak van egy saját nevére önkormnyzattól a házasság alatt megvett lakása (mindig ez volt az állandó bejelentett lakása és nekem is sokáig)

Van egy kicsi telek is, még nem voltak házasok, de együtt éltek lényegében, amikor apukám megvette. Anyukám mindig dolgozott és általában többet is keresett, mint apukám, ez most is így van.
Apukámnak van egy előző házasságból származó gyermeke, akivel nem tartanak kapcsolatot. A féltestvérem igen jómódú, semmire nem lenne szüksége a család szerényebb körülmények között élő ágától, de tartok tőle, hogy nem így fogja gondolni, ha öröklésre kerülne sor.
Kérdésem:

  • hogyan lehet bebiztosítani, hogy Apuka esetleges halálakor a mamám lakása az övé maradhasson és a telek anyukámé és az enyém lehessen.

Készül végrendeletet írni, szándéka, hogy csak a köteles részt kapja a féltestvérem, de a mamám nevén lévő lakáshoz lehet-e köze a kötelesrész jogcímén a féltestvéremnek? (A lakás mindig az anyai ág használatában volt, több mint 50 évig visszamenőleg)

Előre is köszönöm, ha hozzáértők segítenek eligazodni.

R.Á.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.22. 21:35

Ha arra gondolsz, akkor kicsi az esélye, hogy az élettársi együttélés alatt szerezzen valaki a volt feleségével felesben ingatlant. De még ebben a valószínűtlen esetben sem lenne joga az élettársnak akadályozni a használatban, tehát mindenképpen megilleti a birtokvédelem.

ObudaFan # 2011.02.22. 11:10

Mikor és milyen jogcímen szerezte a házat?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.22. 11:09

Amíg nincs ténylegesen megzavarva (akadályozva) a birtoklásban, addig védelmet kérni idő előtti. Az, hogy az élettárs szájal, nem jelent semmit.

Viszont, ha valóban komolyan azt akarja, akkor a szívességi lakáshasználatot felmondhatja a kórházból is, mert hogy azt célszerű írásban tenni.

saladel # 2011.02.22. 10:40

Szia !

Mivel , sajnos még kórházban van , nemtud intézkedni , járni sem , és már nem is fog tudni. Nekem kell intézkednem. Akkor , ha jól értem , ahol apósom lakik , a helyi önkormányzatnál a jegyzőhöz kell fordulnom??
Válaszod , köszönöm szpen ! Az eddigieket is !
További szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.22. 10:13

Hát a tulajdonosnak , szerintem.
No látod.

Annak, hogy a hölgy mit delirál össze, sok jelentősége nincs. Ha ennyire elmérgesedett a helyzet, akkor apósod kérjen birtokvédelmet a jegyzőtől, az - ezek szerint volt - élettársának meg mondja fel a szívességi lakáshasználatot, és zavarja el.

saladel # 2011.02.22. 09:45

Szia !
Hát a tulajdonosnak , szerintem. Viszont a hölgy szerint , mivel 20 éve vannak együtt , az övé a ház ! Csak azt sem tudom , merre , hová induljak , mert apósomat lassan kiengedik a kórházból . A hölgy elutasító , azt mondta NEM mehet vissza ! Amúgy nyugodtan leírhatod a véleményed ,nem kell kitörölni , mert nem fogok megsértődni. Minden szó , gondolat , valahol segítség .

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.22. 08:50

[háromszor töröltem ki, amit beírtam, hogy valahogy meg ne sértődj...]
Szerinted kinek van joga rendelkezni egy ingatlannal?

saladel # 2011.02.22. 08:45

Üdvözlök mindenkit !
Tanácsra lenne szükségem , mi illetti meg az élettársat akkor , ha a ház tulajdonosa ápolásra szorul , de az élettárs kijelentette , oda vissza nem mehet , nem fogja ápolni. Kb 20 éve vannak együtt , viszont a hölgy sosem dolgozott , az utóbbi időben , amikor apósom nyugdíjas lett abból éltek, amit sajnos elvett apósomtól , és az orvos azt mondta a nem megfelelő táplálék felvétel miatt került kórházba , a hölgy verte is . Sajnos mi nem egy faluban élünk , csak most szólt a férjemnek a hölgy hogy a papát elvitte a mentő. Jelenleg erősítik a kórházban , viszünk neki amit tudunk . Konkrétan rákérdeztünk , hogy amíg nem megoldott a papa helyzete , addíg sem mehet vissza? Kijelentette , hogy nem , mert az mostmár az ő háza ,mert már rég együtt élnek. De a ház fele papíron a papáé , a másik fele viszont az előző felesége , anyósom nevén van. Milyen jogai vannak az élettársnak?
Válaszukat Köszönöm !

Dr.Attika # 2011.01.21. 12:00

Kedves Ördögfióka!
A "menjek hozzá feleségül" érzelmi viszony, ami ha létre jön a házasság jogintézményével, azt a jog már jogviszonyként kezeli. Csjt.

Aki anygi érdekből köt házaságot az mindenképpen megvalósítja a polgári jog által szankcionált rosszhiszemű joggyakorlást.
Neked kell eldönteni, hogy milyen motívumod van.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.21. 11:40

Ugyan. Végrendeletről, gondolom, hallottál már, és élők között is lehet haszonélvezetet engedni, akár bontó feltételhez, pl. házasságkötéshez kötve is. És akkor nagyjából az a joghatása, mint az özvegyi haszonélvezetnek.

De ha konkrét problémád van, akkor mindenki jobban jár, ha azt írod le, mint ha fogalommeghatározások és elvi rendelkezések után érdeklődsz.

Ördögfioka # 2011.01.21. 10:56

Akkor menjek hozzá feleségül vagy ajándékoztassam meg magam,ha nem akarok "földönfuto"lenni..

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.21. 10:33

Azért közös vagyon bejátszik.

Ördögfioka # 2011.01.21. 09:52

Élettársi kapcsolatban akkor semmi.....minden a gyerekeké.....