Válás - Vagyonmegosztás - per


ObudaFan # 2011.09.03. 10:20
  1. Ami ebből téged érint, az az, hogy apaság vélelme megdöntése iránt pert indíthatsz. A gyermektartást jó eséllyel be lehet hajtani külföldről is.
  2. Véleményem szerint az lenne az okos megoldás, ha a közös tulajdon megszüntetését magadhoz váltással kérnéd, és ennek a körében számítanád be az ő tartozását. Meg lehet indítani a pert.
sutyo2010 # 2011.09.03. 09:48

Tisztelt Fórum!

Röviden leírom a történetemet és utána felteszem a kérdéseimet, abban a reményben, hogy segít itt vki.
Tehát,
2007. májusában kezdődött a válóperem, 2 közös gyermek, sok-sok hitellel, közös lakás nem volt. A hiteleket én fizettem egyedül az ex semmit, nem is érdekelte a dolog, hiszen az én nevemen voltak a hitelek, de fontos megjegyeznem, hogy a házasság ideje alatt vettük fel csak mivel az exnek nem volt jövedelme, ezért mindig én kaptam meg a hitelt. 2 évig tartott a válóper és a 2 közös gyermeket én kaptam meg. 2009. májusában a 2. fokú bírósági ítélet jogerős lett, tehát azóta kellene az exnek gyermektartást fizetnie, teszem hozzá, hogy a mai napig egyetlen egy fillért sem fizetett még.Közben gyermeket szült, a rendőrség és a bíróság nem is tudod foglalkozni a behajtással, mivel nem volt jövedelme.

Kérdéseim:

  1. Idén áprilisban az ex kiment az USA-ba egy barátnőjével a 2 saját gyermekét pedig otthon hagyta az anyjánál semmilyen gyámsági átruházás papír nélkül.A kettő kislány nem az én vészerinti gyermekem, csak a legkisebb kislánya az én nevemet viseli, mivel a jogerős válást követően, illetve a gyermek születése között nem telt el 300 nap és nem ment férjhez. Tartozok-e én felelősséggel a kislány irányában? Gyámhivatal tud-e nekem segíteni, abban hogy az ex USA beli lakcímének munkahelyének kinyomozásában? Gyámhivatal intézkedhet-e amiatt, hogy az ex itthon hagyta a gyermekeit? Be lehet-e hajtani az, ill. igényelni lehet-e ex USA beli munkahelyétől a gyerektartás levonását?

2)Végre sikerült visszafizetnem a hiteleket és most már szeretném jogi úton is a vagyonmegosztást rendezni. Gond-e hogy kettő éve már elváltunk? Az ex USA-ban - apja szerint nyaral, de valójában dolgozik - ,távollétében is lehet pert indítani? Amennyiben a bíróság megítéli a követelésemet az USA-val van vmilyen fajta egyezném Magyarországnak a behajtás érvényesítésem teljesítésére?

Segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.08.30. 20:18

Nincs mit.

tibor1960 # 2011.08.30. 12:43

Köszönöm a válaszokat ObudaFan.

ObudaFan # 2011.08.30. 09:06

Bevárhatja.

tibor1960 # 2011.08.29. 16:03

Tisztelt ObudaFan!

Ez nekem nem baj,meg van minden bizonylatom amivel tudom bizonyítani hogy mi fizettük ki közösen a lakást.A feleségemnek csak egy kamu kamatmentes kölcsönszerződése van a barátnőtől.Állítása szerint ő vette egyedül abból a kölcsön kapott pénzből a lakást.
Lehet értetlen vagyok,de kérdésem továbbra is arra irányulna,tárgyalja-e érdemben ez a bíróság az ügyet,vagy feleségem kérésének megfelelően bevárhatja a bontóper eredményét?

ObudaFan # 2011.08.29. 15:28

tibor1960

Pont ez a baj, hogy a bíróságnak ebbe a helyzetben a tulajdonjogi helyzetet érdemben kell vizsgálnia.

ibi1974

a bíróságon elhajtották azzal, hogy az exnek meg kell majd jelennie a tárgyaláson,de mivel ő rögtön a válóper után el is hagyta az országot ezért ezt sem lehet véghez vinni!

Ettől még éppen le lehet folytatni a pert, hirdetményi idézéssel.

És ha most válóper után vesz autót ingatlant, akkor már az sem közös?

Csak akkor, ha a megosztott közös vagyonból lett vásárolva.

ibi1974 # 2011.08.29. 14:56

Ja elfelejtettem! idézlek: "A bírói egyezséget meg lehet támadni fenyegetésre alapozva annak megszűntétől egy éven belül, ha a fenyegetés igazolható."
Próbálta támadni, de a bíróságon elhajtották azzal, hogy az exnek meg kell majd jelennie a tárgyaláson,de mivel ő rögtön a válóper után el is hagyta az országot ezért ezt sem lehet véghez vinni!

ibi1974 # 2011.08.29. 14:46

Hogy bővebben tudjál az egyezségről: Válóperkor az asszony nevén volt az ingatlan 1/1 arányban. Kezükben egy nyilatkozat a banktól, melyben ez állt: a férj adós, adóstársa és kezese az ügyletnek nincs! Így mentek a bíróságra! Válóperi egyezség: A feleség elismeri, hogy a férj a fele ingatlanra tulajdonos, a férj részéről pedig mivel a hitelnek se adóstársa, se kezese nincs, ezért a kettejük közti viszonyukban is ő vállalni fogja a hitel további fizetését, valamint annak rendezését! A házat majd egyszer (nincs időhöz kötve, hogy mikor) értékesítik és a pénzt a férjnek az asszony odaadja! A férj nem kérte az ingatlan nyilvántartásba a tulajdon jogi bejegyzést. Ezért van még mindig az asszony nevén 1/1 arányban! Na, ezzel talán nem is lenne baj, mert már az asszony szabadult volna egy ilyen embertől! Ha szépen az ex is ígéretét tartva fizetné a hitelt. Itt jön a csavar, hogy az ex kiment külföldre, nem fizeti a hitelt, de folyamatosan a szülein keresztül zaklatják az asszonyt, hogy adja már el a házat és a szülőknek a pénzt adja oda! De az asszony nem rég szerzett tudomást a csjt30- ról. Hogy mint házastárson rajta is követelheti a bank a pénzt! Hívta a bankot, hogy őt terheli-e valami? Azt mondta a bank, hogy mivel sem adóstárs sem kezes, ezért felvilágosítást sem adnak semmiről! De azt elmondták mellékesen, ha mégis követelnek rajta, akkor perelheti az exet! De hogyan? Kint van külföldön, évek kellenének, mire lenne valami, de akkor se lehetne rajta semmit behajtani! Hát most jelen helyzetben sem tud semmit tenni az asszony, hova küldjék ki az idézést az exnek? Nincs Magyarországon bejelentett lakcíme se! Ebből a buta is látja, hogy az exen keresztül pénze nem lesz. Arra lennék kíváncsi, ha az asszonyon követelnének, akkor azt mikor szokták kérni kb? Mert még most az ingatlan 1/2 férj része fedezné a hitelt és az asszony is tudna még új életet kezdeni. De ha a bank tovább húzza, akkor már a ház is úszik! Az, hogy az asszony csak eladja a házat és kifizeti a hitelt a férj részéről nem megoldható. Mivel a férj megmondta: neked nincs közöd a hitelhez azt majd én rendezem te a pénzt add ide.De nem fogja hisz ő is tudja rajta már senki nem tud behajtani! A csjt30 értelmében ugye úgy van, hogy a feleség a közös vagyon erejéig tartozik felelősséggel a házastársa ügyleteiért? Tehát ha nem lenne közös vagyon? És ha most válóper után vesz autót ingatlant, akkor már az sem közös? Tehát csak a jelen lakás a tét?

tibor1960 # 2011.08.29. 13:16

Azt lehet tudni,hogy ez a bíróság érdemben meg fogja-e vizsgálni a vitatott tulajdonjogi helyzetet,vagy megvárja a bontóper végét?Ha vizsgálja és igazat ad nekem,azt a döntést felhasználhatom-e a bontóperben?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.29. 12:56

Ideiglenes intézkedés azért kérhető.

tibor1960 # 2011.08.29. 12:41

10 éve közösen vásároltuk a lakást,bejegyzett tulajdonos vagyok.Ez nem elég?Meg kell várnunk a bontóper végét?

ObudaFan # 2011.08.29. 12:37

Ha nem ez volt az utolsó közös lakóhelyetek, és valóban nem igazolható, hogy birtokban voltál, akkor véleményem szerint legfeljebb bírói úton kaphatsz birtokvédelmet is, de annak előkérdése a tulajdonjogi helyzet.

tibor1960 # 2011.08.29. 12:23

Tisztelt Fórumozók!

Házasságunk alatt a feleségemmel közösen vásároltunk 2 ingatlant.A tulajdoni lapokon mindegyikben fele-fele tulajdonhányad szerepel.Tavaly feleségem beadta a válókeresetet és egyúttal az egyik ingatlanból kizárt,majd egy ismerősének bérbe adta.Birtokvédelmet kértem a jegyzőtől,de elutasított,mert nem tudtam bizonyítani,hogy korábban birtokon belül voltam.A tulajdonhányadom alapján bírósághoz fordultam és kértem,hogy helyezzenek vissza a birtokomba,és kötelezze a feleségemet a többlethasználatért díj fizetésére.Szeptemberben lesz a tárgyalás.Ma kaptam a bíróságtól egy iratot amiben a feleségem az kérte,hogy a bíróság függessze fel a pert,mert ő egy másik bíróságon folyó bontóperben vitatja a tulajdonomat,annak ellenére hogy a lakást közösen vásároltuk és 10 éve a tulajdoni lapon 1/2 arányban tulajdonosként vagyok bejegyezve.A bontóper még évekig eltarthat.Addig nem kerülhetek birtokba és nem kaphatok a többlethasználatért díjat?

ObudaFan # 2011.08.28. 19:41

Mivel a hitelező nem vett részt az egyezségben, természetesen rá nem hatályos, és követelhet a feleségen. A feleség meg a volt férje helyett kifizetett hitelrészt követelheti a volt férjén.
A bírói egyezséget meg lehet támadni fenyegetésre alapozva annak megszűntétől egy éven belül, ha a fenyegetés igazolható.
Ennél bővebb válaszhoz minimum az egyezséget látni kellene.

ibi1974 # 2011.08.28. 11:13

Tisztelt Jogi Fórum!

Tehetetlenségemben és bízván tudásotokban fordulok hozzátok tanácsért! Helyzet: Adva van egy házasság, férj vállalkozó, feleség a vállalkozásban alkalmazott, egy ingatlan 1/2-1/2 tulajdonban! A házasság megromlik (férj hibája) ezért otthon megbeszélik hogy a vállalkozáshoz a feleségnek semmi köze (köztudott minimál bérre vannak bejelentve, de ettől sokkal több jövedelme volt). Viszont a férj az ő 1/2 ingatlantulajdoni részét a feleségnek ajándékozta! Az ajándékozás megtörtént, szerződésben rögzítették, hogy válás esetén sem kéri vissza függetlenül a válás okától, viszont a vállalkozásról való lemondást nem írták bele hiszen a feleség azt nem is kérte! Próbálták helyre hozni a házasságot de nem ment. A férj a vállalkozást megszüntette, a pénzt két kézzel szórta. Mikor már elfogyott, késsel neki ment az asszonynak, hogy amennyiben nem mondja a válóperkor azt, hogy a ház fele a férjet illeti akkor megöli! Ehhez szülői segítséget is kapott! A rendőrök elvitték de 1/2óra múlva már otthon is volt :( Az asszony szaladozott ügyvédhez, bár tudta jól hogy a szerződés precíz, inkább az élete megóvásában akart segítséget kérni milyen jogai vannak! Az ügyvéd azt mondta: Asszonyom mi ért többet a ház vagy az élete? Az asszony válóperkor azt nyilatkozta, a fele ház a férjé. A férj pedig az egyezségben vállalta, hogy a vállalkozásra annó felvett hitelét - melyben a feleség sem adóstárs sem kezes - ő fizetni fogja! Jelen: A férj külföldön, a hitel nincs fizetve, a feleség 1/1 arányú tulajdonos. Mint volt házastárson követelhet a bank? Az ex azt szeretné, adja el az ingatlant, a pénzt pedig adja a szülőknek, akiknek közjegyzői meghatalmazásuk van. Csak nem szeretné addig eladni míg a hitel nincs kifizetve! Egyezséget módosítani nélküle nem lehet, a szülők a hitelt a pénzből nem rendeznék. Ha pedig az asszony kifizetné a hitelt a férj tulajdoni részéből, akkor a férj bepereli, hogy neki ahhoz semmi köze nincs! És mint házastárs? Most csak állnak és folyamatosan több a hitel... nem igaz, hogy nincs kiút.

Aconcagua # 2011.08.24. 09:09

Köszönöm válaszát! (A válás is azért történt itt, mivel Magyarországon éltek.)

ObudaFan # 2011.08.24. 08:43

Alighanem egy francia fórumon kellene megkérdezni, hogy az ottani nemzetközi kollíziós magánjogi szabályok szerint melyik jogot kell alkalmazni a házastársak utolsó közös lakáshasználatára. Általában úgy szokták szabályozni, különösen, ha a házastársak állampolgársága nem azonos, hogy az utolsó közös lakóhely joga szerint, de hogy pont a franciáknál hogy van ez szabályozva, azt nem biztos, hogy itt bárki tudni fogja.

Aconcagua # 2011.08.24. 08:29

A kérdéseim:
Valóban így van ez?
Eladni, vagy elajándékozni, esetleg a gyermektartást megváltására van-e lehetőség ebben az esetben?

Aconcagua # 2011.08.24. 08:24

T.Jogi Fórum!
A férjem belga állampolgár, 12 éve vált el francia állampolgárságú (libanoni származású) feleségétől.Mivel előtte itt éltek, a válást is Magyarországon mondták ki. a Gyermektartást is itt ítélték meg, de a Franciaországban lévő, közöstulajdonú lakáshasználatról nem kértek döntést, azóta is a volt feleség lakik ott. A gyermekek már nagykorúak 20 és 22évesek és nem élnek az édesanyjukkal.Ezért a férjem most úgy döntött, hogy lakáshasználati díjat kér, amit a Francia bíróság megítélt neki, de a volt feleség fellebbezést nyújtott be. A legújabb döntés: mivel Elefántcsontparton kötöttek házasságot 1987-ben, így az ottani törvények szerint kell dönteni, esetleg vagyonmegosztást kérni. Itt megjegyzem még, hogy a volt feleség soha nem dolgozott, a lakást is a férjem keresetéből vették, valamint a mai napig asszony és gyermektartást fizet.
Válaszukat köszönöm!

ObudaFan # 2011.07.30. 10:40

És még annyit szeretnék, hogy közös tulajdon, be van jegyezve a Földhivatalnál, és az én beleegyezésem nélkül is elárvereztetheti a válóper során a férjem? Először nem kellene eladással próbálkozni?!?

Nem kell, de a perben a szakértő által megállapított értéknél a végrehajtási árverés során nem lehet lejjebb menni.

És kérhet-e bérleti díj címen visszamenőleg tőlem pénzt, azért hogy én használom a házat? Ő hagyott el minket!

Ha te egyébként beengednéd, csak ő nem jön, akkor nem kérhet többlethasználati díjat.

ObudaFan # 2011.07.30. 10:38

Azt akarta kérdezni, hogy kérheti-e a volt férj a közös tulajdon kényszerárveréssel történő megszüntetését. Kérheti.

HA ezt akarta kérdezni, akkor viszont különösen nem potom pénzért. Az ingatlan értékét ugyanis a perben szakértő állapítja meg. Ha meg a szakértő azt mondja, hogy a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ez potom pénz lenne, akkor nem kérheti.

btk5 # 2011.07.30. 09:37

Tisztelt Ügyvédek!
Köszönöm válaszukat. És még annyit szeretnék, hogy közös tulajdon, be van jegyezve a Földhivatalnál, és az én beleegyezésem nélkül is elárvereztetheti a válóper során a férjem? Először nem kellene eladással próbálkozni?!?
És kérhet-e bérleti díj címen visszamenőleg tőlem pénzt, azért hogy én használom a házat? Ő hagyott el minket!

Köszönöm szépen válaszukat! Sokat segítenek!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.30. 08:53

Azt akarta kérdezni, hogy kérheti-e a volt férj a közös tulajdon kényszerárveréssel történő megszüntetését. Kérheti.

ObudaFan # 2011.07.30. 07:48

Árvereztetni potom pénzért? Az árverésnek épp az a lényege, hogy a legmagasabb ajánlat nyer.
Ettől függetlenül ha tulajdonjogod nincs bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, akkor sürgősen add be ez iránt a keresetet és kérj perfeljegyzést.