Válás - Vagyonmegosztás - per


ObudaFan # 2017.12.30. 22:48

A keresetlevél benyujtasa előtt legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg kérhetsz gyermektartast, így a végtelenségig nem érdemes halogatni.

73tünde # 2017.12.30. 22:52

Köszönöm a választ ObudaFan.
Ezt tudtam, de nem kérek tőle ilyet mert azzal teljesen o-ra tenném. Azt meg nem akarom. Én azt hittem lehet normálisan , felnőttként is válni, de már látom sajnos nem.
Nekem az is elég lenne ha havonta legalább az iskolai költségét kifizetné . Ez nem éri el a húszezer forintot.
Köszönöm a segítséget. Tünde

ObudaFan # 2017.12.31. 07:24

Az is tartásdíj, azt is 6 hónapig lehet követelni.

nonolet # 2017.12.31. 15:37

"Mint írtam nagyanyám háza volt 1962 ben épült."

Akkor pont fontos, hogy hőszigetelésre kerüljön.
Már RÉÉÉÉG meg kellett volna csinálni.
Hülyeség ennyi pénzt kidobálni fűtésre...

80-100 eFt egész télre elég lenne!!!! hőszigetelés után

"Sajnos 1 mázsa fa 3700 forint. 15 mázsa kell egy hónapra, kb.2

Ilyen árú fával fűteni már drágább mint gázzal!!!!!!
Azaz marhaság (ha van gázfűtés is).

"Fázni meg nem szeretek."

Épp ezért hőszigetlej, ne légy butus...

Monte # 2018.01.03. 14:27

Üdvözletem! Férjem október közepén költözött el önként a közös ingatlanunkból, azzal a szándékkal, hogy közös megegyezéssel elválunk. Novemberben már egy ügyvédhez volt jelenésem, hogy egyeztessük a kérdéseket. Megbeszéltük a láthatást, a tartásdíjat, a készülő okiratba belefoglalta az ügyvéd azt is, hogy egymás között aláírtunk egy papírt, melyben összeírtuk az ingóságokat és a készpénzt és aláírtuk, hogy elosztottuk, és hogy a vagyonközösségünk megszüntetésre került.
Erre a papírra mi azt írtuk, hogy a közös tulajdonú ingatlanunk értéke később kerül meghatározásra.
Az ügyvédi okiratba az lett belefoglalva, hogy a közös tulajdonú ingatlanunkból férjem részét kiváltom a magántulajdonomban (örökség) lévő lakással.
Az okiratot pár nap múlva írtuk volna alá, de közben egy építész ismerős megnézte a házat, -aminek az egyik belső fala ezt megelőzően 3 héttel elkezdett aggasztóan repedni és folyamatosan pattogás hallatszott-, és azt mondta, hogy semmit ne írjak alá, míg statikusi véleményt nem kértem. Nem írtam alá a megegyezést, és egy héten belül megkaptuk a szakvéleményt is, miszerint elkezdett süllyedni egy főfal. Mivel a probléma megoldása nem egyszerű és nem pár napos, férjemnek jeleztem, hogy addig, amíg nem derül ki, hogy mennyibe kerül a javítás, ha ki tudom fizetni és megcsináltatom, akkor is még hónapokat mondtak, hogy kiderül, hogy az megállítja-e a süllyedést, vagy még komolyabb teendők vannak. Mivel férjem mindenáron és mihamarabb szabadulni akar, természetesen folyamatos presszió alatt tart, követeli, hogy a magántulajdonú lakásomat adjam át neki, vagy adjam el és fizessem ki őt. Megtenném, de jelenleg nem lehet tudni, hgoy milyen összegű értékcsökkenésről beszélünk, és még azt sem tudom, mennyit kell a házra költeni.
Kérdéseim: a közös tulajdonú ingatlanunkból önként kiköltözött 3 hónapja, saját döntésűleg visszaköltözhet-e
a gyerektartás fizetését függővé teheti-e a magántulajdonomban levő lakás kiadásától
a vagyonmegosztási pernél figyelembe veszik-e a jelenleg még "csak" kezdődött problémát, aminek még nem látható a vége.
Vagy mégis mi lenne a helyes lépés ez ügyben? Hiába írtam neki többször, hgoy ne menjünk bele vagyonmegosztási perbe, mihamarabb válni akar, és azonnal be akarja adni a bontópert.

nonolet # 2018.01.03. 14:50

Melyik ház is lett süllyedés problémás?
A tiéd vagy a közös...

Monte # 2018.01.03. 15:04

A közös házunk fala kezdett el süllyedni.

alim # 2018.01.03. 15:06

Üdv! Elváltam és folyik a vagyonmegosztási perem. A bíróság nemrég rendelt ki igazságügyi ingatlanszakértőt, mert az az ingatlan, ahol lakom, az 2/3-ad arányban az enyém, 1/3-ad arányban az exemé. A szakértő a beköltözhető árat állapította meg a bíróság kérésére.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel az ingatlanban benne lakom, ezért nem lakott árat kellett volna megállapíttatnia a bíróságnak? (Régen volt valami hasonló szabály, ez még él?). Illetve, ha van "lakott ár", akkor az mennyivel tér el a beköltözhető ártól?
A segítséget előre is köszönöm!
alim

ObudaFan # 2018.01.03. 15:33

Annak a ténynek az értékcsökkentő hatását, hogy bent laksz, neked kell viselned, tehát helyes, hogy a beköltözhető árat állapította meg a bíróság.
Csak a közös kiskorú gyermek bentlakásának lenne olyan jelentősége, hogy azt mindkét fél viselni köteles, és akkor kellene lakott, vagy részben lakott forgalmi értékből kiindulni.
Egyébként 30-50%-os különbség is lehet.

alim # 2018.01.03. 16:44

Köszönöm szépen a gyors válaszod ObudaFan!
alim

Évi0729 # 2018.01.05. 05:33

2008-ban volt férjemmel kozosen vásároltunk egy új epitesu lakást,családi házunkat eladva 6M forint önerővel,5,8M forint hitellel. Az üres ingatlan burkolására,+fal felhúzására, valamint a gépesített konyha,egyéb berendezési tárgyakra édesanyámtól kaptunk 1M forintot, valamint a 250E gotintos hitelkártyám, illetve egy 200E forintos gyorskolcsönt vettem fel, mivel a férjem vette fel a jelzáloghitelt. 2009-ben Budapestre költöztünk, egy ingyenes szolgálati lakasba,az ingatlant a jelzálog törlesztő résszletének megfelelő osszegben kiadtuk. Az én két hitelemet törlesztettük. 2010-ben daganatos betegséggel kórházba kerültem, 2011-októberéig, amikor is kiderült hogy ezen 2 év alatt a férjem úgy párra talált az akkor 5 éves kisfiam óvónöje szemelyében. A betegség és ezen tény miatt idegösszeomlást kaptam, még további másfél év rehabilitáció következett. Talpra állásom után elköltöztem albérletbe, dolgozni kezdtem, közben beadtam a valokeresetet. Férjem biztosított róla,hogy kórházi tartózkodásom alatt végtörlesztette a két lakásba befektetett hitelemet, és arra kért, hogy válásunkkor ne kérjünk vagyonmegosztást, hisz így csak lakáshitel maradt, amit a bérlő törleszt, és ha letelik a részlet teljes áron adhadtjuk el az ingatlant. Elfogadtam az érvelését. Egy éves munkaviszony után talált meg 2 végrehajtó cég, összesen kb. 2M forintos tartozással, amit rogton 50% fizetési levonást jelentett, mely azóta is, és még nagyon sok évig érinteni fog. A volt férjem közölte, hogy bár a lakasunkra felvett összegről volt szó, az én nevemen volt, esze ágában sem volt fizetni, a felszólításokat kórházi tartózkodásom alatt megsemmisítette. Övé a jelzáloghitel, ezt természetesen a bérlő fizeti helyette. Azóta nem teszi lehetővé,hogy bejussak a 1/2 tulajdonú lakásomba, nem hajlandó a berbeadás és a hitel közötti havi 20E forintos pozitív kulonbözeten sem. Semmilyen formàban nem hajlandó felvenni a kapcsolatot velem!
SEGÍTSÉGRE lenne szükségem, hogy a közös tartozás valóban az legyen, a közös lakás valóban az legyen, igazságosan vállaljuk a terheket, és osztozzunk a hasznon. Erről hallani sem akar. Vagyonmegosztasi pert szeretnék indítani, már csak azért is, mert fiam az apja alkoholizusát megelégelve szeretne haza költözni velem a szóban forgó gyongyösi lakásba (gyáhatóság is ezt tanacsolta). Nem tudom hogyan tehetném ezt meg,hogy a saját lakásomba beköltözhessünk a fiammal, hogy vállalja a tartozását, és lassan anyukám is kérni fogja az 1M forintot, mert a nyugdíjazása után nehezen él meg!
Őszinte leszek, az 50%-os fizetési letiltás után, az albérlet valamint a rezsi kifizetését követően, nyáron kb. 30E forintunk marad megélni, télen a tavhő miatt kevesebb. Ezért nem is léptem eddig. Teljesen elveszettnek és tehetetlennek érzem magam! Igazságot szeretnék, nem tűrni többet ezt a megaláztatást! Kérem aki tud segítsen nekem!
Egy egyedülálló édesanya

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.05. 06:26

Kicsit hosszú. Különösen ahhoz képest, hogy kérdés nincs is benne.

Évi0729 # 2018.01.05. 10:29

Valóban hosszú, és bonyolult!
A kérdés annyi, hogy mit tehetek?
Joga van átverni, és 2M forintos adósságot csinálni nekem, miközben csekekvőképtelen állapotban voltam?
Joga volt tudtom és beleegyezésem nélkül egy olyan embernek kiadni a 1/2-1/2 tulajdoni hányadú lakásomat, akinek még csak a nevét sem hajlandó elárulni?
Joga van ahhoz, hogy miközben én havi 80E-ft fizetek azért, hogy az a valaki használja az első burkolólaptól kezdve az utolsó konyhaszekrény fogantyúm is?
Neki fizet érte!?
Én meg nem jutok be a lakásomba egy éve???
A gyerekemnek nem tudom megmagyarazni, moért nem tudunk az alkoholista apja kozeléből haza költözni?
Joga van engem is, és a közös gyermekünket is kitiltani onnan, ahogy teszi?

ObudaFan # 2018.01.05. 11:54

Polgári pert indíthatsz, ahoil követelheted a bérleti díj felét, az általad teljesített törlesztőrészletek felét és úgy általában vagyonmegosztást.
Ha ilyen anyagi helyzetben vagy, célszerű költségkedvezményt kérni. Továbbá pártfogó ügyvédet, mert ilyen jellegű pereket jogi képviselő nélkül nem tanácsos indítani.

nonolet # 2018.01.05. 12:07

Évi0729

HÁZASSÁGI VAGYONKÖZÖSSÉG!!! amiben élsz/éltél

Azaz: minden közös történet... akár kómában vagy akár nem.

Avagy alapban mindet fele-fele alapon viseltek, ennyi.
(kivételek lehetnek az úgynevezett különvagyonok)

Amikor elváltok és elszámoltok, akkor majd a fele-fele alaphoz képest kérheted mindazt tőle, amiben te a felénél többet adtál bele a közösbe, ő meg nem.

Illetve ős is kérheti tőled mindazt,
amiben ő adott felénél többet a közösbe, te meg nem.

Aztán kialakul az egyenlegetek...

Békésen megegyezve vagy drága és hosszú perben.
A döntés tiétek.

Évi0729 # 2018.01.06. 13:14

Köszönöm a segtségeteket! Eddig 6 ugyvedet kerestem fel, szinte kivétel nélkül mindegyik mást mondott...
Valami használati díjat kellene kérnem, mert kizárólagosan birtokolja az ingatlant, a másik azt mondta, hogy majd ha kifizettem a "közös tartozásunk", amit egyébként már a fizetesembol vonnak (mindkettőt), majd akkor annyival több lesz a lakásrészem...stb.
Horror összegeket kértek 1-2 olyan mondatért, amit jogszabályokkal akartak megmagyarázni, de azt nem mondta egyik sem, hogy mit tegyek!
Laikus fejjel írjak egy beadványt a problémáimmal, esetleg kapok pártfogót, aztán lesz ami lesz?
Úgy látszik ez a megoldás...
Köszönöm!

alim # 2018.01.07. 09:00

Üdv.! Válás után zajló vagyonmegosztási perben lenne két kérdésem.
1. A bíróság június végi tárgyaláson a másik fél kérésére jelölt ki igazságügyi ingatlanszakértőt (a díját mégis közösen kell fizetni) a panel lakásunk értékének meghatározása miatt. A szakértő október jó közepén tartotta meg a szemléjét. A bíróságot köti-e valamilyen határidő, mivel a szemle napjáig 76 nap telt el?
2. A szakértő a véleményét a szemlétől számítva a 60-dik napon érkeztette a bíróságra, holott elmondta, hogy 30 napja van a szakvélemény elkészítésére (a bíróság azóta végzésében leírta, hogy a szakértő időben eleget tett a feladatának?!). Milyen határidő vonatkozik a szakértőre a véleménye elkészítése miatt?
Illetve ezekből következően még egy kérdés: mivel az ingatlan árak folyamatosan nőnek, ha a fenti két esetben határidő átlépés történt, akkor az ezekből származó "káromat" hogy tudom érvényesíteni?
A segítséget előre is köszönöm!
alim

Burn Out # 2018.01.07. 09:05

azért ilyen gyorsan nem nőnek azok az ingatlanárak...

amúgy nem derül ki, hogy mikor volt a szakértő kirendelése (nem az a lényeg, hogy a másik fél mikor kéri), nem derül ki, hogy korábban esetleg akadályoztatva volt-e (mondjuk nem tudott bejutni a lakásba). ha a szakértő késett, akkor majd a bíróság intézkedik.

alim # 2018.01.07. 11:02

Kedves Burn Out!

Köszönöm szépen a válaszodat!

Sajnos mostanában ilyen gyorsan nőnek az árak! Júliusban még 290eFt volt négyzetmétere, a szakértő október közepén több, mint 330eFt/négyzetméterre hozta ki a lakás árát. Ez a különbség nálam 2.600.000Ft-ot jelent, ez sajnos nekem nagyon megterhelő különbözet!
Arról is szólt a kérdésem, hogy a bírónak van-e határideje a tárgyalási napon hozott határozatától számítva, mert természetesen én sem tudom, hogy mikor történt a kirendelés!
Az pedig, hogy valamitől akadályoztatva volt-e a szakértő, az nem derül ki a szakértő szakvéleményéből és egyéb megjegyzéseiből sem (gondolom, hogy akadályoztatása esetén a tényt valahol fel kell tüntetni).
Ráadásul levelet küldött a jöveteléről, tehát a "nem tudott bejutni a lakásba" szerintem nem "játékos" lehetőség.
A "majd bíróság intézkedik"-ről pedig inkább nem mondanám el a véleményemet!

Köszönöm szépen a gyors válaszodat!

Az eredeti kérdéseimre várnám a segítő választ!
Köszönettel: alim

Burn Out # 2018.01.07. 11:32

a júliusi értékbecslést milyen szakértő készítette?

amúgy tehetsz észrevételt a véleményre.

ha tudod bizonyítani, hogy a késlekedés kárt okozott, a késlekedés és a kár között okozati összefüggés van, akkor kártérítés iránt beperelheted. az általad eddig írtak alapján a neked sikeres perbefejezés valószínűsége a nullához közelít.

alim # 2018.01.07. 12:07

Kedves Burn Out!

A 290eFt/négyzetméter árat Róder Miklós, a SMART Ingatlan országos értékesítési vezetője és Kratzl Gábor, az Origo Ingatlanbörzét is működtető Dunaholding I.Stúdió ügyvezető igazgatója közösen állapította meg a lakótelepünkön található, hasonló paraméterekkel rendelkező, egy teljesen felújított, klímával rendelkező lakásról. (Nálunk 10 éve volt felújítás, klíma pedig nincs). Ennek ellenére ebből az árból indultam ki.

Az észrevétel megtétele folyamatban van. Nem vagyok biztos benne, hogy sok értelme van, de még idealista vagyok, megpróbálok küzdeni az igazamért!

A késlekedést csak akkor tudnám bizonyítani, ha tudnám az első "hozzászólásomban-kérdéseimben" leírt első két kérdésemre a konkrét választ!

A sikeres perbefejezés pedig valóban távolinak tűnik, ha az ember megpróbál az igazáért kiállni!

Köszönöm szépen a gyors válaszodat!
alim

nonolet # 2018.01.07. 13:13

Burn Out

A havi 1% körüli növekedés sok helyen reális, sőt néhol több is.

Az 10 milliónként 100 eFt/hó ám...

25 milliónál 3 hónapra 750 eFt!

gerbera317 # 2018.01.07. 14:19

@Évi729
Eddig 6 ugyvedet kerestem fel (...) Horror összegeket kértek 1-2 olyan mondatért, amit jogszabályokkal akartak megmagyarázni, de azt nem mondta egyik sem, hogy mit tegyek!

Nem kérdezni kell ezeket, hanem egyet - a legértelmesebbnek tűnőt - megbízni azzal, hogy vigye sikerre, amit el akarsz érni.

Burn Out # 2018.01.07. 14:49

Évi0729:

Először is menj be a lakóhelyed vagy tartózkodási helyed szerinti járási hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatához (valószínűleg gyámügyi és igazságügyi osztályon működik), ott mondd el, hogy pert szeretnél indítani házassági vagyonközösség megszüntetése iránt, illetve használati díj érvényesítése iránt.
ehhez kérj peren kívüli támogatást iratszerkesztésre és tanácsadásra.
kapsz majd egy határozatot és egy ügyvéd listát. arról a listáról tudsz választani és elmehetsz egy ügyvédhez átbeszélni az ügyed vagy ingyenesen vagy kedvezményesen.

Burn Out # 2018.01.07. 14:59

alim:

akkor ha jól értem az első árat te állapítottad meg, a másodikat meg egy szakértő?