Névadási szabályok kettös állampolgárság esetén


sessionID # 2004.01.29. 22:45

Nem sok, de itt találsz egy nyúlfarknyi infot:
http://www.babashop.hu/…nevnapok.php#jog

Sztem választ kapsz Az anyakönyvekrol, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrol szóló 1982. évi XVII. törvényből, ill. az anyakönyvvezető (mármint a jövőbeni) fog tudni segítni eligazodni.

bernie1000 # 2004.01.29. 22:08

Sziasztok!

arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy milyen névadási szabályok vonatkoznak ránk születendö gyermekünket illetöen, ha mindketten kettös állampolgárok vagyunk (francia-magyar), ám állandó magyarországi lakhellyel rendelkezünk, itt is élünk, dolgozunk.

A magyar utónevekre vonatkozó szabályok elég szigorúak, azaz csak az adható névnek, ami benne van a Magyar Utónévkönyvben. Mi viszont szeretnénk vmi olyan nevet választani, ami itt is, ott is megállja a helyét..Adhatunk-e francia nevet a születendö gyermekünknek? Igazából csupán egy Robert, Daniel, David vagy hasonló ÉKEZETÉT szeretnénk elhagyni, de az utónévkönyv ezt sem engedi.

Valahol belül úgy érzem, hogy ehhez jogunk van, de sehol nem találtam infót róla. Ha mégis lehet, mik a teendök? Be kell jelenteni elöre valahol, vagy mit kell tennünk?

Köszi a választ elöre is!