Kiskorú veszélyeztetése


guba" # 2012.07.11. 14:20

Miért nincs? Az ügyvédnő mindig nyer, tehát pereskedni nincs értelme olyan ügyben, ahol ő képviseli az ellenérdekű felet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.11. 14:12

Ennek a megjegyzésnek sincs értelme.

ngfh # 2012.07.11. 09:24

Köszönöm válaszát!

Kérdés akkor hova tudunk menni, mert bíróságra értelmetlen az apa ügyvédnője miatt.

ObudaFan # 2012.07.11. 09:22

Legfeljebb védelembe vételt lehet kérni a gyámhatóságtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.11. 09:20

Ítéletet nem tudunk hozni. Az nem a mi hatáskörünk. A gyermekelhelyezés megváltoztatása pedig nem a gyámhatóságé.

ngfh # 2012.07.11. 08:21

Tisztelet Hozzáértők, Tapasztaltak!

Érdeklődnék, hogy gyerekveszélyeztetésnek számít-e a következő két pont, illetve, ha igen, gyámügyre lehet e menni vele, hogy a gyerek elhelyezését megváltoztassák.

  1. A házat amiben él a gyerek, nevelője élettársával, rendszeresen nem fizeti a hitelt. "Felmondás előtti felszólítás"- nál jár a bank.
  2. A beteg gyereket nevelője, nem látja el jól, élettársa rendezi, ha ő van otthon vele, illetve többször előfordul, hogy a lázas beteg gyereket beviszi munkahelyére (irodában dolgozik), és a gyereknek egy fotelban kell tölteni 8 órát, mire végre hazamehetnek.

Válaszukat előre is köszönöm!

valoapa # 2012.03.13. 23:22

Köszönöm Gabicsek!


  • laikus fórumlátogató
Gabicsek # 2012.03.13. 21:17

bírósághoz.

Gabicsek # 2012.03.13. 21:00

Lehet, hogy bírsághoz kéne fordulni sürgősen az osztott felügyeleti jog megszüntetésére, láthatást pedig a saját lakásodon kéne biztosítani. De szerintem ezt csak perben lehetne megoldani.

Debra01 # 2012.03.13. 15:25

A gond ott van, hogy a testvér nagykorú, de a másik szülő háztartásában él. Pont az a szülő, aki a kiskorút mindenáron "el akarja venni" Az anya kitiltotta a nagykorú gyermekét, hogy a kiskorú ne legyen a közelében. Viszont osztott felügyeleti jog miatt az adott időpontban az apa joga a felügyelet. A drogos nagykorú ott él. Az anya a rendőrséghez fordult, akik sajnálták, de nem az ő reszortjuk. Tehát, ha engedi a gyereket akkor drogos környezetbe kerül, ha nem engedi, akkor egy "bosszúálló fúria"

Sajnos, így is kezelik. Pedig csupán túl korrekt akar lenni.

Gabicsek # 2012.03.13. 08:55

Ez így megfogalmazva túl általános.
Ehhez a bűncselekményhez olyan szülői (vagy gondozói, stb.) magatartás kell, ami a gyerek testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti. E magatartásoknak általában többször kell megismétlődnie, mivel ennek általában egy folyamatnak kell lennie. Az eljárás során azt próbálják tisztázni, hogy egyes alkalmakkor a szülő pontosan mit, éd hogy csinált - vagy nem csinált -, amely magatartásával a gyereket veszélyeztette.

valoapa # 2012.03.13. 08:44

Sziasztok!

Megáll-e kiskorú veszélyeztetése, ha több szakember szerint is egy kiskorút a környezetében történő dolgok miatt érzelmi károsodások érik, de a gondozó szülő nem hagyja, hogy (pszichológus) szakember segítsen a gyereknek.


  • laikus fórumlátogató
C a s a b l a n c a # 2012.03.13. 08:12

Mennyire idős az a testvér? 18 elmúlt? Menjen világgá...

Debra01 # 2012.03.13. 07:42

Tisztelettel mindenkinek.
Van egy kiskorú 11 éves. A szülők szétváltak, és osztott felügyeletben egyeztek meg. Felmerült a gyanu, hogy az idősebb testvér drog vásárlásra a kisebb öccsét küldi pénzt kunyerálni. A kisfiú tudja, hogy mire kell a pénz. Anyja ellenőrizte. A gyerek "tiszta" Viszont aggasztó, hogy egy nagykorú (még ha a testvére is) Ilyesmire használja fel.
A rendőrség lepasszolta az ügyet. Ennek ellenére "1600 ft, egy gombócért üzenet több, mint aggasztó."
A kérdés, hogy ezt köteles eltűrni a szülő? Ki segíthet abban, hopgy ez az állapot megszűnjön.

Gabicsek # 2012.02.08. 08:45

Adass ki fizetési meghagyást közjegyzővel az igazolt elmaradt összegre.

XLVIII # 2012.02.07. 17:44

Kedves banuta! Jogi tanácsért regisztráltam a "szak"fórumra, mert én más szakterületen dolgozom. Gabicsek "polgári per"-válasza már visszahőköltetett - pereskedésben volt már részem, a hátam közepére sem kívánom. Eredetileg "felelősségre vonás"-i lehetőség felől érdeklődtem. 27,5 éve vagyok közalkalmazott, mindeddig nem találkoztam azzal a jelenséggel, hogy nem kapok fizetést, nem fizetik ki a megbízási szerződés alapján elvégzett pluszmunkáért a megbízási díjat. Tudom, hogy a magánszférában ez mindennapos jelenség, az abban dolgozók rémségesnél rémségesebb történeteket tudnának mesélni...
Az viszont nagyon elgondolkoztató, hogy a munkával kiérdemelt munkáért járó munkabér önkényes visszatartása nem "áll meg" semmilyen jogorvoslati szinten????

banuta # 2012.02.06. 15:16

XLVIII!
gondolt át még egyszer....
sima polgári pernek sem biztos, hogy megáll!

XLVIII # 2012.02.05. 18:15

Gabicsek! Köszönöm a gyors választ.

Gabicsek # 2012.02.05. 12:48

XLVIII!
Nem.
Polgári peres ügy.

XLVIII # 2012.02.05. 08:42

Kiskorú veszélyeztetéséért felelősségre vonható-e az a munkáltató, aki a munkabér kifizetésének előre be nem jelentett visszatartásával akadályozza a gyermekét egyedül nevelő szülőt a kötelessége teljesítésében? A mi (vannak sorstárs kollégáim) esetünkben a munkáltató 2012. jan. 01. óta a magyar állam (Kormányhivatal).

Blankus11 # 2012.01.23. 09:58

Üdv. Mindenkinek:)
Nekem egy elég bonyolult kérdésem lenne,röviden leírnám a történetet,hátha érthetőbb lesz.
Van egy unokabátyám,aki anno magához vette/vitte a fiát,aki akkor mégcsak 6 éves volt,Hollandiába.Magyarországon a fiú édesanyja papíron lemondott a gyerekről(beteg,ápolásra szorul),mert csak így tudta a volt férj hivatalosan kivinni a gyereket.Aláírt egy olyan papírt is,amiben 18 éves koráig felelősségel tartozik érte és természetesen neveli.Nos a "nevelés" konkrétan üvöltözésekből,tiltásokból állt,de szerinte másképp nem lehet,erről meg van a véleményem,de most ez nem érdekes.
A srác szeptemberben lesz 18 éves,de sajnos a tegnapi napon kirakta a házból,majd annyi időre,míg összecsomagolta a holmiját visszaengedte,a kulcsot elvette tőle,a gyerek pénzét is(amit fizetéként kap,mert dolgozik délutánonként):(
Így az unokaöcsém a szomszédoknál húzta meg magát.A holland törvények szerint is úgy néz ki,hogy feljelenthető az "apa",de ma délelőtt az ottani rendőrség szerint vagy gyújtőhelyre viszik vagy vissza kell jönnie Magyarországra. Másfél éve az "apukának" új felesége van,azóta a gyerek lelkiállapota,bár előtte se volt jobb,igen tönkrement. Az én kérdésem az lenne,hogy itt Magyarországon,hova fordulhatunk,hogy apukát elővegyék,mert nem tartom jogszerűnek,pláne normálisnak ezt a fajta magatartást.Unokaöcsém holnap reggel repül haza Magyarországra,van neki 2 idősebb testvére,egyelőre hozzájuk,mert máshova nem tudna menni. hát,remélem elég érthetően írtam le,hogy mi a lényeg:) Előre is köszönöm a válaszokat,segítséget:)Üdv.Blankus

Zotyaa # 2012.01.21. 09:01

Tisztelt jogász!

Veszélyeztetés ügyben szeretnék tanácsot kérni!
Elváltam,a gyermekem az apjánál került elhelyezésre,de nagyon sokat van a nagyszülőknél. Nagyapja egy Cholagol nevezetű epegyógyszert(csepp) szed.
Egy alkalommal a kétheti láthatásomnál a nagymama a kezembe nyomott egy Cholagolos üveget,hogy adjam a gyereknek,étvágygerjesztőt tettek bele,bár szerintem ez teljesen szükségtelen volt. A szer neve leírásuk szerint Acidum-chloratum.
Olvasatom szerint ez a szer csak anorexiás és nagy betegségből felépülő gyenge gyerekeknek adandó,és károsítja a fogzománcot is.
Az üveget megszagolva a Cholagol jellegzetes illata van. Ez az üveg a mai napig nálam van,nem adtam vissza.

Lehet-e ezt veszélyeztetésnek minősíteni? A törvény szerint gyógyszert más üvegbe áttölteni is tilos!

Tisztelettel várom válaszát:
Kubala Krisztina

lefort # 2012.01.17. 22:06

Kedves Gabicsek.
Bírósági határozat még nincs sőt még a válási papírok sincsenek beadva, csak az anyjuk hogy megmutassa hogy most "ő" irányít elvitte a szüleihez őket és most ott laknak. Beiratta uj iskolába és ovodába és erről is csak utólag értesített. Ebben az esetben mi a véleményed?

Gabicsek # 2012.01.17. 21:02

Ha a bíróság az anyánál helyezte el a gyerekeket, nem teheted meg, hogy a bíróságra beadott keresetlevéllel egyidejűleg egyszerűen elhozod őket az anyjuktól. Majd akkor, ha nálad helyezik őket el. Ellenkező esetben bizony jogsértést (bűncselekményt) követsz el.

Btk.
Kiskorú elhelyezésének megváltoztatása

194. § Aki végrehajtható hatósági határozat alapján elhelyezett kiskorút attól, akinél a hatóság elhelyezte, annak beleegyezése nélkül, az elhelyezés tartós megváltoztatása céljából elvisz, avagy a kiskorút rejtve vagy titokban tartja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

lefort # 2012.01.17. 16:13

Kedves Fórumtagok.

Köszönöm hogy mindenki segíteni akart a kérdésemben, és tényleg sokat segítettek a válaszok. Beszéltem a gyámhatósággal ahol az ügyintéző nagyon kedves és segítőkész volt. Elmondta hogy nyújtsak be keresetet a bíróságra azzal a céllal hogy a gyermekek megszokott életkörülményeit visszaállítva helyezzék el nálam, és ezzel egyidőben a gyerekeket haza is fogom hozni, visszaíratom a régi iskolába és óvodába, mert ezzel a megszokott életkörülményeiket állítom vissza, és nem követek el jogsértést. Természetesen kíváncsi leszek az anya és a nagyszülők reakciojára/feltételezem itt fognak hisztizni a ház előtt/ de remélem megértik hogy a gyerekeknek a régi megszokott környezet a legfontosabb.