Kiskorú veszélyeztetése


Gyula- # 2011.09.18. 15:12

Tisztelt Jogi Fórum!Egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz amiről én is egy pár napja szereztem tudomást!Röviden:3 éve elváltam és a bíróság az anyának ítélte 2 kiskorú gyermekünk nevelési jogát.Azóta sok minden történt amit idő hiányában nem is részleteznék a kérdésem a következő lenne:hogy jogilag mennyire marasztalható el az anyuka azért,ha a lázas és beteg gyermekem a munkahelyére(ami ugyan iroda,de ipari területen)vitte be ápolni,a másik szintén kiskorú és tanköteles gyermekem pedig kivette arra a két napra az iskolából és szintén ott tartotta.Erről én annyit tudtam akkor,hogy a gyermek beteg.Természetesen felajánlottam,hogy vigyázok rá,míg a betegség lezajlik ,amire azt a választ kaptam,hogy megtudja oldani,lesz aki vigyáz rá!Eddig abban a tudatban voltam,hogy bébiszitter vagy a testvére vigyázott a gyermekre!Én nem gondolom,hogy ez a gyermek érdekét szolgálta és egy beteg gyermeknek így kell gyógyulnia,mert ha még a munkahelyén lenne erre külön szolgálat,rábólintanék,de nincs!És azt sem értem,hogy egy neves multicég ilyet,hogy engedhet meg a dolgozójának,aki akkor még a táppénz keretét sem merítette ki!Tehát lett volna más választása a beteg gyermekem ápolási helyét illetően!Szívem szerint a céget is elmarasztaltatnám,ha lenne erre lehetőségem!Köszönöm,hogy meghallgattak és remélem kapok választ a kérdésemre!Köszönöm!Tisztelettel:Gyula

ObudaFan # 2011.08.17. 09:24

Kiskorú veszélyeztetése esetén:

  • a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti => 5 év a büntethetőség elévülése.
  • ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az a nagykorú személy, aki kiskorút bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére, illetve züllött életmód folytatására rábír, vagy rábírni törekszik => 5 év az elévülése.
  • bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az a nagykorú személy, aki a kiskorúval kényszermunkát végeztet => 8 év.
  • aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza => 3 év.

A könnyű testi sértés büntethetősége 3 év alatt évül el.

bitike # 2011.08.04. 17:48

Üdvözlök mindenkit.
Közös udvarban élünk az anyósommal,és annak fiával.
A fia 30 éves enyhe szellemi fogyatékkal él,és sok-sok alkohollal.Amikor nincs miből innia,akkor összeszed ezt-azt a garázsból,műhelyből,vagy épp a fagyasztószekrényből,apró pénzzé teszi,majd a felelősségre vonásra agresszió a válasza,ami fenyegető eszközzel való hadonászásból,éktelen ordításból,és néha-néha maga ellen fordított késsel történő sétálgatásból áll az udvarban.Egy alkalommal rendőrt hívtam,és az a gyermekem láttán néhány órára magával vitte emberemet,majd intézkedést kért,aminek elvonókúra lett a vége,sikertelenül.
Anyuka ideig-óráig ellenzi kicsi fia viselkedését,aztán megesik rajta a szive,és pártfogásába veszi,majd engem ró meg,amiért nem zártam el a csemperagasztót,búvárszivattyút,tüzifát.
Ez persze csak néhány dolog,volt olyan is,hgy átment a szomszédba,és kivágott néhány fát a kertjéből.
A kérdésem az lenne,hogy muszály nekem,és a családomnak egy ilyen ember viselkedését eltűrni,a gyermekemnek félnie tőle időről-időre?
Valaki tud esetleg megoldást a problémára?
Ez az ember megmérgezi a család életét sajnos.

sió # 2011.07.28. 19:16

sokat nyersz vele.
legfőképpen azt hogy amíg elindul az ügy, és finisbe ér addig nálad vannak.
te tudod hogy tudod megoldani. az egy hónap példa volt. nyilván nem egy életen át kell bujkálnod velük.
ha úgy tetszik stílisztikus.
a lényeg hogy nálad legyenek.

valoapa # 2011.07.28. 18:46

Kedves Sió!

A gond az, hogy nem egy hónap, míg a gyermekek "elhelyeződnek", így egy hónap szabadsággal nem megyek semmire.


  • laikus fórumlátogató
sió # 2011.07.26. 11:26

Megértem hogy félted a gyereket.
Azonban nem teheted meg, hogy nem engeded el.
Megbírságolhatnak. Ha többször nem hajtod végre, akkor többször.
A végén nem jössz ki belőle jól.

anyuka13 # 2011.07.26. 06:36

Sziasztok-tegnap VÉGRE megkaptam a gyámhivatalhoz 2010,dec.06-án benyújtott gyermekláthatás módosítási kérelmemre a határozatot:sajnos nem azt, amire számítottam...a fiam 12 éves, lelki problémák miatt kellett aa gyámhivatalhoz fordulni, mert bár testileg nem bántalmazta az apa, de az életmód, ahogy él és ahogy viselkedik a fiam részéről már elviselhetetlenné vált és félt is tőle.Hosszú lenne részletezni: a lényeg:természetesen a hivatalba tök hülyének néztek, hiába jött velem a fiam is, hogy el akarja mondani mi történt, mit érez, mit szeretne- természetesen felvették a jegyzőkönyveket, de azt gondolták az én hatásom alatt áll.Apuka persze nem jelen meg, ügyvédet küldött maga helyett.Egy lakcím nélküli szegény ember, hatalmas luxus autóval, külföldi nyaralóval, bejelentett állás nélkül, házi őrizetes barátokkal(ide hordta a gyereket,amikor jutott rá ideje)aki havonta 7 ezer ft gyerektartást tud fizetni.A nagy huza-vona elkezdődött, bíróságot kértem soron kívül, de persze vissza passzolt a gyámügyre.micvel évek óta jártunk pszichológushoz a gye.jó.által, és ott is tudtak a problémáról, azt hittem ez hiteles lesz.Nem.mentünk igaszságügyi szakértőhöz.De örültem,mert tudtam, hogy itt végre kiderülhet, hogy nem ferdítek.
Így is lett-a szakértő szerint:" apa nem alkalmas a gyermek hosszabb idejű ellátására, ill. nem rendelkezik olyan nevelési módszerekkel,amely helyesen szolgálná a kiskorú megfelelő személyiségi fejlődését.Mindezen okok miatt a gyermek érzelmi okokból regresszív fejlődése feltételezhető,de hosszabb távon az intraperszonális pszichés konfliktusok más regresszív folyamatokat is generálhatnak. "
Erre a gyámhivatal úgy dönt: minden páros héten szombat du.14-18-ig elviheti apa a gyereket,őszi-tavaszi- téli szünetben 2 napra, nyári szünetben 2x1 hétre,páros ünnepek második napján 9-18-ig.!Hát hogy írhatnak ilyet? a 12 éves fiamnak még nem is említettem, mert bepánikolna.Apa fenyegette, piszkálta, főleg ha italozott- és ritkán volt ,hogy nem.
Nem vitte eddíg sem túl sűrűn,(holott 5 km-re lakunk egymástól) soha nem tartotta be a kétheti láthatást,és az elmúlt év novembere óta nem találkoztak.
Most majdnem 8 hónap után senki ne gondolja, hogy oda fogom engedni, akár csak 1 órára is.Szerintem érthető, miért.
Kérek mindenkit, aki tud segíteni, írjon véleményt, mert mindenképpen fellebbezni fogok, csak nem vagyok biztos az elindulásban, hogy hogyan.
Köszönöm előre is!

sió # 2011.07.25. 14:34

Mit nyersz? Azt hogy nagy valószínűséggel annál helyezik el a gyereket, akinél a megelőző állapot szerint volt /van.
Számíthatsz rá, hogy nagyon kell tudni bizonytani miért tetted ezt a lépést.
Persze mindennek vannak előfeltételei is.
A megfelelő lakhatás, élelmezés, biztosítása a legenyhébbek. Az hogy te mennyit tudsz velük lenni az megint sokat jelent majd.
Ha magadhoz veszed őket, és közben te egész héten ingázol 300 km re az nem igazán jó pont. A lényeg hogy többet tudj adni, és mindezt bizonyítani is tudd!!! Mint az anya. Hidd el nem könnyű. Harcra is számíthatsz nem is gyengére.

Megjegyzem, sosem merül fel ellenkező oldalról annyi ellenérv, ha anyuka tartja magánál a gyereket. Talán mert az egyszerű ember felfogásában olyan természetes dolog az anyai agresszió. Ezt betudják sokan, a bírók is!!! a gyerekért harcoló anyatigris szerepkörnek megfelelő magatartásformának.
Ha elég energiád, és lehetőséged van akkor fontold meg a dolgot.
Még egyszer írom. Akkor érdemes ezen gondolkodni, ha semmilyen elhelyezés nem volt.

valoapa # 2011.07.24. 20:26

A bizonyítással nincs gond.

Mit nyerek azzal, ha magamhoz veszem a gyerekeket?


  • laikus fórumlátogató
sió # 2011.07.24. 18:46

Ezek mind egyesével is kemények.
A fő gond az mindezzel, hogy nem tudod hitelt érdemlően bizonyítani a későbbiekben!

Ha a per időtartama alatt elzárja előled a gyerekeidet, azzal már lehet mit kezdeni. Elméletben.
A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy gyakorlatilag bármit megtehet a gondozó szülő.
Bírója válogatja hogy mit vesz be anyuka kifogásaiból! Ha mindent, akkor még rosszabbra a számíthatsz!

Ha még ideiglenesen sincsenek elhelyezve a gyerekek, akkor vedd őket magadhoz, vegyél ki 1 hónap szabadságot, és utazz el velük. Megteheted jogod van hozzá.
Na persze gyomor is kell mindehhez.
Megnyugtatlak. Anyukának volna.

valoapa # 2011.07.24. 18:20

Kedves mindenki!

Veszélyeztetési kategória-e, hogy
- 5 éves lányom a néhány hónapja különköltöző feleségem szeretőjének ágyában alszik úgy, hogy nejem nincs ott
- 5 éves és 1 éves gyereket felügyelet nélkül hagyja a lakásban, közben másik lakásban tartózkodik. Az 5 éves gyerek, mikor észleli a bajt, sírva leszalad a kapuig (a negyedik emeletről), szerencsére kimenni nem tud, ezért visszamegy és fent vár, míg az anyja előkerül

Ha igen, mit tegyek?

Igazából már elég sok ilyen "kicsi" összejött, de gondolom a sok kicsi az nem egy nagy.

(gyermekelhelyezési per folyamatban, a gyerekek előlem erőszakkal elzárva)


  • laikus fórumlátogató
derczu # 2011.05.24. 09:28

de viszont nekem is van egy saját 10 éves fiú gyermekem akit az említett két lánnyal el engedtem a férjem anyához ott a fiamat bezárták egy szobába és meg fenyegették hogy ha kimondja akkor meg verik az iskolába és utána kővetkezett rá négy napra hogy feljelentet a két lány kérek egy jó tanácsot mit tegyek Ellőre is kőszőnőm

derczu # 2011.05.24. 09:22

hello tanácsot szeretnék kérni a férjem két k.k.lány gyermeke azt állítja verem őket és éheztettem az iskola igazgatónál fel is jelentettek de én tudom hogy nem bántottam őket hogyan tudnám bizonyítani az igazamat mivel az egyik lányon ténylegesen volt egy folt amit nem én csináltam Mit csináljak hogy higgyenek nekem?

Lhotse # 2011.04.29. 06:23

Rendőrségen lehet feljelentést tenni. Nyomoznak.

renikee # 2011.04.28. 21:32

sziasztok!

olyan kérdésem lenne,hogy kiskorú veszélyeztetését hová kell bejelenteni?ill ők mit tesznek az ügy érdekében?

monalisa1 # 2011.04.28. 17:51

Javaslom ügyvédhez fordulni, mert annyi itt a felvetett probléma, hogy arra egy fórum nem elég azt kitárgyalni, érdemi döntést- lépést javasolni.

Szóba jöhet a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti kérelem a bírósághoz, DE ezt kellően elő kell írásban készíteni, valamint majd a gyámhatósági környezettanulmány és a hivatalból elrendelendő gyermekpszichológusi véleményezés döntő súllyal fog bírni.

Külön annyit, hogy a párodnak be kell spájzolni minden gyermekholmiból kellő mennyiségben, akkor mindig lesz mit egyikre-másikra adni, váltani. Az hogy ez költséget okoz nektek, ezzel az anya tisztában van...

csiga70 # 2011.04.28. 14:59

Sziasztok!
Barátom exe kicsit furcsán bánik a gyerekeikkel - két kicsivel (2 és fél, és 4 évesek), törött műanyag bilit ad, váltóruhát keveset (ha bepisilt, nem volt mit ráadni), a gyerek autósülését visszatartja, nem adja oda, 15 fok melegben gumicsizmában rohassza a gyerekei lábát, nyáron 2-3 számmal nagyobb szandálban - körbetekert leukoplasztos lábbal, a hab a tortán, hogy van mikor a szomszédból - szomszédtól kell elhozni őket, a jobbik eset, ha a nagyitól. A nő bezzeg mindig megjegyzi, hogy páromnak két szeme rájuk!!!
Az ex tudta jól, hogy nem voltak megfelelő körülmények a gyerekek elhelyezésére a válás után - se víz, se fűtés, és ennek ellenére oda adta a gyerekeket - milyen anya ez???!!!!
Szerintetek ez, nem kiskorú(ak) veszélyeztetése??
Mit lehet tenni, a párom fél, ha szól nem kapja meg a gyerekeket, ha így viszont ő is tud róla - szerintem - mindketten veszélyeztetik őket!!!

picurtm # 2011.02.09. 15:49

Köszönöm szépen a választ!

Grád András # 2011.02.08. 21:08

Kedves Picurtm!

Menjünk sorjában!
1. mire számíthat a szülő, nagyszülő ezek után? Ez kiskorú veszélyeztetésének számít?
Az, hogy egy 14 éves lány teherbe esik, nem kiskorú veszélyeztetése. És hogy a felmenők mire számíthatnak? Még sok-sok abortuszra, hacsak nem vesznek neki pár csomag óvszert.
2. mire számíthat a 22 éves fiatal?
Lásd fenn, de ő ha dolgozik, az óvszert saját maga is megveheti.
3. mire számíthat a 14 éves kislány?
Lásd fenn, csak neki önálló jövedelem híján kérnie kellene az óvszert a rokonoktól.
4. hivatalból indítanak eljárást ilyen esetben? és ki indítja?
Mivel semmiféle bűncselekmény nem történt, eljárás se fog indulni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

picurtm # 2011.02.08. 20:39

Úgy látszik senki nem kap semmit! Vagy rossz fórumba tettem fel a kérdést? :(

picurtm # 2011.02.06. 13:25

Eszembe jutott még egy kérdés, ami érdekelne!

Ha ez az egész kiskorú veszélyeztetésének számít, akkor ezzel együtt a szülői felügyeleti jogot is megszüntetik?

Remélem jogvégzett fórumozó is tud válaszolni a kérdéseimre.

Köszönöm szépen előre is! :)

picurtm # 2011.02.05. 17:44

Kedves Monalisa1!

Elvileg már betöltötte akkor a 14. életévét - legalábbis ezt hangoztatják -, mert idén fogja tölteni a 15-öt március közepén. És igen, tudta a fiatalember, hogy fiatalka a lány.

monalisa1 # 2011.02.05. 17:33

A kislány még gyermekkorú volt a teherbeeséskor, azaz 14. életév alatti, vagy már azon túl?! Ezt pontosítani kellene mert több okból is fontos lehet.

Aztán jogász érdemben megválaszol a feltett kérdésekre.

Külön: nem egy 12-13 éves lány testileg már elég fejlett. Ettől függetlenül a fiatalember tisztában volt-e azzal, hogy esetleg egy még gyermekkel "jött össze"...

Ezen utóbbi mondatra is pontos válasz kellene.

picurtm # 2011.02.05. 16:41

Sziasztok!

Röviden elmesélek egy történetet és tennék fel néhány kérdést, amire választ szeretnék kérni.

Dióhéjban: van egy 14 éves kislány és egy 22 éves fiatal férfi. A kislány teherbe esik, de csak 5. hónaposan 'tudódik ki' annak ellenére, hogy már a szülőket figyelmeztették, hogy lehet baj van. Nos, a kislány nem a szüleivel, hanem a nagyszüleivel (de nincs semmi bírósági papír, hogy ott élhet, csak ott jól érzi magát és ott lakik már évek óta) és a bátyjával él. Egyébként a születendő gyermeket nem tartják meg.

Kérdések:

  1. mire számíthat a szülő, nagyszülő ezek után? Ez kiskorú veszélyeztetésének számít?
  2. mire számíthat a 22 éves fiatal?
  3. mire számítha a 14 éves kislány?
  4. hivatalból indítanak eljárást ilyen esetben? és ki indítja?

Válaszotokat előre is köszönöm! :)

sió # 2011.01.14. 15:08

Gyakorlatilag az összes nekem tulajdonított írásom (amit idéztél), és általad idézett véleményem, sántít, sőt egyenesen meg nem történt dolgokat próbálsz a nyakamba varrni.
Ha józan ésszel gondolkodsz, akkor láthatod, hogy az elidegenítés ellen harcolok, és azért hogy minden gyermeknek legyen apja, épp úgy mint anyja. Ez neked nem tetszik, de kérlek, ne próbálj belehúzni egy kizárólag általad látott szellemvilágba.

Mi ez a marhaság hogy arra buzdítok bárkit is hogy vonassa meg a tájékoztatási jogot? Pont arra buzdítottam, hogy egyetlen intézmény sem tagadhatja meg, hacsak végzés nem terjed ki rá. Ismét azt írom hogy próbálsz lejáratni, és hamis színben feltüntetni. Félreérthetően idézel tőlem, kizárólag általad olvasott dolgokat.

Hogy mit szeretnél azzal elérni, hogy bírókat, tanárokat, ügyintézőket, fórumozókat, stb. minősítgetsz

Na ehhez azért hozzáfűznék pár dolgot.
Pont ettől vagy szük látókörű, hogy nem veszed észre azt, hogy változásra van szükség. Gondolkodásban, mentalitásban, életszemléletben stb. és ismét megvillantod azon csodálatos képségedet, hogy halvány távoli módon sem érted azt amit leírok, vagy netán gondolok.

A bírók elfogultságát, és alulképzettségét szidtam, ami a legcsekélyebb mértékben az ő hibájuk, nevezzük inkább az elavult jogrendünk hibájának. Ők pedig alkalmazzák. És a rossz hír hozójának ugye évezredek óta nem örülünk.

A tanárokat nem szidtam, maximum a kibukott tanárokat, akik a gyámügyön nagyon jól lébecolnak, és vígan élnek az én, és a többi becsületes ember adóforintjából.
Az ügyintézőkből azt a réteget nem tudom bevenni, aki szintén begyepesedett gondolkodásmóddal van megáldva, és habár sokszor segíteni akar, az agyában lévő gát egy bizonyos határig engedi a cselekedetei megvalósításában.

A fórumozókat ne húzd bele, ez elég átlátszó módja a közfelháborodást szítani akarásnak, hátha lesz aki reagál rá, és akkor már közutálatnak örvendek. (örvendenék)
De ez nem fog bejönni. Az elidegenítő anyák hála istennek leléptek.

Aki itt van annak nagy részével szintre napi email kapcsolatban vagyok, és szinte naponta kapok köszönő emailokat, nem csak az itt közszemlére tett tanácsaimért. (privát is szoktam írni)

Mindennél többet ér amikor egy-egy különélő szülőnek sikerül segíteni, az eszköz egy idő után majdnem mindegy. Te ezt sosem fogod megérteni, egyrészt nő vagy, másrészt földhözragadt a gondolkodásod. Ez utóbbi nem baj, mert ilyen ember is kell, de azért a tanácsaiddal bánj csínján.
Nem mondom van amikor jót mondasz, de sokszor hiányolom a gyerek érdekét abból amit írsz. Pedig egy jó gyámügyest, állítólag te az voltál kizárólag ennek kell hogy vezéreljen. Minden másnak sokadrangúnak kell lenni.

És még valami. Az email címem nyilvános, nem bújok el. Ha bármilyen problémád van, akkor kérlek rendezzük le privát, akár személyesen is megiszok veled egy kávét, de bevallom emberrel nem harcoltam még ennyit ebben a témában mint veled. Nem tartom magam tévedhetetlennek, de mimnél többször írsz annál többször érzem hogy oktalanul, és valami hátsó szándékkal teszed.

Lehet hogy Tiszának kellet volna magamat hívni?

Ja. Még valami. Nem szeretnék vitatkozni, van viszont véleményem, és túl sok a gyereke életéből kirekesztett apát ismerek. Az apák el vannak nyomva, és sok nő használja őket méltatlanul spermabanknak.
Ha az hogy ezen emberek jogaiért kiállok, és próbálom segíteni azt hogy a gyereknek apja legyen, az apának gyereke, szóval ha ez neked vitatkozás… no comment.