Terhes kismama tanácsadás


drbjozsef # 2019.10.29. 18:50

Halmositibi,

Szerintem ez kevéssé jogi kérdés mint inkább TB szakértőhöz tartozó, és bár KBS rendkívül sokoldalú, én azt javasolnám, a "munkajog/foglalkoztatás" rovatban tedd fel a kérdést valamelyik TB-s topikban. Ott szokott lenni ilyen szakértő.

Halmositibi # 2019.10.29. 16:41

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
CSES, GYED és GYES, valamint szülési táppénz kapcsán szeretnék egy speciális kérdést feltenni Önnek.
A feleségem hamarosan, kb. 7 hónap múlva szülni fog. Az elmúlt években KATA-s egyéni vállalkozó volt és a maximum TB-hozzájárulást fizette. Egy hete azonban egy vállalatnál kezdett el alkalmazottként dolgozni egész jó pénzért. Ha jól értem a GYES-re, a GYED-re és a CSES-re vonatkozó szabályokat, ezek megállapításánál mind a vállalkozóként eltöltött időszakát, mind az alkalmazotti időszakát számításba veszi majd a hatóság.

  • Rosszabbul vagy jobban jár-e a feleségem a CSES, a GYED és a GYES kifizetésével és összegével ebben a helyzetben, mintha a szülés előtt csak egyéni vállalkozó lett volna?
  • Rosszabbul vagy jobban jár-e a feleségem a CSES, a GYED és a GYES kifizetésével és összegével ebben a helyzetben, mintha a szülés előtt csak alkalmazott lett volna a vállaltnál?
  • A vállalat fogja-e a szülési táppénzt fizetni a feleségemnek ebben a helyzetben?
  • Javasol-e valamely adminisztratív lépés sürgős megtételét ebben a helyzetben?

Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.28. 19:55

A munkajog nem tesz ilyen megkülönböztetést.

Az, aki gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságon van, bármikor bejelentheti, hogy a fizetés nélküli szabadságot megszünteti. A munkáltató nem tagadhatja meg a foglalkoztatását. (Az egyetlen feltétel, hogy a bejelentés közlésének legalább 30 nappal meg kell előznie a szabadság megszűnését.)

Ezért nem tudom értelmezni, hogy a munkáltató "vissza veszi", "állományba veszi", meg hogy "akarja" vagy nem. Semmiféle döntési joga nincs ebben a munkáltatónak.

Angelicasol # 2019.05.28. 19:06

KBS én az aktív és passzív állományra gondoltam. Előbbi, akinek van munkaviszonya és dolgozik is, utóbbi akinek van munkaviszonya de pl illetmény nélküli szabadságát tölti

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.28. 15:53

Én ezt a "visszavételt", "állományba vételt" nem értem. Miről beszéltek?

Angelicasol # 2019.05.28. 12:47

Ez szerintem egyéni megállapodás kérdése. A munkáltató oldaláról sok mindentől függ, pl. a kismama helyén akár határozott idejű, akár határozatlan státuszon lévő személlyel is kezdeni kell valamit, de ilyenkor az előző baba alatt felhalmozódott szabadságokat is ki szokták adni stb. Emellett veszélyeztetettként a kismama munkaköre sem biztos hogy a munkáltató részéről biztosítható.

Alapvetően veszélyeztetett terhesség esetén az orvos megállapíthatja a keresőképtelenséget, ami azzal jár hogy előbb betegszabadságot kap, ezután kerül táppénzes állományba. De ha nem áll fenn ilyen súlyos egészségügyi probléma, vagyis az orvos nem mondja ki, hogy az érintett nincs abban az állapotban, hogy munkát végezzen, akkor a munkajog nem differenciál és a kismama a többi munkavállalóval azonos megítélés alá esik. Vagyis ha vissza szeretne menni, akkor vissza kell vennie állományba.

1980Lajos # 2019.05.28. 12:31

Angelicasol. Abban biztunk, hogy legalább egy napra állományba veszik és akkor minden rendben lenne.

Az lenne a kérdésem, hogy jogilag ez, hogy néz ki. Egy veszélyeztetett terhes kismamát jogilag nem vehet vissza egy cég? Vagy ez a cég és a kismama egyéni megállapodása?
Köszönöm

Angelicasol # 2019.05.28. 12:17

1980Lajos amennyiben azt jeleztétek, hogy veszélyeztetett terhesként nem kíván visszatérni, akkor miért csodálkoztok rajta, hogy nem veszik állományba? Hisz ebben a formában ezt kértétek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.28. 07:45

Pardon?

1980Lajos # 2019.05.28. 06:24

Kedves Szerkesztőség!
Szeretném a tanácsukat kérni.
Feleségem a második babánkat várja novemberre, a vezetőseggel a nunkahelyen jó viszonyban voltunk, ezért azt gondoltuk, hogy korrektek leszünk és jelezzük nekik, hogy feleségem veszélyeztetett terhes(korábbi vetélés miatt) és nem tervez visszatérni,- egyelőre szóban jeleztük-, de sajnos úgy tűnik, hogy így a cég nem veszi állományba, ami miatt nagyon sok bevételtől esünk el a baba születése előtt és után is.
Nem találtam erre vonatkozó jogszabályt, hogy veszélyeztetett terhest nem lehet visszavenni.
Ez irodai munka, és azt hallottam, hogy ha a kismama bevállalja,és konfirmálja akkor dolgozhat. Egy elméleti példából indulnék ki, van egy 40 feletti hölgy, aki mondjuk nagyon jó fizikális állapotban van, ő automatikusan veszélyeztetett terhesnek minősűl az életkora miatt, de dolgozni tudna, ilyen esetben a munkáltató nem adna neki munkát? Persze más eset ha a kismamának egészségügyi problémája van. A feleségemnek nincs és 37 éves.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm
üdvözlettel

Zengőbérci # 2019.04.08. 07:48

A GYED-GYES kérdéseket javasolt a munkajog topicban feltenni, mivel egyrészt a társadalombiztosítás a munkajog családjának a része, másrészt pedig a tb szakemberek kizárólag azt figyelik, azaz onnan várható érdemi válasz.

Hintalovacska 2019.04.07. 21:54

Jó estét kívánok! Korábban Kata adózóként, az utolsó 4 hónapban már bejelentett munkavállalóként milyen GYED-re, illetve GYES-re számíthatok? Miből számolják ki? Csak a bejelentett munka fog számítani vagy a KATA időszak is? Köszönettel:
Edina

Kedves Edina!

Most akkor munkavállaló (munkaviszonyban álló alkalmazott), vagy KATA szerint adózó vállalkozó?

Mindenekelőtt javasolt a jogállását a könyvelőjénél tisztázni.

Egyebekben:

CSED-GYED jogosultsági feltétel

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

A GYES alanyi (állampolgári) jogon járó juttatás, nem szükséges hozzá munkaviszony és jövedelem. Összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimummal. (Bruttó 28.500 Ft.)

Amennyiben munkaviszonyban áll a szüléskor, úgy az ellátását az itt elért jövedelméből számolják ki.

A kisadózókról külön jogszabály rendelkezik:

2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

6. A kisadózót megillető ellátások és a kisadózó jövedelme

10. § (1) A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 94 400 forint, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forint.

Az állami adóhatóság a 7. § és a 8. § (11) bekezdése szerinti bejelentések adattartalma alapján adatot szolgáltat az egészség- és nyugdíjbiztosítási szervek felé a főállású kisadózó biztosítotti jogállásának időtartamáról és az ellátások alapjáról.

(1a)55 Szünetel a főállású kisadózó biztosítása abban a hónapban, amelyben a főállású kisadózó után az adót a 8. § (9) bekezdés d) pontja alapján nem kell megfizetni, kivéve, ha a főállású kisadózó az adott hónapban a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó tevékenységet végez, és erre tekintettel megfizeti a 8. § (1) vagy (4a) bekezdés szerinti tételes adót.

(2) A nem főállású kisadózó – e jogviszonya alapján – biztosítottnak nem minősül, társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot nem szerez.

(3)56 Más jogszabályok alkalmazásában, különösen az Art. szerinti jövedelemigazolás kiállításának szempontjából a kisadózó jövedelmének a kisadózó vállalkozás utolsó, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka, több tag esetén annak fejenként egyenlő része, de legalább a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzata minősül.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Hintalovacska # 2019.04.07. 19:54

Jó estét kívánok! Korábban Kata adózóként, az utolsó 4 hónapban már bejelentett munkavállalóként milyen GYED-re, illetve GYES-re számíthatok? Miből számolják ki? Csak a bejelentett munka fog számítani vagy a KATA időszak is? Köszönettel:
Edina

tomszat # 2017.10.04. 04:04

Tisztelt Cimzett,

Csaladommal kulfodre koltozunk. Felesegem allapotos, jelenleg veszelyeztetett terhesseg miatt tappenzen van. A kovetkezo kerdesek merultek fel brennunk, aminek megvalaszolasaban a segitseget szeretnem kerni:

1.Tappenz alatt rendelkezhet e ideiglenes becsi lakcimmel? Koltozhet e velem, akar valamilyen engedellyel?

2.Amennyiben nem, fizetes nelkuli szabadsag igenybevetelevel vagy felmondassal tudna velem tartani. Ebben az esetben milyen jarulekokat kell fizetni, hogy biztositott maradjon?

3.Ebben az esetben jogosult e TGYAS/CSED es a GYED-re? A baba szuletese 2018 aprilis elejen varhato, nem tudom, hogy ilyenkor kaphat e TGYAS/CSED-t es GYED-et?

4.Kulfoldre koltozes eseten is jarnak a segelyek?

5.Amennyiben fizetes nelkuli szabadsagon van mi alapjan kapja a TGYAS/CSED-et? Kaphat e ha 2017 oktobereben megy el fizetett szabadsagra es a baba 2018 aprilisaban szuletik?

6.Amennyiben felmondasra kerul sor es jar a munkanelkuli segely mi alapjan kapja a TGYAS/CSED-et? Kaphat e ha 2017 oktobereben megy el fizetett szabadsagra es a baba 2018 aprilisaban szuletik?

Mielobbi segitseget elore is koszonom.

Udvozlettel,

Tamas

Marysan # 2016.05.25. 18:47

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Betegszabadságot kellett igénybe vegyek az elmúlt hónapban, amit a munkáltatóm bérszámfejtett is. Elkövettem viszont azt a nagy hibát, hogy ezt kérésére alá is írtam, de a hozzá tartozó összeget nem kaptam meg.Többször kértem a kifizetésre amit halogatással rendezett el.Veszélyeztetett terhesként kiírtak táppénzre azóta.Úgy érzem, hogy ez neki egy fajta revans, hogy nem tudok dolgozni.Mit tudok tenni azért, hogy a betegszabadságra járó összeget megkapjam?Válaszát, segítségét előre is köszönöm!Üdvözlettel:Marysan

cincinnatus # 2016.04.04. 10:49

zsanna0304 Jelentem! 2016.04.04. 10:23

Jó napot.
Segitséget szeretnék kérni 25hetes kismama vagyok 03.03-tol felvettek 9es kodal táppénzre.Megkaptam elöször 03.03-03.10-ig a tp papiromat amit még aznap elvittem a munkáltatonak és szoltam ha adják le az oep felé küldjék el vele a foglalkoztatoi igazolást.Azota se semmi.Állitolag a fönököm odaadta a könyvelönek de ma kérdeztem még mindig nem küldték be a papirjaimat az oep szerint.Leadtam a következö tp papir fénymásolatát hogy majd én beviszem az eredetit de nem adják ki a papirjaim mit tehetek?Csak egy beszkennelt változatot kaptam ami nem jo viszont azon van az utolso oldalon egy furcsaság miszerint én jan22én fizetés nélküli szabadságon voltam de ilyet én nem irtam alá nem is kérvényeztem ilyet.Sőt nálam van a jelenléti iv is ami szerint én dolgoztam aznap még sima szabin se voltam.
Várom válaszát köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

  1. Táppénz, csed, gyed és egyéb tb. kérdésekkel a munkajog topicban foglalkoznak, mivel a tb. a munkajog családjának a része, ezért az ilyen jellegű kérdéseket javasolt ott feltenni.
  2. A táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az orvosi igazolásokat a munkáltatójának kell leadni. (Ebtv. 62. §)
  3. A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)
  4. Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, az OEP honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának továbbítani. (Vhr. 38. § )
  5. Amennyiben a foglalkoztató a jogszabályban előírt kötelezettségeinek nem tett eleget panasszal fordulhat az egészségbiztosítóhoz. Egy mintát bemásoltam, amelyet igazítson az Ön helyzetére.
  6. A fiznélkülit első körben tisztázza a munkáltatói jogkör gyakorlójával.

MINTA:

…… Megyei Kormányhivatal
….. Kormánymegbízott Asszony/Úr részére
Város
Utca, házszám
Irányítószám

Tárgy: Panasz, a táppénz iránti igény
előterjesztésének megtagadása miatt

Tisztelt Kormánymegbízott Asszony/Úr!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy munkáltatómnál (neve:…., címe:….. adószáma……, telefonszáma:…….) eljárni, a jogszabályokban előírt kötelezettségének teljesítésérére (Foglalkoztatói igazolás kiállítására és igényem Önökhöz történő továbbítására) kötelezni szíveskedjen az alábbiak miatt.

20…..-tól dolgozom a fenti foglalkoztatónál.

20……-tól háziorvosom keresőképtelen állományba vett, amelyről a nagyalakú orvosi igazolást és a további orvosi igazolásokat 20……-án közvetlen felettesemnek, ………. műszakvezetőnek átadtam.

Ezen okmányokon az orvos 20….-ig, összesen 14 napra igazolt keresőképtelenséget.

A tárgyévre járó 15 munkanap betegszabadságot korábban már kimerítettem, így álláspontom szerint jelen keresőképtelenség teljes tartamára táppénz illetne meg.

A munkáltatómnál társadalombiztosítási kifizetőhely nem működik, a táppénzemet eddig mindig a Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya folyósította.

A foglalkoztató az okmányok átvételéről igazolást nem adott, viszont annak leadásakor jelen volt XY nevű kolléganőm.

Kérelmem hosszadalmas elbírálásának okáról többször (dátum, mód) érdeklődtem, ügyfélszolgálatuk és/vagy szakosztályuk válasza (XY ügyintéző) szerint munkáltatóm a fenti időre táppénz iránti igényt nem terjesztett elő.

Ezt követően megkerestem YY nevű ügyvezetőt, aki panaszomra érdemi választ nem adott, az igényemnek a Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya felé történő továbbítását hitelt érdemlően nem igazolta, attól elzárkózott.

Tekintettel arra, hogy az igényem elő nem terjesztésével a foglalkoztató a létfenntartásomat veszélyezteti, egyben figyelemmel az alábbi jogokra és jogszabálysértésekre kérem, hogy munkáltatómnál eljárni, a jogkövető magatartás tanúsítására felszólítani, amennyiben szükséges munkáltatómnál helyszíni, hatósági eljárást kezdeményezni, végső esetben az igény mielőbbi előterjesztése érdekében munkáltatómat eljárási bírsággal sújtani szíveskedjen.

Álláspontom szerint az eljárás során az alábbi jogok illetnek meg, illetve munkáltatóm az alábbi jogi normákat sértette meg:

Az Alaptörvény XIX.. cikk. (1) bekezdése értelmében anyaság, ( ) betegség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

Az Alaptörvény XXIV. cikk. (1) bekezdése szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és ésszerű határidőn belül intézzék.

Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog. ( Ket. 4. § )

A táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az orvosi igazolásokat a munkáltatójának kell leadni. (Ebtv. 62. §)

Az ellátások igénylése –beleértve az esetleges jogorvoslati eljárást is- az ügyfél számára ingyenes, azaz illeték- és költségmentes. (Vhr. 75/A §)

A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)

Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, az OEP honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának továbbítani. (Vhr. 38. § )

A kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya köteles az igényt 21 napon belül elbírálni, azaz kérelemről érdemben dönteni, határozatot hozni és/vagy az ellátást kiutalni. (Vhr. 39. § )

Ha ezen kötelezettségének az egészségbiztosító/kifizetőhely nem tesz eleget köteles az Art.-ban meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizetnie a jogosult részére. (Mentesül az egészségbiztosító (kifizetőhely) a kamatfizetési kötelezettség alól, ha annak összege az 1.000.- Ft-ot nem haladja meg.) (Ebtv. 69. § )

Az Ebtv. 69. § szerint ha az egészségbiztosító/kifizetőhely ezen kötelezettségének nem tesz eleget köteles az Art.-ban meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizetnie a jogosult részére. Mentesül az egészségbiztosító (kifizetőhely) a kamatfizetési kötelezettség alól, ha annak összege az 1.000.- Ft-ot nem haladja meg.)

Az Ebtv. 81. § (1) Az egészségbiztosító szak- és pénzügyi ellenőrzése kiterjed az egészségbiztosítás pénzbeli, illetőleg baleseti ellátásaival összefüggő nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, a társadalombiztosítási feladatokat ellátó szervek hatáskörébe tartozó ellátásoknak és szolgáltatásoknak a jogosultak részére történő megállapítására, folyósítására, továbbá az ezekkel összefüggő ügyviteli feladatok ellátására. Az ehhez szükséges nyilvántartásokat, egészségügyi szolgáltatói jelentéseket, könyvelési és egyéb okmányokat, illetőleg adatokat rendelkezésre kell bocsátani.

Ebtv: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Ket: 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

Vhr: 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet az Ebtv. végrehajtásáról

Köszönettel

Dátum, aláírás

Elérhetőségeim: (Tel., mail.)

Adataim: (Név, TAJ, lakcím, telefonszám)

http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

További, TB-vel kapcsolatos fellebbezés és panasz mintákat itt talál:

http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

zsanna0304 # 2016.04.04. 08:23

Jó napot.
Segitséget szeretnék kérni 25hetes kismama vagyok 03.03-tol felvettek 9es kodal táppénzre.Megkaptam elöször 03.03-03.10-ig a tp papiromat amit még aznap elvittem a munkáltatonak és szoltam ha adják le az oep felé küldjék el vele a foglalkoztatoi igazolást.Azota se semmi.Állitolag a fönököm odaadta a könyvelönek de ma kérdeztem még mindig nem küldték be a papirjaimat az oep szerint.Leadtam a következö tp papir fénymásolatát hogy majd én beviszem az eredetit de nem adják ki a papirjaim mit tehetek?Csak egy beszkennelt változatot kaptam ami nem jo viszont azon van az utolso oldalon egy furcsaság miszerint én jan22én fizetés nélküli szabadságon voltam de ilyet én nem irtam alá nem is kérvényeztem ilyet.Sőt nálam van a jelenléti iv is ami szerint én dolgoztam aznap még sima szabin se voltam.
Várom válaszát köszönöm.

ObudaFan # 2016.03.03. 12:43

A méltányosság azért méltányosság, mert nem jár, csak adható.
Viszont a munkáltató meg nem küldhet el táppénzre csak azért, mert neki így tetszik, különösen, ha nem is vagy keresőképtelen.

Zsu85 # 2016.03.03. 11:32

Üdvözlöm!
Szeretném a segítségét kérni. Élelmiszer boltban dolgozom ,tavaly október óta vagyok 4 órában bejelentve előtte alkamis voltam.Februárban kiderült,hogy terhes vagyok és az orvosom azt mondta ,hogy olyan helyen van a baba ahol nehezen tapad meg ezért írt fel gyógyszereket és 2 hét táppénzre küldött.2 hét után visszamentem, azt mondta ha úgy érzem mehetek dolgozni de nehezet nem emelhetek .Kitöltötte a rizikófelmérési adatlapot és a magas rizikófatorba tartozok.A munkahelyemen közöltem a főnökömmel ,hogy visszamennék de nem emelhetek nehezet mire ő azt mondta inkább akkor maradjak táppénzen.A problémám a követekező mivel magas rizikó faktorba tartozom nem is dolgozhatnék mert a munkáltató nem vállalja a felelősséget viszont a táppénzem nem lesz elég a terhesség alatt mivel nincs elég ledolgozott napom.Sokat olvasgattam az elmúlt napokban és az oep. oldalán találtam olyat hogy méltányosságból is adhatnak táppénzt ha nem elég a ledolgozott napom és munkaképtelenné válok hosszabb időre. A kérdésem az lenne hogy lehetséges hogy járna nekem is méltányosságból táppénz?Várom válaszát köszönettel:Zsuzsanna
http://www.oep.hu/…asoknal.html#… lehet a biztos%C3%ADtott r%C3%A9sz%C3%A9re m%C3%A9lt%C3%A1nyoss%C3%A1gb%C3%B3l t%C3%A1pp%C3%A9nzt meg%C3%A1llap%C3%ADtani?

ObudaFan # 2016.03.01. 10:45

Pkrisz

A szabadságod alatt is felmondhatnak. De ha még mielőtt felmondanának, ismét várandós leszel, akkor megillet a védelem.

Pkrisz # 2016.03.01. 10:08

Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy 3 év után most térek vissza ismét a munkába a gyesből. Mi vonatkozik rám, elsősorban azt mondták, hogy a szabimat kell letölteni és utána ha nem lesz rám szükség felmondhatnak? Van ha terhes leszek a szabadság alatt akkor engem váradóssági védelem megillett?

Köszönöm előre is

Rexor # 2016.02.03. 14:38

A lényeg, ha 2016. augusztus 1-jén szülsz, hogy 2014. augusztus 1 és 2016. augusztus 1 között legyen legalább 365 nap biztosított időszakod. Illetve fontos, hogy a biztosítás időtartama alatt (vagy legkésőbb annak megszűnését követő 42 napon belül) szülj.

Molnár092 # 2016.02.03. 14:08

Értem köszönöm válaszod , akkor 2016-tol (Aug 01 a szulesi időpontom ) visszamenőleg kell meglenie a 180 napomnak ? De igy lesz benne megszakítás ugye az adott hónapok amit kérdeztem elobb , ez nem baj akkor igy járni fog a csedem ??? Az remek lenne :)

Rexor # 2016.02.03. 13:50

A kérdés, hogy megvan e a szülést megelőző 2 éven belül a 365 napos biztosításod. Az álláskeresési járadék miatti kieséssel nem tudsz mit kezdeni, ezt ne számold bele.

Molnár092 # 2016.02.03. 13:49

Sajnos nem elég mert nem érkezik ra válasz sajnos mit látod!!!!

Rexor # 2016.02.03. 13:44

Elég, ha egy fórumban teszed fel a kérdést.