Házastársi követelés váláskor


Quentin # 2010.06.03. 23:38

20 éves házasságom bontópere folyik éppen. A feleségemmel közös vállalkozásban dolgoztunk, amiben a munka javát igazolhatóan én vittem. A vállalkozásba fektetett munkám eredményeképpen vásároltunk, felújítottunk, felszereltünk egy értékes családi házat. Hogy nem kelljen eladni a válás miatt, felajánlottam, hogy két gyermekünknek ajándékozom, azzal a kikötéssel, hogy haszonélvezetet hagyok rajta, nehogy a feleségem elherdálja. Azonban a feleségem ezt nem tartja elfogadhatónak, haszonélvezet nélkül akarja, annak ellenére, hogy semmilyen közös szerzeménynek minősülő vagyonból semmit sem kértem (annak ellenére sem, hogy mindketten tudjuk, hogy ő semmit nem dolgozott meg értük) és ő ráadásul nekem semmit nem "adna", csak további követelései vannak. Mi a gyakorlat a vagyonmegosztásnál, illetve milyen követeléseket tart hasonló esetben jogosnak, és megítélhetőnek a bíróság?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.04. 07:05

Fifti-fifti. (Mondta Pifti... Bocs.)

Csillaeva19 # 2010.06.04. 07:18

Válás előtt álok. A vagyoni dolgokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni: ha a szüleim számlával banki átutalással tudnak bizonyítani több millió ft átutalást ill. az ő finanszírozásunkat a családi házunkban,(sajnos a többiről a számlákat az APEHhez ill az OTP-be be kellett adni) ezt jog szerint nem lehet az én anyagi javaim közé tenni? S a fent maradó rész/összeg osztódna két felé a majd később megállapodott arányban függetlenül attól, hogy a férjem saját két kezével építette fel a házat ( leszámítva a falak felhúzását, víz, gáz, villany - szerelést, csempézést, padló laplerakást ) ?
Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.04. 07:51

Azt az ajándékot közösen kaptátok, a fele annak is a férjedet illeti. (Ha csak neked szánták volna a szüleid az ajándékot, akkor azt nyilván érvenyesítettétek volna a tulajdoni arányokban.)
Meglehetősen méltánytalan is lenne a férjeddel szemben, ha azt mondanád, az ő saját munkájának az eredménye közös, de amit a szüleid adtak, ahhoz neki semmi köze.

A szüleid ugyan visszakövetelhetik tőle az ajándékot, meghiúsult várakozásra hivatkozva, de ha a házasság megromlásáért te - vagy te is - felelős vagy, akkor azt se lehet.

Mr. Rock # 2015.01.07. 18:54

Helo! feleségem mai napon beadta a válást 6 hónapig voltunk házasok, ebből sajnos 4hónap igen csak rosszul telt. neki nem volt munkája nem dolgozott addig míg mi együtt voltunk én pedig futárként dolgoztam én fizettem az eksüvőt albéletet mindent egészen 2héttel ezelőttig amíg külön nem mentünk. nincs közös lakásunk nincs közös vagyonunk, viszont nekem megszünt a munkám mikor 2 hónapos házasok voltunk barátaitól ismerőseitől kértünk segítséget de elvesztettük eközben az albérlet amiben laktunk felhalmoztunk ezáltalál barátoknál rengeteg tartozást amik még mindig fenn állnak. mai napon ugye feleségem beadta a vlást és követeli hogy rendezzem az összes tartozásunkat én magam valamint megélhetési pénzt követel. nekem számlámra 2 ve nem érlezett pénz nincs is pénzem se tulajdonom nevemen nem szerepel semmi, kérdésem az lenne hogy mire számítsak váláskor milyen kérdések lesznek még nem kellett sose válnom így nem tudom valamint hogy követelhet e ilyeneket a feleségem és

lajcsó # 2015.01.07. 21:44

Ha a (rövid) házasságotok fenállása alatt megütöttétek volna a főnyereményt, akkor bizonyára a feleséged osztozni kívánna rajta.
Na, ugyanígy (ugyanezen jogalapon) kell osztozni az adósságon is!

Mr. Rock # 2015.01.08. 14:55

persze ez érthető én elve úgy gondoltam, hogy adósságot felezzük amiket felhalmoztunk és válunk. de ő velem akarja kifizettetni a teljes adósságot valamint még kártéritést akar magának hogy úja kezdhesse az életét. konkrétan azt modnta minden az énhibám miattam kellett adósságba menni stb és azt is velem fogja kifizettetni valamint magánakis nagy pénzt követel....erre vagyok kiváncsi hogy leírtak alapján egyáltalán megállja e a helyét iylemsi meg persze amúgy is

ObudaFan # 2015.01.08. 15:21

Hát ha esetleg a tartozásaitok több, mint felét hajtják be rajtad, a különbözet megtérítését követelheted tőle.

Edictus # 2015.01.08. 20:07

Tisztelt Jogi Fórum szakemberei!

Egy ismerősőm problémájában kérném tanácsukat, neki szeretnék segíteni.

A hölgy 2,5 évvel ezelőtt ismerte meg új párját. A hölgy már 3 gyermekkel elvált nőként a szülői házban élt, együtt más családtagjaival, de külön házrészben. Hozzáköltözött új párja (2,5 évvel ezelőtt). Majd mivel a kapcsolat mesésen indult hamarosan gyermek született belőle, 2014. nyarán össze is házasodtak, megpecsételve ezzel kapcsolatukat. Innentől kezdve a mesés kapcsolatot felváltotta a visszatérően iszákos és szavakkal durva férj, aki a már meglévő gyermekeket szinte nem tűri a ház körül, ahol tud beléjük köt (kiskorúak).Közben a 2,5 év alatt azért a lakást csinosítgatta nagyon sok mindent együtt megcsináltak a tetőteret beépítették, szépítették a lakást. A férfi volt, hogy dolgozott volt, hogy nem...Most vélhetően válni készülnek.

Azt szeretnénk tudni, hogy (3 dolgot)

ezen rövid házasság esetén követelhet-e vagyoni kártérítést vagy jusst a férj, akinek semmilye nincs, nem is volt,se lakása,se kocsija, se bankbetéte, esetleg a lakás csinosítása címén vagy a házasság jogán?

Mivel saját lakása nincs, albérletbe megy - vélhetően -, köteles-e a feleség lakhatást biztosítani vagy ehhez hozzájárulást adni részére bármilyen módon?

Megteheti-e a férj, hogy a lakást nem hagyja el, van-e joga ott maradni egy válóper beadását követően az ítéletig? (mint említettem nem közösen szerzett lakás)

Köszönjük!

lajcsó # 2015.01.08. 20:38

Mr. Rock!
Követelni azt lehet. Az meg egy külön kérdés, hogy ebből mennyit ítél meg a bíróság.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.08. 21:20

Edictus, hogy kell azt érteni, hogy "szülői ház"? Ki a tulajdonosa?

ObudaFan # 2015.01.08. 21:23

ezen rövid házasság esetén követelhet-e vagyoni kártérítést vagy jusst a férj, akinek semmilye nincs, nem is volt,se lakása,se kocsija, se bankbetéte, esetleg a lakás csinosítása címén vagy a házasság jogán?

Egyrészt az életközösség alatt szerzett vagyon az főszabály szerint közös vagyon, annak a fele az övé. Másrészt azért ott az elvi lehetősége annak, hogy ha önhibáján kívül rászorul, akkor hzastársi tartást kérjen, ha arra nem érdemtelen.

Mivel saját lakása nincs, albérletbe megy - vélhetően -, köteles-e a feleség lakhatást biztosítani vagy ehhez hozzájárulást adni részére bármilyen módon?

A lakáshasználati jog ellenértékének a ráeső részére valószínűleg igényt tarthat.

Megteheti-e a férj, hogy a lakást nem hagyja el, van-e joga ott maradni egy válóper beadását követően az ítéletig? (mint említettem nem közösen szerzett lakás)

Főszabály szerint igen. Azért ha ő maga lehetetleníti el az együttélést, akkor lehet kérni a bíróságot, hogy hozzon ideiglenes intézkedést.

john.k # 2015.01.09. 14:19

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném a segítséget.
Válóperem vagyonjogi része 3 éve húzódik.Az eljáró bíró decemberben felfüggesztette az eljárást,hivatkozva a 2014.évi XXXVIII törvényre.Követelésem részét képezi egy a bank felé általam a magánvagyonomból kifizetett végtörlesztés összegének a fele,így álláspontja szerint meg kell várni hogy a bank majd mennyi pénzt ad vissza.Felszólított,hogy intézzem a bankkal az ügyet,hogy mielőbb meglegyen az összeg és le tudja zárni a pert.Azonban elkerülte a figyelmét,hogy én csak mint végtörlesztő/adós voltam jelen az ügyletben,és a a megkeresésemre közölte hogy nekik a főadóssal kell elszámolni,aki a volt feleségem volt.Eljáró bíró előzetesben tájékoztatta volt feleségemet,hogy kb 6-7 milliós összeggel tartozik nekem.Exem nevén semmi nincs,ergo max a jövedelméből vonathatnék.Probléma az,hogy a bank a kb egymilliós visszatérítést is neki fogja kiutalni,így leshetem azt is,hiába kötelezi a bíróság az elszámolásra a visszatérítés felével.Kérdésem az lenne hogy létezik-e,ill.lehetséges-e kérni bármiféle olyan intézkedést,lépést megtenni amelynek során a visszatérítés összege hozzám kerülne?Tudom Vht ban vannak lehetőségek,de azzal nem megyek semmire!

ObudaFan # 2015.01.09. 14:33

Eetleg megpróbálhatsz a bíróságtól biztosítási intézkedést kérni.

Edictus # 2015.02.08. 18:36

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

A "szülői ház"-at úgy értettem, hogy az a feleség, annak testvére és apja nevén volt és van. A férj sose volt tulajdonosa a lakásnak.

Ez a feleség szüleinek a háza, de az édesnya meghalt, annak része a gyermekeire szállt át.

Kedves Óbudafan!

Az életközösség alatt szerzett vagyon feleződik,ez rendben van, de nem szereztek semmit közösen, maximum fenntartották, kicsit újítgatták a szülői házat.

Ezt nem értem :( milyen lakáshasználati jog ráeső része? A lakás nem az övé. Ez mit jelent?: A lakáshasználati jog ellenértékének a ráeső részére valószínűleg igényt tarthat.

Ez is kicsit elméleti :): ...ő maga lehetetleníti el az együttélést. Ez mit jelent? Üti-veri, iszik, vagy elég ha naponta veszekednek?! Ki ítéli meg ki lehetetlenít el vmit?!

Köszönöm a válaszokat előre is, az amatőrizmusomért előre elnézést :).

Üdv. E

ObudaFan # 2015.02.09. 06:43

Lakáshasználati jog ellenértéke akkor is ár, ha valaki a másik házasfél ülönvagyoni ingatlanából kényszerül távozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.09. 08:05

A konkrét esetben segíthet - már az asszonyon -, ha az apának haszonélvezete van az ingatlanon, ők meg szívességi használók.

Ancsipancsi # 2015.02.24. 19:15

Tisztelt Fórumozók!

Férjem elhagyott egy harmadik személy miatt.
Válni akar.
A helyzetem a következő:
Van egy 10 hónapos kislányom.
1 Éve vagyunk házasok, előtte 10 évig együtt éltünk.
Férjem vett egy lakást hitelre, melyben közösen laktunk. A hitel az ő nevén van, és vele egy napon jelentkeztem be az Okmányirodában erre a lakcímre.
Még van a lakáson cca 6,5 m hitel.
Kérdésem az, hogy milyen lehetőségeim vannak a vagyon megosztásakor ? Nem szeretnék a gyermekemmel az utcára kerülni.

Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlette:Anna

ObudaFan # 2015.02.25. 21:44

Egy dolog a használat, másik a közös vagyon megosztása.

Ha a lakás használata a házastársakat közös jogcím alapján illeti meg, a bíróság közöttük a lakás használatát megosztja, ha ez a lakás adottságai alapján lehetséges. Nem osztható meg az adottságainál fogva arra alkalmas lakás használata, ha az egyik házastárs olyan felróható magatartást tanúsít, amely miatt a közös használat a másik házastárs vagy a kiskorú gyermek érdekeinek súlyos sérelmével járna. Ha a házastársak közös jogcíme alapján használt lakás használatának megosztására nem kerül sor, a bíróság az egyik házastársnak a lakás használatára vonatkozó jogát megszünteti és őt - az egyik házastársnak a lakásból önként és a visszatérés szándéka nélküli elköltözése esetét kivéve - a lakás elhagyására kötelezi. Itt a közös gyermek érdekeit mindeképpen figyelembe kell venni.

Ami a tulajdoni viszonyokat illeti, az együttélés alat bármelyik fél által vásárolt lakásról a közös vagyoni jelleget kell vélelmezni. A felvett hitelből vásárolt lakás pedig egyértelműen közös vagyon. Más kérdés, hogy a hitelt az együttélés megszakadása után is felesben kell fizetni.

Ancsipancsi # 2015.02.26. 08:52

Köszönöm szépen.

Urtica # 2015.02.26. 23:03

Tisztelt Szakértők!

Férjem beadta a bontókeresetet, miután kirakott a házából, miközben kórházban voltam az újszülött gyermekünkkel. Házassági szerződésünkben kizártuk mindennemű közös vagyon keletkezését, ill. megállapodtunk, hogy a közösen lakott ingatlan fenntartási költségeit fele-fele arányban viseljük.
Én tartottam el őt, mert kapcsolatunk alatt mindvégig azzal hitegetett, hogy a GYED időszak alatt a terheket ő fogja viselni.
Kérdéseim:

  1. Kimondja-e a válást az első (vagy a kötelező békítést követő második) tárgyaláson bíróság, annak ellenére, hogy rengeteg ingóságomat - a legtöbb ráadásul szüleim ajándéka nekem, ill. a házasságkötés előtt került a tulajdonomba - férjem nem hajlandó visszaadni? Ő azt állítja, hogy mindent átszállíttatott a lakásomba, de ez nem igaz. Valószínűleg már mindent eltüntetett, elégetett. Továbbá a teljes konyhát és gardróbot én fizettem (bizonyítani tudom). A házában lévő készpénzemet is hiányosan juttatta vissza nekem.
  2. Milyen jogi lehetőségeim vannak a vagyontárgyaim, készpénzem visszaszerzésére, a konyha-gardrób ellenértékének és a rezsi felének kifizettetésére? Fizetési meghagyás, házassági vagyonjogi per, ingó dolog kiadása iránti per? Esetleg más lehetőség?
  3. Követelhetem-e férjemtől, hogy fizesse meg a közös életvitel költségeinek felét (pl. bevásárlások, munkahelyi ebédrendelések), mivel erről a szerződésünk nem rendelkezett kifejezetten, és mindent én fizettem?
  4. Szerződésünkben kijelentettük, hogy a házasság előtti élettársi kapcsolatunk vonatkozásában egymással szemben élettársi vagyonközösség címén semmilyen követelésünk nincs. Ez ugye nem terjed ki az élettársi időszak alatt felmerült közös életviteli és rezsiköltségekre, tehát követelhetem az 50% megfizetését?
  5. A szülői felügyeleti jogokat kizárólagosan én gyakorlom. Gyermekem kiságyát férjem szülei fizették ki, férjem az ágyat nem hajlandó odaadni, továbbá a baba plüssjátékait sem. Mint a gyermek vagyonának kezelője, milyen módon juthatnék hozzá ezekhez?

A válaszokat előre is köszönöm!

jelszo # 2015.03.01. 17:03

Segítségeteket kérem!

25 év házasság után végre el mertem hagyni alkoholista férjemet. A helyzet röviden:
Vidéken egy családi ház 1/2-1/2 tulajdonban a nevünkön, két nagy gyerek, tehát rajtuk nagyon osztozkodni nem kell.
Öt hónapja Budapesten állást kaptam és szolgálati lakást, ugyhogy a személyes holmikkal jöttem el otthonról a kisebbik fiammal együtt.(Ngyobbik fiam már itt él 3 éve albérletben) Apuka maradt a nagy házban...persze nem érti miért hagytam el. (Sosem látja be a hibáit) A lakáson kevés hitel van (kb.800 ezer Ft) valamint apukának saját személyi kölcsönei dögivel, amiket a játékgépbe vert és elivott anno...
Azóta egy szót sem beszéltünk, nem lehetne vele egyezkedni az biztos lakás eladás ügyben.
Szeretném mielőbb beadni a válást, - ingóságok nem érdekelnek, mindent ott hagytam csak rossz emlékek kötnek mindenhez- a ház fele viszont nagyon kellene persze pénzben, hogy uj életet tudjak indítani, hogy a fiaimnak legyen hova haza jönni.
Kérem a segítségeteket hogyan kezdjem...közös megegyezésről tuti nem lehet szó, nem menne bele. Ha én beadom a válópert, kérhetem-e együtt a vagyonmegosztást - csakis a ház értékének a fele kellene kb. 7-8 millió Ft. Ja amugy a kisebbik fiam még augusztusban lesz 18 éves, és szeptemberben amikor tavaly eljöttünk már velem élt. Kérhetek-e visszamenőleg esetleg gyerektartást? Amugy apukának van jövedelme, kb. 170 ezer "tisztességes"szolgálati járandóság, és mellette is dolgozik kb. 80 ezerét. Segítsetek, mert minél kevesebb nyűggel szeretnék utána lenni az egész procedúrának!! Gondolom nem csak én vagyok ilyen helyzetben! Köszönöm mindenkinek, aki jó tanácsot tud adni. Külön ügyvédre nem nagyon van pénzem örülök ha fenntartom egyedül a bérlakást és a fiamat. Köszönöm! Judit

ObudaFan # 2015.03.02. 19:09

Urtica

  1. Akkor mondhatja ki a bíróság a bontást az első tárgyaláson, ha az utolsó közös lakás használatában, a szülői felügyelet gyakorlásában, a gyermekkel való kapcsolattartásban és a gyermektartásban, valamint az esetleges házastársi tartásban vagy ennek a hiányában megegyeztek. A vagyonmegosztás ehhez nem szükséges.
  2. Házassági vagyonjogi per.
  3. Aligha.
  4. Aligha.
  5. Ha tudod igazolni, hogy a gyermek tulajdona - ami a használatból azért nem következik - és valóban te fogod a bíróság döntése alapján gyakorolni a szülői felügyeletet, akkor majd ingó kiadása iránti perben.
ObudaFan # 2015.03.02. 19:11

jelszo

Kérheted a vagyonmegosztást a bontóperi keresetben, de azt úgysem fogja addig tárgyalni a bíróság, amíg a bontást ki nem mondta.
Tartásdíjat legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni. De ha idáig együtt éltetek, akkor erre a 6 hónapra is neked kell igazolni, hogy eddig egyáltalán nem járult hozzá a gyerekek eltartásához.

jelszo # 2015.03.03. 05:07

Köszönöm válaszodat ObudaFan!

Ha a bontókeresettel együtt adom be a vagyonmegosztási követelésemet (mondjuk összegszerűen megmondom hogy mennyit szeretnék a ház árából) kell illetéket fizetnem??
A bontókereset illetéke még 30 ezer ft??
A fiam augustzusban lesz 18 éves..van jelentősége hogy mikor adom be a válópert, vagy ha a per közben eléri a 18 at azt már nem tárgyalja a bíróság? Vagy várjak augusztusig a beadással? Mi az egyszerűbb és gyorsabb??
Ja ..amugy azt mivel bizonyítsam hogy nem adott semmi pénzt a férjem...ugye ha küldött volna vagy számlán utalt volna azt tudnám bizonyítani..de a semmit hogyan?? Mindegy ez lenne a legkevesebb..csak annyi pénzt csikarhatnék ki belőle, hogy fedél legyen a fejünk felett. Köszi Judit