Házastársi követelés váláskor


Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.13. 10:58

Igen. Elég furcsa, hogy az ügyvéd fontosabbnak találja a másik tárgyalást, mint a tieteket, holott az ő hibája miatt született ez a bírság is.

meshi # 2015.03.13. 09:41

egyébként az teljesen életszerű, hogy a bíró nem fogadja el a 4 héttel korábbi repjegy-foglalást és kötelezi személyes megjelenésre?

meshi # 2015.03.13. 09:32

elnézést, ez a sor lemaradt:
köszönöm a gyors választ!

meshi # 2015.03.13. 09:31

sajnos a procedúra alatt már kapott egy 100eFt-os bírságot meg nem jelenés miatt (ügyvéd azt mondta neki, nem kell menni a kitűzött tárgyalásra, mert el fog maradni, pedig akkor üzlettársam itthon volt), ami most fellebbezés alatt van.
Tanácstalanságunk még mindig határtalan. Átfoglalni a repjegyet nem merjük, mert mi van, ha megint akkorra rakja?
Számomra is furcsa, de nem akar ügyvédet cserélni. Amit sejtek, hogy a bíró és az ügyvéd között van némi személyes ellentét és sajnos ezt az üzlettársam is megérzi.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 09:12

végleges gyerekláthatás megállapítása és a vagyoni osztozkodás múlik ezen
Az érdemi döntés ezen nem múlhat. Legfeljebb kap pár tízezer forintos rendbírságot. Az ügyvéd meg gondoskodjon a helyettesítéséről. (Megjegyzem, ezt a kérdést is neki kellett volna feltenni.)

meshi # 2015.03.13. 08:41

Kedves Szakértők!
szeretném megkérdezni a következőket: céges üzletfelem éppen válik, a házasságot már felbontották, de a céges vagyonon még vita van.
Külföldi üzleti útra lefoglaltuk a repülőjegyeket (még az idézés előtt), viszont a következő tárgyalásra, ami épp beleesik ebbe a pár napba, csak 8 nappal a tárgyalás előtt kapta kézhez.
Ügyvédje beadta a repjegy-foglalást, ennek ellenére a bíró nem halasztotta el, személyes meghallgatásra kötelezte. Lehet-e valamit tenni, az üzleti út fontos, de az üzlettársam fél elrepülni (végleges gyerekláthatás megállapítása és a vagyoni osztozkodás múlik ezen), egyedül viszont nem tudok intézkedni odakint.
Próbáljuk elhalasztani az utat, de a külföldi partnerrel ezt már egy hónapja leegyeztettük, a repjegyen is rengeteget buknánk, a szállásfoglaláson is. No persze a vagyon is fontos és a gyerek is. Mérlegelünk, nyilván.
A ráadás, hogy a saját ügyvédje is másik városban tárgyal épp ugyanakkor.
előre is köszönöm a tanácsokat.

Ildi123 # 2015.03.12. 07:00

Köszönöm

ObudaFan # 2015.03.10. 14:50

Ildi123

  1. HA közösen kaptátok, akkor közös vagyon, ha egyedül kaptad, különvagyon.
  2. Ismerni kellene a biztosítási konstukciót, de ha felveszi, akkro a vagyonmegosztás során el kell vele számolnia.
ObudaFan # 2015.03.10. 14:48

Brigonya

Igen, követelheted.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.10. 12:45

Nem kéne egy ügyvédet megbíznod?

Ildi123 # 2015.03.10. 10:33

Kedves Fórumozók!
Egy elég csúnya válóper közepén vagyok, most fogjuk kezdeni a vagyonmegosztást (bár a férjem már kirámolta a lakást, de most szeretné lepapírozni is).

  1. Édesapám készített pár bútort, amikért soha nem fizettünk (szekrény, ágy, asztal stb.) és most ezekre a férjem igényt tart. Édesapám rosszul van a helyzettől, hogy a saját pénzén, ajándékba nekem adott tárgyakat (amit ő különvagyonnak gondolt) veszni látja. Tényleg jogot formálhat a férjem?
  2. A közös gyermekünknek kötöttünk életbiztosítás, hogy jó lesz majd az egyetemre. Szerződő: férj, szerződésben biztosított: férj, feleség, kedvezményezett: gyermek. A szerződést lassan 16 éve fizetjük a férj által kapott családi pótlékból, ezt az I. tárgyaláson férj is elismerte a bírósági jkv-ban. Most a férj a biztosítást megszünteti és felveszi a pénzt. Ennyi? Soha többet nem fogja látni a gyerekem a neki éveken keresztül gyűjtögetett összeget?

Köszönöm a válaszokat: Ildikó

Brigonya # 2015.03.06. 18:20

Jó estét!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz? Hogy:
2011. májusban váltam el a feleségemtől 18 év házasság után. Az életközösség 2010 februárban megszakadt. 2011.01.01-én elköltözött közös otthonunkból. Van lakáshitelünk és személyi hitelünk is, amit a volt feleségem kiköltözése óta egyedül fizetek. Most eladásra kerül a ház. A lakáshitelt közösen vettük fel, de a személyi hitelek csak az én nevemen vannak.Amit a feleségem a vagyonmegosztásnál nem akar kifizetni, csak a lakáshitelt. Arra lennék kíváncsi, hogy a válás-különélés óta (mióta egyedül fizetem a hitelt) igényt tarthatok e visszakövetelni az ez idő alatt befizetett törlesztőrészletek felét? Vagy a szeméyi hitel az tényleg csak az én terhem? pedig még a házasságunk működött mikor felvettük, abból rendeztük be a házat.
Mielőbbi választ remélve!

Urtica # 2015.03.06. 11:39

Nagyon szépen köszönöm! További jó munkát Neked!

ObudaFan # 2015.03.06. 05:58

2. Hát, akkor kérj birtokvédelmet.
4. Mérlegelés kérdése, hogy elég-e.

Urtica # 2015.03.05. 21:50

Kedves ObudaFan!

Nagyon köszönöm a válaszokat! Bár én is jogász vagyok, de teljesen más a szakterületem :(

2. Bárcsak önként jöttem volna el... Kórházban voltam a 1,5 hetes kisbabámmal (nyilván a zárójelentés bizonyítja), mikor a férjem a dolgaim egy részét a házából átpakolta a megkérdezésem, beleegyezésem nélkül az üres lakásomba (a szülés után teljesen megőrült, dührohamokat kapott). A kórházból a 300 km-re lakó szüleimnek kellett hazavinniük a lakásomba. És a férjem vissza már nem engedett a házába, hogy összeszedjem a maradék cuccaimat. (Nem voltam oda bejelentve.) 1-2 alkalommal a kocsim elé(!) tett még pár dolgot, és egy futárral is küldött holmikat, de sok mindenem nem került vissza. A mélygarázsomhoz tartozó távirányító is nála van pl.

4. Gyerekágy:
Tanúsítja édesanyám

  • párhuzamosan folyamatban van egy szülői felügyeleti jog rendezése tárgyú per (ezt én indítottam, jelenleg szünetel és meg is fog szűnni, ha a bontóper lezárul), és ott bemutatásra került fotó a gyerekszobáról, az ággyal együtt
  • önkormányzat által készített részletes környezettanulmány is bizonyítja.

Ez elég lehet? :)

Hálás köszönetem, és ezt talán mondhatom minden fórumozó nevében, nagyon sokaknak segítenek a válaszaid!

ObudaFan # 2015.03.05. 19:05

Más kérdés persze, hogy van olyan bíró, ak az ilyesmit további bizonyítás nélkül mérlegeléssel elfogadja a gyerekének.

ObudaFan # 2015.03.05. 19:04

2. Önként jöttél el, erősen kérdéses a jegyzői birtokvédlem. Ha viszont elviszed a házból az ingóságokat, az ingóságokra szerintem őt megilleti a jegyzői birtokvédelem.
A perindító előlegezi a perköltséget. Viselni a pervesztes viseli.

3. Mint tudod, új a jogszabály, így bármi lehet. De szerintem nem tudod követelni.

4. Azt én innen nem fogom tudni neked megmondani, hogy ezt hogyan bizonyítsd. Ha van rá esetleg tanú, akkor úgy. Őszintén szólva szerintem az ilyesmi bizonyíthatatlan általában.

Urtica # 2015.03.05. 13:46

Kedves ObudaFan!

Nagyon szépen köszönöm a választ! Kérdezhetnék még, nagy segítség lenne, előre is köszönöm:

2. Dolgaim visszaszerzése:
Semmi közös vagyonunk nincs, a házassági szerződésünk alapján. Jegyzői birtokvédelmi eljárás is lehetséges, ugye, mivel a házába nem engedett vissza, nem szedhettem össze a holmijaimat? (Ismerősöm így kapta vissza a ruháit...) Az ingóságokra ezt, a pénztartozásokra, konyha-gardrób ellenértékére fizetési meghagyást tervezek indítani, így lenne talán legkevesebb az eljárási illeték. Van realitása, hogy a dolgaimhoz/pénzemhez így hozzájuthassak?
Ha a birtokvédelmi határozatot megfellebbezi a férjem és ezzel per indul, akkor ennek illetékét is ő viseli, ugye?

3. Közös életvitel költségeinek megtérítése:
A Ptk. 4:73. § (2) bek. szerint a házastársak a közös háztartás költségeit közösen viselik akkor is, ha vagyonelkülönítésben élnek.
Ez alapján szeretném követelni a kiadásaink felét. (Minden kiadást iratokkal tudok bizonyítani.) Van realitása?

5. Gyermekem kiságya:
Kizárólagosan gyakorlom a szülői felügyeleti jogokat, ebben a gyermek vagyonkezelése is benne van, ha jól tudom. Hogyan tudom igazolni, hogy a kisbabám tulajdona az ágy? Nyilván nem "apuka" fekszik bele... Egyébként az ellenértékének a kifizetése az ÉN bankkártyámmal történt. A nagyszülők pénzátadását semmi sem bizonyítja.
Erre is kérhetek akkor birtokvédelmet, ugye?

Előre is hálás köszönetem a válaszokért!

ObudaFan # 2015.03.04. 05:46

Ez nem fog, de lehet indítani újat.

jucika44 # 2015.03.03. 20:10

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a vàlaszt. Mivel nem jogerős a bírói döntés,remélem folytatódik a perem. Köszönöm

ObudaFan # 2015.03.03. 16:13

jucika44

Gondolom, a jogi képviselőd is elmondta, hogy meg kell jelenni.

jelszo

Kell illetéket fizetni a vagyonjogi perre is, 6%-ot, de ha együtt adod be, akkor a 30.000 Ft-ot nem kell emellett még egyszer leróni.
Ha a gyerek a per alatt nagykorú lesz, akkor az ő szülői felügyeletét, kapcsolattartását nem tárgyalja a bíróság. A gyermektartást esetleg igen, ha továbbtanul.
Az elköltözés dátumától már neki kell bizonyítania, hogy fizetett tartásdíjat, nem neked, hogy nem, tehát onnantól fogva kérheted a hátralékot legfeljebb a keresetlevél benyújtásától 6 hónapra vissza.
Annak a teljes áttekintésére, hogy hogyan járhatsz a legjobban, egy ilyen fórum azért kevés. Bízz meg egy ügyvédet.

jucika44 # 2015.03.03. 05:48

Kedves ObudaFan!

Januárban volt az első válóperi tárgyalásom. Az ügyvédem képviselt akkor, én vagyok a felperes. A bíró úr megszüntette a válóperemet azzal az indokkal, hogy nem voltam ott. Akkor a jogi képviselő nem számít?
Köszönöm a válaszát!

jelszo # 2015.03.03. 05:12

Kedves ObudaFan!
Még annyit, hogy a fiammmal tavaly szeptember végén költöztünk el otthonról Budapestre. Azóta egyetlen szóváltás sem volt apukával nem hogy pénzt adott volna..ezt hogyan bizonyítsam? Ha van még ötleted, hogy minél kevesebb költséggel kiszálljak az egészből nagyon szívesen fogadom. Elég megélnem, nem nagyon szeretnék még jobban ráfizetni. Köszi

jelszo # 2015.03.03. 05:07

Köszönöm válaszodat ObudaFan!

Ha a bontókeresettel együtt adom be a vagyonmegosztási követelésemet (mondjuk összegszerűen megmondom hogy mennyit szeretnék a ház árából) kell illetéket fizetnem??
A bontókereset illetéke még 30 ezer ft??
A fiam augustzusban lesz 18 éves..van jelentősége hogy mikor adom be a válópert, vagy ha a per közben eléri a 18 at azt már nem tárgyalja a bíróság? Vagy várjak augusztusig a beadással? Mi az egyszerűbb és gyorsabb??
Ja ..amugy azt mivel bizonyítsam hogy nem adott semmi pénzt a férjem...ugye ha küldött volna vagy számlán utalt volna azt tudnám bizonyítani..de a semmit hogyan?? Mindegy ez lenne a legkevesebb..csak annyi pénzt csikarhatnék ki belőle, hogy fedél legyen a fejünk felett. Köszi Judit

ObudaFan # 2015.03.02. 19:11

jelszo

Kérheted a vagyonmegosztást a bontóperi keresetben, de azt úgysem fogja addig tárgyalni a bíróság, amíg a bontást ki nem mondta.
Tartásdíjat legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni. De ha idáig együtt éltetek, akkor erre a 6 hónapra is neked kell igazolni, hogy eddig egyáltalán nem járult hozzá a gyerekek eltartásához.