külföldi házasság - iratok nélkül


celeron # 2010.12.17. 09:18

Értem én, szerintünk is ez a normális, de mégsem csinálják meg... most van egy kis remény, kaptunk levelet az emberi jogok országgyűlési biztosától, hogy a házasság anyakönyvezése nélkül is kötelesek papírokat adni.... de akkor miért küldtek el az okmányirodából minden alkalommal? Nem értenek hozzá csak jár a szájuk?

monalisa1 # 2010.12.16. 15:12

A TAJ kártya utólagos befizetése nem gond, tessék felkeresni a lakhely szerinti APEH ügyfélszolgálatot.

monalisa1 # 2010.12.16. 15:10

Az okmányirodán bizonyára kap új személyi igazolványt (3.000 Ft illetékbélyeg, hétre csak egy ideiglenes igazolványt). Annak alapján már kérhető a lakcímkártya stb.

Attól hogy valaki külföldön letelepszik itthon még lehet "lakcíme".

celeron # 2010.12.16. 14:57

A külföldi házassághoz letelepedési engedély kellett Spanyolországban, így le kellett adni a lakcímkártyát, a személyi meg a Spanyol konzu elvette és leselejtezték..... tb kártya az van, csak papírok nélkül nincs munka, így nincs befizetés se rá.... már túl rég óta....

monalisa1 # 2010.12.16. 14:32

Spanyol Királyság Magyarországi Nagykövetsége
1061 Budapest VI.
Eötvös u. 11/B.
1/342-9992
1/413-4139

(Legalább tudomást szereznek hogy a brazil pasi érdekből kötött házasságot és valószínűleg érvénytelenítik az útlevelét., az első repülőtéri ellenőrzéskor a nemzetközi adatbázis alapján lebukik - és mehet haza...)

monalisa1 # 2010.12.16. 14:23

Bocs, de mint magyar állampolgár már miért ne lenne személyi igazolványa, lakcímkártyája, TB kártályája, adóigazolványa stb.

Vélem megkérhető az illetékes spanyol hatóságtól a házassági okirat és a férj útlevelének fénymásolata.

Kérjen segítséget a Bp.-i spanyol Nagykövetségtől.

monaLuis
laikus hozzászóló

celeron # 2010.12.15. 17:21

Segítséget kérnénk.
Külföldön történt házasság anyakönyvezésében, személyi igazolvány és lakcímkártya ügyében. Feleség: Magyar, „férj“: Brazil, házasságkötés: Spanyolországban.
Az esküvő után kiderült, a „férj“ csak azért nősült, hogy az EU-ban maradhasson. Ezért feleség válni akart, erre ő megverte (látlelet is van), kidobta az utcára, fenyegetőzött.
Feleség ezért hazamenekül Magyarországra, hogy innen intézze a válást. Azonban ehhez iratok kellenek, jelenleg csak útlevele van. Iratokat nem kap, amíg nem anyakönyvezik a házasságot Magyarországon, amihez két papír hiányzik: 1, közjegyző előtt aláírt papír a születendő gyermek vezetéknevéről (feleség nem terhes), „férj“ útlevélmásolata. Fenti okok miatt a „férj“ erre nem hajlandó, feleség nem is mer elindulni külföldre a fenyegetések miatt. Pedig ezeket a papírokat csak közösen tudnák megszerezni… de így lehetetlen.
Feleségnek most se személyi igazolványa, se lakcímkártyája, se tb-je se semmi. Persze így munkája sincs.
Kihez fordulhatnánk segítségért? Hol lehetne kérvényezni e két papír mellőzését? Hogy lehetne kikerülni mindezeket? Ha legalább lakcímkártya lenne, talán megindítható az útlevéllel a válás.
Semmi mást nem akarunk, csak, hogy egy Magyar állampolgár, tudjon jogokat gyakorolni, dolgozni, adózni, orvoshoz járni, tudjon egyszerűen élni.

Minden megoldás érdekel. Köszönjük!