szívességi lakáshasználat visszavonása


nazsimazsi # 2011.02.15. 18:31

Kedves fórumozók! Ugye jól tudom, hogy saját tulajdonú ingatlanból az élettársamat kitehetem anélkül, hogy ő lakáshasználati díjra lenne jogosult még akkor is, ha van közös kiskorú gyermek? Tervezem, hogy írásban megkérem, hogy költözzön el. Szóban már megtörtént, füle botját sem mozdítja. Határidőt még nem tudtam szabni. Mi lenne a megfelelő határidő, ha az ok, hogy elviselhetetlenné teszi az együttélést, nem járul hozzá a közös költségekhez, a közös gyermek eltartásához? Lehetne akár azonnali hatályú is? Én február végével gondoltam azzal, hogy az ingóságait nem baj, ha csak később tudja elvinni. Van hová mennie, ez nem gond. Ha az írásbeli felszólításnak nincs foganatja mi a teendő? Foghatom, és beállíthatom a riasztót, hogy ne tudjon bejönni, vagy erre nem vagyok jogosult, nem kerülhetem meg a lakáskiürítési pert? Lakáskiürítési perrel együtt mehet a gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, gyermektartásdíj? Vagy az csak külön perben? Köszönöm, ha szakít valaki rám egy kis időt.

kismukk # 2011.02.15. 18:46

Ki a haszonélvező? Mert neki és nem a tulajdonosnak van joga kitenni azt, akit akar.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.15. 19:45

háháháhá csak erre volt jogeset a tankönyvben?

nazsimazsi # 2011.02.15. 20:14

Nincs haszonélvező? Ezt honnan veszed, ilyenről nem is írtam :-) Valami érdemleges hozzászólás esetleg lenne? Nagyon fontos és sürgős. Köszi előre is.

monalisa1 # 2011.02.16. 15:42

A Csjt. szerint lakáshasználati jog ellenértékére csak és kizárólag házasság felbontása esetén van lehetőség, vagyis az élettársat ez nem illeti meg.

Tértivevényes levélben szólítsd fel 15 napon belüli távozásra - és egyidejűleg vigye a cuccait is, valamint jelentkezzen ki a lakásból.

Ha nem távozik bírtokháborítás miatt írásban tegyél panaszt a jegyzőnél. (A lakáskiürítési per az egy kicsit még odébb van.)

A gyermekelhelyezés, a t.díj és a láthatás/kapcsolattartás dolgában ha nem tudtok megegyezni (= írásbeliség) akkor fordulj a bírósághoz.

Ha az együttélés alatt közös ingódási értéktárgyakra tettetek szert azokat egymásközt meg kell osztani, vagy ha nálad maradnak megváltani.

Ha az ingatlanodban felujítás, korszerűsítés történt és ezt közösen finanszíroztátok, ezzel is el kell számolnotok egymással.

Haszonélvezete csak akkor lenne ha te mind tulajdonos keletkeztettél volna neki olyant.

monaLuis
laikus hozzászóló

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.17. 08:06

Nem teheti ki!

Még az is elképzelhető, hogy mazsit kötelezik a lakás elhagyására, ha nem viselkedik rendesen.

Cassy # 2011.02.17. 09:05

Immaculata! Ezt légyszíves fejtsd ki bővebben, mert engem is érdekel! Mi az, h a saját lakásából őt (a tulajdonost) teszik ki, "ha nem viselkedik rendesen"????????? Én, mint tulajdonos, csak befelé "engedhetek" valakit, aztán addig marad, amíg ő akar????? Ha van egy élettársam a saját tulajdonú lakásomban, nem tehetem ki, ha megromlik a kapcsolatunk????? (bocsi, tök lesápadtam, nagyon nem értem, amit írsz!)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.17. 12:00

:) Nem akartalak megijeszteni.

Az olyan kapcsolatokban, ahol nincs gyermek, ott természetesen a szívességi használatot bármikor meg lehet szakítani.
Az erkölcsi oldalát nézve nem tudom megállni, hogy el ne mondjam, hogy bármelyik fél, ha belemegy egy olyan élettársi kapcsolatba, ahol csak szívességi használó, nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Ilyen függő helyzetben nem is lehet rendes életet élni, ténylegesen berendezkedni és jövőt alapozni.

Mazsiék esetében közös gyermek van. Ha a felek a gyermekelhelyezésben nem tudnak megegyezni, bárhogyan dönthet a bíróság. Akár úgy is, hogy az anyát a gyermekkel az eddig megszokott környezetében tartja és védelmet ad a tulajdonossal szemben.

monalisa1 # 2011.02.17. 13:37

Mazsiék esetében a leírás szerint ő az ingatlan tulajdonosa.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.17. 14:45

Tisztázzuk már ki a nő és ki a férfi, mert mindkét esetben más-más az álláspontom.:)

Cassy # 2011.02.17. 15:51

Nálunk: én vagyok a nő, van közös gyermek; a lakás az enyém, a párom a "beköltözött". köszi!

Zoltanuss # 2011.02.17. 16:07

Az erkölcsi oldalát nézve nem tudom megállni, hogy el ne mondjam, hogy bármelyik fél, ha belemegy egy olyan élettársi kapcsolatba, ahol csak szívességi használó, nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Ilyen függő helyzetben nem is lehet rendes életet élni, ténylegesen berendezkedni és jövőt alapozni.

Írja Imma....
Ezért kell házasságot kötni !!
Más : az én házastársam, aki itt él 34 éve, nincs tulajdonosi pozícióban.
Tehát elvileg szivességi lakáshasználó !!

monalisa1 # 2011.02.17. 18:13

Aztán amikor majd meghalsz a lakás örököse azon lesz, hogy a szívességi lakáshasználót mielőbb ajtón kívül tudja.

Én is házasságpárti vagyok.

monalisa1 # 2011.02.17. 18:17

Zoltanuss, elnézést, elolvastam, szóval a feleséged özvegyi haszonélvezeti jogot örökölni majd.

Cassy # 2011.02.18. 08:06

Immaculata, nem fejtetted ki az álláspontodat!

Ami az erkölcsi oldalt illeti: vannak helyzetek, mikor ez a legjobb választás. Ez is egy olyan helyzet - jónéhány okból kifolyólag.

nazsimazsi # 2011.02.18. 08:51

Hát igen, ami az erkölcsi oldalt illeti: Tudjátok milyen érzés, hogy én megosztottam mindenem vele, minden rendben volt, megszülettek a gyerekek, aztán felvett egy ilyen nagyon irónikus arogáns stílust, egész nap kötözködik, trágárul beszél, szídja a "putrinkat" hogy kicsi, nem jó stb-stb. Ő kényszerít bele, hogy lépjek. Nem hagyhatom, hogy két gyerek ezt nézze még évekig!!! És engedtessék meg, hogy sajnálatból ne én távozzák már a házból a gyerekekkel!! És mint mondtam, van hová mennie, tehát nem az utcára teszem ki. Úgyhogy inkább a jogi oldala érdekelne. A feltett kérdéseimre még mindig várnék választ, esetleg ha van valakinek tapasztalata. Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2011.02.18. 12:36

Ugye jól tudom, hogy saját tulajdonú ingatlanból az élettársamat kitehetem anélkül, hogy ő lakáshasználati díjra lenne jogosult még akkor is, ha van közös kiskorú gyermek?

Igen.

Én február végével gondoltam azzal, hogy az ingóságait nem baj, ha csak később tudja elvinni.

Szerintem az rendben van.

Ha az írásbeli felszólításnak nincs foganatja mi a teendő? Foghatom, és beállíthatom a riasztót, hogy ne tudjon bejönni, vagy erre nem vagyok jogosult, nem kerülhetem meg a lakáskiürítési pert?

Szerintem ezt is meg lehet tenni.

Lakáskiürítési perrel együtt mehet a gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, gyermektartásdíj? Vagy az csak külön perben?

Ha mégis perre van szükség, mehet egyben.

ObudaFan # 2014.02.24. 10:39

Ha ezt ingyen teszi, akkor tulajdonképpen igen. Vagy csak egyszerűen felhagyott a használattal.
De ennek mi jelentősége van?

ObudaFan # 2014.02.24. 10:56

Akkor pert kell indítani. Lehet ideiglenes intézkedést is kérni.

ObudaFan # 2014.02.24. 11:52

Fel kellene.

andrea722 # 2014.09.26. 10:00

Segítséget szeretnék kérni:
Párom sajnálatból-jó szándékból megengedte a sógoromnak, hogy a tulajdonát képező (örökölte)lakásban lakjon, amíg nem talál valami megoldást. A lakást teljesen lepusztította,villany is ki lett kötve, kifizetetlen tartozások a szolgáltatók felé...Tavasszal úgy döntöttünk, hogy beköltözünk a házba.Teljes felújítást kellett végezni- nem csak egy egyszerű festésre gondolok, hanem olyan szinten, hogy az ablaküvegek helyén kartonpapír, illetve deszka volt,csőtörés miatt szétázott fürdő, stb. Újra lakhatóvá tettük az ingatlant és beköltöztünk. Kifizettük a tartozásokat. A sógor, akinek sem tulajdon, sem haszonélvezeti joga nincs(örökségből ki lett zárva) a mai napig itt lakik, többszöri felszólítás ellenére sem távozik, még a rezsihez sem járul hozzá, magyarul ingyenélő.(Ha szólunk neki, hogy mikor megy el végre,letelt a határidő, akkor mindig valami kárt csinál bosszúból- pl. szétver egy villanykapcsolót, kárt tesz a dolgainkban, kinyitja a fagyasztó ajtaját amíg nem vagyunk itthon, amitől a benne levő cuccok felengednek, a kedvenc bosszúja meg a WC és fürdőszoba-de ezt inkább nem részletezném...).Zárat kellett rakni a szobánkra és ott tárolunk mindent, amit féltünk, mert nincs biztonságban tőle semmi.Teljesen ellehetetleníti az életünket.
Hogyan tudjuk kitenni sürgősen, mert egyszerűen figyelembe sem veszi a felszólításokat és a határidő bőven letelt-félreértés ne essék: most már sokszor 30 nap határidőt kapott, hogy találjon magának másik helyet.
A zárcsere jogszerű megoldás,mert eddig nem mertük megtenni?
Sürgős megoldást tud valaki?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.26. 11:50

Hogyan tudjuk kitenni sürgősen
Úgy érted, gyorsan? Sehogy.

huntah # 2014.09.26. 13:36

Laikus vélemény, de a való életből: A sürgős megoldás a zárcsere, felszerelni riasztót, megrendelni betörésfigyelő szolgáltatást. És bízni benne, hogy a sógor nem találja meg a jogi útvesztőben, hogy miért is lenne joga bármihez az ingatlanban, ha egyáltalán lenne.
Ingyenélő nem perel, nincs rá pénze.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.26. 14:51

Nem kell perelnie, elég, ha birtokvédelmet kér a jegyzőtől. Illetékmentes.

huntah # 2014.09.26. 18:13

A birtokvédelmet reálisan meg is kaphatja? (Nyilván elsírná, hogy jön a tél, nincs hova mennie.) Na de a tulajdonost mi segíti, hogy visszakapja, ami eleve az övé és egyébként is a birtokában van? Pereljen?