Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyermekelhelyezés, válás...

ObudaFan # e-mail 2017.05.11. 15:52

Azért az új Ptk. alapján az is lehetséges, hogy ilyen esetben úg lesz újraszabályozva a kapcsolattartás, hogy neked is kell terhet vállalnod abban, hogy a kapcsolatot tudja tartani, tehát adott esetben neked is utaznod kell.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

comite # e-mail 2017.05.11. 07:34

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. A kapcsolattarást mindenképpen biztosítom, semmi akadályt nem gördítenék elé. Persze az ö dötése lesz, eljön-e 220 km távolságra. De a szüleim városába szeretnék visszaköltözni. Ahol eddig éltünk, oda nem köt semmi. Teljesen új életet akarok kezdeni. Köszönöm mégegyszer...

ObudaFan # e-mail 2017.05.11. 06:55

Közös felügyelet esetén senkinél sincs elhelyezve a gyerek, csak a lakcíme van a te lakcímedre bejelentve és a megváltoztatása közös döntés. Ha vita van, a gyámhatóság dönt.
Ha csak a te felügyeleted alatt áll a gyermek, akkor belföldön a te döntésed a költözés, de a kapcsolattartást biztosítani kell továbbra is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

comite # e-mail 2017.05.10. 21:29

Tisztelt Fórumozók!
Közös felügyelet esetén, ha nálam van elhelyezve a gyermek, elköltözhetünk 220 km-re, egy másik városba? Vagy engedélyt kell kérnem a volt házastársamtó? Illetve, ha csak az én felügyeletem alatt áll a gyermek, akkor is be kell-e ezt jelentenem a volt páromnak? Válaszát köszönöm.

Rebeka1 # e-mail 2017.04.21. 13:19

Köszönöm a választ Immaculata. Én is így gondoltam csak mivel sok ügyintéző máshogy vélekedett, így ez elbizonytalanított. Esetleg azt nem tudod, hogy hogyan lehetne a gyerekorvostól kikérni a gyermekről, hogy mikor milyen betegséggel kezelte, hová adott beutalót stb, mert a gyermekorvos nem ad tájékoztatást az apának mivel az anya gondozásában és nevelésében van a kislány. Úgy tudom, hogy a gyámhivatal jogosult.

Immaculata # e-mail 2017.04.21. 13:00

Közös a szülői felügyeleti jog?

:) Nem.

Rebeka1 # e-mail 2017.04.21. 12:45

Kedves Fórumozók!
Végigtelefonáltam majdnem a főváros összes gyámhivatalát, hogy a kérdésemre választ kapjak, de fele így, fele úgy válaszolt. Kérdésem. Közös a szülői felügyeleti jog? A szülők közösen megállapodtak 2012-ben, hogy gyermekük az anya gondozásába és nevelésébe kerül. A bírói végzés pontosan így szól. "A felek megállapodnak abban, hogy a kapcsolatukból 2010.....napján született .... nevű gyermek a felperes gondozásába és nevelésébe kerül." A gyámhivatali ügyintézők fele úgy véli, hogy mivel a felügyeleti jogról nem szólt a bíróság, így közös. A másik fele úgy gondolja, hogy az anyáé a felügyeleti jog mivel az ő nevelésébe és gondozásába került. Az egyezséget jóváhagyó bírói végzésben ezenkívül a gyermektartás összegének meghatározása illetve a kapcsolattartás /2 hetente hétvégén/ és annak pótlásáról esik szó.

Vyktor #   2017.04.21. 07:19

Köszönöm válaszát. Igen, nem szabadna elválni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.19. 07:18

Bár ilyen tárgyú perekben pont hivatalból is vezethet bizonyítást a bíróság, aligha fog olyan tanút idézni, akit egyik fél sem indítványoz meghallgatni. (Hacsak nem hivatkoznak rá kifejezetten, mint olyanra, aki valamely perdöntő körülményre nyilatkozni tud.)

Legalább két tárgyalás; és a pszichológus szakértőnek id idő kell. (A "legjobb eset" egyébként az lenne, ha el se válnának a szülők.)

www.kbs-ugyved.hu

Vyktor #   2017.04.19. 07:10

Jó napot kívánok!
Gyermekelhelyezési per esetén megtehetem az édesanyám és a nővérem vonatkozásában, hogy tanúként való meghallgatását nem kérem?
Indok az lenne, hogy szeretném megkímélni őket.
A gyakorlat szerint legjobb esetben mennyi idő alatt hirdetnek ítéletet?
(8 és 10 évesek a lányok)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.09. 19:37

+1 (A bírók hivatalból konzervatívak, nemigen lehet meghatni őket a legfrissebb tudományos eredményekkel.)

www.kbs-ugyved.hu

kaméleon # e-mail 2014.09.09. 19:30

Az ügyintézőnek meg úgy látszik nem ártana, ha megismerné a PAS szindrómát.
Némi gondot jelenthet, hogy egyelőre a gyermekvédelmi szakterületen dolgozó pszichológusok zöme sem ismeri. :) Persze, nem vicces, de amíg a gyámhivatalokban alapvető pszichológiai kifejezéseket sem ismernek, és ezt maguk rettentő természetesnek is veszik, mondván, hogy ők nem pszichológusok, hanem jogászok, hogyan várhatnánk el, hogy viszonylag új kutatási eredmények, felismerések mentén dolgozzanak? A sok koppanást látva, sztem a szülők is jobban járnának, ha kicsit visszavennének az önképzésből.

pohicop # e-mail 2014.09.08. 19:29

Mennyi idő telhet el két tárgyalás között?

Feleségem beadta a válópert: 2013.10.
Megkaptam erről az értesítést: 2013.11.
Békéltető tárgyalás: 2014.01.07.
Első tárgyalás: 2014.03.04.
Második tárgyalás: ??? nem tudni mikor lesz.

Ideiglenes végzésben meg lett szabva a gyermek láthatás kérésemre, mert nem adták oda csak nagyon ritkán.
Meg lett határozva ideiglenesben a gyermektartás is. Ezt megfellebbeztem, mert hibás adatok alapján számították ki.
Ennek most lesz a másodfokon a tárgyalása. Ezért csúszhat a sima tárgyalás is? Jól gondolom? Vagy független a kettő egymástól?

anonim68 # e-mail 2014.09.08. 13:05

Tisztelt fórumozók ! Sajnos a gyámhivatallal semmire nem mentünk a papír forma szerint leírtakhoz ragaszkodtak sajnos amikor februárban meglett csináltatva a láthatás nagyon nem tért ki a bírónő mert a gyerektartás felemelését tárgyalta így nem vették figyelembe hogy a páromnak vasárnap délután nincs busza vissza felé az anyával még mindig nem tudtunk dűlőre jutni a láthatás kérdésében mert most ő is a papír formához ragaszkodik akkor kérdezem én hogy hová kellene fordulnunk hogy érvényesítsük a párom jogait ? Ezt szóvá is tettük a gyámhivatalnál azt mondták a papír forma szerint kell a láthatás betartanunk ami vasárnap 9-től délután 17-óráig tart hiába mondtuk hogy nincs busz vissza felé még csak meg se hallgattak ! Én is el váltam de ilyen problémám sosem volt szerintem ez mind csak kompromisszumnak kellene lennie az anya részéről is !

derill # e-mail 2014.09.08. 00:23

Szilvi153: Ilyen sosem volt korábban a Ptk-ban. A bírói gyakorlat pár órás kapcsolattartástól a kéthetente teljes hétvégén péntek délutántól vasárnap estig és hét közben két-három napig szabályozta a kapcsolattartást attól függően, hogy milyen volt a bíró hozzáállása. Volt aki leragadt a korábbi, 2006 előtti mértéknél (3 éves korig pár óra vagy az anya lakásán felügyelettel), volt aki haladt a korral és a gyerek érdekeit is figyelembe véve kiterjedt kapcsolattartást adott.
A kérdés az, hogy miért ne kaphatná meg az apa hosszabb időre is a gyermeket. Ha van komoly indok, akkor nyilván lehet kérni, hogy ne vigye el, vagy mérsékelt kapcsolattartást kapjon (pár óra, akár feügyelettel), ha nincs, akkor a gyereknek az az érdeke, hogy minél többet legyen a különélő szülővel.

Grád és Regász Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Anisz # e-mail 2014.09.06. 22:08

Kedves Fórumozók!Tanácsot szeretnék kérni mert nem igazán tudom mi a törvényes módja a problémánk megoldásának.A párom már 9 éve elvált.Bíróságon megállapították a láthatást,a gyermektartást.Ezzel nem is volt semmi baj.Most a nagyobbik fia a páromnak úgy döntött(14 éves)hogy kiköltözik hozzánk.Mi külföldön élünk.A fiú itt folytatja az iskolát Németbe.Az Anya beleegyezett.Mivel megegyeztek mindenről, csak egy papírra leírták két tanúval aláíratták.A kérdésem az lenne ez elegendő-e vagy mindenképp bíróságra kell menni?Van-e valamilyen hatóság felé(Magyarországon)bejelentési kötelességünk vagy ha megegyeztek a szülők akkor az elég?Nagyon nyugtalan vagyok nehogy emiatt bajba kerüljünk.Köszönöm előre is a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2014.09.04. 14:49

Közös felügyeletre csak akkor van esély, ha ebben megegyeztek.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Szilvi153 # e-mail 2014.09.03. 09:52

Úgy értettem, hogy a Ptk.-ban korábban így volt. Apukával sajnos egyezkedni nem lehet. Úgyhogy akkor marad a per. És így,hogy nem tartotta a gyerekkel a kapcsolatot mennyi esélye lehet a közös felügyeleti jogra?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.03. 09:48

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az apuka csak a korábban alkalmazott minden második hétvégés láthatást kapja meg?
Vagy megegyeztek ebben bíróság előtt is, vagy per. De volt egyáltalán "korábban"? Azt írod, nem tartotta a kapcsolatot a gyerekkel.

www.kbs-ugyved.hu

Szilvi153 # e-mail 2014.09.03. 09:24

Tisztelt Hölgyem/Uram!
8 hónapos terhes voltam, amikor a gyermekem édesapja elhagyott. A kislányom azóta 5 hónapos.Az édesapa nem látogatta, nem érdeklődött, semmiféle anyagi támogatásban nem részesített minket. Időközben apasági tesztet csináltattunk gyámhivatali kereteken belül. A minap aláírtuk a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot. Mire számíthatok a továbbiakban? Az új Ptk.-ban olvastam a közös felügyeleti jogról. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az apuka csak a korábban alkalmazott minden második hétvégés láthatást kapja meg? Úgy gondolom, hogy azok után, hogy 4 hónapig a gyermeke felé sem nézett, ennél többet nem érdemel. A másik ok pedig az, hogy az életestílusa sem megfelelő ahhoz, hogy közös felügyelettel tudjon egy gyermeket nevelni.
Segítségét előre is köszönöm!

derill # e-mail 2014.09.01. 23:02

Kunyhó: Ez így szokott lenni. A végrehajtási kérelmet írásban nyújtsd be és ha lejár az ügyintézési határidő, akkor kérd a megyei gyámhiavatalt, hogy a Ket. 20. §-a alapján hívja fel a gyámhivatalt döntésre. Az ügyintézőnek meg úgy látszik nem ártana, ha megismerné a PAS szindrómát.
A gyerek vagy azért nem akar menni, mert egyrészt az anya ezt várja tőle, másrészt a gyerek pontosan tudja, hogy hibázik és fél attól, hogy felelősségre vonod, vagy azért, mert nincs megfelelő kötődés, ill. élmények. Kötődés pedig az akadályozás miatt előfordul, hogy nem alakul ki.
Ez az átlag, az ügyintéző pedig azért ügyintéző, hogy ezt felismerje. Mivel itt a bíróság döntött, neki egyetlen dolga lenne, az, hogy végrehajtsa, de sajnos ez esélytelen. 2006 óta egyetlen olyan gyámhivatali döntést nem láttam, ahol a pótlást elrendelték volna, a bíró tehát hiába próbálkozik, nagyjából esélytelen, hogy a gyámhivatal a bíró döntését valaha is végre fogja hajtani. Emiatt érdemes olyan határozatot hozni, amit a IV-XIV. kerületi bíróság hozott minap és azt mondta ki, hogy az elmaradt kapcsolattartás tartamával a következő ténylegesen létrejött kapcsolattartás meghosszabbodik. A gyámhivataltól kérd, hogy a Ket. 134. § d) és e) pontja, továbbá a 135. § (2) bekezdése alapján hajtsa végre a bírósági döntést, tehát addig bírságolja az anyát, amíg az nem biztosítja a kapcsolattartást, de minden döntésében tűzzön határidőt, ameddig az anya köteles legyen pótolni a kapcsolattartást. Kb. ezeket teheted, ill. ha már van bírság, feljelentést tehetsz kapcsolattartás akadályozása miatt az anya ellen (sajnos itt meg az ügyészség szokott mindenféle kibúvót keresni), ill. személyhez fűződő jogaid (Emberi Jogi Egyezmény 8. cikk) megsértése miatt személyiségi jogi pert indíthatsz akár az anya, akár a gyámhivatal ellen, ha nem hajtja végre a kapcsolattartási döntést.

Grád és Regász Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kunyhó #   2014.09.01. 10:20

Helyen: gyámügyes azt mondta

kunyhó #   2014.09.01. 10:18

Láthatás akadályozására az én esetem írom le:

2 éve van folyamatban a válóperem. Eddig a bíróság 3 végzést hozott, ezekben szabályozta azt, ami az előzőből "kimaradt", és visszaélésre adott okot.

  1. végzés: ideiglenes intézkedés a láthatásról. Nincs benne, hogy pótolni kell.
  2. végzés: Ebben rendelkezik a pótlásról.Innentől mindig beteg a gyerek.
  3. végzés: Ebben előírja, hogy betegség esetén is pótlásnak van helye. (6 hónapon belül).

Minden tiszteletem a Birónak!

Most jön az, hogy "nem akar látni a gyerek" (7 éves).
Nem is adta ide most két hétre. Felhívtam a gyámügyest, és azt mondtam, gondolkozzak el azon, hogy vajon miért nem akar látni a gyerek? Ő már fejben meghozta a döntését.

TZora # e-mail 2014.08.31. 20:48

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.31. 18:36

Nem szokott ez lényeges körülmény lenni.

www.kbs-ugyved.hu