Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyermekelhelyezés, válás...

Rebeka1 # e-mail 2017.04.21. 13:19

Köszönöm a választ Immaculata. Én is így gondoltam csak mivel sok ügyintéző máshogy vélekedett, így ez elbizonytalanított. Esetleg azt nem tudod, hogy hogyan lehetne a gyerekorvostól kikérni a gyermekről, hogy mikor milyen betegséggel kezelte, hová adott beutalót stb, mert a gyermekorvos nem ad tájékoztatást az apának mivel az anya gondozásában és nevelésében van a kislány. Úgy tudom, hogy a gyámhivatal jogosult.

Immaculata # e-mail 2017.04.21. 13:00

Közös a szülői felügyeleti jog?

:) Nem.

Rebeka1 # e-mail 2017.04.21. 12:45

Kedves Fórumozók!
Végigtelefonáltam majdnem a főváros összes gyámhivatalát, hogy a kérdésemre választ kapjak, de fele így, fele úgy válaszolt. Kérdésem. Közös a szülői felügyeleti jog? A szülők közösen megállapodtak 2012-ben, hogy gyermekük az anya gondozásába és nevelésébe kerül. A bírói végzés pontosan így szól. "A felek megállapodnak abban, hogy a kapcsolatukból 2010.....napján született .... nevű gyermek a felperes gondozásába és nevelésébe kerül." A gyámhivatali ügyintézők fele úgy véli, hogy mivel a felügyeleti jogról nem szólt a bíróság, így közös. A másik fele úgy gondolja, hogy az anyáé a felügyeleti jog mivel az ő nevelésébe és gondozásába került. Az egyezséget jóváhagyó bírói végzésben ezenkívül a gyermektartás összegének meghatározása illetve a kapcsolattartás /2 hetente hétvégén/ és annak pótlásáról esik szó.

Vyktor #   2017.04.21. 07:19

Köszönöm válaszát. Igen, nem szabadna elválni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.19. 07:18

Bár ilyen tárgyú perekben pont hivatalból is vezethet bizonyítást a bíróság, aligha fog olyan tanút idézni, akit egyik fél sem indítványoz meghallgatni. (Hacsak nem hivatkoznak rá kifejezetten, mint olyanra, aki valamely perdöntő körülményre nyilatkozni tud.)

Legalább két tárgyalás; és a pszichológus szakértőnek id idő kell. (A "legjobb eset" egyébként az lenne, ha el se válnának a szülők.)

www.kbs-ugyved.hu

Vyktor #   2017.04.19. 07:10

Jó napot kívánok!
Gyermekelhelyezési per esetén megtehetem az édesanyám és a nővérem vonatkozásában, hogy tanúként való meghallgatását nem kérem?
Indok az lenne, hogy szeretném megkímélni őket.
A gyakorlat szerint legjobb esetben mennyi idő alatt hirdetnek ítéletet?
(8 és 10 évesek a lányok)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.09. 19:37

+1 (A bírók hivatalból konzervatívak, nemigen lehet meghatni őket a legfrissebb tudományos eredményekkel.)

www.kbs-ugyved.hu

kaméleon # e-mail 2014.09.09. 19:30

Az ügyintézőnek meg úgy látszik nem ártana, ha megismerné a PAS szindrómát.
Némi gondot jelenthet, hogy egyelőre a gyermekvédelmi szakterületen dolgozó pszichológusok zöme sem ismeri. :) Persze, nem vicces, de amíg a gyámhivatalokban alapvető pszichológiai kifejezéseket sem ismernek, és ezt maguk rettentő természetesnek is veszik, mondván, hogy ők nem pszichológusok, hanem jogászok, hogyan várhatnánk el, hogy viszonylag új kutatási eredmények, felismerések mentén dolgozzanak? A sok koppanást látva, sztem a szülők is jobban járnának, ha kicsit visszavennének az önképzésből.

pohicop # e-mail 2014.09.08. 19:29

Mennyi idő telhet el két tárgyalás között?

Feleségem beadta a válópert: 2013.10.
Megkaptam erről az értesítést: 2013.11.
Békéltető tárgyalás: 2014.01.07.
Első tárgyalás: 2014.03.04.
Második tárgyalás: ??? nem tudni mikor lesz.

Ideiglenes végzésben meg lett szabva a gyermek láthatás kérésemre, mert nem adták oda csak nagyon ritkán.
Meg lett határozva ideiglenesben a gyermektartás is. Ezt megfellebbeztem, mert hibás adatok alapján számították ki.
Ennek most lesz a másodfokon a tárgyalása. Ezért csúszhat a sima tárgyalás is? Jól gondolom? Vagy független a kettő egymástól?

anonim68 # e-mail 2014.09.08. 13:05

Tisztelt fórumozók ! Sajnos a gyámhivatallal semmire nem mentünk a papír forma szerint leírtakhoz ragaszkodtak sajnos amikor februárban meglett csináltatva a láthatás nagyon nem tért ki a bírónő mert a gyerektartás felemelését tárgyalta így nem vették figyelembe hogy a páromnak vasárnap délután nincs busza vissza felé az anyával még mindig nem tudtunk dűlőre jutni a láthatás kérdésében mert most ő is a papír formához ragaszkodik akkor kérdezem én hogy hová kellene fordulnunk hogy érvényesítsük a párom jogait ? Ezt szóvá is tettük a gyámhivatalnál azt mondták a papír forma szerint kell a láthatás betartanunk ami vasárnap 9-től délután 17-óráig tart hiába mondtuk hogy nincs busz vissza felé még csak meg se hallgattak ! Én is el váltam de ilyen problémám sosem volt szerintem ez mind csak kompromisszumnak kellene lennie az anya részéről is !

derill # e-mail 2014.09.08. 00:23

Szilvi153: Ilyen sosem volt korábban a Ptk-ban. A bírói gyakorlat pár órás kapcsolattartástól a kéthetente teljes hétvégén péntek délutántól vasárnap estig és hét közben két-három napig szabályozta a kapcsolattartást attól függően, hogy milyen volt a bíró hozzáállása. Volt aki leragadt a korábbi, 2006 előtti mértéknél (3 éves korig pár óra vagy az anya lakásán felügyelettel), volt aki haladt a korral és a gyerek érdekeit is figyelembe véve kiterjedt kapcsolattartást adott.
A kérdés az, hogy miért ne kaphatná meg az apa hosszabb időre is a gyermeket. Ha van komoly indok, akkor nyilván lehet kérni, hogy ne vigye el, vagy mérsékelt kapcsolattartást kapjon (pár óra, akár feügyelettel), ha nincs, akkor a gyereknek az az érdeke, hogy minél többet legyen a különélő szülővel.

Grád és Regász Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Anisz # e-mail 2014.09.06. 22:08

Kedves Fórumozók!Tanácsot szeretnék kérni mert nem igazán tudom mi a törvényes módja a problémánk megoldásának.A párom már 9 éve elvált.Bíróságon megállapították a láthatást,a gyermektartást.Ezzel nem is volt semmi baj.Most a nagyobbik fia a páromnak úgy döntött(14 éves)hogy kiköltözik hozzánk.Mi külföldön élünk.A fiú itt folytatja az iskolát Németbe.Az Anya beleegyezett.Mivel megegyeztek mindenről, csak egy papírra leírták két tanúval aláíratták.A kérdésem az lenne ez elegendő-e vagy mindenképp bíróságra kell menni?Van-e valamilyen hatóság felé(Magyarországon)bejelentési kötelességünk vagy ha megegyeztek a szülők akkor az elég?Nagyon nyugtalan vagyok nehogy emiatt bajba kerüljünk.Köszönöm előre is a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2014.09.04. 14:49

Közös felügyeletre csak akkor van esély, ha ebben megegyeztek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Szilvi153 # e-mail 2014.09.03. 09:52

Úgy értettem, hogy a Ptk.-ban korábban így volt. Apukával sajnos egyezkedni nem lehet. Úgyhogy akkor marad a per. És így,hogy nem tartotta a gyerekkel a kapcsolatot mennyi esélye lehet a közös felügyeleti jogra?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.03. 09:48

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az apuka csak a korábban alkalmazott minden második hétvégés láthatást kapja meg?
Vagy megegyeztek ebben bíróság előtt is, vagy per. De volt egyáltalán "korábban"? Azt írod, nem tartotta a kapcsolatot a gyerekkel.

www.kbs-ugyved.hu

Szilvi153 # e-mail 2014.09.03. 09:24

Tisztelt Hölgyem/Uram!
8 hónapos terhes voltam, amikor a gyermekem édesapja elhagyott. A kislányom azóta 5 hónapos.Az édesapa nem látogatta, nem érdeklődött, semmiféle anyagi támogatásban nem részesített minket. Időközben apasági tesztet csináltattunk gyámhivatali kereteken belül. A minap aláírtuk a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot. Mire számíthatok a továbbiakban? Az új Ptk.-ban olvastam a közös felügyeleti jogról. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az apuka csak a korábban alkalmazott minden második hétvégés láthatást kapja meg? Úgy gondolom, hogy azok után, hogy 4 hónapig a gyermeke felé sem nézett, ennél többet nem érdemel. A másik ok pedig az, hogy az életestílusa sem megfelelő ahhoz, hogy közös felügyelettel tudjon egy gyermeket nevelni.
Segítségét előre is köszönöm!

derill # e-mail 2014.09.01. 23:02

Kunyhó: Ez így szokott lenni. A végrehajtási kérelmet írásban nyújtsd be és ha lejár az ügyintézési határidő, akkor kérd a megyei gyámhiavatalt, hogy a Ket. 20. §-a alapján hívja fel a gyámhivatalt döntésre. Az ügyintézőnek meg úgy látszik nem ártana, ha megismerné a PAS szindrómát.
A gyerek vagy azért nem akar menni, mert egyrészt az anya ezt várja tőle, másrészt a gyerek pontosan tudja, hogy hibázik és fél attól, hogy felelősségre vonod, vagy azért, mert nincs megfelelő kötődés, ill. élmények. Kötődés pedig az akadályozás miatt előfordul, hogy nem alakul ki.
Ez az átlag, az ügyintéző pedig azért ügyintéző, hogy ezt felismerje. Mivel itt a bíróság döntött, neki egyetlen dolga lenne, az, hogy végrehajtsa, de sajnos ez esélytelen. 2006 óta egyetlen olyan gyámhivatali döntést nem láttam, ahol a pótlást elrendelték volna, a bíró tehát hiába próbálkozik, nagyjából esélytelen, hogy a gyámhivatal a bíró döntését valaha is végre fogja hajtani. Emiatt érdemes olyan határozatot hozni, amit a IV-XIV. kerületi bíróság hozott minap és azt mondta ki, hogy az elmaradt kapcsolattartás tartamával a következő ténylegesen létrejött kapcsolattartás meghosszabbodik. A gyámhivataltól kérd, hogy a Ket. 134. § d) és e) pontja, továbbá a 135. § (2) bekezdése alapján hajtsa végre a bírósági döntést, tehát addig bírságolja az anyát, amíg az nem biztosítja a kapcsolattartást, de minden döntésében tűzzön határidőt, ameddig az anya köteles legyen pótolni a kapcsolattartást. Kb. ezeket teheted, ill. ha már van bírság, feljelentést tehetsz kapcsolattartás akadályozása miatt az anya ellen (sajnos itt meg az ügyészség szokott mindenféle kibúvót keresni), ill. személyhez fűződő jogaid (Emberi Jogi Egyezmény 8. cikk) megsértése miatt személyiségi jogi pert indíthatsz akár az anya, akár a gyámhivatal ellen, ha nem hajtja végre a kapcsolattartási döntést.

Grád és Regász Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kunyhó #   2014.09.01. 10:20

Helyen: gyámügyes azt mondta

kunyhó #   2014.09.01. 10:18

Láthatás akadályozására az én esetem írom le:

2 éve van folyamatban a válóperem. Eddig a bíróság 3 végzést hozott, ezekben szabályozta azt, ami az előzőből "kimaradt", és visszaélésre adott okot.

  1. végzés: ideiglenes intézkedés a láthatásról. Nincs benne, hogy pótolni kell.
  2. végzés: Ebben rendelkezik a pótlásról.Innentől mindig beteg a gyerek.
  3. végzés: Ebben előírja, hogy betegség esetén is pótlásnak van helye. (6 hónapon belül).

Minden tiszteletem a Birónak!

Most jön az, hogy "nem akar látni a gyerek" (7 éves).
Nem is adta ide most két hétre. Felhívtam a gyámügyest, és azt mondtam, gondolkozzak el azon, hogy vajon miért nem akar látni a gyerek? Ő már fejben meghozta a döntését.

TZora # e-mail 2014.08.31. 20:48

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.31. 18:36

Nem szokott ez lényeges körülmény lenni.

www.kbs-ugyved.hu

TZora # e-mail 2014.08.31. 18:11

Kedves Fórumozók!
Újabb kérdésem lenne: számít-e illetve befolyásolhat-e bármit is negatívan a gyermekelhelyezésnél (vagy akár a válópernél, vagyonmegosztásnál) az, hogy nekem már van egy másik kapcsolatom (nem élünk együtt, még mindig a feleségemmel élek egy fedél alatt) amit nem titkolunk, sem az életben, az utcán, sem internetes közösségi fórumon? Októberben lesz a válóperes tárgyalás, feleségem is tudja hogy van harmadik fél, harmadik fél élettársa már el is költözött, feleségem azzal "fenyeget" hogy majd kiesnek a csontvázak a szekrényből, hogy magánnyomozót fogadott és mindenféle bizonyítéka van a "harmadik" fél ellen, stb... bár nem tudom hogy mi lehet és hogy ez mit befolyásol, nem alkoholista, nem drogos, 3 gyereket nevel és mint írtam nem lakunk együtt. Feleségem is válni akar, soha nem mondta az ellenkezőjét, sőt, meg is előzőtt, mert ő adta be a válókeresetet hamarabb. (ennek csak annyi az oka, hogy gyerekeink szül.anyakönyvi kivonatát ő őrizte és nem adta át kérésemre). Tehát ha mindketten válni akarunk, miért érezheti ő úgy hogy bármit is negatívan befolyásol az hogy én felvállaltam a kapcsolatomat? Azért élünk még egy fedél alatt, mert a ház nem közös tulajdon, hanem a szüleimé, sem a szüleim, sem én nem akarjuk hogy a gyerekeimet elvigye, márpedig ő nélkülük ugye nem hajlandó költözni. Sok olyan tanácsot kaptam, hogy titkoljam a kapcsolatomat, mert baj lehet belőle. 11 hónapja tart lassan és nem szeretnék titkolózni már. Érdekelni fogja a bíróságot az hogy valamelyik válni akaró félnek van egy másik kapcsolata amit felvállal? Köszönöm előre is!

derill # e-mail 2014.08.30. 22:20

anonim68 Mielőtt a gyámhivatalhoz fordultok, próbáljatok keresni valami közvetítőt, olyan szeélyt, akit az anya is ismer és jó kapcsolatban van vele és az apa is megbízik benne, és meg kellene próbálni, hátha észhez téríti az anyát. Az anyának valószínűleg az a baja, hogy fél, hogy az új társ (Te) megpróbálod az ő kislányát elvenni tőle és a gyermeke Téged is szeretni fog. Fel kellene tenni neki a kérdést, hogy annak jobban örülne, hogy ha a kislány és Te gyűlölnétek egymást és ott tennétek egymásnak keresztbe, ahol tudtok? De ezt a kérdést Te nem teheted fel, mert akkor még jobban fog utálni. Ezért kellene a közvetítő. A gyámhviatal sajnos lassú, ráadásul csak akkor tud intézkedni, ha a kapcsolattartásról szóló egyezséget gyámhivatal vagy bíróság jóváhagyta. A párod édesanyja külön kapcsolattartásra jogosult, azt a gyámhivatal szabályozza.
Fabyen 82: sajnos a gyámhivatali gyakorlat szerint ha nincs benne a pótlás a szabályozásban, akkor nem pótoltatnak, ettől persze bírságolnak. A jogszabály viszont egyértelműen előírja a pótlást. A gyámhivatal évek óta jogszabálysértő módon utasítja el ilyenkor a pótlási kérelmeket, hiszen például a tartásdíj ítéletben sincs benne, hogy ha nem fizeti meg mondjuk minden hónap 10. napjáig az apa a tartásdíjat, akkor mikor kell pótolnia a fizetést, mégis végrehajtják. A gyámhivatalok egy része sajnos keveri a szabályozás és a végrehajtás fogalmát, ezért nem hajtanak végre. Viszont kérheted, hogy a pótlásról rendelkezzen a bíróság, mivel a végzésből kimaradt, ehhez az kell, hogy a gyámhivatal leírja, hogy annak hiányában nem tudja pótoltatni. Az biztos, hogy ha fix időt írtok a pótlásra és akkor sem jön létre a kapcsolattartás, akkor szintén nem pótoltatnak. Épp pénteken hagyott jóvá a IV-XIV. kerületi Bíróság egy egyezséget oly módon, hogy az elmardt időtartammal meghosszabbodik a következő létrejött kapcsolattartás. Így az anyának nem áll érdekében megakadályozni, hiszen úgyis pótolnia kell és gyámhivatalhoz sem kell rohangálniuk. Egy-két héten belül felkerül a www.kapcsolattartas.hu weboldalra, ide sajnos nem tudom betölteni. Próbáljon az ügyvéded ilyen döntést kérni.

Grád és Regász Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

anonim68 # e-mail 2014.08.29. 18:12

Köszönöm a választ hétfő lesz az a nap hogy bemegyünk!

ObudaFan # e-mail 2014.08.29. 13:48

Minden ilyen alkalommal 30 napon belül a gyámhatóságtól kell kérni a kapcsolattartás végrehajtását.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese