Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyermekelhelyezés, válás...

ObudaFan # e-mail 2018.06.22. 06:28

Azért a válaszhoz ismerni kellene a szakvéleményt is és az elsőfokú ítéletet is. Mindenesetre ha a szakvéleményben tényleg ez van, akkor nem lesz könnyű.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

picilány13 # e-mail 2018.06.21. 22:56

Jó estét kívánok!Szeretnék segítséget kérni!Első fokon sajnos az apánál helyezik el a lányom.Fellebezés a kapcsolatban mit tudnék benyújtani?.Közben őt úgy mondja nekünk,aki szokott értem jönni.A párom akivel 4 éve vagyunk együtt,2 éve neveljük apucinak szólitja.Bírónő azért döntött ugy,mert 2 pszichológia szakvélemény,szorosabb a kapcsolat a vér szerinti apjával,szigorúbb vagyok, és a tanúk szerint is közelebb áll az apjához.(én 6,ő 4 tanút vitt)Mit tudok tenni.Ő a mindenem,bármit megteszek érte!

Tengereczki #   2018.05.18. 09:17

Info, ha esetleg másnak is szüksége lenne infóra felváltva gondozás témában: a családi pótlék igénylő lapon van egy ilyen nyilatkozat, V. szekció, lap alján, ez alapján lehet 5050%-os családi pótlék megosztást igénybe venni. Azt gondolom, hogy az megfelelő ennek az igazolására.

wers # e-mail 2018.05.15. 11:14

Nem tudom, postás még nem voltam :) és nincs is ilyen ambícióm.
Csak említettem egy másik példát, ahol kell.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.15. 11:06

Biztos lehetsz benne, hogy a postás nem kéri.

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2018.05.15. 10:15

Nem tudom máshol mikor mit kérnek, az okmányirodában - bocsi kormányablak - születési anyakönyvi kivonatot is kérnek a szülő okmányai mellett.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.15. 08:47

legfeljebb azt kell igazolnod, ki vagy. Arra meg ott a személyi.

www.kbs-ugyved.hu

Tengereczki #   2018.05.15. 08:31

Értem, köszönöm, akkor egyelőre marad a sima A4, gondolom tanuk kellenek rá, ugye?
Közös felügyelet esetén egyébként, ha nem közös már a lakcím a gyerekkel, akkor hogyan lehet igazolni pl. egy postán a nevére küldött csomag átvételekor stb., hogy én vagyok a szülő és hivatalosan eljárhatok a nevében? Bírósági végzést kell magamnál hordanom folyamatosan vagy van ennek más egyszerűbb, elfogadottabb módja?

ObudaFan # e-mail 2018.05.14. 15:59

Nyilván minél nagyobb biztonságot akartok, annál inkább a formailag erősebb okirat felé tolódik a dolog, de a sima A!-esen kötött megállapodás is tanúsít annyit, hogy miben állapodtatok meg.
A4

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Tengereczki #   2018.05.14. 15:43

Értem, köszi, amennyiben ez nem opció, akkor van erre valamilyen más megkötés? Ilyen nyilatkozatot bíróság nélkül is lehet tenni, csak nem tudom milyen formai követelményei vannak. Túl egyszerűnek tűnik egy sima A4-es írás ahhoz képest, hogy minden más területen papírhalmokat kell gyártani :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.14. 12:36

A legjobb az lenne, ha bíróság előtt módosítanátok az egyezséget, ha már megkötni is ott kötöttétek.

www.kbs-ugyved.hu

Tengereczki #   2018.05.14. 12:05

Sziasztok, felváltva gondozásról milyen nyilatkozatot érdemes készíteni, van erre valamilyen formanyomtatvány? Közös megegyezéssel, közös felügyelettel váltunk el, az egyezségben meghatároztunk egy minimum kapcsolattartást (kéthetente hétvége, stb.) + azt is, hogy a családi adókedvezmény rám eső részét átutalom az anyukának. Így mivel ez az egyetlen papír jelenleg arról, hogy hol mennyit vannak a gyerekek, szeretnék a felváltva gondozásról is egy közös nyilatkozatot készíteni, mielőtt a családi pótlékot és adókedvezményt igénybe venném és kifizetném nekik, nehogy ebből később gond legyen (pl. megromlik a viszony és ideiglenesen kevesebbet jöhetnek a gyerekek és akkor anyuka igénybe veszi az értesítésem nélkül a teljes adókedvezményt és közben én is igénybe veszem továbbra is felét és persze utalom is neki továbbra is, ahogy megbeszéltük és majd év végén szembesülök azzal, hogy vissza kell fizetnem a saját pénzemből adóhátralékként, mert elvileg jogosulatlanul vettem igénybe). Csak az van, hogy nem találtam ehhez semmilyen nyilatkozat mintát. Elég annyi bele, hogy x és y kijelentjük, hogy nevesített y gyermekeinket felváltva gondozzuk és kész? Köszi.

alfateam # e-mail 2018.05.09. 16:01

Érdekes történet amiben minden csak rólad szól...

Bocs, nem egészen, ez például az apáról szól:Apuka elég instabil lelkileg és kiderült, hogy vannak drogproblémái is

anyuka14 # e-mail 2018.05.09. 14:42

Sziasztok!

Anyuka vagyok 7 és 9 éves gyerekkel. Vidéken élünk és szeretnék a lakóhelyemtől 100 km-re költözni, ugyanis fél éve munkahelyet váltottam, azóta bejárok a leendő lakhelyemhez közeli városba, nagyon sokat ingázok. A gyerekek apukájától 2017. szeptemberében mentünk külön (külön háztartásba költöztem), azóta többször volt példa rá, hogy rendezzük a gyerekek láthatását, nem sikerült vagy időszakosan sikerült csak megoldást találni, de apuka 2018. április óta köti az ebet a karóhoz, hogy 1 hét itt, 1 hét nála. Én ebben nem vagyok partner, de ő mivel a városban van (és vállalkozó) bármikor el tudja hozni előbb a gyerekeket az iskolából és ezt előszeretettel meg is teszi, míg én fél 5 fele tudok csak hazaérni értük. Jelenleg elég össze-vissza vannak a gyerekek, tulajdonképpen aki kapja-marja alapon, azonban mivel apukának "kell" a szabadidő, így az egyik héten hagyja, hogy én menjek a gyerekekért, a következő héten a fent említett módon folyamatosan "betesz" nekem. A munkahelyem szerencsére rugalmas, még megértő az ingázás miatt, de bevallom, nagyon fárasztó így, azonban otthon nincs olyan munka jelenleg, amivel így fenn tudnám tartani a gyerekeket, háztartást és magamat. Természetesen a volt párom nem fizet semmit és többször kijelentette amióta munkahelyet váltottam, hogy sehova nem költözhetek el a gyerekekkel.

Most találtam lakást a leendő lakóhelyünkön és az iskola végeztével (június közepe) költözni is szeretnék, van ügyvédem is, tudom nagyjából a menetet, azonban nagyon félek, hogy ha kiderül, az apuka tombolni fog és mindent megtesz, hogy ellehetetlenítsen engem. Az ügyvédem azt javasolja, hogy ne mondjak neki semmit és csak az új lakóhelyem szerinti bírósághoz adjuk be a keresetet, illetve az ideiglenes intézkedést is.

Félek, hogy a bürokrácia miatt a gyerekeim nem kezdhetik meg a tanévet az új lakóhely szerinti illetékes iskolában.

Apuka elég instabil lelkileg és kiderült, hogy vannak drogproblémái is.

Kérlek benneteket, ha valakinek van hasonló tapasztalata gyerekelhelyezéssel, költözéssel, az eljárások menetével vagy hasonló volt párjuk van, az ossza meg velem, mert nagyon félek és az iskola befejezéséig még egy hónap van. Ne haragudjatok a néhol zavaros fogalmazásért, csak nem egyszerű szavakba öntenem a történetemet.

ObudaFan # e-mail 2017.05.11. 15:52

Azért az új Ptk. alapján az is lehetséges, hogy ilyen esetben úg lesz újraszabályozva a kapcsolattartás, hogy neked is kell terhet vállalnod abban, hogy a kapcsolatot tudja tartani, tehát adott esetben neked is utaznod kell.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

comite # e-mail 2017.05.11. 07:34

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. A kapcsolattarást mindenképpen biztosítom, semmi akadályt nem gördítenék elé. Persze az ö dötése lesz, eljön-e 220 km távolságra. De a szüleim városába szeretnék visszaköltözni. Ahol eddig éltünk, oda nem köt semmi. Teljesen új életet akarok kezdeni. Köszönöm mégegyszer...

ObudaFan # e-mail 2017.05.11. 06:55

Közös felügyelet esetén senkinél sincs elhelyezve a gyerek, csak a lakcíme van a te lakcímedre bejelentve és a megváltoztatása közös döntés. Ha vita van, a gyámhatóság dönt.
Ha csak a te felügyeleted alatt áll a gyermek, akkor belföldön a te döntésed a költözés, de a kapcsolattartást biztosítani kell továbbra is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

comite # e-mail 2017.05.10. 21:29

Tisztelt Fórumozók!
Közös felügyelet esetén, ha nálam van elhelyezve a gyermek, elköltözhetünk 220 km-re, egy másik városba? Vagy engedélyt kell kérnem a volt házastársamtó? Illetve, ha csak az én felügyeletem alatt áll a gyermek, akkor is be kell-e ezt jelentenem a volt páromnak? Válaszát köszönöm.

Rebeka1 # e-mail 2017.04.21. 13:19

Köszönöm a választ Immaculata. Én is így gondoltam csak mivel sok ügyintéző máshogy vélekedett, így ez elbizonytalanított. Esetleg azt nem tudod, hogy hogyan lehetne a gyerekorvostól kikérni a gyermekről, hogy mikor milyen betegséggel kezelte, hová adott beutalót stb, mert a gyermekorvos nem ad tájékoztatást az apának mivel az anya gondozásában és nevelésében van a kislány. Úgy tudom, hogy a gyámhivatal jogosult.

Immaculata # e-mail 2017.04.21. 13:00

Közös a szülői felügyeleti jog?

:) Nem.

Rebeka1 # e-mail 2017.04.21. 12:45

Kedves Fórumozók!
Végigtelefonáltam majdnem a főváros összes gyámhivatalát, hogy a kérdésemre választ kapjak, de fele így, fele úgy válaszolt. Kérdésem. Közös a szülői felügyeleti jog? A szülők közösen megállapodtak 2012-ben, hogy gyermekük az anya gondozásába és nevelésébe kerül. A bírói végzés pontosan így szól. "A felek megállapodnak abban, hogy a kapcsolatukból 2010.....napján született .... nevű gyermek a felperes gondozásába és nevelésébe kerül." A gyámhivatali ügyintézők fele úgy véli, hogy mivel a felügyeleti jogról nem szólt a bíróság, így közös. A másik fele úgy gondolja, hogy az anyáé a felügyeleti jog mivel az ő nevelésébe és gondozásába került. Az egyezséget jóváhagyó bírói végzésben ezenkívül a gyermektartás összegének meghatározása illetve a kapcsolattartás /2 hetente hétvégén/ és annak pótlásáról esik szó.

Vyktor #   2017.04.21. 07:19

Köszönöm válaszát. Igen, nem szabadna elválni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.19. 07:18

Bár ilyen tárgyú perekben pont hivatalból is vezethet bizonyítást a bíróság, aligha fog olyan tanút idézni, akit egyik fél sem indítványoz meghallgatni. (Hacsak nem hivatkoznak rá kifejezetten, mint olyanra, aki valamely perdöntő körülményre nyilatkozni tud.)

Legalább két tárgyalás; és a pszichológus szakértőnek id idő kell. (A "legjobb eset" egyébként az lenne, ha el se válnának a szülők.)

www.kbs-ugyved.hu

Vyktor #   2017.04.19. 07:10

Jó napot kívánok!
Gyermekelhelyezési per esetén megtehetem az édesanyám és a nővérem vonatkozásában, hogy tanúként való meghallgatását nem kérem?
Indok az lenne, hogy szeretném megkímélni őket.
A gyakorlat szerint legjobb esetben mennyi idő alatt hirdetnek ítéletet?
(8 és 10 évesek a lányok)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.09. 19:37

+1 (A bírók hivatalból konzervatívak, nemigen lehet meghatni őket a legfrissebb tudományos eredményekkel.)

www.kbs-ugyved.hu