Gyermekelhelyezés, ha meghal az egyik szülő...


Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.12. 11:35

??
Mi van? Mi a kérdés?

bokat # 2012.10.12. 11:31

Tisztelt ObudaFan!

Márta71 kérdésére azt válaszolta 2011.08.09. 22:24-kor, hogy:
"Az apánál helyeznék el.
16 éves korától gyámhatósági engedéllyel."

Jól tudom, hogy a törvény megváltozott, azaz "lecsökkent" 14 éves korra??

Hasonló a helyzet nálunk is, a bíróság nálam helyezte el gyermekeimet 4 éve, újraházasodtam, kiskorú gyerekeim az új férjemet tekintik apjuknak, hivatalosan vele élnek/élünk.
A gyerekek elit (fizetős) iskolába járnak, kiváló sportolok egy sportklubnál... Joga van a gyámhatóságnak kiszakítani innen??? A gyerekek valódi apja külföldön él, kapcsolatuk nincs.
A férjem (nevelőapjuk) mi módon kérheti, hogy mégis ő nevelje őket? Nekem kell ehhez hozzájárulni? Bírósághoz fordulni?

Köszönöm válaszát.
Bor Katalin

ObudaFan # 2011.08.10. 14:03

Az apa a gyámhatóság felügyelete mellett kezelne bármit is.

Márta71 # 2011.08.10. 13:13

Lyonee!

Sajnos az exem az - alábbiak tudatában - eszében sincsen lemondania a lányáról. Többször elhangzott már tőle, ha majd én meghalok ő neveli és stb....:)

Tehát a kérdés nem véletlenül jutott eszembe....

Kaméleon!

Semmi gond!

ObudaFan!

Köszönöm! Pontosan, minden lapot kiteregetve kell ezt átrágni,mert egy 15 éves vállalkozásnál, ami a házasságunk alatt is fejlődött nem mindegy, hogy milyen pl. ingóságokat örökölne a gyerek, és kiskorúsága alatt az apja ezt hogyan kezelné.
Férjem saját gyermeke hiányában papír nélkül is őt tekinti lányának és örökösének, de a 18 éves koráig mindenképpen ki kell találni valamit, nehogy bejöjjön exem kívánsága vagy jóslata.

ObudaFan # 2011.08.10. 10:27

A közös vagyon rád eső részét - végrendelet hiányában - valóban a gyerek örökli. Ez azért kiskorú gyermek esetén sem azonos helyzet azzal, mint ha az apja örökölné.

Lyonee # 2011.08.10. 10:16

Márta71
Örökbefogadásra nem gondoltatok?

kaméleon # 2011.08.10. 10:06

Sajnálom, hogy félreérted a dolgot. Az irónia - pláne bántó szándékkal - más. Szerintem. Azt valóban magad tudod eldönteni, hogy a saját élethelyzetedre – számodra – milyen megoldás (legalábbis tudata) lenne megnyugtató. Egy ügyvéd, jó időben, biztosan nem árt.

Márta71 # 2011.08.10. 09:28

Kedves Kaméleon!

Ha ismernéd a pontos történetet (exem)és a vállalkozás helyzetét, valószínűleg nem lenne irónikus a helyzet részedről sem.
Semmi szükség arra, hogy a nevemen lévő autót - amit a gyermekem megörököl és amit nyilván a férjem vett - a gyámhatóság "kezelje", vagy az exem használja.Továbbá arra végképp nem, hogy a gyámhatóság és bármilyen hivatal belenézzen a vállalkozás ügyeibe, ne adj Isten,beleszóljon.

Nem árgus szemmel figyelné a lányomat a jelenlegi férjem, hanem továbbra is ő tartaná el...de ez hosszú történet.(mivel gyerektartást sohasem kaptam, sőt...szinte mi pénzeljük az exem.

Az esetleges jogi csavarok miatt gondolom, hogy nem akkor kell kapkodni, ha baj van, hanem megelőzni a bajt. Én inkább felelősségteljesnek érzem a verzió előre gondolását, mintsem hagyjam a férjem bajban, ha baj van.
De majd elcsattogok egy ügyvédhez és pontról-pontra átnézzük a lehetőségeket. Bár talán egy házassági szerződés problémamegoldó lehet.
Köszönöm.

kaméleon # 2011.08.10. 08:09

Kedves Márta71, gondolom, ismered a mesét:
Elgondolkozott a leány, hogy őérte most itt vannak a háztűznézők, ő most férjhez megy, lesz majd neki egy kisfia, annak ő vesz egy kis ködmönt a vásárban, a kisfiú egyszer le talál szökni a pincébe, csak ott ugrál, csak ott ugrál a káposztáskő körül, a káposztáskő eldől, a kisfiút agyonüti, kire marad akkor a kis ködmön? Ezen a leány úgyannyira elkeseredett, hogy leült az ászokra, ott sírt.

(Egyébként, a volt férj miért lenne tulajdonosa annak, amit a gyermeke örököl, és amely örökségre – a gyámhivatal mellett – ezek szerint még egy nevelőapa és egy egész család vigyáz majd árgus szemekkel a gyerkőc felnőtt koráig?)

Márta71 # 2011.08.09. 21:53

Kedves ObudaFan!

Ez felveti azt a kérdést, hogy mi a férjemmel közös vagyonnal, vállalkozással rendelkezünk. Halálom esetén a kislányom örököl utánam mindent, ami a férjem vállalkozásából indult???
A gyári munkás gyermekem apjából egy vállalkozás boldog fél tulajdonosa lenne? Vinné az autóm és mindent, amit a gyermekem örökölne?
Ez lehetetlen!!! Vagy mégis?

Márta71 # 2011.08.09. 20:30

Köszönöm.
Remek:(
Leteszem a cigit...

ObudaFan # 2011.08.09. 20:24

Az apánál helyeznék el.
16 éves korától gyámhatósági engedéllyel.

Márta71 # 2011.08.09. 20:05

Szép estét!
Pont a lentiekhez hasonló kérésem lenne.
Volt élettársammal 2 évig neveltük a közös kislányunkat. 2 éves korától egyedül neveltem 5 éves koráig. Majd férjhez mentem és nagyon messzire költöztem.4 éve él a lányom teljes családban (vannak végre nagyszülei, "apja", unokatestvér), jó anyagi körülmények között. Az édesapja városában az apján kívül nincsenek rokonai. Az apja műszakban dolgozik, nehéz anyagi körülmények között él.Havonta, 2 havonta látja a lányát egy-egy hétvégére, nyáron 2 hétre. A lányom nemigen ragaszkodik hozzá....amióta emlékei vannak, a nevelőapját ismeri, szereti és az anyósomékat.

Haláleset fordult elő a környezetemben. Felvetődött a kérdés bennem, ha ne adja az ég, velem történik valami, a lányom 9 évesen visszakerülne az édesapjához??? Nem rossz ember ő, csak .....lehet, hogy magától is lemondana akkor a gyermek teljes felügyeletéről, de, nyugodtabb lennék, ha tudnám, hogy esetleg van olyan tényező, amit ilyenkor a bíróság vizsgál. A férjemnek nincsen saját gyermeke. Elvehetik tőle azért, mert nem a vér szerinti édesapja?
Mikortól van beleszólása a gyermeknek a saját lakhatásáról? Már látogatóba sem nagyon szeret menni az apukájához, ő csak magával és az új barátnőjével foglalkozik.

Tudom, hogy fikció, de szeretném tudni, hogy mi lenne, ha....

Apuka77 # 2011.08.04. 08:26

Köszönöm a választ.
Úgy néz ki hogy az elfogultság kérdése is magától megoldódott, mivel én egy másik városban lakom, így a lakóhelyem szerinti gyámhivatalnak kell felülvizsgálnia a határozatot.

kaméleon # 2011.08.04. 08:13

A gyámhivatal leírt tévedéseivel (soha nem szünetelő szülői felügyelet feléledése, stb.) ne törődj
Természetesen nem úgy értettem, hogy a fellebbezésedben ne térj ki minden tévedésükre (sőt! uis sokszor a II. fokon dolgozó ügyintéző sem sokkal alaposabb és okosabb a felülbíráltnál). Egyszerűen fölösleges rajtuk rágódni, és többnyire nem elfogultság miatt mondanak/írnak marhaságokat, egyszerűen csak a lustaság, az alacsony szakmai színvonal az ok. Aki beadványokkal bombázza őket az soha nem lehet számukra szimpatikus, pláne, ha még fellebbezget is.
Az eljárásban jó, ha magad figyeled a határidők betartását, és amint lejárt az ügyintézési határidejük, azonnal nyaggatod őket az eredményért, különben előfordulhat, hogy a gyereked felnő a döntésig.

kaméleon # 2011.08.04. 08:00

Ha a nevelési alkalmasságod ellen nem szólnak súlyos érvek, mindenképpen fellebbezz a határozat ellen.

A Gyvt., és a különböző gyermekjogi egyezmények egyik fő alapelve - amihez a gyh-nak tartania kell magát -, a gyermek saját, vér szerinti családjában való nevelkedésének a joga, azaz, a szüleitől megfelelő indok nélkül nem szakítható el.
A harmadik személynél történő gyermekelhelyezés csupán másodlagos megoldás, nem úgy szól a törvény, hogy a gyermek érdekében, a kedvezőbb fejlődését biztosító személynél helyezhető el, hanem a törvény a gyermek érdekének kifejezett veszélyeztetettsége esetén ad csak lehetőséget arra, hogy az őt nevelni kívánó és nevelésére alkalmas szülőjétől elszakítsák.

A gyámhivatal leírt tévedéseivel (soha nem szünetelő szülői felügyelet feléledése, stb.) ne törődj, a körültekintéssel – általában – nem sokat fáradnak. Elfogultságra hivatkozni - tapasztalatom szerint - fölösleges.

Apuka77 # 2011.08.04. 07:52

Természetesen fellebbezek, azt hiszen nem utaltam semmiben arra hogy ne tenném. A kérdéseim nem erre vonatkoztak. Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.04. 06:11

Ha nem fogadod el a határozatot, akkor fellebbezz ellene. Ha viszont elfogadod, akkor ne érzékenykedj.

Apuka77 # 2011.08.03. 22:23

Eltelt egy kis idő...
A gyámhivatal hozott egy ideiglenes határozatot, mely szerint a kislányom a volt sógoroméknál kerül elhelyezésre ?!?!
A két testvére szintén náluk lett elhelyezve, bár ezt fellebbezni senki nem fogja, nem is baj, jó helyen vannak náluk.
Kérdésem, az hogy a határozat miért utal arra, hogy az anya halálával az apa szülői felügyeleti joga feléledt, mikor a bírósági végzés alapján a gyermekünket közös szülői felügyelet alatt neveltük az anyánál elhelyezve.
Ennek alapján nekem élő felügyeleti jogom volt, illetve nem értem hogy ezt a jogot miért kell "megversenyeztetni " más a gyermeket nevelni szándékozó hozzátartozókkal?
A másik kérdésem arra vonatkozik, hogy mivel a határozat indoklása teli van téves adatokkal, és teljesen szubjektív és egy esetben rosszindulatú feltételezésekkel...kérhetem-e elfogultságra hivatkozva hogy más személy foglalkozzon az ügyemmel? Az ügyintéző hölgy, és a volt feleségem baráti viszonyban voltak, és ez amikor még a volt feleségem élt, és a gyámügyre kellett mennem, mivel nem biztosította nekem a láthatást, már akkor el bagatelizálta a panaszomat, és többször is lekezelően és ellenszenvesen viselkedett velem szemben.

Apuka77 # 2011.06.20. 16:54

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2011.06.19. 09:10

El. De a gyámhatóságnak is haladéktalanul jelezd.

Apuka77 # 2011.06.19. 04:42

Sajnos bármelyik nap bekövetkezhet a kislányom édesanyjának a halála... Így amikor tudomást szerzek róla, elhozhatom a kislányomat magamhoz? Hiszen a kislányunk kettőnk közös felügyelete alatt van, az anya halála esetén feltételezem automatikusan én vagyok a gondozásra jogosult. Így a jelenlegi férjnek elvileg - gondolom én - jogilag semmi köze, nincs a gyermekemhez.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.16. 18:30

Jóvanna. Egyszerűsítettem.

ObudaFan # 2011.06.16. 17:52

(Egészen pontosan, ha 93. a kiskorú nem áll szülői felügyelet alatt. Nem teljesen ugyanaz. :) )

Apuka77 # 2011.06.16. 10:50

Köszönöm a választ!