Kapcsolattartás: naptári kettős ünnep


kaméleon # 2013.05.17. 10:42

Az apa tehát elviszi pénteken, de mikor kell visszavinnie? Az ünnep első napja mikortól meddig az anyáé? Mert mondjuk úgy van meghatározva, hogy az apáé a második nap 9-19-ig. Az ünnep első napja az anyának is ilyen terjedelemben jár?

Hát ez az! Ha nem pontos a határozat, akkor egyszerűen nem lehet elkerülni a vitákat. Ebben az esetben pont ez van. Ahol pontosíttattuk, ott az az érdekes helyzet állt elő, hogy a változtatásba azt írták, ilyenkor a gondozóhoz már előző, azaz szombaton este vissza kell vinni a gyereket, és mivel a különélő ünnepnapja pontosan meg van határozva, az marad, így csak a második napon 9-re mehet újra érte. És itt egyes gondozók nyilván azt mondják, így igazságos, míg azért ha összevetjük, nagyon nem. Ugyanis, gondozó 1. ünnepnapja így 38 órás, kapcsolattartó 2.-ja 9. De, hogy pontosítás nélkül mit is akarna egy hivatal ilyenkor végrehajtani, na, azt nem tudom, mert tényleg semmi nincs konkretizálva. (Jut eszembe, az túlszabályozás.:) )Mondjuk, a konkrétumok hiánya nem mindig akadályozza meg a hivatalokat az ötletelésben.

Gnapocska,

nem tölthettem a gyerekekkel se karácsonykor, se húsvétkor egyetlen ünnepnapot sem, a(z átlagban egy hétnyi) tavaszi és őszi szünetekből volt, hogy egy nap sem, vagy legfeljebb egy nap járt nekem, a (nagyjából két hétnyi) téliből mondjuk három nap összesen, a nyári szünetben is a gyh szerint apukának járt több, mint a szünet fele és nem tudtam még két hétre sem elutazni a gyerekekkel,

Volt egy zavartalan nyári hónapod. Miért nem tudtál két hétre sem elutazni? Bocsáss meg, de attól, hogy ott meg másik irányba hajlik rosszul a hivatal, az nem a jogszabályok hibája.
Ha apának a szünet fele jár, akkor a másik fele a tied ugyanis, és ha apának nyáron volt 30 zavartalan napja, ennyi neked is járt. Hiszen láthatod, a Gyer-ből ez következik. Téged is ugyanolyan időtartam illet zavartalanul. Ha ezt a gyh. nem bírta értelmezni és betartatni, az ott is az ő hibája. Azért az ne legyen vita tárgya, hogy az egyenlő itt kevés, ott meg sok.

Sehol nem írtam, hogy egész évben jár a folyamatos kapcsolattartás, csak azt, hogy az egyébként is a gyerekkel élő gondozónak sem jár több a gyerek szabadon tölthető szünideiből folyamatostól mentesen, mint a különélőnek. Ez azért egészen más. Nem érezhető?

még igazad is lehetne, ha egy-egy nyári szüneti ítélet úgy nézne ki, ahogy írod, de szerintem amit írsz (feltehetően akaratlan) csúsztatás. A nyári szünetben két hetet kb. az óvodásoknál szoktak megítélni, ahol a szünet hat hét, nem tizenegy. Iskolásoknál, ahol a szünet tizenegy hét, jellemzőbb a 30 napnyi kapcsolattartás megítélése

Látod, ez is egy nagy gond. Az általánosítás. Bár elismered,hogy úgy érzed, csak jellemzőbb, mégis eltételezed, hogy csúsztatást olvasol, mert mindenkinél az van, ami nálad? Sok esetben bizony csak két hetet ítélnek meg a különélőnek, és nem óvodással. Van, hogy mondjuk nem pont elsőre, csak majd a sok kapcsolattartási csatározás után. Miután a gyh. belefáradva a vh. kérelmekbe, simán újraszabályozás keretében így leszűkíti a lehetőségeidet. Gondolod, hogy ilyen nincs, vagy csak kevés?
Egyébként, most a heteket is megszámoltam, tehát valóban 11 hétről van szó. Ez 2,5 hónap. Ha nálatok 30 napot kap apa, akkor ez – helyesen végrehajtva – azt jelenti, hogy apának van 30 zavartalan napja. Neked van 30 zavartalan napod. Eddig egál. Ezen túl, neked van még két heted, apának abból a pluszból egy hétvégéje. Erre mondod, hogy nem volt fer, mert téged hátrányosan érintett?

Egy film jut eszembe, ahol Terence Hill azt mondja Bud Spencernek: Fogadjunk! Ha én nyerek, enyém a pénz. Ha te nyersz, felezünk.

Scales # 2013.05.17. 10:05

Kedves GNapocska!

Megértem az álláspontodat, de a szünet mentes hónapokban általában minden második hétvége az apáé iskolás gyereknél a gyakorlat szerint péntek estétől vasárnap estig.(A csütörtöki kezdőnap iskolás gyereknél eléggé ritka, gondolom ti közel laktok egymáshoz.)Ez azt jelenti, hogy 30 napból 4-et van a gyermekével. Ez azért nem túl sok. Az sem biztos, hogy az apák egy része nem szeretne a gyermek iskolai életében is részt venni, ráadásul a hétköznapok örömei, az iskolai sikerek élménye is a gondozó szülőnek jut. Persze a munka is, de annak is megvan a szépsége. :-)
Még szép, hogy a szünetek egy kissé több lehetőséget adnak a kapcsolattartásra és talán az is eléggé méltányolandó az apa részéről, hogy élt is ezekkel, ez azért nem túl általános.
Jó ötlet volt pontosítani a láthatási szabályokat ez sok konfliktustól megkímél mindkettőtöket.
Mivel a naptárban évekre előre látható mely hétvégén és mely napokon lesz kapcsolattartáson a gyermek, a szabadságok és a nyaralások jó előre megtervezhetőek. Ezt vonatkozik a kapcsolattartó szülőre is.
Csak azt kell végiggondolni, hogy fordított esetben neked mennyi lenne "elég nap" a gyerekkel. Akkor is úgy látnád, hogy túl sokat volt az édesapjával?
Az a helyzet, hogy Kaméleonnak igaza van sőt a jövő útja az, hogy amennyiben a földrajzi lehetőségek megengedik és a szülők is akarják, akkor a megosztott felügyelet értelmében heti váltásban lennének a gyerekek a szüleiknél. Természetesen a nyaralások, programok egyeztetést igényelnének kompromisszumokat és alkukukat, de kölcsönösség esetén ez nagyon szépen működhetne is.

GNapocska # 2013.05.17. 09:24

Kaméleon,
még igazad is lehetne, ha egy-egy nyári szüneti ítélet úgy nézne ki, ahogy írod, de szerintem amit írsz (feltehetően akaratlan) csúsztatás. A nyári szünetben két hetet kb. az óvodásoknál szoktak megítélni, ahol a szünet hat hét, nem tizenegy. Iskolásoknál, ahol a szünet tizenegy hét, jellemzőbb a 30 napnyi kapcsolattartás megítélése (nem állítom, hogy országos statisztikám lenne, de az összes általam ismert, nem kevés elvált szülőpárosnál így van), ami ha nem is a fele a 11 hétnek, de már közel jár hozzá.
Nálunk iskolás gyerekekről volt szó, és az első ítéletben annyi szerepelt, hogy páros ünnepek másnapja, őszi, téli, tavaszi szünetek első fele, a nyári szünetben 30 nap és folyamatos kapcsolattartásként pedig a páros heteken csütörtöktől vasárnapig az apukáé. A gyámhivatal ezt úgy értelmezte, ahogy szerinted lenne normális, azaz minden létező kapcsolattartás minden létező alkalommal járt apukának. Épp csak ebből az következett, hogy nem tölthettem a gyerekekkel se karácsonykor, se húsvétkor egyetlen ünnepnapot sem, a(z átlagban egy hétnyi) tavaszi és őszi szünetekből volt, hogy egy nap sem, vagy legfeljebb egy nap járt nekem, a (nagyjából két hétnyi) téliből mondjuk három nap összesen, a nyári szünetben is a gyh szerint apukának járt több, mint a szünet fele és nem tudtam még két hétre sem elutazni a gyerekekkel, és mindennek tetejébe, amikor apukának nem volt kedve egy nyári páros hétvégén a gyerekeiért jönni (nem volt beteg és nem is dolgozott), és a következő hétvégén jött, én kaptam a gyámhivataltól pénzbüntetést, mert nem adtam oda a gyerekeket. Az az apróság, hogy az iskolás gyerekekkel rendelkező ember a nyaralását általában már májusban, vagy még korábban megtervezi, például mert nem mindegy, hogy mikorra kap szabadságot a munkahelyén, senkit nem zavart. (Ezeket pár éve írtam itt a fórumon is egyébként.) Ennek fényében is azt mondod, hogy az a normális, ha a különélő szülőnek egész évben jár a folyamatos kapcsolattartás? (Ha valahol ráadásul hétközben délutáni kapcs.tartás is van, akkor anyuka még egy hétre sem tud elutazni a gyerekkel sehova). Szerintem ez egyáltalán nem _logikus_ mint ahogy Te írod. Én mindenesetre visszamentem a bíróságra a szabályozás pontosításáért (újraszabályozásra ugye nem volt indok), és első és másodfokon is teljességgel nekem adtak igazat, így most olyan szabályozásunk van, hogy a páros ünnepek első napja nekem jár, az iskolai szünetekben csak az ünnep-másodnapok és a szünetek (ünnepnapok nélkül vett) első fele apukáé, a folyamatos kapcsolattartás pedig csak a tanítási időszak alatt él. Nem hiszem, hogy én lennék nagyon elrugaszkodva a földtől, amikor azt gondolom, hogy a gyerekeknek az az érdeke, hogy velem is tölthessenek zavartalanul pihenőnapokat, ne csak az iskolába járatásban merüljön ki a gondozásom. Még jó, hogy van olyan bíró, aki nem tudja úgy értelmezni a jogszabályokat, ahogy Te írod.

Scales # 2013.05.17. 08:52

Kaméleon!

Köszönöm a választ! Akkor ezek szerint az anyáé az első nap. Az apa tehát elviszi pénteken, de mikor kell visszavinnie? Az ünnep első napja mikortól meddig az anyáé? Mert mondjuk úgy van meghatározva, hogy az apáé a második nap 9-19-ig. Az ünnep első napja az anyának is ilyen terjedelemben jár?
Elnézést, hogy kukacoskodom, de amennyiben gyámhivatali eljárás indul, akkor ott ragaszkodnak elvileg a határozatban leírtakhoz betű szerint, mert az végrehajtható.Ha ott nincs ez meghatározva, akkor mennyi az annyi? Sajnos az élet írja ezeket a sztorikat az a tapasztalat. A szülők képesek órákon vitatkozni, ami nem is tudom, hogy siralmas vagy nevetséges.

kaméleon # 2013.05.17. 08:21

Ami nem tiszta, hogy egyes gyh-ok (sőt bírók) ezt nem tudják értelmezni, és azt mondják, a gondozó szülőt a szünetekben egyáltalán nem illeti meg folyamatos kapcsolattartás a neki juttatott időszakoson kívül, mert a teljes szünet időszakos kapcsolattartási időszak.

Elkevertem, természetesen a különélő, kapcsolattartó szülőt akartam írni.

kaméleon # 2013.05.17. 08:16

Kedves scales,
jól következtetsz, és mégis ObudaFannak lesz igaza.
Valóban, kapcsolattartása kizárólag a különélő szülőnek van. Ha az van a határozatban, hogy folyamatos kapcstart. a páros hétvége és időszakos az ünnep második napja, az bizony sehogy sem esik egybe, hiszen az egyik vasárnap este véget ért, a másik meg hétfőn kezdődik. Merthogy, a gondozónak nincs kapcsolattartása, ami miatt a vasárnapot meg így hívnánk. Ez bizony így logikus. (Szerencsére nem csak szerintem.)

Az is igaz, hogy erre az esetre szokták, vagy kellene a határozatba beírni – természetesen, ha ezt az adott család igényli –, hogy a kettős ünnepek első napján mindig a gondozó szülőnél a gyerek. Akkor egyértelmű. (De, ekkor se hívják már rendkívüli kapcsolattartásnak az ünnep 1. napját, mert minek alapján?)
Ezzel szemben, az egyezségeknél, vagy a határozatok készítésénél erre nem gondolnak külön, vagy, ha igen, egyes gyhivatalokban azt mondják, hogy minek már annyira túlszabályozni, és kihagyják. Akkor, ha neki épp úgy jó, a gondozó azt mondja, abból, hogy az ünnep második napja kiemelten a különélőé, automatikusan következik, hogy az első meg az enyém, mert időszakosban folyamatos nem lehet. Ez nyilvánvalóan nem így van, ez nem automatizmus kérdése. Azonban, mégis 99%-os eséllyel ez fog érvényesülni, ugyanis, mint látod, a gyh-k többsége is ilyen érdekes logikával értelmezi a szabályokat.

Hozzáteszem, a Gyer-ben ez áll:
(5)100 Nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak

  1. az időszakos kapcsolattartás ideje alatt,
  2. a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam alatt, amelynek mértéke

ba) a kapcsolattartásra jogosultat a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat szerint megillető időszakos kapcsolattartás időtartamát,
bb) ha a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat nem rendelkezik a kapcsolattartásra jogosultat megillető időszakos kapcsolattartás időtartamáról, a két hetet nem haladhatja meg.

Ennek alapján, akár rá lehet húzni a kettős ünnepek vasárnapjára, hogy mivel különélő kap egy nap időszakosat, a gondozó is kap ugyanannyi zavartalan, „őt megillető” napot. A megfogalmazás: „őt megillető”, és nem az ő időszakosa. Nem véletlenül.
Ez is kitekert kissé, de legalább elfogadható magyarázat lenne.
Inkább, mint az ilyenkor szokásos rossz gyh. indok, azaz, a folyamatos és az időszakos kapcstart. egybe esik. Mert ez, itt, pont nem igaz.

Ennél cifrább, hogy a fenti szabályból egyértelműen kiderül (ha más nincs a határozatban), egy hosszabb szünidőben csak addig nincs folyamatos kapcsolattartás, míg a gyerek időszakoson van, és addig, míg ugyanannyi időt a gondozóval is huzamosan eltölt. Ez tiszta, a gondozónak is jár zavartalan idő (de továbbra sem hívjuk időszakos kapcsolattartásnak).

Ami nem tiszta, hogy egyes gyh-ok (sőt bírók) ezt nem tudják értelmezni, és azt mondják, a gondozó szülőt a szünetekben egyáltalán nem illeti meg folyamatos kapcsolattartás a neki juttatott időszakoson kívül, mert a teljes szünet időszakos kapcsolattartási időszak.
Hogy akkor mi szükség is lenne a fent idézett szabályozásra, az őket jogértelmezés közben nem zavarja. Az sem, hogy ekkor pl. egy két és fél hónapos, 11 hetes nyáriszünet, ahol a különélő meghatározott időszakosa két hét, úgy alakul, hogy 11 hét szünet alatt, a gyerek a különélővel van két hetet, és a gondozóval 9-et. Úgy, hogy nem csak abban a szintén két hétben nem láthatja a gyereket, ami a jogszabály szerint a szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam, hanem az első szeptemberi páros hétvégéig nuku.
Hogy a különélőnek meghatározott két időszakos héten kívüli teljes 9 hét mi alapján lenne időszakos kapcsolattartásnak nevezhető, erre nincs válasz.

Scales # 2013.05.17. 05:59

Tisztelt Dr. Attika!

Ez a válasz az én hozzászólásomhoz/kérdésemhez szólt? Mert ha igen azt hiszem félreértett. (Ha nem, akkor csak úgy magyarázkodok a magam szórakoztatására. :-) )
Ati6 kérdésének egy része arra irányult, hogy kié a Pünkösd vasárnap. Szerintem az apáé, ugyanis Ő a kapcsolattartó, tehát neki van kapcsolattartás előírva erre a hétvégére. Vagyis hacsak nincs konkrétan az ítéletben, hogy a kapcsolattartó szülőé az ünnep egyik napja adott évben és a gondozó szülőé a másik, akkor a teljes hétvége és a pünkösd első napja az apáé. A lényeg a határozat pontos szövegében van.
Az, hogy a gondozó szülő hazarendelteti-e a gyermeket egy éjszakára és majd hétfőn megint viheti reggel az apa, az már egyéni megbeszélés kérdése, ami egy problémás kapcsolat esetén eléggé nehézkes. Még szép, hogy esetleg az anya azt is mondhatná, hogy legyen az apával a gyermek péntektől hétfőig, de ha ilyen idillikus lenne a kép a kérdező nem lenne itt.

Dr.Attika # 2013.05.17. 05:34

Milyen elmebeteg dolog ez az "anyukától", hogy képes megszakítani az ünnepi láthatást. Meglepő ez a ragaszkodás, mert manapság az a divat, hogy az anyukák minél többet szeretnék, ha az apuka elvinné a gyermeket, gyermekeket, hogy tudjanak "pasizni".

Scales # 2013.05.17. 04:50

Nem vagyok benne biztos,hogy ebben az esetben egybe esik a folyamatos és az időszakos kapcsolattartás. Ugyanis az apáé a hétvége, aminek vége van vasárnap adott időben, aztán majd a hétfő megint. Akkor esne egybe a kettő, ha pünkösd első napja lenne az övé éppen a neki járó hétvége alatt. Vagy tévedek?

Mediátor VZs # 2013.05.15. 08:19

Kedves Ati6!
Az időszakos kapcsolattartás idején a folyamatos kapcsolattartás szünetel - jogszabály szerint.
Ez azt jelenti, hogy az anyának jár a vasárnap, mivel Pünkösd első napja és az Öné a hétfő.
A másik kérdésével kapcsolatban: igen, arra az egy éjszakára vissza kell vinnie a gyermeket a gondozó szülőhöz és másnap mehet érte a meghatározott időpontban (mind a szülők, mind a gyermek érdeke, hogy beszéljék ezt meg, ne kelljen a gyereket arra az egy éjszakára visszavinni, ha sikerült ebben megegyezni, akkor ezt írják le, hogy a későbbiekben ne legyen ebből probléma).
Üdv.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

ObudaFan # 2013.05.13. 13:53

Ismerni kellene a határozat pontos szövegét, de a gyámhatósági, bírósági gyakorlat többségében az, hogy ilyenkor nem a hétvégi kapcsolattartás érvényesül, hanem az ünnepi, vagyis jelen esetben övé a gyerek.

A másikra: elvileg vissza kell vinni. Persze ettől eltérően is megállapodhattok, hiszen a gyerek érdekében az állna.

Ati6 # 2013.05.11. 13:28

2013. május 18-19 páros hétvége és május 20. pünkösd másnapja amikor a lányomat elhozhatnám a bírósági végzés szerint.
Az anyuka úgy gondolja hogy a vasárnap azaz övé mert pünkösd első napja szerinte neki jár, de nekem meg jár a páros hétvége miatt a kapcsolattartás. Melyik az erősebb? A rendszeres kapcsolat tartás nekem, vagy a vallási ünnep első napja neki?
Továbbá kérdésem, ha egy rendszeres kapcsolat tartás időszak és egy rendkívüli egymás után esik közvetlen, akkor a közbe eső egy éjszakára vissza kell vinnem a gyereket, vagy maradhat nálam? Itt gondolok első sorban arra ha a nyáron nálam lehet majd egy hetet és péntek délutántól vasárnap estig rendszeres kapcsolattartás van, de hétfő reggel már indul a rendkívüli kapcsolat tartás egy hetes időtartama.

Sólet # 2013.03.30. 10:56

Ma a 112 szerint egész nap a kapcsolattartásos ügyek a SLÁGER, a rendőrség meg nem győzi.
Tíz órai átadás-átvétel miatt közel két órája itt szobrozok az utcán, a rendőrökre várva. Tisztelt jogászokat sem villanyozza fel holmi "tyúkper" szerű gyámügyes téma???

paradigma # 2013.03.29. 14:08

Mátyas ez korrekt, de csak ha együttműködő szülőtársak vagytok. Nálunk csak hitegetés van. Gyámügy nem gyözi hangsúlyozni, hogy amennyiben eltérünk egyezségben az ítéletben szabályozottaktól akkor azt nem tudják végrehajtani ha valamelyik fél mégis panaszt nyújt be.
Erre a mostani szünetre az OM szerint tényleg ez a jó megoldás, de a gyerek iskolája az OM -től eltérően határozta meg a tavaszi szünet napjait. Hét nap megosztása az több mint három.
Mivel az anya(nevelőszülő) keveset van a gyerekkel, családi háztartásvezetésről nem is beszélve.... A gyerek nagyon szeretné hogy végre törődjön vele.
Ezért a gyerek érdekében is fontos, hogy ne passzolja le az anyja, ha már nincs munkahelyi vagy más egyébb elfoglaltsága.
Az is előfordulhat, hogy vasárnap zaklatásért én kerülök bajba, hiszen kettős ünnep második napja az enyém.

matyas.bercesi # 2013.03.28. 13:28

Sólet nálunk úgy van hogy páros ünnepek másnapja apaé,első napja pedig anyaé ! Ennek értelmében húsvét vasárnap anyaé,
húsvét hétfő apaé. Igen ám de szabályozva lett az iskolai szünetel is.
Ennek értelmében a tavaszi szünet második fele apaé .
Hivatalosan 6nap a tavaszi szünet. 3-3nap.
Éppen ezért nálunk mindkét húsvéti napot apanál töltik gyerekek
hisz így jön ki a tavaszi szünet 3 napja. Vasárnap-hétfő-kedd!

Sólet # 2013.03.28. 12:37

Boldog Békés Áldott Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek!

Jogsegélyes 4X3 iratkidolgozásra alkalmas 12órát tudok felajánlani gyámügyekben járatos joghoz értőnek aki figyelembe tudja venni a jogsegélyes kirendelést

Abban is kérném Sorstársaim és Tisztelt Szakértők segítségét, hogy ha itt nem, akkor hol lehet olyan jogászt találnom akinek testhezálló a kapcsolattartással kapcsolatos problémáim gyámügy előtti képviselése??? Sok esetben "érett" ügyvédeknek nem elég kihívás a gyámügyi cécó.(báris tapasztalataim szerint) Nekem meg százezres probléma. Sajnos. Keményebb cécó mint a bontó.

A tavaszi kapcsolattartás miatt most ismét agymenése támadt nevelő szülőnek s mindent elkövet, hogy nehogy jól érezzük magunkat a gyerekkel.
Rendőrség szerint ha kapcsolattartásom idején a gyereket külföldre utaztatta aznnya (nincs is vele) akkor az én beleegyezésem nélkül a gyerek külföldön tartózkodása apai kapcsolattartás idején(!) az sérti az érdekeimet meg a bírósági ítélet szerint sincs rendben. A nyáron gyerek a kapcsolattartásunk idején apai kapcsolattartás helyett körbeutazta a környező országokat, az ügy rendőrség által a bírósághoz került, de az lepasszolta gyámügynek, de gyámügy meg a kapcsolattartás elmaradása esetén csak a végrehajtást tudja elrendelni (de szerintem meg még azt sem)
Szóval kalap facest sem ér az egész "körbekörbe karikába".
Az anya mindig öntörvényűen variál valamit, pláne egyoldalúan mert gyámügy figyelmeztetése alapján én csak az ítéletben írottakat tudom elfogadni. Külön egyezséget gyámügy ugyanis nem tud, vagy nem kar végrehajtani.
Az ejnyebejnyék nem rendítik meg inkorrekt anyjukot.
Ezért most egy csomó ügy kerekedett és minden másodikra kaptam 3-3 óra jogsegélyes kirendelést.
Kérdésem: ki az akinek sajnos vannak ez ügyben tapasztalatai és ha nem gond végig is tudnánk analizálni az előállt kapcsolattartásos problematikát...
Holnapi nap helyett eleve vasárnap és hétfőt és keddet ígérgeti az anya, de ha elfogadom akkor amennyiben mégsem adja a gyereket akkor viszont nem végrehajtható, hiszen húsvét vasárnap az anyáé a locsolkodós hétfő meg az apáé. Ítélet szerint holnap 9kor volna az átadás-átvétel, de külföldön lesz a gyerek. Vasárnap 10-kor eleve nincs is jogalapja hogy miért is lennék az anya lakásánál. Időszakos meg nem pótolható az ítélet szerint.
Privi üzenetet légyszi jelezzétek, mert sos megoldást keresek, elsősorban itt olvasok vissza, hogy ne ismétlődjön a hivatalok bénasága. No jó, a drópostát is sűrűbben fogom nézegetni, de nagyon fontos volna, hogy észhez térjen zizi anyjuk. SOS pls...

tarjani # 2012.02.23. 15:37

Köszi, nekem sajna nem jár, mert nem úgy jön ki a hétvége.

Zotyika # 2012.02.23. 14:36

Véleményem szerint egyértelmű.

Ha nincs szerintük iskolai szünet, akkor nincs időszakos kapcsolattartás, akkor viszont van a folyamatos. Ha az egyébként a Te hétvégéd, akkor az jár neked.

Ha za a gyámhivatal álláspontja, hogy az szünet, mert például a végzésben a gyermek iskolája szerinti szünetként van fogalmazva akkor időszakos van és nem folyamatos, akkor pedig eszerint jár a második fele.

tarjani # 2012.02.23. 13:51

Erről irtam nekem jár a kéthetente hétvége meg az iskolai szünetek második fele,ebbe nem tartoznak bele a többnapos állami ünnepek sajna.Vagy igen? szerintem nem mert ezt mondták a gyámhivatalban mivel az nem iskolai szünet!?.Igy elmúlt évben sem adta ilyenkor oda mert a papirra nem az van irva.Vagy szerinted másképp van? Jó lenne mert megint lesz egy csomó hosszú hétvége.A gyámhiv. azt mondta,hogy az iskolai szünet az OM által kiadott hivatalos ideje semmi más.

Zotyika # 2012.02.23. 09:35

tarjani.
Ez épp nem igaz. Ugyanis ha nincs időszakos kapcsolattartás, mivel nem szünet, akkor miért is ne lenne folyamatos?

A folyamatos folyamatosan van ha nincs épp időszakos.

Ha pedig van időszakos annak jár a fele.

tarjani # 2012.02.23. 06:33

Én sem estem kétségbe, csak szar ügy és a gyermekétől külön élő szülő büntetésének tartom.ennyi.

kaméleon # 2012.02.22. 11:41

Bocsánat: „kétségbeesetten”.

kaméleon # 2012.02.22. 11:37

Egyértelmű. Ha akkor nincs kapcsolattartásod, akkor nincs kapcsolattartásod. :)
Egyébként, ez nem annyira felháborító, hiszen az ilyenkorra eső extra szabadnapokat le kell dolgozni, vagy tanulni, aminek viszont a gondozó szülő hétvégéjére kell esnie. (Azaz, ha a tiedre esne, pótolniuk kell az akadály miatt.) Egyetlen ünnepnapot nem nagyon érdemes felezgetni, pláne, ha nincs szülői együttműködés, és a gyerek sem elég önálló ahhoz, hogy a gondozó szülőétől esetlegesen eltérő saját akaratát érvényesítse.
Nem kell minden miatt kétségbe esetten tiltakozni.

tarjani # 2012.02.22. 11:29

Hat ezek tők jók.Az én esetemben pl.akkor van gond ha március 15 lesz és hosszú hétvége.Ekkor elvileg nincs a kéthetes láthatás de az időszakos sem mert nem iskolai szünet.vélemény?

Zotyika # 2012.02.22. 10:41

Bocsánat
Az év tanév akart lenni.
Ha tervezni akartok az OM rendelet minden TANév végén jelenik meg a következő tanévre.