Kapcsolattartás végrehajtása


darky69 # 2013.07.04. 14:31

Kedves Fórumozók!

Az alábbi probléma megoldására kérek tippeket, ötleteket:

A felek házassága felbontásával egyidejűleg a különélő apa és a 2 éves gyermek kapcsolattartását a bíróság az időszakos kapcsolattartás vonatkozásában az alábbiak szerint szabályozta:

"Az alperest időszakos kapcsolattartási jog illeti meg a húsvéti, pünkösdi és a karácsonyi ünnepek második napján délelőtt 10.00 órától délután 18.00 óráig. Valamint az iskolai tavaszi, őszi és téli szünetek második felében. A nyári szünidőben 3x1 hét időtartamban a kezdő nap 10.00 órától a záró nap 18.00 óráig. A nyári szünetben a kapcsolattartás külön megállapodás hiányában június hó 23. napjától 30. napjáig, július hó 23. napjától 30. napjáig, és augusztus hó hó 15. napjától 22. napjáig esedékes."

Az anya június 23-án nem adta át a gyereket az apának arra hivatkozva, hogy nyári szünetet mint fogalmat csak az iskolás korú gyermek vonatkozásában lehet értelmezni...

Mellesleg ez az álláspont egybecseng a gyámhivatal - II. fokú gyámhivatallal történt egyeztetést követően kialakított - álláspontjával.

Tehát a "nyári szüneti" kapcsolattartás első alkalma elmaradt. Pótlásról a bíróság nem rendelkezett.

Időközben ismét egyeztetett a gyámhivatal a II. fokú gyámhivatallal, utóbbi a korábbi álláspontját megváltoztatva, 180 fokos fordulatot véve úgy foglalt állást, hogy megilleti az apát a nyári szünetben esedékes időszakos kapcsolattartás, mert valójában a bírói ítélet megfogalmazása a "szerencsétlen" és a bírói szándék a nyári időszakos kapcsolattartás szabályozása volt, csak éppen félreérthetően fogalmazott...

Az ügyben releváns EMMI rendelet, amely a tanév rendjéről szól, a nyári iskolai szünet fogalmát nem ismeri, mivel a "nyári szünet" az valójában 2 különálló tanév közötti időszakot jelent.

Kérdés:

Mi legyen a kapcsolattartás végrehajtása iránti kérelemmel?

(Érdekesség, bár nem annyira releváns, hogy felhívtuk az apa figyelmét, hogy a bíróságon kérje a kapcsolattartás rendjének pontosabb, végrehajthatóbb szabályozását, illetve a pótlás szabályozását. Ügyvédhez fordult, aki valószínűleg hiányzott a Pp. előadásról, mert a keresetlevélbe csak annyit írt, hogy "kérem a kapcsolattartás szabályozásának pontosítását", amelyre tekintettel a bíróság természetesen idézés kibocsátása nélkül elutasította a keresetet.)

Előre is köszönöm!

darky69

darky69 # 2013.07.04. 20:18

Ennèl azèrt kicsit több kommentre szàmítottam... :)

Scales # 2013.07.05. 05:47

Szép történet ez! Gyönyörűen szemlélteti a gyámhivatal dilettáns hozzáállását. Elvileg a gyermek érdekét kellene nézniük és a bírósági határozat szó szerinti betartását. Ehhez képest mit csináltak? A feketén fehéren leírt időpont helyett igazat adnak az anya szánalmas kifogásának,így az apa kb. 2 hónapig minimum nem látja a gyereket. Ez aztán a gyermek érdeke!! Az időszakos kapcsolattartás ismereteim és tapasztalataim szerint nem pótolható. Ezzel még nem lesz vége, nagyon nehéz élete lesz az apának még vagy 16 évig, de ez lerövidülhet, ha az anya sikeresen végrehajt még néhány ilyen akciót, hogy elidegenítse az apát és sajnos a gyámhivatal és még inkább a másodfok ebben támogatni fogja...

ObudaFan # 2013.07.05. 09:23

Az EMMI rendelet hatálya nem terjed ki az óvodákra. Nekem hasonló ügyben egyelőre az a tapasztalatom, hogy a gyámhatóságok és a bíróság is leginkább az óvodai zárvatartással azonosítja az intézményi szünetet még óvodáskorú gyermek esetén is, bár láttam már olyan bírósági álláspontot, hogy évzárótól évnyitóig tart óvodában az intézményi szünet. Két éves gyereknél még ez sem sok támpont, de arra túl nagy gyakorlat nem lehet, mert eleve csak egyezség esetén szabályoz a bíróság nyári időszakos kapcsolattartást két éveseknél.

kos07 # 2013.07.05. 16:55

Premissza 1.:
"A kapcsolattartásra jogosult szülőt a folyamatos kapcsolattartás keretében a gyermek elvitelének joga és visszavitelének kötelezettsége minden páros héten pénteken 17:00 órától vasárnap 18:00 óráig illeti meg."

Premissza 2.:
"Időszakos kapcsolattartás keretében az apát megilleti a gyermek általános iskolai tanulmányaik megkezdéséig, a nyári időszak alatt, általános iskolai tanulmányainak megkezdésétől a nyári szünetben - kétszer egy hét idő tartamban - július és augusztus hónap első teljes hetében az első napon 10:00 időtartamban az utolsó napon 18:00 óráig a gyermek elvitelének jogával és visszaadásának kötelezettségével."

Premissza 3.:
"Nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak az időszakos kapcsolattartás ideje alatt, valamint a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam alatt, amelynek mértéke megegyezik a kapcsolattartásra jogosultat megillető időszakos kapcsolattartás időtartamával."

Konklúzió:
Az egész nyári időszakra érvényes, hogy nincs folyamatos kapcsolattartás, vagy csak arra a kétszer egy hétre? A páros hétvégék a nyári időszakra nem érvényesek?

ObudaFan # 2013.07.08. 09:11

A külön élő szülő kétszer egy hetére, valamint a gondozó szülő kétszer egy hetére nincs folyamatos kapcsolattartás.

kos07 # 2013.07.15. 10:54

Ha a "karácsonyi" időszakos kapcsolattartás dec. 26-tól 29-ig tart, és ha 29-e pont páros péntekre esik (ami az időszakos szabályozással egyezik), akkor a gyerek dec. 26-tól 31-ig van apai kapcsolattartáson?

ObudaFan # 2013.07.15. 14:29

Nem feltétlenül. A téli szünetből is megilleti a gondozó szülőt olyan mértékű idő folyamatos kapcsolattartástól mentesen, mint amennyi az időszakos kapcsolattartás mértéke.

MrTP # 2013.07.16. 20:03

sajnos mar megint ide kell irnom, ez ami ebben az orszagban folyik az egyszeruen verlazito. Az anyuka megtagadta a juniusi lathatasokat, erre feljelentettem a IVik keruleti gyamon, az ugyintezot biztos lefizette, mert most kuldtek egy papirt, hogy ahelyett, hogy intezkednenek es felszolitanak az draga latos anyukat, hogy azonnal engedelyezze az apai lathatasok potlasat ugyet inditanak kivizsgaljak ami 30nap, tehat 1 honap no lathatas, meg egy honap kivizsgalas,......ja es draga latos edesanyuka a nagy arcaval bele irta a jegyzokonyvbe, hogy o idezem: " johiszemuleg tagadta meg az apukatol a lathatas,mert szerinte nyaranta csak 3 het jar es majd szeptemberben potolhatjuk az apai lathatast mert o mar mas programot szervezett a gyereknek es igy nem all modjaban potolni az elmaradott lathatasokat" Ezt a tisztelet gyamugy 30 napig fogja vizsgalni, tehat vege a nyarnak apuka fizesse csak a gy. tartast nyugodtan lathatas elmaradt...slussz passz, mi folyik itt ebben az orszagban? Mit lehet tenni itt senmilyen himnemu allampolgarnak nincs joga semmihez? egyszeruen rohognek a markukba? mar nagyon elkeserito ez. Kerem tanacsoljanak valami felsobb szervet aki azonnal intezkedik. Mit kell itt vizsgalni maga a gyerek anyja irasba adta, hogy nem adta a gyereket oda apai lathatasra Juniusban...miert nem az az elso, hogy ezt potoltatjak?

bono32 # 2013.08.11. 15:30

Kedves darky69!

Az anya nyilvánvalóan nem a gyermek érdekében cselekedett, amikor: "Az anya június 23-án nem adta át a gyereket az apának arra hivatkozva, hogy nyári szünetet mint fogalmat csak az iskolás korú gyermek vonatkozásában lehet értelmezni.."

Nekem döntöttek két gyh majd közig bíróság szinten, hogy a nyári szünet a köztudatban ismert, definit fogalom, amihez lehet kötni az időszakos kapcsolattartásokat a gyermek iskoláskora előtt is. A szünetet persze az EMMI rendelet adja meg, nem az adott óvoda egyéni szabályai.

Ha pedig az anya szerint a nyári szünetet csak iskoláskortól lehet értelmezni, akkor szerinte az időszakos kapcsolattartás hiányában a folyamatos kapcsolattartás járna? Ez pedig non sense.

Üdv,

mulan # 2013.09.04. 09:05

Kedves Fórumozók!
4,5 éves válóper után végre idén sikerült elválnom, most lesz az első időszak amiben szünidők is szabályozásra kerültek. A gyerekem még óvodás. Mivel az apa folyamatosan feljelentget bennünket a gyámhivatalnál (holott minden alkalommal ott van nála a gyermekünk!), nem szeretnék újabb és újabb alkalommal a gyámhivatalhoz bejárni, így a segítésgeteket kérném a szabályozás értelmezésében.
Főleg az őszi és a téli szünet lenne érdekes (a többi érthető).
Az apai folyamatos kapcsolattartás minden páros hétvége péntek du. 4-től vasárnap 18 óráig tart, és minden páratlan hét szerda estétől csütörtök reggelig van még nála.

- Idén hivatalosan az őszi szünet 2013.10.28.-10.31-ig tart, ez hétfőtől csütörtök, utána szünnap, majd egy apás hétvége következne. A szünetek második fele apukáé, itt pontosan melyik időszakot kell megfelezni? Csak a hivatalos szünetit, tehát 31-ig, vagy az első tanítási napig számoljuk?

  • A téli szünet hivatalosan dec.23-jan.3ig tart, ami egy pénteki nap, de első tanítási nap csak hétfőn van. Itt is meddig számolódik a szünet, honnantól feleződik? Ráadásul az apa láthatása a téli szünet 2.fele, valamint dec. 26.-a reggeltől estig azzal a megkötéssel, hogy ha dec.27.az ő kapcsolattartási idejébe esik, akkor nem kell hazahoznia a gyereket. Itt most akkor hogy nézne ki a szabályozás szerinti láthatás? Merthogy 27-e az én időszakomba esik. Elviszi dec. 26.-án, hazahozza aznap este, aztán pár nap múlva, amikor lejár a szünet fele, akkor viszi újra? És a 26-a az beleszámolódik a felébe, vagy hozzáadódik +1 napként?

A másik kérdés, hogy a gyerek még óvodás, ahol nincsenek szünetek (csak összevont csoportok), illetve nem feltétlenül esik egybe a hivatalossal. Persze a felére viheti akkor is, de ebben az esetben melyik szünetet kell alapul venni, az óvodait vagy a hivatalost?

Ne haragudjatok, de nekem ez még kínai, és sajnos apukával semmit sem lehet megbeszélni, ő azonnal a gyámügyhöz rohangál, és feljelentget, én meg nem akarok utólag rádöbbenni hogy is kellene értelmezni.

Előre is köszönöm a segítséget!
mulan

ObudaFan # 2013.09.04. 10:56

Az óvoda az örök probléma a szünetek tekintetében, hogy mi is a szünet ott.
Tudnád idézni az időszakos kapcsolattartás pontos rendezését?

mulan # 2013.09.04. 13:15

Meg jön még hozzá ugye a gyámügy, aki ugyanazt a bírói határozatot hol így, hol úgy értelmezi, aszerint, hogy kinek a beadványában szerepel. Az is megér egy misét.... Már csak ezért is mennék inkább elébe a feljelentgetéseknek.

A pontos szöveg így hangzik (az apa az alperes):

"Az alperest feljogosítja az őszi, a téli, a tavaszi szünet második felében a gyermekkel való időszakos kapcsolattartásra a kezdő nap 9 órától a zárónap 18 óráig azzal, hoyg amennyiben a szünet páratlan számú, úgy gyermek átadására a szünet középső napjának 13 órajakor kell sorra kerülnie a felperes ingatlana kapujában. Az alperes minden évben december 26. napján 9 órától 18 óráig jogosult a gyermekkel időszakos kapcsolatot tartani azzal, hogy amennyiben december 27. az alperesi szünidei kapcsolattartásra esne, úgy a gyermeket csak a szünidő végén kell a felperesnek visszavinnie, míg december 24.én és 25.-én a gyermek a felperesnél tartózkodik."

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.09.05. 14:01

- Idén hivatalosan az őszi szünet 2013.10.28.-10.31-ig tart, ez hétfőtől csütörtök, utána szünnap, majd egy apás hétvége következne. A szünetek második fele apukáé, itt pontosan melyik időszakot kell megfelezni? Csak a hivatalos szünetit, tehát 31-ig, vagy az első tanítási napig számoljuk?

A hivatalos szünetet, ami iskolánál egyértelmű. Óvodánál ezzel szemben hol az iskolait látom alapul venni, hol a zárva tartást, hol a foglalkozásmentes időszakot.

A téli szünet hivatalosan dec.23-jan.3ig tart, ami egy pénteki nap, de első tanítási nap csak hétfőn van. Itt is meddig számolódik a szünet, honnantól feleződik? Ráadásul az apa láthatása a téli szünet 2.fele, valamint dec. 26.-a reggeltől estig azzal a megkötéssel, hogy ha dec.27.az ő kapcsolattartási idejébe esik, akkor nem kell hazahoznia a gyereket. Itt most akkor hogy nézne ki a szabályozás szerinti láthatás? Merthogy 27-e az én időszakomba esik. Elviszi dec. 26.-án, hazahozza aznap este, aztán pár nap múlva, amikor lejár a szünet fele, akkor viszi újra? És a 26-a az beleszámolódik a felébe, vagy hozzáadódik +1 napként?

Ha szigorúan a szabályozást vesszük alapul, ebből bizony ez a teljesen logikátlan dolog következik.

mulan # 2013.09.06. 06:24

Kedves ObudaFan!
Nagyon köszönöm az értelmezést!

Nagynénike # 2013.09.09. 07:38

Sziasztok!

Adott egy idén tavasszal kelt bírósági végzés, amelyben az édesanya láthatását, a gyermekelhelyezési per lefolytatásáig az alábbiak szerint határozták meg:

„Az anya jogosult minden hétköznap óvoda után találkozni a gyermekkel, kedden, szerdán, csütörtökön. Az anya jogosult a gyermeket az óvodából elhozni, vele a lakáson tartózkodni, majd a gyermeket legkésőbb 18 órára köteles az apa lakására visszavinni.”

„Ezen felül minden második hétvégén, páros héten pénteken jogosult az anya a gyermeket az óvodából magával vinni, és köteles őt vasárnap 17 óráig az apa lakására visszavinni.”

„A végzés fellebbezésre tekintet nélkül előzetesen végrehajtandó.”

Az apa 3 hónapja semmilyen úton sem engedélyezi a láthatást, az óvoda nem adja oda a gyermeket az édesanyának arra hivatkozva, hogy az apa nem engedélyezi, de az utóbbi időben már délben elviszik a gyermeket az óvodából. A telefoni megkeresésre vagy nem válaszolnak, vagy azt mondják, hogy nem érdekli őket a bírósági végzés, nem találkozhat az édesanya a gyermekkel.

Mindenki (óvoda, rendőrség, családsegítő) a gyámhivatalhoz irányít, de ott csak sajnálkoznak, és elmondásuk szerint nem tehetnek semmit. Felszólították az apát, behívták, de megteheti, hogy nem megy be. Idézem: „erőszakkal nem vehetjük el a gyermeket, hajlandóságot kell mutatni”. Na az nincs.

Más érdekesség: az Önkormányzat, mint az óvoda felettes szerve az alábbi információt adta, idézem „Az ideiglenes határozat azért ideiglenes, hogy azt vagy betartjuk vagy nem...”

Kérdés, hogy a megfogalmazás szerint kedden, szerdán és csütörtökön az apának joggal adja ki az óvoda a gyermeket?

Kérlek adjatok tanácsot, hogy kihez forduljunk, mit lehet tenni az ügyben.
(Mivel az édesanya igen nehéz anyagi helyzetben nevel egyedül egy másik gyermeket, így ügyvédre már nincs anyagi fedezet. Esetleg tud valaki szociális alapon jogsegélyezőt?)

Előre is köszi.
Nagynénike

ObudaFan # 2013.09.10. 21:11

A gyámhatóságnak kellene ezt végrehajtani, csak nem tudja, mert nincs konkrét időtartam, amíg az anyánál lehetne a gyermek. Szerintem a legjobb lenne a bíróságtól kérni egy új ideiglenes intézkedést.

Zotyika # 2013.09.14. 18:46

MIért ne tudná? Elég konkrétan van megfogalmazva ahhoz hogy végrehajtható legyen. Be kell menni a gyámhivatalba és kérni a végzés végrehajtását. Ehhez igazolni kell, hogy mentetek az óvodába érte. Ha eddig nem így jártatok el, akkor menjetek minden nap érte.
Az óvoda hozzáállása érdekes, mivel úgy tűnik a szülői felügyeleti jog nincs korlátozva, az ideiglenes intézkedés pedig alapból ezt nem korlátozza -miképp az ítélet- így oda kell adniuk. Rendőrt kell hívni és kiadják, miután igazoltad, hogy te vagy az édesanyja és ők nem tudnak ennek ellentmondó illetve szülői felügyeleti jogtól megfosztó iratot bemutatni.

ObudaFan # 2013.09.15. 12:06

Meg lehet próbálni, de szerintem az "óvoda utánnal" nem biztos, hogy a gyámhatósági gyakorlat tud mit kezdeni.

Csabees6639 # 2015.01.13. 09:54

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnék segítséget kérni kapcsolattartás meghiúsulása ügyében. Kértem a gyámhivatalt, hogy a kapcsolattartás meghiúsulása kapcsán állapítsa meg a költségeim. Erre kaptam egy levelet, miszerint a 149/1997. kr. 30. § (2) bekezdés alapján számlával igazoljam a kiadásaim. Telefonos egyeztetés során is megerősítette az ügyintéző, hogy előre kiállított számlával kell igazoljam költségeim. A bökkenő csak az, hogy személygépkocsival járok a gyermekemért, üzemanyagot nem az oda utazáskor tankolok, nem pont akkora összegben amennyi az oda-vissza út, és végül nem kérek számlát abban a hiszemben, hogy hátha nem adja oda gyermekem az anya.
Mire hiavkozással kérhetem számla átadás mellőzésével a gyámhivatalt, hogy állapítsa megköltségeim?

ObudaFan # 2015.01.13. 13:27

Azzal, hogy a Korm. r. nem számlával történő igazolást, hanem megfelelő igazolást ír elő, egy gépjárművel megtett útra pedig aligha számlával lehetne bármit igazolni.

Csabees6639 # 2015.01.13. 14:03

Köszönöm válaszát! Én is így gondolnám, ennek ellenére felszólított az ügyintéző, hogy 8 napon belül számlával igazoljam költségeim! Személygépkocsi esetén többszörösen nehézkes ezt a számlát elővarázsolni! :) Nem annyiról, nem akkor tankoltam... Stb!

Mit javasol, mit tegyek?

Zizzz # 2015.01.13. 15:03

Készíts útnyilvántartást! A megtett km-ekre a NAV üzemanyagnormáinak figyelembevételével és a NAV üzemanyagáraival ki lehet szépen számolni, mennyibe került a mutatvány neked. Neten rengeteg nyomtatvány elérhető.

Csabees6639 # 2015.01.13. 15:31

Köszi Zizzz! Már meg is csináltam! :)

Eszti08 # 2015.01.23. 13:31

Tisztelt jOgi forum!

Szeretném megkérdezni,hogy aki 16 éves, mire számithat, ha nem megy kapcsolatra az apja ujj családjához?
Milyen büntetést kap, vagy elviszik?

Köszönöm:
E.