Amerikai állampolgár utáni öröklés


monalisa1 # 2013.09.20. 09:16

Nem tudom Amerikában miként vannak a dolgok pénz öröklésénél, de ha tudod a bankszámot akkor akár közvetlenül a banknak is írhatsz - a jogászuk bizonyára eligazít, segít. (Mint örökös ha közvetve is de te is a bank ügyfelel vagy, bizonyára segít, eligazít., neki ez is a dolga és munkadíj jár érte.)

Mivel kettős adózás nincs a pénz után adózni ott fog kelleni, ergo nettó összeg jön majd.

tanács kéne # 2013.09.19. 22:54

mona: köszönöm, megpróbálom majd. most írtam az illetékes Circuit Court Clerk-nek, meglátjuk mit válaszol.

amúgy csak ügyvéddel megy ez? és az örökösöknek kell elindítani? én úgy emlékszem, hogy itt nálunk anno apám halálakor a közjegyző hivatalból járt el és értesített minket a hagyatéki tárgyalásról. ott nincs ilyen?

ilyesmit találtam a neten

What if The Will Does Not Name an Executor?

If the will in Maryland does not name an executor, or the decedent left no will to be found, the court has to appoint a person to serve as the administrator of the estate.

eszerint a bíróságnak ki kellett volna valakit jelölnie.

tanács kéne # 2013.09.19. 22:39

sherlock te itt és most fejezd be ezt!

lárifári, mi? persze ezzel szórakozom...
államot? minek írtam volna államot? egyrészt fogalmam nem volt, hogy ez számít, másrészt nyilván, ha valaki jelentkezik, hogy ő tud segíteni, akkor neki majd részletesen beszámolok ezekről a dolgokról.
jó, hogy nem egyből SSN-t meg bankszámla számot is akarsz, meg nevet címet, csak azért, hogy neked mezei nethuszárnak hihető legyen a sztori.

amúgy ha nem esett volna le, nem én vagyok az örökös, én pont azért próbálok most segíteni, mert 2 éve nem történt semmi. Írtam olyat, hogy nem lett ügyvéd megkeresve? nem.

ismétlem: érdemi hozzászólásra nem futotta részedről, ezért jobb lett volna, ha meg se szólalsz. továbbá egy mezei joghallgató vagy, nem praktizáló jogász, így nem is hinném, hogy érdemben bármit tudnál segíteni.

rajoskodni, hogy nincs federal probate law meg nethuszárkodni, azt tudsz, de azzal itt se te, se én nem megyek semmire.

legyél kedves tisztán hagyni ezt a felületet azok számára, akik veled ellentétben tudnak és hajlandóak lennének érdemben hozzászólni és segíteni. ugyanis egy idióta nethuszár által széttrollkodott topikot ezen egyének jó eséllyel elkerülik, tehát finoman szólva told arrébb a biciklit...

köszi, szia

monalisa1 # 2013.09.19. 21:34

tanács kéne

Menj fel az illetékes USA állambeli valamelyik magyar honlapra és ott bizonyára kapsz érdemi hozzászólást, segítséget, ügyvédre javaslatot. (Tudni kell, hogy nem minden USA-beli ügyvéd praktizálhat "akármelyik" államban, külön szakvizsgák kellenek hozzá.)

Sherlock # 2013.09.19. 21:23

Ennek már ott lárifári szaga van, hogy nem írsz államot, federal probate law pedig nincs, másrészt pedig két éve halt meg és nem kerestetek meg ügyvédet, ugyan...

tanács kéne # 2013.09.19. 20:51

ne haragudj, de te milyen jogon ítélkezel, amikor fogalmad sincs semmiről? nem is írtam semmit a családi/személyes háttérről, de te mégis feljogosítva érezted magad, hogy a saját prekoncepciód alapján ismeretlenül is ítélkezzél. ki vagy te?

jah és nem az "emlékét szeretnénk ápolni így két év elteltével", azt megtesszük más módon, lévén a hamvai haza lettek hozva anno és itthon lett a szülei mellé temetve, ahogyan azt kérte.

egyébként nyilván volt az ügyben már próbálkozás az elmúlt 2 évben is, csak ezek ezért vagy azért nem vezettek sikerre.

de amúgy miért is fújhatnánk? a pénz ott figyel a banknál, rendelkezésünkre áll bőven a halála után kibocsájtott számlakivonat is, csak nem tudunk hozzájutni az összeghez, lévén hagyatéki tárgyalás nem volt, semmilyen végzés nincs a kezünkben, csak egy Death Certificate.

ha érdemi hozzászólásra nem futja, akkor inkább ne is válaszolj. én egy hozzáértő, tapasztalt, praktizáló jogász tanácsát szeretném kérni az ügy jogi oldalával kapcsolatban, a többi nem tartozik senkire.
ha van itt olyan ügyvéd/jogász, aki jártas öröklésben/amerikai ügyekben, az kérem jelezze!

köszönöm.

Sherlock # 2013.09.19. 15:46

Ezt már fújhatjátok(illetve jó eséllyel mindig is fújhattátok volna), mindenesetre kedves, hogy így két év után is szeretnétek ápolni az emlékét. Éltében mit beszéltetek vele erről, mikor felmerült az öröklés téma?

tanács kéne # 2013.09.19. 15:29

Üdv!

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni

USA-ban élő, amerikai-magyar kettősállampolgárságú nagymamánk majdnem 2 éve elhunyt. Utolsó tudomásunk szerint rendelkezett egy autóval, egy lakással és 2 bankszámlával.

Először amerikai rokonokat kértünk meg, hogy segítsenek eljárni, de nem sok minden történt.
Hozzánk annyi információ jutott el, hogy a lakását vmiféle eltartási/ápolási megállapodás értelmében egy amerikai házaspárra hagyta. (hogy az autót is, azt nem tudjuk). Hogy az ingatlan tulajdoncseréje még életében megtörtént, vagy hogyan zajlott, arról sincs tudomásunk.
Amennyiben ez jogszerűen történt, ezt nem is bolygatnánk, hisz ez volt az akarata.(csak lássunk róla vmi hivatalos papírt, hogy így történt)

Azonban rendelkezett 2 bankszámlával, amelyeken egy kisebb összeg van. Próbáltuk felvenni a kapcsolatot a konzulátussal, és a budapesti amerikai nagykövetséggel, de ők nem tudnak segíteni.

Végrendeletről nincs tudomásunk, így gondolom én, hogy az örökösök a 2 Magyarországon élő gyermeke: anyám és nagybátyám.

Hogyan juthatnánk hozzá ehhez az összeghez így 2 év után?
Hogy megy ez odakint? Itt ugye a közjegyző megkeresi az örökösöket és nála le is folytatható a hagyatéki eljárás.
Csak ügyvédi úton lehet ebben az esetben az ügyet elintézni? Vagy milyen lehetőségeink vannak?

Milyen költségei lennének ezt elintézni, nehogy az illeték + ügyvédi díj több legyen, mint a kérdéses összeg.

Kell-e/kellett-e volna értesítést kapniuk az örökösöknek vmely amerikai hatóságtól?

Jelenleg csak egy amerikai halotti igazolás és a számlakivonatok vannak a kezünkben. Merre induljunk, hova forduljunk?

Köszönöm