elbirtoklás?


Majordomus # 2024.01.15. 21:06

Emeld fel a hátsódat és indulj el az ügyben. Nem kis pénzről van szó.

Fritz Janos # 2024.01.15. 19:31

Oké! Köszönöm a segítséget!

osztap # 2024.01.15. 19:20

legalább 90 évesnek kell lennie, feltéve, ha még egyáltalán él
Persze, de a bíróságon ez kevés. Papiros kell. :)

kérhetek-e én kompenzációt
Nem. Te ingyen használtad az ingatlant ötven éven át. Miért fizetne még Neked bárki bármit is? Hogy szerinted elbirtokoltad? Azt egyelőre csak Te mondod, a földhivatal nem.
És miután a földhivatal bejegyzi az örökösöket, nekik lesz egy évük, hogy eladják, amint alább írtam. Hogy azalatt az egy év alatt a német leolvassa a címüket a tullapról, és megegyezik velük? Hát igen. Ígérj nekik többet, akkor Neked fogják eladni.
Vagy lapíts az egy év alatt, reménykedj, hogy a német nem keresi meg őket, és ők egyébként nem rendelkeznek a tulajdonuk felett, és akkor indíthatod az elbirtoklás iránti pert.

Fritz Janos # 2024.01.15. 18:35

Annak, akinek a nevén van, legalább 90 évesnek kell lennie, feltéve, ha még egyáltalán él! Még annyit kérdezek, hogy ha időközben a németek megtalálták az örökösöket és megegyeztek velük – amit egyébként nem tartok valószínűnek –, kérhetek-e én kompenzációt?

Szomorú örökös # 2024.01.15. 17:10

Fritz Janos

Ő biztos meghalt.....A házhely az ő nevén van. Mi 1972 óta lakunk itt. Már akkor is az ő nevén volt.

Az azért furcsa, mert ha valóban meghalt, akkor hogy nem került a hagyatékba? :-O

de élhetnek a gyerekei, unokái

Ha nem került hagyatékba, akkor erről a gyerekei, unokái se tudtak ezek szerint.

osztap # 2024.01.15. 16:45

Fritz János,

A tulajdoni lappal beballagsz a kormányablakba, és hatósági bizonyítványt kérsz a tullap szerinti tulajdonos mai címéről a népességnyilvántartásból. Jogos érdekedre hivatkozol, hogy pert akarsz indítani ellene elbirtoklás jogcímén, különben nem adják ki a címet. Ha közben meghalt, akkor az lesz a hatósági bizonyítványban, meg hogy mikor halt meg, és mi volt az utolsó lakóhelye. Ez fontos.

Az elbirtoklás akkor áll meg, ha valaki az ingatlant 20 éven át (ez a 2014.03.15. előtti szabály, ma már 15 év is elég) sajátjaként birtokolja. Ha a tulajod élt! Ha nem élt, az örökösök joggal hivatkoznak arra, hogy ők nem tudtak az ingatlanról, tehát meg sem kísérelhették birtokba venni, ezért az elbirtoklási idő nyugszik (a 20 év nem ketyeg). Ptk. 5:44-49. §

Ezért három lehetőség van:

  1. Ha a tulajod él, akkor kérheted tőle az elbirtoklásod elismerését, ha nem teszi, ellene tudsz pert indítani.
  2. Ha meghalt, de a halála előtt 20 évig sajátodként birtokoltad az ingatlant, akkor póthagyatékit kell kérned az utolsó lakóhelye szerinti önkormányzat jegyzőjétől. Amikor az lefut, lesznek örökösök, akiket meg tudsz kérni, hogy ismerjék el az elbirtoklásod. Ha nem ismerik el, pert indíthatsz ellenük.
  3. Ha meghalt, de a halála előtt nem birtokoltad 20 évig sajátodként (például 1980-ban halt meg), akkor kéred a póthagyatéki lefolytatását, mint fent. Azután, hogy a földhivatal bejegyzi az örökösöket mint tulajdonosokat, nekik egy évük van, hogy az ingatlant tőled visszavegyék, vagy tulajdonosi jogaikat másképp gyakorolják (pl. eladják). Ha nem teszik, akkor kéred, hogy ismerjék el az elbirtoklást. Ha nem ismerik el, akkor pert indítasz ellenük, mint fent. Ptk. 5:48. §

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Fritz Janos # 2024.01.15. 14:40

Ő biztos meghalt, de élhetnek a gyerekei, unokái. A házhely az ő nevén van. Mi 1972 óta lakunk itt. Már akkor is az ő nevén volt.
Soha senki nem jött ez ügyben. Én sem foglalkoznék a kérdéssel, ha nincs ez a megkeresés. Itt (Tolnában) úgy néznek ki a telkek, hogy van a házhely, az alsókert, fölsőkert (hostel). A két utóbbit a privatizációkor megvettük az önkormányzattól. A házhelyet nem tudtuk, mert nem önkormányzati tulajdonban volt. Utána kellett volna akkor járni!
Szerintem, akinek a nevén van, meghalt, a gyerekei pedig nem tudnak semmit erről! A németeknek először azt mondtam, hogy járjanak utána, ki a tulajdonos! De utána én is megnéztem az Ügyfélkapun keresztül.

drbjozsef # 2024.01.15. 11:33

Fritz Janos,

A leírásod alapján megállhat az elbirtoklás.
De ennek bejegyzéséhez vagy meg kell állapodnod a tulajdonossal, hogy elismeri az elbirtoklást, vagy pert kell indítani.
Elérhető ez a tulajdonos?
A tulajdoni lap szerint 50 éve ő a tulajdonos? Akkor lehet, hogy már rég meghalt.

Fritz Janos # 2024.01.15. 09:52

A következő ügyben szeretnék jogi tanácsot kérni: a falusi házunk előtt van egy üres házhely, amit mi használunk 1972 óta folyamatosan. (kaszáltatjuk, havat lapátolunk, stb.) Amikor állatot tartottunk, ott volt a széna-, szalmakazlunk. Néhány évig konyhakertként is használtunk. Nos, a nyáron az ezen házhely túloldalán levő házat németek vették meg, akik rögtön jelezték, hogy megvennék ezt a házhelyet is. Engem kerestek meg abban a hiszemben, hogy én vagyok a tulajdonos. Nos, a földhivatali nyilvántartásból az derült ki, amit sejtettünk, hogy van tulajdonosa, aki azonban az elmúlt ötven évben soha nem jelentkezett. A kérdésem, hogy itt az elbirtoklás esetével állunk szemben? Tehát , hogy15 év elteltével jogilag is tulajdonomba vehetem. Kitől vegyék meg a németek ezt a telket?