Szülői felügyeleti jog


Tadegi # 2022.06.20. 09:41

A törvény nem ismeri a "nyári szünet" fogalmát, úgyhogy igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.20. 10:00

Igen. (A tartásdíjról általában a kapcsolattartás szabályozásával együtt dönt a bíróság, tehát a meghatározott összegben már benne van, hogy a szünetben hosszabb ideig a saját háztartásában tartja a különélő szülő a gyereket. Ahogy a hétvégi kapcsolattartások ideje is benne van.)

zsuzso1955 # 2022.08.08. 09:55

T. fórum!
Ha válás után az apa lemondott szülői felügyeleti jogáról, a gyermek kap e részt az apai oroksegből?
Zsuzso55

Ronesz # 2022.08.10. 13:40

T.Fórumozók! Érdeklődöm,mit lehet tenni abban az esetben a kizárólagos szülői felügyelet jogosultjának,ha a távolélő szülő akinek nincs ilyen joga, semmibe veszi a gondozó szülő jogait. Tehát, a kiskorú gyermeket a kapcsolattartás során viszi olyan közegbe ahová a felügyeleti jogosult hozzájárulása szükséges,ám a gondozó szülőt nem is értesíti, járja a maga útját a gyermekkel, nem értesíti a gondozó szülőt a gyermek hogylétéről kérdésre sem, nem működik együtt. A gyermeket a maga oldalára törekszik állítani,ellenneveli. Az ilyen szülővel mit kezdhet a gondozó szülő?Hová fordulhat,amikor bírói ítélet alapján Ö neveli gyermeket,de a kapcsolattartásra jogosult személy ezt nem tartja be,befolyásolja a gyermeket a gondozó szülő ellen.Válaszokat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.10. 16:38

viszi olyan közegbe ahová a felügyeleti jogosult hozzájárulása szükséges

No, például?

(Túl sok a kérdés, és némelyik tévedésen alapszik. Eleve mintha azt hinnéd, hogy a különélő szülő már nem is szülő.)

Majordomus # 2022.08.10. 18:24

Gondolom a vot férje az illető,mert férfi ilyen hülyeséget nem irna.

drbjozsef # 2022.08.10. 18:28

MD,

Te nő vagy?
Ha nem, akkor te magad cáfolod a tézisedet nap mint nap...

BalazsBors # 2022.09.04. 16:36

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék felvilágosítást kérni.:
A fiamat, amikor hozom el magamhoz és kérem anyukát, hogy a gyermek dokumentumait (szig., lakcímk., TBk) adja át részemre, akkor ezt anyuka sorozatban minden ok nélkül megtagadja tőlem.
Nincs sem bírósági, sem gyámhatósági korlátozás sem egyik, sem másik részről. Házastársak vagyunk, de külön élünk, tehát a felügyeleti és képviseleti jog közös.
Nem értem, hogy miért ne lehetnének nálam a saját gyermekem saját dokumentumai, amihez nem mellesleg az én belegyezésem és felhatalmazásom kellett, hogy lehessen a fiamnak személyije.

Kérdésem ezzel kapcsolatban annyi lenne, hogyan érhetem el, hogy ezeket részemre átadja? Most szep11.én megyek megint a fiamért, és ha megint nem adja át ezeket a dokumentumokat, akkor kérhetek ez ügyben mondjuk rendőri intézkedést? Vagy mi az útja módja ezen ügy rendezésének?

Köszönöm a választ!

Szomorú örökös # 2022.09.05. 05:09

BalazsBors

A fiamat, amikor hozom el magamhoz és kérem anyukát, hogy a gyermek dokumentumait (szig., lakcímk., TBk) adja át részemre, akkor ezt anyuka sorozatban minden ok nélkül megtagadja tőlem.

Ez azért érdekes, mert ha a gyereknek bármi baja történne, amikor épp veled van, akkor anyukának kéne akár egy pásztoróra kellős közepén is odarohanni az ügyeletre az iratokkal, különben a gyerek ellátása kerülne bajba.

BalazsBors # 2022.09.06. 17:34

Szomorú örökös

Utánajártam ennek a dolognak, messzire mennem nem kellett, itt a jogifórumon találtam rá erre:

https://www.jogiforum.hu/…okmanyait-az-
ab-biroi-donteseket-semmisitett-meg/

Holnapi napon rákérdezek a rendőrségen, kérhetek-e intézkedést ha anyuka megint megtagadja tőlem ezt a most már alkotmányos alapjogomat.

Majordomus # 2022.09.06. 19:04

A másik topic ...?

BalazsBors # 2022.09.06. 19:18

Bővebben, mire gondolsz?

HoppHopp # 2022.09.07. 11:20

Sziasztok!

Közös felügyeletetben egyeztük meg váláskor volt feleségemmel, hogy egy hétig nálam van a gyeremek, egy hétig nála, a lakhelye pedig az anyuka mindenkori lakhelye. Ezt követően félévvel elköltözött egy 80km re lévő kis faluba, így 2 hetente tudom látni a lányom illetve szünetkeben. Az utazás szerinte az én dolgom, ö csak akkor segít benne ha éppen erre van dolga az kb. 5-ből 1 alkalom. Szerintem a minimum lenne, ha az utazások felét ö végezné mivel miatta alakult így a helyzet.

Tudjátok ilyenkor mi a gyakorlatm mit lehetne ezzel kezdeni?

(Ennek több éve, azóta egy keveset emeltünk a megállapított gyerektartási összegen, most ismét szóba került az emelés, én pedig felhoztam az utazás témáját. Nyilván szeretném a legbékésebben megoldani de kicsit szúr, hogy kb. mindig én engedek...)

drbjozsef # 2022.09.07. 11:44

HoppHopp,

Jogi szempontból egyszerű. Megegyeztek valamiben, vagy per.

Casillas # 2022.09.08. 16:07

Üdvözlet!
Egy olyan problámáról szeretnék kérdezni,amiről nem találok semmit neten.
Párommal Angliában élünk,van neki egy 16 éves fia.A srác lassan fél éve 100% os fordulatot vett,agresszív,verekszik mindenhol ahol tud,már 4 iskolából kirúgták. Nyáron Magyarországon nyaraltunk a Balatonon,ahol kitalálta hogy ő nem jön vissza Angliába,meglopta a nagymamáját,nem nagy pénzzel,20.000 forinttal és fel utazott Pestre rokonokhoz.Azóta a rokonokat is meglopta,és kiutazott az apjához külföldre. Párom nem volt házas,a gyermek elhelyezésről sem volt bírósági döntés.A fiú val telefonon tartjuk a kapcsolatot,ami abból áll hogy az anyjának olyanokat írogat hogy rákosodjál meg,rohadj el,szétba*zlak mindannyiótokat stb. Pedig mindent megkapott,mindene megvolt,egyetlen gyermekként az anyja mindent megadott neki. Párom szenved,de már oda jutott hogy hivatalosan megszabadulna tőle,mert már fél az agressziójától.Az apa külföldi állampolgár,Magyarországról kitiltva mert bünőző volt.Szóval az érdekelne mit lehetne tenni az ügyben hivatalosan,mert nem szeretnénk hogy a fia a közelünkbe legyen,mert ha elborul az agya bármire képes. Én pedig féltem a párom.
Köszönöm

astra_nauta # 2022.09.08. 16:36

Elég rosszul hangzik a szituáció :(
Ha csak jogilag érdekel, szerintem Angilában is van távoltartási végzés, esetleg annak utána lehet nézni. Esetleg önkéntesen lemondhat anya a gyerekről, ezzel áthárítva a gyámsággal járó felelősséget és kötelességet az apa felé, vagy másik rokon felé, de nem vagyok ügyvéd, talán más megerősítheti (vagy mondhatja, hogy ez hülyeség). Ha kárt okoz a gyermek az angliai tartózkodása alatt, az titeket is bevonhat egy olyan jogi szituba, amire nincs is szükségetek, mivel ennyi idősen még felelősséggel tartoztok ti is a viselkedése miatt.
Emberileg egy pszichológus lehet ráférne talán az egész családra, de minimum az édesanyára, illetve (szerintem) kapcsolatmegszakítás minden formában az agresszív gyerekkel. Ha viszont nem meri/akarja ezt meglépni az édesanya, akkor be kell fogadni a fiút, de akkor intenzív figyelmet igényel, gyerekpszichológust és teljes elzárást az egyedüli utazástól. Valamerre szerintem billenjetek, mert ez elég limbó helyzet és mindenkit leszív...

Majordomus # 2022.09.08. 19:46

Legjobb ha az apjával marad külföldön. Bűnözzenek együtt.

viktoraxelsen # 2022.12.26. 15:57

Üdvözlöm.
Mintegy 3eve váltam el.
A jelenleg 15 éves kislányomat édesanyja neveli ,aki kizárólagos felügyeleti jogot kapott.Semmilyen bántó magatartást nem tanúsítottam,egyszerűen a bíróság így döntött
Közben újra megnősültem ,kisfiam született.
Kislányom szeretne hozzánk költözni szabad akaratából,és a féltestvére mellett felnőni. Azt mondta ,a bíróság előtt is vállalja akaratát
Hogyan tudnám per nélkül kizárólagos felügyeleti jogot gyakorolni.?
Munkám van,hàzam van tisztességesen élek a feleségemmel.A gyerek könyörög,hogy velünk élhessen.
Tisztelettel várom válaszát.

Majordomus # 2022.12.26. 16:58

Gyermekelhelyezési pert kell inditanod. Mivel a kislány betöltötte a 12 évet,igy őt is megkérdezi majd a bíróság.
Várd meg azért a jogászok válaszát is.

Cidri # 2023.04.13. 07:24

Üdvözlök mindenkit
Az alábbi történetben szeretnék tanácsot kérni.
Volt férjemmel már 2013-ban elváltunk, de egy fedél alatt éltünk 2019-ig. Akkor őt "kivonták" a forgalomból kicsit több mint egy évre. Mivel már többször fordult ez elő, úgy éreztem, hogy nem megfelelő a gyermek (10 éves volt akkor) számára az ő életvitele, ezért mikor kiengedték, nem jött vissza a házba. Gyerektartást nem fizet, , úgy gondolja, hogy mivel a házat otthagyta nekünk, ennek fejében nem fizet semmit. Közben ő külföldre költözött, megnősült, de úgy látszik, hogy így sem vett fordulatot az élete. Továbbra is alkoholizál, a gyereket hetente hívogatja messengeren, össze-vissza szíd engem, és oktatja a gyereket. Mást nem csinál, csak dicsekszik a kinti életével. Én már nem beszélek vele, nem vagyok hajlandó, mivel több alkalommal is minősíthetetlen hangnemben beszélt velem. A ház hitele, illetve más hitelek, amit még közösen vettünk fel - volt cégügy - én fizetem, az én fizetésemen van letiltás, ő pedig kint éli világát. De nem is baj, így legalább nyugtunk van, kivéve a hetente telefonokat a gyerekem irányába. Most azzal jött elő, hogy joga van látni a gyereket, mi az hogy nem engedem ki hozzá egy hétre, ha szünet lesz, neki ugyanannyi joga van, mint nekem. Azért vázoltam is fel az életét kicsit,holgy érzékeltessem hogy milyen életet él kint is. Egyáltalán nem bízom benne, nem szeretném kiengedni a gyereket hozzá. Van ehhez jogom? Kötelességem lenne kiengedni külföldre, egy olyan helyre, ahol azt sem tudjuk hol lakik, milyen körülmények között. Hozzáteszem, a gyerek - most lesz 13 éves - nem szeretne kimenni, szerintem kicsit tart tőle. Válaszukat köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.13. 07:55

Ha nem tudtok megegyezni, ő van lépéskényszerben. Perben tudja szabályoztatni a kapcsolattartást.

Echo # 2023.04.19. 15:25

Üdvözlök Mindenkit!
Én a mostohaanya vagyok. A férjem 7 éve vált el a gyermeke anyjától. A kapcsolattartással nincs gond, azt nem akadályozza anyuka. Néha hisztizik egy kicsit a gyerektartás emelése miatt , amit közös megegyezéssel állapítottak meg a váláskor, tényleg nem fizet sokat, viszont otthagyta a házat, semmit nem követelt vissza annak fejében, hogy a gyerektartás összege ennyi legyen, amennyit most fizet. Ennek ellenére mindig próbálja a férjemet pumpolni mondván, hogy mi ketten vagyunk a költségekre, ő meg egyedül él. Nem is ez a probléma.
A kérdésem az lenne, hogy a férjemnek joga van-e betekinteni a fia egészségügyi dokumentációjába az EESZT rendszerben? Ugyanis anyuka egyáltalán nem tájékoztatja ezekről, pedig megkérte erre. A gyermek tartósan beteg, állandó orvosi kezelésre szorulna, 3 havonta kellene ellenőrzésre vinni. Sajnos erős a gyanúnk, hogy 2 éve nem volt vele sehol, legalábbis rákérdezésre a gyerek elmondta, hogy már nem kell járnia orvoshoz, a gyógyszert sem kell szednie. Ezt nehezen tudjuk elhinni, ugyanis olyan autoimmun betegsége van, ami nem gyógyul, néhány éve biológiai terápiát is kapott emiatt. Panaszmentes lehet, de akkor is rendszeresen ellenőrizni kellene és ez sejtésünk szerint nem történt meg. A fiúnak viszont újra panaszai vannak, amit tavaly decemberben jeleztünk is az anyjának. Azóta sem vitte sehova, amikor meg felajánlotta a férjem, hogy majd ő elhordja a gyereket vizsgálatokra és kezelésekre, azt nem engedte!! Szeretne ezek miatt a férjem betekinteni a gyerek egészségügyi dokumentációjába, de nem tudjuk, hogy erre egyáltalán jogosult-e?

Majordomus # 2023.04.19. 19:58

Mint szülő feltétlenül.
.
Az a tény hogy a gyermek az anya háztartásában él nem jelenti azt hogy létfontosságu információkat eltitkoljon az apa elöl.

drbjozsef # 2023.04.20. 06:02

Echo,

Ptk.4:173.§ A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek és a gyermekétől különélő szülőnek a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében - egymás családi életét, nyugalmát tiszteletben tartva - együtt kell működniük.

4:174.§ A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.

Kérdezzetek rá, ha kamuzik, mondjátok meg neki, hogy eljárást kezdeményeztek a gyámhivatalnál ellene, ha nem igazolja a gyerek megfelelő orvosi ellenőrzését.

Bea8207 # 2023.04.28. 15:04

Tisztelt Szakértők!
Gyermektartásdíj emelésére keresetet nyújtottam be. Az elsőfokú tárgyaláson megállapodás nem született, így a bíróság döntötte el ennek mértékét. Sajnos ezt elfogadni nem tudtam. Időközben olyan dokumentumok kerültek a birtokomba, melyekkel valószínűleg tudom bizonyítani, hogy az édesapa jóval több jövedelemmel rendelkezik, mint amit az elsőfokú tárgyaláson bemutattam, ezért fellebbeztem az itélet ellen, s közöltem ezt az édesapával is. Viszontválaszként gyermekelhelyezési keresetet nyújtott be. A szülői felügyeleti jogot jelenleg egyedül én gyakorlom. A kérdésem az lenne, hogy ellenkérelmet vagy viszontkeresetet nyújtsak be a bírósághoz? Az ellenkérelem arra való, hogy az általa írt vádakat megcáfoljam? A viszontkereset pedig arra, hogy az ő alkalmasságát bizonyítékokkal megkérdőjelezzem? Elveszek ebben a jogi világban. Kérem segítsenek!