Gyerektartás és láthatás


marcika # 2008.04.26. 09:51

Ebben a korban kezdődnek a zsarolások (tudom miről beszélek :))
Ha nem engedsz el/veszed meg/engeded meg...stb., akkor megyek anyához/apához.
Ilyenkor a szülő inkább elvei ellenére is enged, majd 2-3 év múlva szembesül a félrenevelt gyerekével, de akkor már késő.
A mi családunkban van egy 21 éves tekergő, nem tanuló, nem dolgozó fiatalember, aki hozzászokott, hogy zsarolással mindent elér.
Nagyon légy résen, ha a szíved magszakad akkor is! A lányod érdekében.

kali # 2008.04.26. 10:10

Jogsegítő! Köszönöm a válaszodat.

Jogisegitö # 2008.04.26. 10:43

Kali!Nincs mit!A diktafont meg azer javasoltam mivel a saját hangjánál erősebb bizonyítékra nincs szükség.Elég nagy azért a hatótávolságuk ha bekapcsolva leteszed a nappaliba akkor felvesz azt is ami a szobában történik főleg ha meg még ordibál is.Ez csak egy tanács mivel jobb a biztonság!A te szavaddal szemben könnyen tagadhat de a sajátja ellen má kevésbé!Sok sikert és kitartás!

niku # 2008.04.26. 12:28

Tisztelt jogsegítő!
Köszönöm a válaszodat.


niku

tesorro # 2008.04.26. 20:42

udvozlom.egy talan szokvanyos, szamomra megis ketsegbbejto uggyel fordulok onokhoz.
2007. januarban elkoltoztunk egy budapesti alberletbe a baratommal, aki 8-9 eves kapcsolatbol ugrott ki, megismerkedesunk elott.
regi elettársától, akitol 2 gyermek szuletett 2007 januarjaban elkoltozott hatrahagyva a kozossen szerzett minden vagyontargyat(lakast is), egy kis spottaskaval a kezeben erkezett az alberletbe.
2007. nyarán megszunt a munkaviszonya,az epitoiparban ahol gépkocsivezetokent dolgozott.nem az ö hibajaból.utána jott a tél es senkit nem akartak felvenni dolgozni az építöipar ezen teruletére. mindig amink volt penz azt is a közösbe dobtuk.
az alberlet jelenlegi kifizetése a rezsikoltsegekkel egyutt az én fizetésembe kerul.sajnos segitseget nem tudunk igenybe venni, hiszen a párom szűlei sem, és az én szüleim sem állnak ugy anyagiag, hogy tamogatni tudnának.az albérlet azert tünt megoldasnak, mert mindketten 150km-re lakunk pesttől egy olyan faluban ahol még közmunkai kisegítőnek is tuljelentkezés van.
a segítseget szeretnem kérni abban, hogy az illető hölgy (amióta a párom elkoltozott onnan, azóta) a párom apukáján keresztül tartva a kapcsolatot velunk folyamatosan pénzigényeit be-benyújtva "fenyegetözik".
én a saját pénzemből titokban adtam fel egyszer 30.000forintot.mert ugy gondoltam, a gyerekeknek valamit vegyen belöle.sok idő elteltével a gyerekek látogatoba jottek, es a nagyobbik(7), azt mondogatta mindenkinek, hogy nagyon betegek a testvérével(4) azért, "mert az apu nem ad haza egy forintot sem"a két lány beteg, ami a fogukra valo az johet, ami nem izlik arra hirtelen allergiásak lesznek.
en szeretném megkerdezni, hogy munkanélküli segélyt sem kért a párom, inkább kilincselt hátha kell valahova dolgozni,
a hölgy visszamenőleg igen sok "tartásdíjra tart igényt" mondvan. hogy a valamelyik paragrafus szerint az neki jár.
amikor tudtunk mindig mindent megvettunk a lányoknak /cd.s rádió; gyermek laptop; ruhak merhetetlen mennyiségben; teljesek es gazdagok voltak számukra az ünnepek. akár szülinap akár karácsony...stb volt/inkább az alberletben van tartozasunk, de a lányoknak mindent megvettunk.
egyszer a párom anyukája küldött egy nagy doboz házi készítésu csomagot. tojas,tej,sonka,kolbász....stb házi jellegű finomságok. a hölgy kivágta az erkélyen a panelból, hogy őneki nem kell ez a sok sz.r, csak pénzt akar.egy másik telefonhívásnál a párom anyukáját ugy leszídta és kiidegelte, hogy szegény asszony vérnyomása az egekbe szökött, majd a mentő vitte el, a mai napig sírva fakad ha a beszélgetésukre gondol.
a hölgy a minap ismét a papához fordult, hogy biztos azt akarja a párom, hogy elárverezzék a házat a gyerekek feje fölül azért nem ad pénzt.
ugy erzem tehetetlen vagyok....
a segítségét és a tanácsát szeretném kérni....
visszamenöleg ha ki kell fizetni mindent,mi miböl fogunk élni?
az én fizetésemből nem élünk meg,vagy a birosag azt is beszámitja kozos pénznek? a minap ismet hívott a párom apukaja, hogy "abban az élelmiszerboltban ahol a holgy dolgozott mindenkit kirugtak es, hogy mi lesz most mert éhen fognak hallni......"de kaját ne vigyen a párom, holott szaladt es bevasarolt a nagynénémtol kolcsonkert pénzbol mindent ami egy haztartasba 3felnott embrenek 2 hétre böven elég lenne.ez nem kellett, mert nem pénz.
a holgy egyebkent buntetett előélettel rendelkezne, de felfüggesztve kapott 3évet mert pénzt akart kicsalni egy férfitól, hogy elárulja a feleségének, hogy az illető urnak titokban valahol mar van egy gyermeke.
tisztelettel: kovacs maria

monalisa1 # 2008.04.26. 21:21

T.díj visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra követelhető, az azt meghaladó időszakról az ex-nek kell tudnia valamiként megindokolnia, hogy már előzőekben miért is nem fordult ezen kéréssel a bírósághoz.

Amúgy ha a párod regisztráltatta volna magát munkanélkülinek - mert ezzel kapcsolatban nem írtál semmit -, egy bizonyos összeget csak kapna havonta, igaz, abból meg százalékosan levonásba kerülne a t.díj - de egy mindenkor minimális összeget mindenképpen fizetni lenne köteles.

Az szép és nemes, hogy a gondoskodástok alapján a lányok semmiben nem szenvedtek hiányt, de, és vélem, nem az ilyen-olyan műszaki cucc lett volna a gyerekek részére a legfontosabb...

Amúgy pedig, ha alkalmanként élelmiszer - a maga természetben - lett számukra biztosítva, nos az ex ne dobja ki a csomagot az ablakon, hanem joggal lett volna elvárható, hogy süssön-főzzön belőle a gyerekeknek.

Nézd, a volt feleség jogosan követeli a t.díjat, és azt lehetőleg a meghatározott öszegben, de neki is be kell látnia: az apa jelen idő szerint nemigen fizetőképes...

A házastársak lakásdolgában nem látni tisztán, mert amit ezzel kapcsolatban leírtál - vagyis hogy minek is az okán lenne az árverezés - az elég összevissza.

monalisa1 # 2008.04.26. 21:26

Az hogy az ex-nek felfüggesztett börtönbüntetése van egy másik ügyből eredően, az semmiképp nem jön képbe a t.díj elmaradás tényével.

Judmi # 2008.04.27. 11:59

Tesorro! Mi is sokszor így jártunk,nem kell se a a ruha,sem az édesség és ennivaló,csak a pénz apénz a pénz. Ja meg a játék! De az természetesen megvettük mindig.

tesorro # 2008.04.27. 13:15

sziasztok.
koszonom a sok jo tanacsot.en sajnos megprobalok mindent, hogy a gyerekek es a párom is vidaman, kiegyensulyozottan elje az eletét.az ex es a párom csak hazastarsi kapcsolatban voltak.ebbe szuletett bele a 2 torpe.

az ex ma ismét jelentkezett, mert nincs pénze bérletet venni magának, hogy tudjon menni munkat keresni.

az ex 4évvel ezelott összeállt egy másikkal aki jelenleg többrendbeli csalás, sikkasztásért épp a gyugyolóban pihen. az ex és a másik manus megzsaroltak majd 1millio forintra egy embert, hogy elmesélik a feleségnek, hogy az embernek titokban szuletett egy gyermeke.a rendőrség éberségének és pár jótevőnek aki felhivta figyelmuket az esetre koszonhetoen ma itt tartunk, hogy a párom ex-e szabadon csupán pénzbuntetést kellene fizetnie amit szintén a páromtól var el, és a szeretője bilincsben.

a hazról: évekkel ezelött az ex szülei meghalltak.mindent eladott,elköltöztek pestre.erre a pénzre vettek fel hitelt ketten.(az exnek volt 5 milliója)bizonyitani nem tudjuk,ki fizette a törlesztést mert akkor meg az ex is dolgozott.és a párom is szépen keresett.
2006.végén eljött abból a lakásból és teljessen berendezve otthagyott mindent.

tesorro # 2008.04.27. 13:22

aez ex külkereskedelmi vegzettseggel rendelkezik.
mar több helyre hivtak dolgozni, de mindeg talált kibuvót.
előállt azzal, hogy lelki problémával fordul mostmar dokihoz, mert nem birja a bizonytalanságot és a terhet,hogy ennyire kilátástalan az élete....és hogy senki nem szereti, meg mi lesz ővelük,mert éhen fognak hallni.

eladhatná a lakást is, mert minek neki 2 pici gyerekkel 75m3??? költözzön kisebb lakásba...mi felnöttünk 45m3en a 2 testveremmel...
nem elfogadható alternativa????

_Wasp_ # 2008.04.27. 14:11

ha jól értem, a lakás amit korábban vettek, az ex különvagyonából, és közösen fizetett hiteltörlesztésből lett vásárolva.

Ez esetben a a különvagyonon felül eső rész 50 százaléka a párodat illeti.
Kérni kellene, hogy a gyermektartás fejében vegyék figyelembe. (feltéve, ha még nem volt válóper, és nem mondott le róla. akkor nehezebb ügy...)
Továbbá érdemes kérni a tartásdíj csökkentését, legalább arra az időre, amíg nem talál munkát.

(az álláskeresési járadékot nem igényelni meg szimpla hülyeség.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

BabaMou # 2008.04.28. 06:53

Kedves Jogsegítő!

Köszönöm a gyors és kielégítő válaszod!
Kapcsolatban vagyok a kerületi nevelési tanácsadóval, nem adom fel!

Mégegyszer köszönöm!

BabaMou


BabaMou

erix # 2008.04.28. 07:25

Sziasztok.Segitenétek nekem?
Házasságban élek,9 éve.
A férjem félrelépet,és abböl a kapcsolatból született 1 fia januárban.
Ugy gondolta,hogy ő nem válalja ezt a gyereket,de a lány mindenképpen megtartotta.
A férjem nem akarta,akarja látni a gyereket.
De tartásdijjat fizet.
Minden hónapban 15000 ft ot.
Erre nem lett kényszeritve,magától fizeti.Apasági nyilatkozatot nem irt alá,a gyerek az anya nevén van.
Szeretném + kérdezni:a késöbbiek folyamán mikre számithatunk?Kényszeritheti az anya hogy lássa a gyereket,vagy hogy irja alá az adásvételit?
Örököl valamit a gyerek?
Köszönöm a segitséget...

kalamalyka # 2008.04.28. 08:04

az "adásvételi" alatt mit értesz???

Nos.....szép dolog, hogy elismerte, valószínűsíthető,tette azt azért mert ő is úgy gondolja, hogy az övé a kisfiú.
Az, hogy fizet utánna, az is szép.........de!!! Szerintem a gyermeknek hivatalosan nincs apja, nem tudom mi került be az anyakönyvi kivonatba..

Bármikor eljárást lehet indítani arra vonatkozóan, hogy az apaság meg legyen állapítva. Amennyiben ez megtörténik, vagy a párod hivatalosan is elismeri a gyermeket a tartásdíj már nem csak egy szép gesztus lesz többé, hanem a mindenkori bérjellegű jövedelme 15-25%-a , amit valószívűleg kőkeményen le is fognak vonni a fizetéséből.
A gyermeknek pedig joga van az apját látni, s fordítva. Az apának bizonyos szinten kötelessége a gyermekkel személyes kapcsolatot is tartani. Ez azonban sokszor úgy van, hogy amennyiben az apa nem feszegeti, az anya legszívesebben meg sem említi a gyermeknek ki az apja. Lehet azonban olyan is, hogy anyuka úgy gondolja (helyesen), hogy vegyen részt a gyermek nevelésében, és akár kötelezhetik is a kapcsolattartásra az apát... megjegyzem: ez a ritkábbik változat.........

A lényeg az: amíg hivatalosan nem szerepel apaként sehol a párod, addig ...................semmi......
Amint pert indít a menyecske, attól a perctől visszamenőleg 6 hónapra kérheti a mindenkori jövedelem......(vagy ez és a 15 000 Ft közti különbséget) .....és ha a pert megnyeri, az jár is a gyereknek......

kalamalyka # 2008.04.28. 08:05

No és ha apaként szerepel , akkor a gyerek elvileg éppúgy örököl, mint a többi gyermeke az apának.

erix # 2008.04.28. 08:13

Köszönöm szépen a gyors válaszod.
Nem tudom ki szerepel az apa nevénél.Gondolom hogy nem nevezte meg,hisz erre 3 éves koráig van idő.
A kezdetektől fizeti a 15000.és minimálbérre van bejelenve.hivatalosan kevesebbet kapna.
Én ugy érzem rossz ez a rendelet.Miért csak a nő döntheti el hogy akarja ez a agyereket?
Az apa szava miért nem számit?

kalamalyka # 2008.04.28. 08:24

Van ebben is valami, de attól a perctől, hogy az a gyermek megszületett, minden hatóság csak és csakis az ő érdekeit fogja nézni, nem az anya vagy az apa akaratát.
Az ő érdeke elsősorban az, hogy ne csonka családban nőjjön fel. Ha már így törtét, akkor az apa gondoskodjon rólla anyagilag és ha lehet akkor álljon mellette apaként is, hisz mindkét szülői minta fontos a gyermek számára.

tesorro # 2008.04.28. 09:21

köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást és a sok segitseget

Lisall # 2008.04.30. 22:42

Sziasztok!

Egyszer tanácsoltátok -talán Monalisa volt az- hogy az e-mailek helyett/mellett az SMS-eket őrizzem meg.

Van egy fontos és informatív SMS a mobilomban. Technikailag hogy lehet felhasználni a tárgyaláson? odaviszem a bírónő orra elé hogy elolvassa?

A feladó anonim maradhat a felperes előtt?

västra # 2008.05.01. 07:37

sziasztok!
Tanácsot kérnék...
Növérem másként nem tud otthonrol menekülni csak ugy ha hozzám költözik (Külföldön èlek) Férjétöl elvált apa sokat nem törödik a gyerekkel, de egy fedél alatt élnek. Elolvastam minden törvényt tudom hogy visszavitetheti a gyereket az apja Hágai törvény stb. Kérdésem az lenne , hogy azt eggyik hatoság se mérlegeli , hogy a gyerek retteg a jelenlegi otthonába és nincsen más lehetöségük. Agressziv apuka nem engedi öketelköltözni ami ha jol tudom személyi szabadság korlátozása. Milyen jogi lépéséket tehetek én Vagy az anya hogy az utazás megvalosulhasson ha kell nem törvényesen???!
Västra


Kitartás!!!

monalisa1 # 2008.05.01. 15:28

Lisall

A bíróság vagy hajlandó lesz elolvasni azt az sms-est vagy nem - így előre nem lehet tudni. Minden esetre kérd nyomatékkal a megismerését, aztán majd meglátod miként is a dolgok alakulása. De ahhoz, hogy a bíró egyáltalán "befogadja" amit is az tartalmaz - és jegyzőkönyveztesse is -, vélem az informátor személyét meg kell adnod, különben az ex jogosan fog tiltakozni az egész ellen.

Külön írom: mivel a mobilodat időközben esetlegesen elvesztheted stb., javasolt az sms tartalmát kimásolni és közjegyző előtt hitelesítetni azt.

monalisa1 # 2008.05.01. 15:37

vastra

Azt "innen" hogyan is lehetne megválaszni, hogy sem a gyámhivatal sem a bíróság ne vizsgálná- mérlegelné azt, hogy az anya miért is volt kénytelen elmenekülni a gyermekkel otthonról.

Mielőtt a testvéred "a végső lépésre" elszánja magát, feltétlen menjen be gyámhivatalba és mondja el a dolgokat., jegyzőkönyv készül, mely utóbb fontos és hasznos lehet majd. Egyben bizonyára tájékoztatást kap miként is járjon el a jelen sajnálatos helyzetében.

Lisall # 2008.05.01. 16:42

Monalisa:
a közjegyzőt köszönöm, nagyon jó ötlet.
Megpróbálom azért hátha nem kell kiadnom az informátort, hátha megy.

västra # 2008.05.01. 17:34

Monalisa !
Köszönöm a gyámügyes dolgon már rajta vagyunk. remélem valami pozitiv fog belöle kisülni. Gyereket lopni nem nagyon szeretnénk az országbol. Minden Törvényes oldalt végig járunk.


Kitartás!!!

Lisall # 2008.05.01. 18:07

ha a "västra" és az ékezeteid miatt jól gondolom hogy Svédországból írsz, akkor ne is tegyétek, ne lopjátok el.