Gyerektartás és láthatás


vadvirág (törölt felhasználó) # 2012.07.08. 14:43

ObudaFan

Köszönöm a választ,de arra lennék kíváncsi,hogy előszőr a lányom írjon,egy felszólító levelet,hogy esedékes lenne a tartásdíj fizetése. Amennyiben nem fizet a volt férj a felszólítás ellenére akkor forduljon ügyvédhez?
A másik kérdésem A válásnál havi 20000 Ft lett megállapítva gyerekenként (2 van) ami úgy lett hogy a gyerekek 18 éves korukig be lett számítva a vagyon- megosztásba. Most az idősebbik gyermek 18 éves aki után kellene fizetni havi 20000 ft-ot,.Nagy valószínűlséggel egyetemre megy amit a lányom anyagilag nem igazán tudja finanszírozni havi 130000 ft-ból (van egy 16 éves lány is aki tanul)kérheti e hogy az apa többet fizessen ill. járuljon hozzá a fia továbbtanulásához vagy csak a 2 évvel ezelőtt megálapított 20000 ft ot kérheti.Tudomásunk szerint anyagilag Ő sem jól áll,de ha akarna tudna többet is fizetni.
Zsuzsa

ObudaFan # 2012.07.08. 06:26

rolo31

Van már szabályozva a kapcsolattartás? Ha nincs, akkor kérni kell, hogy a gyámhatóság sürgősen szabályozza.

ObudaFan # 2012.07.08. 06:24

Mivel 6 hónapnál régebbi részleteket nem lehet végrehajtani, nem árt sietni.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2012.07.07. 19:27

Bocs nem jól írtam
Illetve a lányom..
Zsuzsa

vadvirág (törölt felhasználó) # 2012.07.07. 18:08

Tisztelt Fórumozók.
A lányom 2 éve elvált éa a gyerektartásban úgy egyeztek meg,hogy a2 év gyerek tartást beszámítottak a vagyon megosztásnál.Most járt le a 2 év és már a volt férjnek kellene fizetni ,de nem fizet. Kérdésem ,hogy mindjárt ügyvédhez kell -e menni,vagy előbb én szólítsam fel a gyerektartási fizetésre.Mind ez a bírósági végzézbe le van írva.
Köszönöm a válaszokat: Zsuzsa

rolo31 # 2012.07.07. 14:14

Tisztelt Obudafan és más fórumozok!
Lenne egy kérdésem,amit már nem is olyan rég kérdeztem,hogy a kislányom 29 hónapos,és az anyukája nem akarja nekem odaaadni,mindenféle indokkal!
Voltam bent a gyámügynél,és ők azt mondták,hogy probáljak meg velem mégegyszer beszélni,s menjek vissza utána hozzájuk.
Ez a beszélegetés megtörtént a kislányom anyukájával.
Ő azt mondta,hogy majd elvihetem,de majdmég kigondolja hogy mikor,tehát nincs elviteli időpont még szóba se.
Meg azt mondta,hogy max 1 vagy 2 órára vihetem el!
Meg,ha sir akkor azonnal vigyük vissza.
De,könyörgöm mi az a 1-2 óra?
Még alig érünk be annyi idő alatt a városba kislánnyal!
Na,most azt lenne a kérdésem,hogy ő szabhat-e meg,szóba ilyet,hogy csak 1 vagy 2 órára hozzhatom el?
Vagy menjek vissza a gyámügyhöz,s mondjam el,hogy ő ezt mondta,és ők majd intézkednek tovább?

Előre is köszönöm mindenkinek a válaszát!

Sir Gabriel # 2012.07.07. 08:44

Kedves fórumozók, elsősorban témában jártas ügyvédek! Élettársi kapcsolatban élek egy négygyermekes anyával, ebből hárma nevelünk közösen az elmlúlt két évben, és egy közös gyermekünk, aki nemrég múlt másfél éves. Asszonypajtás úgy fest, hogy új párra talált, bejelentette, hogy elköltözik, ez lesz holnap. Mivel annyira nem egyeznek a gyermeknevelési elveink, én ragaszkodom a fiam neveléséhez, nem vagyok hajlandó beleegyezni abba, hogy még néhány családváltást megéljen az anyja mellett. Tudni kell anyjukról, hogy a négy gyermek három apától van, és úgy fest, egyre gyorsabban váltogatja a párokat, ennek nem szeretném kitenni a fiunkat. Természetesen még rengeteg tényező van a dolgok mögött, de most ez annyira nem lényeges. Az volt a tervem, hogy a nyár végére felfuttatom azt a vállalkozást, amit pár barátommal készítettünk elő az elmúlt fél évben, és akkor, ha még mindig ilyen áldatlan állapotok lesznek egykori párocskám körül, elhozom a picurt. Tegnap este viszont felhívott a két kisebbik lány apja, hogy beszélt ügyvéddel (a nagylányát ő neveli már 5 éve, és most a kicsinek az elhelyezését is kérvényezi a bíróságon), és az ügyvéd nekem az tanácsolta, hogy ne adjam ki a gyereke vasárnap, a költözéskor, mert jogilag az az jelentené, hogy lemondtam róla, és nincs az a bíróság Magyarországon, aki egy anya ellen döntene ősszel ebben az esetben. Mivel a fiunk bejelentett lakcíme is az én házam, amiben jelenleg is élünk, így állítólag megtagadhatom az elvitelét, mint apa.
Igaz az, hogy ellen kell állnom ahhoz, hogy egyáltalán esélyem legyen a gyermek nálam való elhelyezésére? Tudom, hogy kicsi késve kaptam az információt, és hamarabb is utána nézhettem volna, de ilyen joggyakorlatra egyáltalán nem számítottam. Viszont, ha ez az eljárás, akkor minden következmény vállalok. Kérem, ha valaki szombaton olvassa ez a fórumot, és tud érdemleges választ adni, ne hagyjon anélkül!

Sir Gabriel

Ellinida # 2012.07.06. 20:31

És a gyerek szükségletét hogyan határozzák meg? Ha az anyának nincs jövedelme, nyilván ott spórol ahol tud, vagyis nem fog tudni számlákat bemutatni olyan költségekről, amelyekre szükség LENNE, de jövedelem nélkül nem tud biztosítani.

ObudaFan # 2012.07.06. 20:10

Van egy ilyen elv, aminek aztán tökéletesen érvényt szerezni nem lehet. A gyermektartás másik korlátja meg a gyermek szükséglete, afölé sem lehet menni.

Ellinida # 2012.07.06. 20:05

Köszönöm! És ez nemzetközi jogban is így van? Mi van akkor ha az anyának zéró jövedelme van, az apának pedig nagyon magas havi jövedelme, és két másik gyereke házasságból, akiket minden jóval kényeztet? Én például úgy tudom, hogy minden gyereknek egyenlő arányban kell részesednie, egyik sem kaphat kevesebbet a másiknál, pláne nem, ha külön háztartásban van.
Még egyszer köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # 2012.07.06. 09:46

Igen, de a Legfelsőbb Bíróság (ma már Kúria) egy korábbi állásfoglalásában közzétette, hogy az nem korlátlan, hogy a szülő saját maga eltartása rovására is köteles eltartani kk. gyermekét.Elvi éllel leszögezte, hogy a szülő jövedelme felére jogosult, azon túl a tartásdíj nem "terjeszkedhet"
Magyarán: meg kell állapítani a gyermek tartásának költségét. Ezt ketté kell osztani. Az a szülő, akinél a gyermek van elhelyezve az természetben és teljesen köteles eltartani, a távollévő pedig ennek felét pénzben köteles eltartani.
Olvashatjuk bulvár sajtóban, hogy egy celeb 390 ezer forintot követel havi tartásdíjként a gyermeke apjától, akinek havi 160 ezer forint a rendőri nyugdíja. Ennyi a jövedelme. Nyilván a bíróság megállapítja, hogy egy 4 éves kislány eltartási költsége nem 780 ezer forint. Ezért max. 80 ezer forintot ítélhet meg amennyiben a celeb anyuka bizonyítja, hogy ő ugyanannyit biztosít természetben.

Dr.Attika # 2012.07.06. 09:46

Igen, de a Legfelsőbb Bíróság (ma már Kúria) egy korábbi állásfoglalásában közzétette, hogy az nem korlátlan, hogy a szülő saját maga eltartása rovására is köteles eltartani kk. gyermekét.Elvi éllel leszögezte, hogy a szülő jövedelme felére jogosult, azon túl a tartásdíj nem "terjeszkedhet"
Magyarán: meg kell állapítani a gyermek tartásának költségét. Ezt ketté kell osztani. Az a szülő, akinél a gyermek van elhelyezve az természetben és teljesen köteles eltartani, a távollévő pedig ennek felét pénzben köteles eltartani.
Olvashatjuk bulvár sajtóban, hogy egy celeb 390 ezer forintot követel havi tartásdíjként a gyermeke apjától, akinek havi 160 ezer forint a rendőri nyugdíja. Ennyi a jövedelme. Nyilván a bíróság megállapítja, hogy egy 4 éves kislány eltartási költsége nem 780 ezer forint. Ezért max. 80 ezer forintot ítélhet meg amennyiben a celeb anyuka bizonyítja, hogy ő ugyanannyit biztosít természetben.

ObudaFan # 2012.07.06. 09:29

Mind a kettőt figyelembe kell venni, de a különélő szülő a saját szükséges tartása rovására is köteles eltartani a kiskorú gyerekét.

Ellinida # 2012.07.05. 22:45

Jó estét!
Az a kérdésem lenne, hogy manapság hogy alakul a gyerektatás összegének megítélése? A távollevő szülő fizetését veszik figyelembe, vagy a gyerek tényleges szükségleteit? Valami olyasmit hallottam, hogy az utóbbi években ez változott... Ez tényleg így van? Vagy hogy van pontosan?
Köszönöm a válaszaikat!

fourbaby # 2012.07.05. 15:51

"HA tényleg nem kapod meg..."? Tényleg nem kapom meg. Azt mondják ne aggódjak, mert gyűjtik egy számlára. Kérdem én, milyen jogon tartják vissza és gyűjtögetnek? A végzés szerint havonta járna és nem 2 évente. Van ehhez joguk? Ez a legfőbb kérdés?

monalisa1 # 2012.07.04. 13:10

"A jövedelméből levonják de el nem küldik." HA tényleg nem kapod meg a pénzt akkor azt valaki lenyúlja, szvsz lopást követ el., a MÁK-on belül is lehetnek "megbotló" emberek.

Mielőtt perrel nekimész a hívatalnak, annak területi igazgatójának egy pár soros tértis levél és mellékelve a t.díj letiltását elrendelő bírói itélet/végzés fénymásolata, valamint büntetőjogi kijelentésedet, hogy x idő óta az apától levont összeget nem jut el a kezeidhez - Kérve a kivizsgálást. (Egyben természetesen a ki nem fizetett pénz egyösszegű kifizetése, kamatával együtt.)

Mondjuk ha ügyvéd írna levelet a nevedben, annak nagyobb súlya lenne., 10-15e forintért bizonyára megvan.

fourbaby # 2012.07.04. 12:08

Nem vagyok kis ember ahhoz, hogy a Magyar Államkincstárat pereljem? Megtehetem?

monalisa1 # 2012.07.04. 10:18

fourbaby

Jelen esetben a munkahely mint kézfizető kezes felel a t.díj mindenkori levonásáról és megküldéséről, ha nem teszi fordulj a cég ellen bírósághoz.

monaluis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2012.07.04. 09:18

Benyújthatod.

face81 # 2012.07.03. 21:02

Üdvözlök Mindenkit!

A helyi ingyenes jogi tanácsadáson az ügyvédnő azt mondta, hagyjam, hogy a férjem adja be a válópert. Gyerektartást viszont nem akar fizetni (eddig a hiteleink törlesztőrészleteit ő fizette, ettől a hónaptól csak a felét hajlandó, a másik felét nekem kell, ezért kérem csak mostantól a gyerektartást), hogy rendbe szedje magát anyagilag. Én jelenleg gyed-en vagyok. A kérdésem az lenne, hogy benyújthatom-e a bíróságon a gyermektartásdíj iránti kérelmemet anélkül, hogy a válást kezdeményezném vagy nem választható külön?
A válaszokat előre is köszönöm!

fourbaby # 2012.07.02. 16:49

Üdvözlet Mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni! 13 évig kaptam gond nélkül a gyermektartást, letíltás útján. Egy éve az apuka munkahelyet váltott, azóta egy forintot sem kaptunk. A jövedelméből levonják, de el nem küldik. Már minden iratomat csatoltam nekik és nyilatkozatok sorát nyújtottam be. Problémát okozott, hogy újra férjhez mentem és változott a nevem, a lakcímem. Anyakönyvi kivonatokkal igazoltam a személyazonosságomat. De pénz azóta sincs. Minden hónapban igérték, hogy pár nap és küldik, csak egy kis türelmet kérnek. 14 hónap alatt elfogyott a türelem. Idő közben a fiam befejezte a középiskolát.
A munkáltató bérszámfejtését a MÁK végzi. Hová fordulhatok? Mit tehetek?
Köszönöm!

Goodwitch # 2012.07.02. 07:35

zozo60

ha nem szorul a tartásodra, mert a jövedelme fedezi a megélhetését, nem jár már gyerektartás. Megszüntetni úgy lehet, hogy nem fizeted tovább. Ha vonják a fizetésedből, akkor a bíróságon kell kezdeményezni a vh megszüntetését.


Goodwitch

zozo60 # 2012.07.02. 07:12

T.Ügyvéd Úr.A lányom 21 éves most éretségízet.Elment dolgozni ahol bejelentették. Szeptemberben folytatja a tanulmányit de a munka mellett.Ebben az estben jár e még a gyerektartás és ha nem hogy kell megszüntetni:köszönettel:zozo60

kicsipicilanyka # 2012.06.30. 09:37

Tisztel Ügyvédek!
Érdeklődni szeretnék,hogy egy teljes hatályú apa elismerő nyilatkozathoz szükséges-e hajadonsági,illetve élettársi nyilatkozat,ha soha nem éltem senkivel és nem voltam soha házas?Nem tudják csak simán ezek nélkül elintézni a gyámhatóságon,ha bemegyünk a párommal apai elismerő nyilatkozatot tenni?Nem látják a gépben?
Általában ezek a papírok,illetve az apai elismerés,mennyi időt vesznek igénybe és mennyi idő múlva küldik ki az új anyakönyvi kivonatot a kicsinek?

ObudaFan # 2012.06.29. 21:01

Formalitása az nincs.